Download: bol_glowy.jpg
Bóle głowy to aż 25 proc. porad lekarskich udzielanych kobietom w wieku 25–44 lat. U 90 proc. kobiet występują bóle napięciowe oraz migrenowe. Na występowanie tej tak częstej dolegliwości ma wpływ wiele czynników, w tym m.in. uwarunkowania genetyczne.
Tylko lekarz
Przewlekłego, długo trwającego bólu głowy nie wolno leczyć samemu. Obecnie istnieją specjalne poradnie zajmujące się tym zagadnieniem. Tylko poznanie prawdziwej przyczyny choroby pozwala na jej skuteczne leczenie.
Prawie wszyscy
Około 70–80 procent dorosłych skarży się co najmniej raz w roku na bóle głowy, a około 1/3 kobiet i 1/5 mężczyzn cierpi z powodu nawracających bólów głowy.
Wykreślić z menu
Na pierwszych miejscach listy potraw i napojów uznawanych za prawdopodobnych sprawców bólów głowy znajduje się: żółty ser oraz sery pleśniowe, kiełbasy, czekolada, orzechy oraz kawa, którą wiele osób pije właśnie po to, by przezwyciężyć ból głowy. Ponieważ jednak dla każdego z nas co innego może być czynnikiem wywołującym ból głowy, trzeba się o tym niestety przekonać na własnej skórze.
Cierpiący na silne bóle głowy powinni unikać także wielu innych rodzajów żywności, takich jak napoje i produkty słodzone słodzikami, produkty zawierające konserwanty, wędliny, marynaty, warzywa i owoce w occie oraz kiszona kapusta, majonez, keczup czy musztarda w dużych ilościach, jak również czarna herbata i alkohol.
Kiedy do neurologa?
Dokładną diagnostykę neurologiczną należy przeprowadzić w przypadku:
– ostrego bólu głowy występującego po raz pierwszy w życiu,
– narastającego bólu głowy,
– bólu głowy związanego w z wysiłkiem fizycznym, kaszlem, zmianą pozycji ciała,
– bólu głowy, któremu towarzyszą zaburzenia świadomości, zaburzenia pamięci lub występowanie objawów neurologicznych (np. napady padaczkowe, niedowłady, zaburzenia czucia),
– nawracających bólów głowy u dzieci.