Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Kwas buraczany 2016.jpg

GoldenNeedlepoint / Z innej strony / Jestem / Drozdowo / 2016 / Przetwory / Kwas buraczany 2016.jpg
Przetwory - Kwas buraczany 2016.jpg
Download: Kwas buraczany 2016.jpg

426 KB

(1280px x 960px)

0.0 / 5 (0 głosów)

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

SKŁADNIKI:

pulpa z pestkami pozostała z wyrobu musu z czerwonej porzeczki, 1 łyżka cukru trzcinowego nierafinowanego, ½ łyżeczki gożdźików i ½ łyżeczki cynamonu – zmiażdżone w moździerzu, 1 litr wrzącej wody.
Czerwona porzeczka
kompot
03-07-2016
Wykonanie:

Pulpę zalać wrzątkiem, zostawić na około 20 min. Zagotować z dodatkiem przypraw i cukru do smaku. Gorące wlewać do wyparzonych słoików. Zostawić do wystygnięcia odwrócone do góry dnem.
-----------------------------------------

SKŁADNIKI:

1,28 kg czerwonej porzeczki odszypułkowanej, 3 płaskie łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego.
Czerwona porzeczka
mus
03-07-2016


Wykonanie:
Porzeczki do gara bez wody. Gotować do rozpadnięcia się owoców i uwolnienia soku. Dosypać cukier, tylko tyle aby złamać kwaśność porzeczek. Zdjąć z ognia i przestudzić. Na sitku odcedzić mus od pulpy z pestkami. Mus zagotować i przelać do wyparzonych słoików. Zostawić do wystygnięcia odwrócone do góry dnem.
--------------------------------------------

SKŁADNIKI:

bób, woda, sól
Bób
w zalewie
pasteryzowany
29-06-2016
Wykonanie:

Bób, woda i trochę soli do gara i podgotować przez 15 min. Odcedzić bób i wkładać go do słoików. Zalać zalewą z 1 litra wody + 1 łyżeczki soli, ciepłą. Zakręcić słoiki i pasteryzować 20 min. Wyjąć słoiki i zostawić do wystygniecia do góry dnem.
----------------------------------------------

SKŁADNIKI:

1,8 kg czarnej porzeczki, ½ łyzeczki soli, 1 łyżeczka zmielonych w młynku goździków, 1 łyżeczka cynamonu, ½ łyżeczki gałki muszkatołowej, 11,5 dkg namoczonych rodzynek.
Czarna porzeczka
chutney
28-06-2016


Wykonanie:
Porzeczki do gara + przyprawy i rodzynki. Gotować wolno na małym ogniu aż do powstania pulpy. Często mieszać. Odstawić do następnego dnia. Drugiego dnia pogotować ze 20 minut i gorące nakładać do wyparzonych słoików. Zostwić do wystygniecia odwrócone do góry dnem.
Chutney podawać do mięs lub wszelakich serów.
Inne pliki do pobrania z tego chomika
Przetwory - Nutella śliwkowa 2016.jpg
SKŁADNIKI: 1850 gr śliwek – sam miąższ, 250 gr cukru ...
SKŁADNIKI: 1850 gr śliwek – sam miąższ, 250 gr cukru + 10 gr (torebka) cukru waniliowego, 50 gr kakao. Prpoprcje oryginalnego przepisu: 100% śliwek, 40% cukru, 8% kakao. Mus śliwkowy z dodatkiem kakao 23-08-2016 Wykonanie: Śliwki odpestkować i zmiksować, przetrzeć przez sito dla oddzielenia skórek. Gotować na wolnym ogniu z dodatkiem obu cukrów. Użyć odpowiedniej ilości cukru do smaku. Po godzinie gotowania dodać kakao i jeszcze gotować około godziny. Nalewać do wyparzonych słoików. Zostawiać do ostygnięcia do góry dnem.
Przetwory - Czarny bez 2016.jpg
SKŁADNIKI: owoce Czarnego bzu, woda, cukier Czar ...
SKŁADNIKI: owoce Czarnego bzu, woda, cukier Czarny bez napój 11-09-2016 Wykonanie: Odszypułkowane owoce zalać wodą, max do 1 cm ponad nimi. Gotować na wolnym ogniu 2 godziny. Przecedzić przez sito, odcisnąc lekko do wyciśnięcia resztek płynu. Owoce wyrzucić a napój ponownie przecedzić, doprawić cukrem do smaku i gotować jeszcze 1 godzinę. Przelać do wyparzonych słoików i zostawić dnem do góry do wystygnięcia. Do picia rozcieńczać z wodą 1:1.
Przetwory - Buraki gotowane obiadowe.jpg
SKŁADNIKI: 1 kg buraków, 2 łyżki cukru, ½ łyżki soli, ...
SKŁADNIKI: 1 kg buraków, 2 łyżki cukru, ½ łyżki soli, 2 łyżki octu jabłkowego, 1 łyżeczka czarnuszki zmielona, woda. Buraki gotowane sałatkowe 30-09-2016 Wykonanie: Obrane i umyte buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Surowe wrzucić do gara i podlać wodą tyle aby przykryć dno. Dodać cukier, sól, ocet i czarnuszkę. Gotowac do miękkości na małym ogniu. Pod koniec doprawic do smaku jeśli trzeba. Gorące nakładać do wyparzonych słoików, zakręcać i zostawić do wystygnięcia do góry dnem.
Przetwory - Kapusta młoda dwa rodzaje 2016.jpg
SKŁADNIKI: Kapusta, woda, sól, pieprz mielony, cebula ...
SKŁADNIKI: Kapusta, woda, sól, pieprz mielony, cebula + łyżka tłuszczu do smażenia, cukier, ocet jabłkowy, papryka ostra mielona. Kapusta duszona delikatna 22-10-2016 Wykonanie: Poszatkowana kapusta + szklanka wody + sól do smaku zaczynają gotować się w garze. Cebulę podsmażyć na patelni, dodać do gara. Gotować powoli do miękkości. Pod koniec gotowania dodać 1 łyżkę cukru i 2 łyżki octu jabłkowego. Doprawić papryką, solą i pieprzem do smaku. Gorące nakładać do słoików. Zakręcać i odstawiać do góry dnem do wystygnięcia.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności