Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

ciasto1.png

Jedzenie-rózności-m.in.przepisy - ciasto1.png
Download: ciasto1.png

279 KB

(400px x 400px)

0.0 / 5 (0 głosów)

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Placek Fugowy

2 1/2 szklanki mąki krupczatki,
4 jajka,
25 dag masła,
1 szklanka cukru,
4 łyżki cukru pudru,
2 łyżki kakao,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
35 dag powideł śliwkowych;
do posypania ciasta: cukier puder

Z mąki, masła, cukru pudru, żółtek i proszku do pieczenia szybko zagnieść kruche ciasto i podzielić na trzy części. Jedną część wymieszać z kakao. Ciasto włożyć na 1 godz. do zamrażalnika. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Tortownicę średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na tarce do jarzyn zetrzeć do tortownicy połowę białego ciasta, wyrównać powierzchnię, pokryć powidłami, zetrzeć część ciasta z kakao, wyrównać i posmarować pianą, następnie równą warstwą pokryć resztą startego białego ciasta. Piec 45 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
************************************************************************************************
Drożdżowy
50 dag mąki pszennej,
10 dag masła lub margaryny,
3 jajka,
1 szklanka cukru,
1 szklanka mleka,
5 dag drożdży,
1/2 szklanki bakalii,
1 esencja rumowa lub waniliowa;
do wysmarowania formy: 2 łyżki margaryny

Lukier

25 dag cukru pudru,
sok z 1 cytryny,
1 łyżka rumu

Jajka utrzeć z cukrem. Do masy jajecznej wlać powoli, mieszając, letnie roztopione masło, a potem drożdże rozpuszczone w ciepłym mleku. Przykryć miskę ściereczką i odstawić mniej więcej na 10 godz. Następnie porcjami wsypywać mąkę, mieszając. Dodać bakalie i esencję zapachową, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej margaryną formy i odstawić, by wyrosło. Piec około 50 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C. Przygotować lukier: cukier puder utrzeć z sokiem cytrynowym i rumem. Ciepłe ciasto polać lukrem i odstawić do zastygnięcia
*************************************************************************************************************
Szarlotka
50 dag winnych jabłek,
1 budyń śmietankowy,
2 szklanki mleka,
1 łyżka masła,
5 łyżek cukru,
5 łyżek żelatyny;
do przybrania: 1 niepełna szklanka śmietany kremówki (200 ml),
1 cukier waniliowy (1,6 dag)

Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce z małymi otworami i osączyć z soku na sicie. Żelatynę zalać 8 łyżkami wody, a gdy napęcznieje, rozpuścić, podgrzewając, i ostudzić. Budyń rozmieszać w 1/2 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować z masłem, dodać rozpuszczony budyń i chwilę gotować, mieszając. Gdy budyń nieco ostygnie, zmiksować go z cukrem oraz żelatyną. Nadal miksując, dodawać po trochu jabłka. Tortownicę średnicy 24 cm wyłożyć folią aluminiową, włożyć masę jabłkową i wstawić na 1-2 godz. do lodówki. Kremówkę ubić z cukrem waniliowym i przybrać nią szarlotkę tuż przed podaniem.*************************************************************************
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności