-
68766 -
10718 -
118056 -
10128
222818 plików
5885,16 GB
2 1/2 szklanki mąki krupczatki,
4 jajka,
25 dag masła,
1 szklanka cukru,
4 łyżki cukru pudru,
2 łyżki kakao,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
35 dag powideł śliwkowych;
do posypania ciasta: cukier puder
Z mąki, masła, cukru pudru, żółtek i proszku do pieczenia szybko zagnieść kruche ciasto i podzielić na trzy części. Jedną część wymieszać z kakao. Ciasto włożyć na 1 godz. do zamrażalnika. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Tortownicę średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na tarce do jarzyn zetrzeć do tortownicy połowę białego ciasta, wyrównać powierzchnię, pokryć powidłami, zetrzeć część ciasta z kakao, wyrównać i posmarować pianą, następnie równą warstwą pokryć resztą startego białego ciasta. Piec 45 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
************************************************************************************************
Drożdżowy
50 dag mąki pszennej,
10 dag masła lub margaryny,
3 jajka,
1 szklanka cukru,
1 szklanka mleka,
5 dag drożdży,
1/2 szklanki bakalii,
1 esencja rumowa lub waniliowa;
do wysmarowania formy: 2 łyżki margaryny
Lukier
25 dag cukru pudru,
sok z 1 cytryny,
1 łyżka rumu
Jajka utrzeć z cukrem. Do masy jajecznej wlać powoli, mieszając, letnie roztopione masło, a potem drożdże rozpuszczone w ciepłym mleku. Przykryć miskę ściereczką i odstawić mniej więcej na 10 godz. Następnie porcjami wsypywać mąkę, mieszając. Dodać bakalie i esencję zapachową, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej margaryną formy i odstawić, by wyrosło. Piec około 50 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C. Przygotować lukier: cukier puder utrzeć z sokiem cytrynowym i rumem. Ciepłe ciasto polać lukrem i odstawić do zastygnięcia
*************************************************************************************************************
Szarlotka
50 dag winnych jabłek,
1 budyń śmietankowy,
2 szklanki mleka,
1 łyżka masła,
5 łyżek cukru,
5 łyżek żelatyny;
do przybrania: 1 niepełna szklanka śmietany kremówki (200 ml),
1 cukier waniliowy (1,6 dag)
Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce z małymi otworami i osączyć z soku na sicie. Żelatynę zalać 8 łyżkami wody, a gdy napęcznieje, rozpuścić, podgrzewając, i ostudzić. Budyń rozmieszać w 1/2 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować z masłem, dodać rozpuszczony budyń i chwilę gotować, mieszając. Gdy budyń nieco ostygnie, zmiksować go z cukrem oraz żelatyną. Nadal miksując, dodawać po trochu jabłka. Tortownicę średnicy 24 cm wyłożyć folią aluminiową, włożyć masę jabłkową i wstawić na 1-2 godz. do lodówki. Kremówkę ubić z cukrem waniliowym i przybrać nią szarlotkę tuż przed podaniem.*************************************************************************
ananasy | arbuzy | brzoskwinie |
cytryny | fast food | gruszki |
jabłka | jagody | jedzenie |
jeżyny | makaron | napoje i desery |
słodycze ciasta | Surówki | torty |
- sortuj według:
-
0 -
3 -
0 -
0
3 plików
336 KB