Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

kluski i pierogi.7z

Forest998 / Przepisy Kulinarne / kluski i pierogi.7z
Download: kluski i pierogi.7z

492 KB

0.0 / 5 (0 głosów)
obrazek

Opis: Smaczne przepisy na pierogi i kluski

Pierogi, potrawa występująca w Polsce, Rosji, Białorusi, Ukrainie. Znane są również jako perogi, perogy, piroghi, pirogi, piroshki, pirozhki, pyrohy, pielmieni lub Piroggen. Używa się liczby mnogiej pierogi zamiast pieróg.

Słowo "pieróg" oznacza potrawę wykonaną z ciasta gotowanego, pieczonego lub smażonego na głębokim tłuszczu, cienko rozwałkowanego i wypełnionego różnorodnymi nadzieniami. W Polsce jako nadzienie najczęściej występują: mięso (mielone i wstępnie podsmażone), kiszona kapusta z grzybami (także razem przemielone), owoce sezonowe (jagody, truskawki itp.), kasza gryczana, twaróg - na słodko lub z ugotowanymi ziemniakami z dodatkiem surowej cebuli (ruskie pierogi). W innych krajach jako nadzienie stosuje się też: jaja na twardo, ryby, szpinak, marmoladę czy nawet czekoladę i miód. Uwaga: leniwe pierogi nie są pierogami, lecz kluskami.

Pierogi znane są w Polsce prawdopodobnie już od XIII w. Sprowadzone zostały przypuszczalnie z Dalekiego Wschodu poprzez Ruś. Słowo "pierogi" pojawia się w drugiej połowie XVII w. W XIV-XVIII ma często formę "pirogi", zaś w XV w. notuje się nazwy osobowe pochodzące do pieroga. Wg Bańkowskiego słowo to i jemu podobne w innych językach słowiańskich jest zapożyczeniem z dialektów uralskich (por. est. piirag, łot. pirags, lit. pyragas). Inna hipoteza wskazuje na rosyjskie słowo "pir" - "święto", "uroczystość" i staro-cerkiewno słowiańskie "piru".

Kiedyś pierogi przygotowywane były wyłącznie z okazji świąt i każde święto miało swój różniący się farszem i kształtem pieróg, np.: "kurniki" - duże pierogi weselne z różnymi nadzieniami, zawsze z dodatkiem mięsa kurzego; "knysze" - pierogi żałobne, podawane na stypie; "koladki" - pieczone w styczniu, na pamiątkę pogańskiego święta "Kolady" (z ruskiego "koliada" - po polsku "kolęda"; "hreczuszki" - przyrządzane z mąki gryczanej; "sanieżki" i "socznie" - słodkie pierożki pieczone najczęściej z okazji imienin.

SMACZNEGO

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
obrazek Format: A4 format pliku: PDF Kuchnia polska - to cała gama odcieni smaków i smaczków z mnóstwem znakomitych potraw o oryginalnej niepowtarzalnej recepturze. Autor - znany kolekcjoner i znawca polskiej tradycji kulinarnej - w swojej najnowszej publikacji dokonał wyboru najlepszych i najbardziej charakterystycznych potraw polskich, przypomniał dawne sposoby sporządzania dań, uzupełniając je współczesnymi metodami. Jest to niezwykła książka kulinarna, zasługująca na miano lektury obowiązujące
obrazekProgram zawiera ponad 1000 przepisów pogrupowanych w 67 kategoriach. Dzięki rozbudowanej funkcji wyszukiwania, z łatwością znajdziesz każdy z nich.
obrazek Kuchnia chińska to zbiorcza nazwa wszystkich zwyczajów kulinarnych ludów mieszkających w Chinach, a często również w innych krajach wschodniej i południowo-wschodniej Azji. Mimo wielu cech wspólnych (np. duża ilość warzyw), między regionami Chin występują bardzo duże różnice pod względem używanych składników, przypraw oraz sposobów przyrządzania. Wyróżnia się cztery główne szkoły kuchni chińskiej : pekińska, kantońska, szanghajska i syczuańska Najbardziej znana jest kuchnia południowo-wschodnich Chin (okolic Kantonu), używająca ryżu i drobno posiekanych składników szybko smażonych na woku. W morskich regionach Chin dominują potrawy z ryb i owoców morza. Najbardziej odmienna jest jednak kuchnia północnych Chin, w której widoczne są wpływy Azji Środkowej. Nie ma tam ryżu, więc używane są różne zboża. W niektórych tych regionach dominuje islam, nie je się tam zatem popularnej na południu wieprzowiny. Potrawy zwykle je się pałeczkami z miseczek.
obrazek Zapiekanki - Dr Oetker [PL] Opis: Wiele przepisów. Dla każdego coś pysznego. Spakowane do archiwum .zip
obrazek Małgorzata Caprari -NAJLEPSZE POTRAWY Z ZIEMNIAKÓW [PL] [.pdf] stron:53 Ziemniaki tak trwale wrosły w nasz jadłospis, że trudno nam wyobrazić sobie bez nich tradycyjny polski obiad. A przecież są one znane w naszym kraju zaledwie od trzystu lat - tradycja mówi, że pierwsze ziemniaki dotarły do Polski po słynnym wiedeńskim zwycięstwie. Lubiący wszelkie nowinki król Jan Sobieski zobaczył owe "amerykańskie bulwy" w cesarskich ogrodach Habsburgów, a że pogromcy Turków niczego nie odmawiano, Austriacy natychmiast sprezentowali polskiemu władcy worek roślinnych osobliwości, król zaś przesłał owe "amerykany" najdroższej Marysieńce, z prośbą, aby kazała je zasadzić w wilanowskim ogrodzie. Ziemniakom bardzo widać odpowiadała polska gleba, jako że rozrosły się wspaniale i już wkrótce można je było zaprezentować królewskim gościom. spis treści: -Dobre rady -Warto wiedzieć -Zapiekanki -Ziemniaki duszone -Ziemniaki smażone -Kluski -Placki -Krokiety i kotlety -Ziemniaki pieczone -Babki ziemniaczane -Ziemniaki na słodko -Wykaz przepisów ... ... Alpejskie serniczki Babka meksykańska Babka puszysta Bawarskie knedle Super frytki Berdyczowskie babeczki Biszkopt ziemniaczany Cepeliny Tarta ziemniaczana Curry ziemniaczane po szatańsku Czeskie knedliki Czeskie kołaczyki Czeskie kotleciki ziemniaczane Węgierskie pogacze ziemniaczane Drożdżowe placki ziemniaczane z cebulą Duszone ziemniaki kapitana Kida Eleganckie placki na wielką galę Eleganckie ziemniaki po jankesku Flamandzki browarek Forszmak prababci Klasyczna zapiekanka francuska Klasyczne ziemniaki dauphine Kluski gdańskie Kluski śląskie Knedle Knedle wrocławskie Kotlety ziemniaczane ...>>
obrazek Przetwory - przepisy Pora na przygotowywanie przetworów na zimę Chociaż na półkach w sklepach piętrzą się słoiki marynowanych papryczek, ogórków i warzywnych sałatek, to domowego smaku przetworów nie zastąpi żaden! Właśnie teraz, kiedy warzywa i owoce są najtańsze, nastała pora, aby samemu zawekować smaki lata na zbliżającą się zimę. Przekonaj się, jakie to proste! Chociaż przygotowanie domowych przetworów jest zajęciem czasochłonnym, to trud się opłaca! Sama siebie nie oszukasz, wkładając do słoików wybrakowane produkty, tak jak mają to niestety w zwyczaju niektórzy producenci. Wekując przetwory zaoszczędzisz także pieniądze i nadasz własnym marynatom domowy, nieprzetworzony chemicznie smak. stron:50 m.in.: --Buraczki mamy 6 kg buraczków czerwonych 3 cebule 7 ząbków czosnku 2 łyżki soli zalewa: 5 szklanek wody 2 szklanki octu 2,5 szklanki cukru 5 ziaren ziela angielskiego (rozgniecionego) 5 liści laurowych (połamanych) Sposób wykonania : Buraczki ugotować , obrać , zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebule obrać , drobno pokroić , czosnek obrać i posieka . Wszystko posolić i wymieszać . Przegotowaną , zimn wodę wymiesza z octem, doda cukier, rozgniecione ziarna ziela angielskiego oraz połamane liście laurowe. Zalewę wymieszać z buraczkami i dokładnie wymieszać . Przełożyć do słoiczków i pasteryzować 10 minut. --Czereśnie marynowane 1 kg jasnych czereśni marynata: 1 szklanka cukru 1/2 szklanki octu winnego ...... --Dżem z grejpfrutów i czarnych porzeczek 2 różowe grejpfruty (60 dag) 2 szklanki czarnych porzeczek 2 szklanki cukru 2 łyżki rumu Sposób wykonania : Porzeczki oczyścić z szypułek i gałązek, opłukać i odsączyć ....
Książka kucharska Cartall zawierająca 7000 przepisów. Po rozpakowaniu archiwum zajmuje 508MB.
obrazek Zbiór przepisów na miody pitne, nalewki i wina
Paczka zawiera ebook oraz jedną piosenkę
obrazek Jako iż wiele osób ma z tym problem, postaram się przedstawić najprostszy sposób Życzę smacznego
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności