Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
Azardas
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Mężczyzna azardas

widziany: 23.07.2024 19:16

  • pliki muzyczne
    31
  • pliki wideo
    5610
  • obrazy
    27872
  • dokumenty
    1867

35762 plików
2241,95 GB

Ukryj opis
  • 167 KB
  • 25 paź 14 18:24
Wigilijna czarna kapusta .

Składniki:

kiszona kapusta - 60 dekagramów
suszone grzyby - 10 dekagramów
śliwki suszone - 5 dekagramów
listek laurowy - 2 sztuki
jałowiec - 5 ziaren
pieprz - 6 ziaren
ziele angieslakie - 3 ziarna
cebula - 2 sztuki
olej - 5 łyżek


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1
Grzyby opłucz , zalej wodą i odstaw na całą nic . Następnego dnia gotuj je 20 minut , aż będą miękkie . Gdy wystygną , posiekaj .

2
Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna , przepłucz ją , odciśnij i posiekaj . Włóż do garnka , wlej wodę z grzybów . Dodaj listki laurowe , jałowiec , ziele angielskie , ziarenka pieprzu oraz śliwki i gotuj 60 minut , aż kapusta będzie miękka .

3
Na koniec do garnka dodaj drobno posiekaną , zrumienioną cebulę oraz grzyby i duś jeszcze kilkanaście minut . Dopraw do smaku pieprzem . Tak przygotowana kapusta najlepiej smakuje kolejnego dnia , gdy wszystkie smaki się przegryzą .

zachomikowany

  • 20 KB
  • 25 paź 14 18:24
Kapusta z grzybami i białą fasolą .

Składniki

Biała fasola 3/4 szklanki
Cebula 1 szt
Kiszona kapusta 1 kg
Liść laurowy 2 szt
Majeranek do smaku
Olej do smażenia 5 łyżek
Suszone grzyby 10 dag
Sól do smaku
pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Grzyby i fasolę mocz oddzielnie przez noc . Kapustę i liście laurowe zalej wodą , ugotuj . Odcedź , posiekaj . Cebule pokrój w kostkę , zeszklij na oleju . Dodaj kapustę , podsmaż . Grzyby i fasolę ugotuj . Grzyby wraz z wywarem dodaj do kapusty , duś , aż odparują . Przypraw do smaku majerankiem , solą i pieprzem . Wsyp fasolę , wymieszaj

zachomikowany

  • 27 KB
  • 25 paź 14 18:24
Kiszona kapusta z suszonymi śliwkami

1 kg kapusty kiszonej
2 duże cebule
5 suszonych śliwek
5 dag suszonych grzybów
10 ziaren pieprzu czarnego
5 ziaren ziela angielskiego
2 łyżki mąki
olej
majeranek
sól
pieprz

Opis przygotowania:
1 . Grzyby namocz , ugotuj . Kapustę opłucz , pokrój . Zalej 1,5 szklanki wody dodaj przyprawy . Przykryj , ugotuj . Dodaj grzyby wraz z wywarem . Cebule posiekaj , zeszklij na oleju . Dodaj mąkę , wlej 5 łyżek wody , zamieszaj . Dodaj do kapusty razem ze śliwkami . Gotuj 30 minut . Przypraw .

zachomikowany

  • 19 KB
  • 25 paź 14 18:24
Fasolka w plasterkach boczku

Składniki:

fasolka szparagowa 500 g
boczek 200 g
masło 0,5 kostki
olej 2 łyżki
sól 1 łyżeczka
pieprz 0,5 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Fasolkę dokładnie oczyścić , umyć i ugotować na półtwardo w osolonym wrzątku , a następnie schłodzić w zimnej wodzie . Boczek pokroić w plasterki . Porcje fasolki owijać w plasterki boczku i podsmażać na maśle z dodatkiem oleju , ostrożnie przewracając . Całość doprawić do smaku solą oraz pieprzem . Fasolka w boczku jest świetnym dodatkiem do pieczonych lub smażonych mięs .

zachomikowany

  • 15 KB
  • 25 paź 14 18:24
Domowy chrzan z jajkiem .

Składniki :
5 korzeni chrzanu
1/4 szklanki octu
4 łyżki cukru
10 jajek ugotowanych na twardo
1/4 kostki masła
sól
1 kwaśna śmietana

Przygotowanie :
1. Ocet zagotowujemy z cukrem , studzimy . Chrzan myjemy , obieramy , ścieramy na tarce o małych oczkach . Solimy , zalewamy octem . Dokładnie mieszamy .
2 . Jajka obieramy , przekrawamy na pół . Żółtka oddzielamy od białek . Białka drobno kroimy . Żółtka rozdrabniamy i ucieramy z masłem . Masę mieszamy z białkami i chrzanem . Wkładamy do słoików , dobrze ubijając . Tuż przed podaniem potrzebną ilość chrzanu mieszamy ze śmietaną.

zachomikowany

  • 26 KB
  • 25 paź 14 18:24
Surówka marchewkowa .

Składniki

3 marchewki
1 kwaśne jabłko
2 garście rodzynek
2 łyżki majonezu
2 łyżeczki soku pomarańczowego

Etapy przygotowania

1 . Marchewki i jabłko obrać . Jabłko pokroić w ćwiartki , a po usunięciu gniazda nasiennego razem z marchewką zetrzeć na tarce o grubych oczkach . Skropić sokiem z pomarańczy .
2 . Do surówki dodać majonez .

zachomikowany

  • 39 KB
  • 25 paź 14 18:24
Surówka-z-marchwi

Składniki:
Marchewki 4 szt
bezpestkowe mandarynki 6 szt
posiekanych migdałów bez skórki 1 szklanka
soku z cytryny 2 łyżeczki
cukru pudru 1 łyżeczka
śmietany 1/2 szklanki

Sposób przygotowania:
1.Mandarynki obrać ze skóry,usunąć białe błony,pokroić w kostkę,posypać cukrem pudrem i skropić sokiem z cytryny.Marchewki obrać,umyć,następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Startą marchewkę połączyć z mandarynkami.Całość zalać spienioną śmietaną i posypać posiekanymi migdałami.Można udekorować cząstkami mandarynek.

zachomikowany

  • 29 KB
  • 25 paź 14 18:24
Sałatka z bobem

Składniki:

* opakowanie mrożonki zielony bób
* 200 g szynki
* czerwona cebula
* żółta papryka
* zielona papryka
* jogurt
* pieprz kolorowy
* zielona pietruszka
* sól

* Sposób przygotowania
1.Bób wrzucić na wrzącą wodę,ugotować do miękkości i ostudzić.Brać ze skórek.Szynkę pokroić w kostkę,posiekać papryki i cebulę.Wszystko razem zmieszać w misce.
2.Jogurt doprawić solą i pieprzem kolorowym.Polać sałatkę sosem.

zachomikowany

  • 20 KB
  • 25 paź 14 18:24
Ćwikła z chrzanem na ostro

Składniki
buraczki 80 dekagramów +
tarty chrzan 50 gramów +
czerwone wytrawne wino 100 mililitrów
sól do smaku 1 szczypta
cukier 2 szczypty
sok z cytryny 2 łyżeczki

#
Przygotowania

1

Buraczki wyszorować szczotką pod bieżącą wodą,zalać wrzątkiem i ugotować pod przykryciem lub upiec w gorącym piekarniku.Następnie odcedzić,wystudzić,obrać i zetrzeć na tarce o dowolnych oczkach.

2

Starte buraczki wymieszać z chrzanem oraz czerwonym winem,doprawić do smaku solą,odrobiną cukru.Przełożyć do miseczki i pozostawić w lodówce na kilka godzin.Podawać jako dodatek do drugich dań obiadowych lub mięsa i wędlin.

zachomikowany

  • 18 KB
  • 25 paź 14 18:24
Buraczki z orzechami

Składniki;
1 kg buraków
garść orzechów włoskich
2 łyżki majonezu
4 łyżki jogurtu
sól
cukier
pieprz
sok z cytryny
2 ząbki czosnku

Przygotowanie:
1.Buraki umyj,przekrój na pół.Ugotuj w wodzie.Ostudź.
2.Jogurt połącz z majonezem i posiekanym czosnkiem.Buraki pokrój w dużą kostkę,polej sosem i sokiem z cytryny,dodaj orzechy.Przypraw.

Opis:
Czas przygotowania 50 minut.
Składniki na 6 porcji.

zachomikowany

  • 28 KB
  • 25 paź 14 18:24
Buraczki na ciepło
Składniki:

* 75 dag.buraczków
* masło
* łyżeczka mąki
* łyżeczka śmietany
* sól
* pieprz
* ocet winny

Przygotowanie:
1.Ugotowane buraczki zetrzeć na tarce o małych oczkach.
2.Rozpuścić w garnku kawałek masła,dodać mąkę.
3.Do zasmażki wlać sok z buraków,dodać buraczki.
4.Zasmażyć 3 minuty.
5.Dodać śmietanę.
6.Przyprawić solą,cukrem i octem.

zachomikowany

  • 63 KB
  • 25 paź 14 18:24
Marchewka z groszkiem.
Składniki:

* opakowanie mrożonki "marchewka z groszkiem"
* 5 dag.smalcu
* 1 dag.cukru
* łyżeczka soli

Przygotowanie:
1.Do wrzątku wrzucić zamrożoną marchew z groszkiem.
2.Ugotować.
3.Gdy oba warzywa zmiękną ,stopić smalec,wsypać mąkę,zasmażyć.
4.Wymieszać z warzywami.
5.Dodać sól i cukier.
6.Zagotować.
7.Podawać na ciepło.

zachomikowany

  • 27 KB
  • 25 paź 14 18:24
Kapusta czerwona z fasolą
Składniki:

* 80 dag.kapusty czerwonej
* 20 dag.fasoli "Jaś"
* cebula
* łyżka smalcu
* łyżka mąki
* listki laurowe
* sól
* pieprz
* ziele angielskie

Przygotowanie:
1.Dzień wcześniej namoczyć fasolę.Ugotować w tej samej wodzie.Kapustę pokroić,udusić na odrobinie smalcu z posiekaną cebulą,pieprzem,listkiem laurowym,zielem angielskim i połową tłuszczu.Wymieszać z miękką fasolą.
2.Z reszty smalcu i mąki przyrządzić zasmażkę,dodać ją do kapusty.Całość przyprawić do smaku i zagotować.

zachomikowany

  • 14 KB
  • 25 paź 14 18:24
Sałatka z buraczków
Składniki:

* 1 kg.buraków
* kwaskowate jabłko
* cebula
* sok z cytryny
* sól
* pieprz
* cukier
* piórka szczypiorku

Przygotowanie
1.Buraki oczyścić,wyszorować.Zagotować wodę z dodatkiem soli,cukry i sokiem z cytryny.Włożyć buraki ze skórą,gotować do miękkości.
2.Wyjąć,ostudzić.Obrać ze skórki,zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Obrać jabłko,wyciąć gniazdo nasienne.Oczyścić cebulę.Jabłko i cebulę także zetrzeć na tarce.
3.W dużej salaterce wymieszać ze startym jabłkiem i cebulą.Sałatkę doprawić do smaku solą,pieprzem,cukrem i sokiem z cytryny.Schłodzić w lodówce.Rozłożyć do 6 kokilek.Można każdą porcję udekorować piórkami szczypiorku.

zachomikowany

  • 14 KB
  • 25 paź 14 18:24
Poznańska kapusta z grochem
Składniki:

* 60 dag.kiszonej kapusty
* 10 dag.łuskanego grochu
* 2 cebule
* 3 łyżki oleju
* łyżka mąki
* sól
* pieprz

Przygotowanie:
1.Umyty i przebrany groch zalać letnią przegotowaną wodą i zostawić na noc.
2.Następnie groch odcedzić,przepłukać dokładnie na sicie,zalać świeżą wodą i ugotować.
3.Pod koniec gotowania posolić,odcedzić.
4.Kapustę posiekać,zalać 2 szklankami wody,ugotować do miękkości,lekko doprawić.
5.Drobno pokrojona cebulkę zeszklić na oleju,dodać mąkę,zasmażyć.
6.Wymieszać z kapustą z grochem i zasmażką.
7.Przyprawić solą i pieprzem,podgrzać.

zachomikowany

  • 28 KB
  • 25 paź 14 18:24
Kapusta z grzybami.
Składniki:

* 1 kg.kiszonej kapusty
* 2 cebule
* 5 dag.suszonych grzybów
* 30 dag.mrożonych grzybów leśnych lub pieczarek
* szklanka bulionu
* 3 łyżki oleju
* sól
* pieprz
* liść laurowy
* ziele angielskie

Przygotowanie:
1.Suszone grzyby namoczyć na noc w 2 szklankach wody,ugotować i pokroić.
2.Kapustę podlać wywarem z grzybów,dodać grzyby i przyprawy.
3.Dusić około 30 minut.
4.Cebulę obrać i posiekać.
5.Pieczarki pokroić,podsmażyć na oleju wraz z cebulą.
6.Dodać do kapusty.
7.Podlać bulionem i dusić jeszcze 30 minut.
8.Ugotowaną kapustę nieco doprawić,wymieszać.

zachomikowany

  • 24 KB
  • 25 paź 14 18:24
Surówka z kapusty
Składniki:

* 1/2 kg.białej kapusty
* mała cebula
* marchewka
* odrobina kwasku cytrynowego
* sól
* pieprz
* odrobina cukru
* 2 łyżki oliwy
* natka pietruszki

Przygotowanie:
1.Kapustę drobno poszatkować.
2.Cebulę obrać,drobno posiekać.
3.Marchewkę umyć,obrać,zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
4.Kapustę wymieszać z cebulką i marchewką.
5.Doprawić do smaku solą i pieprzem,cukrem oraz kwaskiem cytrynowym.
6.Połączyć z olejem.
7.Na talerzach udekorować surówkę listkami natki.

zachomikowany

  • 103 KB
  • 25 paź 14 18:24
Sałatka z jarmużu i rzodkiewek


Składniki:
25 liści jarmużu
2 pęczka rzodkiewek
marchewka
ogórek
pęczek szczypiorku
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
opakowanie sosu sałatkowego ziołowego
sól
pieprz


Przygotowanie:
1.Jarmuż,umyj,porwij na kawałki.Rzodkiewki oczyść,pokrój na plasterki.Marchewkę oczyść,zetrzyj na tarce.Ogórek obierz,pokrój na kawałki.Szczypiorek umyj,osusz,posiekaj.Składniki włóż do salaterki.
2.Majonez wymieszaj z jogurtem i sosem sałatkowym,przypraw.Polej warzywa,połącz.


Opis:
Czas przygotowania 10 minut.
Ilość porcji 4.

zachomikowany

  • 45 KB
  • 25 paź 14 18:24
Kapusta pekińska z dodatkami


Składniki:
główka kapusty pekińskiej
1/2 kostki sera feta
20 dag.żółtego sera
puszka kukurydzy
3 korniszony
sos do sałatek "Knorr"
czerwona papryka
natka pietruszki


Przygotowanie
1.Kapustę pekińską umyć,drobno posiekać.
2.Ser żółty i ser feta pokroić w kostkę.
3.Ogórki pociąć w plasterki.
4.Paprykę umyć,usunąć gniazda nasienne,pokroić w cienkie paseczki.
5.Kukurydzę osączyć z zalewy.
6.Sos do sałatek rozpuścić w łyżce oliwy.
7.Całość energicznie wymieszać.
8.Pomieszane składniki sałatki wrzucić do miski.
9.Polać je sosem sałatkowym albo sosem winegret.
10.Posypać na wierzchu posiekaną natką pietruszką.
11.Odstawić na 15 minut,a następnie podać.


Rada:
Można też wykonać samodzielnie sos winegret:2 łyżki oliwy wymieszać ze szczyptą soli,pieprzu,łyżką soku z cytryny i 1/2 łyżeczki musztardy.

zachomikowany

  • 34 KB
  • 25 paź 14 18:24
Sałatka z buraczkami
Składniki:
cebula
6 buraczków konserwowych
puszka fasoli
25 dag.kapusty kiszonej
4 łyżki oleju
sól
pieprz
natka
Przygotowanie
1.Cebulę obrać,posiekać.Buraczki i fasolkę osączyć z zalewy.Buraczki pokroić w kostkę.
2.Kapustę pokroić,wymieszać z buraczkami,fasolką i cebulką.Polać olejem,doprawić pieprzem,ewentualnie sola,posypać natką.

zachomikowany

  • 18 KB
  • 25 paź 14 18:24
Fasolka z pomidorami
Składniki:
30 dag.fasolki szparagowej
2 pomidory
5 pieczarek
4 łyżki śmietany 18%
łyżka mąki
1 - 2 łyżeczki vegety
sól
pieprz
łyżeczka cukru
olej
Przygotowanie
1.Fasolkę myjemy i odcinamy końce.Gotujemy bez przykrycia w osolonej wodzie.Odcedzamy i kroimy w małe kawałki.Pomidory sparzamy,obieramy i kroimy w kawałki.
2.Pieczarki oczyszczamy,kroimy w plasterki.Podsmażamy na oleju.Oprószamy mąką.Mieszając,wlewamy śmietanę i 1/2 szklanki wody.
3.Do pieczarek dodajemy fasolkę szparagową i pomidory.Doprawiamy solą i vegetą.Gotujemy kilka minut,aż sos nieco odparuje i zgęstnieje.

zachomikowany

  • 9 KB
  • 25 paź 14 18:24
SURÓWKA NA SŁODKO
SKŁADNIKI:
2 marchewki
2 jabłka
2 łyżki rodzynek
2 łyżki soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE
1.Marchewki i jabłka umyć i obrać.Jabłka pokroić na ćwiartki,wyciąć gniazda nasienne.
2.Marchewki i jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie.
3.Starte marchewki i jabłka oraz rodzynki wymieszać.Surówkę skropić świeżym sokiem z cytryny.Można dodać 1 łyżkę płynnego miodu.

zachomikowany

  • 4 KB
  • 25 paź 14 18:24
SURÓWKA Z SINEJ KAPUSTY
SKŁADNIKI:
600 g.czerwonej kapusty
2 winne jabłka
1/2 kieliszka wytrawnego czerwonego wina
1 łyżka rodzynek
2 duże cebule
2 łyzki oliwy z oliwek
sok z cytryny
2 łyzeczki cukru
sól
pieprz
PRZYGOTOWANIE
1.Rodzynki sparzyć.Kapustę bardzo drobno posiekać,zalać wrzącą wodą,zagotować,a następnie osączyć.Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
2.Kapustę połączyć z jabłkami,poszatkowanymi cebulami i rodzynkami.Dodać oliwę z oliwek,wino oraz sok z cytryny.Surówkę przyprawić do smaku cukrem,pieprzem oraz solą.Wszystko bardzo dokłądnie wymieszać i przełozyć do większej salaterki.Można udekorować natką pietruszki.

zachomikowany

  • 5 KB
  • 25 paź 14 18:24
KULKI ZIEMNIACZANE
SKŁADNIKI:
1 kg.ziemniaków
sól
mąka ziemniaczana
jajko
olej
Przygotowanie
1.Ziemniaki obierz,umyj,ugotuj w osolonej wodzie.Odcedź,ostudź,przeciśnij przez praskę lub zmiel.
2.Masę ziemniaczaną włóż do miski,zrób zagłębienie,wbij jajko,wsyp mąkę ziemniaczaną-tyle by po zagnieceniu masa nie lepiła się do rąk.Uformuj małe kulki,kładź na rozgrzany olej (powinny być ciepłe,ale nie gorące),usmaż na złoto.Osącz.

zachomikowany

  • 5 KB
  • 25 paź 14 18:24
SKŁADNIKI:
50 dag.kapusty kwaszonej
2 łyżki oleju
20 dag.łuskanego grochu
cebula
ziele angielskie
liście laurowe
gotowa przyprawa do grochu i fasoli lub do kapusty
1/2 łyżeczki czombru
pieprz
sól
PRZYGOTOWANIE
1.Groch umyć,zalać sporą ilością wrzącej wody,moczyć 3 godziny.Następnie odcedź,zalać taką ilością świeżej zimnej wody,by całkowicie go przykryła.Gotować na niedużym ogniu,aż ziarna będą całkiem miękkie.
2.Kapustę lekko odcisnąć,posiekać na desce,wrzucić do garnka ,zalać wodą (powinna jedynie przykryć kapustę),dodać przyprawy korzenne i gotować 30 minut na niedużym ogniu bez przykrycia.
3.Na rozgrzanym na patelni oleju przesmażyć posiekaną cebulę,przykryć,zmniejszyć płomień i dusić jeszcze 10-15 minuy,po czym przełożyć do garnka z kapustą,wymieszać.
4.Ugotowany groch lekko odcedzić,przetrzeć przez sito lub zmiksować,a następnie wymieszać z kapustą.
5.Przyprawić wszystko gotową przyprawą do grochu lub kapusty i cząbrem oraz pieprzem i solą.Podawać z ciemnym pieczywem.

zachomikowany

  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    0
  • obrazy
    25
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

25 plików
0,78 MB




Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności