Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
Agnesita1989
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Kobieta Agnieszka

widziany: 30.06.2024 14:11

  • pliki muzyczne
    523
  • pliki wideo
    1767
  • obrazy
    593
  • dokumenty
    1815

5301 plików
938,82 GB

Ukryj opis
« poprzednia stronanastępna strona »
  • 5,0 MB
  • 11 sie 22 9:18
zawiera około 700 przepisów kulinarnych
motignac.jpg

z chomika calineczkazbajki

  • 26,6 MB
  • 11 sie 22 9:17
jesc-duzy_000.jpg
Michel Montignac udowadnia opinię, że ilość spożywanych kalorii nie ma żadnego wpływu na obfitość tuszy. Dzięki tej książce zrozumiemy, dlaczego dietetycy optujący za dietami niskokalorycznymi są w błędzie i dlaczego stosowane wg ich zaleceń kuracje muszą zakończyć się niepowodzeniem. Polskie wydanie książki zostało uzupełnione i wzbogacone o kolejne rady dotyczące odżywiania się.
Nowa edycja zawiera porady, które są łatwiejsze w zastosowaniu i jednocześnie bardziej szczegółowe niż w wersji pierwszej. Zawarte w niej zalecenia pozwolą Ci dokonać właściwych wyborów żywieniowych, dzięki którym będziesz mógł... jeść, aby schudnać, i już na zawsze pozostać szczupłym i zdrowym.
cześć 1

z chomika calineczkazbajki

  • 418 KB
  • 11 sie 22 9:17

zachomikowany

  • 362 KB
  • 11 sie 22 9:17

zachomikowany

  • 140 KB
  • 11 sie 22 9:17

z chomika aneta_rex

  • 3,5 MB
  • 11 sie 22 9:17

obrazek



To działa! Od kilku miesięcy polskie czytelniczki oraz czytelnicy mogą sami przekonać się o skuteczności rewelacyjnej diety dr. Dukana, francuskiego lekarza i dietetyka.

Teraz przyszedł czas na przepisy, które urozmaicą dietę, sprawiając, że odchudzanie stanie się jeszcze łatwiejsze i... smaczniejsze. Dzięki tej książce przygotujecie pyszne, lekkie i proste dania, np. kurczaka w ziołach, wołowinę po burgundzku, sałatkę z krewetek i bakłażany po prowansalsku, a także desery - krem waniliowy, mus czekoladowy czy mufinki.

350 nowych przepisów to z jednej strony efekt pracy samego autora, z drugiej sprawdzone pomysły czytelników, którzy schudli dzięki jego diecie, zwłaszcza zafascynowanego metodą dr. Dukana szefa kuchni jednej z paryskich restauracji.

Zrzuć zbędne kilogramy - bez efektu jo-jo!

* opis pobrany ze strony www.merlin.pl

z chomika blooz

  • 20,3 MB
  • 11 sie 22 9:17
obrazek

z chomika maj4ka

  • 15 KB
  • 11 sie 22 9:17
KILIMANDŻARO

Upiec ciemny biszkopt z 8 jaj,
po upieczeniu przekroić na pół.

Masa jabłkowa:
ok. 1 kg jabłek kwaśnych i twardych
2 galaretki ( ja użyłam o smaku owoców tropikalnych)
1 łyżka margaryny lub masła

Masa budyniowa:
1/2 litra mleka

1/2 szklanki cukru
2 żółtka
2 łyżki mąki
pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru
1 kostka masła lub margaryny


Ciemny biszkopt -
przekroić na pół, włożyć do formy jedną połówkę.
Masa jabłkowa: Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, masło roztopić, dodać jabłka, chwilę smażyć
, dodać suchą galaretkę, wymieszać i jeszcze chwilę smażyć. Ostudzić i wyłożyć na biszkopt. Wstawić do lodówki żeby masa jabłkowa stężała. W tym czasie przygotować masę budyniową: z mleka, cukru, żółtek, mąki ugotować budyń. Masło utrzeć dodając przestudzony budyń. Masę budyniowa wyłożyć na masę jabłkową, przykryć biszkoptem kakaowym. Polać polewą.

z chomika white.and.black.flower

  • 16 KB
  • 11 sie 22 9:17
ŚLIWKA W CZEKOLADZIE

Ciasto I:
5 jaj
1 szkl. cukru
1,5 szkl mąki
0,5 szkl. oleju
0,5 szkl. wody mineralnej niegazowanej
1 łyżka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

Ciasto II:
5 białek
3/4 szkl. cukru
20 dag kokosu
sok z 1 cytryny
1 łyżeczka mąki

Masa:
5 żółtek
2 szkl. mleka
3/4 szkl. cukru
1 budyń śmietankowy
1 cukier waniliowy
10 łyżek kawy Cappucino Classik

1,5 kostki masła

Dodatkowo
40 dag śliwek kalifornijskich
2 czekolady
Ciasto I:
Białka ubić z cukrem, dodać po jednym żółtku, wlać olej, wodę, wsypać mąkę, proszek, na końcu kakao. Wymieszać i upiec.

Ciasto II:
Białka ubić dodać resztę składników i upiec.

Masa:
Ze składników ugotować budyń, ostudzić a następnie utrzeć z 1,5 kostki masła.

Dodatkowo 40 dag śliwek kalifornijskich namoczyć w gorącej wodzie (jak ktoś lubi z dodatkiem alkoholu)
2 mleczne czekolady rozpuścić. Dodać do czekolady 4-5 łyżki słodkiej śmietanki.

Składanie:
Placek ciemny+ masa+ placek kokosowy+ masa+ śliwki + polewa

z chomika white.and.black.flower

  • 17 KB
  • 11 sie 22 9:16
SERNIK


1 kg sera
1 kostka margaryny
8 jajek
35 dag cukru
1 budyń śmietankowy
rodzynki

Ser zemleć dwukrotnie. Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami na puszystą masę. Dodawać stopniowo ser i budyń w proszku, cały czas ucierając. Ubić pianę z białek, dodać do masy serowej i lekko wymieszać. Dodać rodzynki. Można też dodać startą skórkę z jednej pomarańczy lub cytryny. Ja dodaję też sok z 1 cytryny. Piec ok 60 min w 180 stopniach. Gotowy sernik możemy polać czekoladą.
Porcja na małą blachę, gdy pieczemy na dużej – podwoić składniki.

z chomika white.and.black.flower

  • 15 KB
  • 11 sie 22 9:16
CIASTO KRAKERSOWE

3 paczki krakersów
pół tabliczki startej gorzkiej czekolady
pół szkl. rumu, ale niekoniecznie
Masa 1:
2,5 szkl. Mleka
2 budynie waniliowe
5 łyżek cukru
kostka masła
Masa 2:
gotowy karmel w puszce typu "Krówka
Masa 3:
750 ml śmietanki kremówki 36%
dwie łyżki cukru pudru
3 śmietan-fixy
Na dnie blaszki (ok. 30x20 cm) ułożyć warstwę krakersów. Skropić obficie rumem.
Masa 1: na mleku ugotować budyń, dodać cukier, jak ostygnie utrzeć z masłem. Wyłożyć na krakersy, a następnie masę budyniową przykryć drugą warstwą krakersów i również skropić rumem.
Następnie na krakersy wyłożyć masę 2 karmelową, jest dosyć gęsta, więc proponuję wykładać małymi porcjami i na koniec równomiernie rozsmarować. Karmel również przykryć warstwą krakersów, które trzeba skropić rumem.
Masa 3: śmietankę wymieszać z cukrem, ubić, dodać śmietan-fixy, jak już będzie super sztywna wyłożyć na ostatnią warstwę krakersów, posypać startą czekoladą, włożyć do lodówki na dobę.

z chomika white.and.black.flower

  • 7 KB
  • 11 sie 22 9:16
CIASTO TOFFI Z BISZKOPTAMI

Biszkopt:
4 jajka
4 łyżki wody
20 dag mąki pszennej
20 dag cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i nadal ubijać. Następnie dodać żółtka wymieszane z wodą. Ciągle ubijając dodać mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy. Piec ok. 25 minut w temperaturze 170 °C. Sprawdzić czy jest upieczone i wyciągnąć. Ostudzić.

Poncz:

3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 szklanka gorącej wody
Biszkopt nasączyć 1/3 ponczu, zaś pozostałą ilość ponczu wykorzystać do nasączenia biszkoptów.

1 puszka masy toffi
ok. 20 dag okrągłych biszkoptów
Masę lekko podgrzać i wylać na upieczony i ostudzony biszkopt. Następnie ułożyć biszkopty nasączone delikatnie ponczem.
Masa śmietankowa:
½ litra śmietany 30%
2 opakowania "śmietan -fix"
cukier waniliowy
1-2 łyżki cukru pudru
Można polać galatetka o dowolnym smaku rozpuszczoną w niecałym 1/2 litra wody.

z chomika white.and.black.flower

  • 35 KB
  • 11 sie 22 9:16
CYCKI TEŚCIOWEJ

Ciasto:
1 szk cukru
1 szk maku
1 szk wiorek kokosowych
6 bialek

Powyzsze skladniki sa do wersji oryginalnej, ja do swojej dodaje rowniez :
6 zoltek
1/2 szk maki
1 lyzeczka proszku do pieczenia

Krem:
1 budyn smietankowy
1 szk mleka
1/2 szk cukru
1 Kasia

Paczka biszkoptow okraglych
Polewa czekoladowa
rodzynki
alkohol do nasaczenia

Czas
pieczenia: 1 godz
Ubic bialka , dodac cukier , mak , kokos i upiec w prostokatnej blaszce.
Wedlug mojej wersji : Ubic bialka dodac cukier. Do ubitej masy dodac zoltka wymieszac , dodac mak i kokos i na samym koncu make i proszek do pieczenia.
W tej wersji ciasto jest bardziej pulchne i wyzsze.
Piec 20 - 30 min w prostokatnej blaszce(temp 180 st)

Budyn ugotowac w mleku z cukrem, wystudzic. Kasię dobrze utrzec i dodawac powoli budyn. Do kremu mozna rowniez dodac aromat rumowy.

Ciasto przelozyc polowa kremu jezeli jest pieczone w wersji z maka. Druga polowe wylozyc na wierzch.
Biszkopty maczac w alkoholu (dowolnym , ja uzywam raczej niskoprocentowych np. likier kawowy ale mozna uzyc czystej wodki)
Kazdy biszkopt polac polewa a na czubku polozyc rodzynek.
Dobrze schlodzic w lodowce.
Smacznego!

__________________________________________________

PONIEWAZ DUZO PYTAŃ CO DO MAKU MAK SYPIEMY SUCHY TAKI JAKI JEST NIE MOCZONY NIE MIELONY

z chomika white.and.black.flower

  • 53 KB
  • 11 sie 22 9:16
CIASTO AJERKONIAKOWE

cukier 4 łyżki
czekolada 2 kostki
powidła 1/2 słoika
krem ajerkoniakowy "Delecta" 1 szt
cukier waniliowy 1 opakowanie
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier puder 6 łyżek
żółtka 3 szt
mąka 2 szklanki


Mąkę, żółtka, cukier puder, proszek do pieczenia i cukier waniliowy zagnieść na kruche ciasto, a następnie rozwałkować i wyłożyć na blachę do ciasta. Posmarować ciasto powidłami a następnie ubić pianę z 3 białek z 4 łyżkami cukru. Gotową ubitą masę wylać na ciasto i włożyć do piekarnika. Piec około 30-45 min. Gdy ciasto będzie się piekło przygotowujemy krem ajerkoniakowy w/g przepisu na opakowaniu.
Gdy ciasto wyjmiemy z pieca i gdy ono ostygnie na wierzch nakładamy krem i ozdabiamy startą czekoladą. Wkładamy do lodówki bynajmniej na 5 godzin.

z chomika white.and.black.flower

  • 23 KB
  • 11 sie 22 9:16
LISTKOWIEC


Składniki:

Ciasto:

1 szklanka cukru
3 łyżki miodu
3 łyżki kakao
3 całe jajka
2 łyżki margaryny
1 łyżeczka sody


Masa:

1 litr mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
szklanka cukru
1,5 kostki masła lub margaryny


Wykonanie:

Składniki rozpuścić na parze, ubijać trzepaczką ok. 20 minut. Na stolnicę wysypać 4 szklanki mąki + 1 łyżeczka sody, dodać wcześniej ugotowaną masę. Zagnieść ciasto, podzielić na sześć części, wałkować i piec po 10-12 minut, każdy z części osobno.
Ugotować budyń- wystudzić. Utrzeć masło, dodawać budyń. Przełożyć placki, na wierzchu można posypać rozpuszczalną kawą.

z chomika white.and.black.flower

  • 49 KB
  • 11 sie 22 9:16
"ŚLIMAK DROŻDŻOWY ".


Składniki:

około 500 g mąki
3 żółtka
5 łyżek cukru
60 g roztopionego masła
25 g drożdży
150 ml mleka
1 łyżeczka cukru waniliowego
starta skórka z cytryny


Nadzienie:

100 g margaryny
100 g cukru


Wykonanie:

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, zalać ciepłym mlekiem
(150 ml) i rozmieszać z dwoma łyżkami mąki. Zostawić aż rozczyn urośnie.
Do naczynia wsypujemy większą część mąki, wlewamy rozczyn z drożdży, 3 żółtka wymieszane z 4 łyżkami cukru, cukier waniliowy i skórkę z cytryny i masło. Mieszamy wszystkie składniki łyżką, a następnie wyrabiamy rękami. Jeżeli ciasto jest klejące dodajemy resztę mąki. Zagniatamy przez kilka minut i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. W między czasie przygotowujemy nadzienie. Margarynę wyrabiamy z cukrem na jednolita masę.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na stolnicy (wielkość dużej pizzy) o grubości 6-7 mm, całość smarujemy nadzieniem i zwijamy w rulon. Tniemy na równe kawałki około 5 cm i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku temp. 160° przez 25/30 minut. Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

z chomika white.and.black.flower

  • 37 KB
  • 11 sie 22 9:16
Ciasto pijana śliwka

Składniki

Biszkopt:
- 5 jajek
- ¾ szklanki cukru
- ¾ szklanki mąki pszennej
- ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
- kopiata łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki soku z cytryny

Masa:
- 25 dag masła
- ½ l mleka
- ¾ szklanki cukru
- 3 żółtka
- 1 budyń Dr Oetkera waniliowy lub śmietankowy
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- cukier waniliowy

Polewa:
- 2 gorzkie czekolady (lub deserowe)
- 10 dag masła (1/2 kostki)
- 4 duże łyżki mleka lub słodkiej śmietanki

oraz:
- 40 dag śliwek suszonych dobrej jakości (np. kalifornijskich)
- ½ - 1 szklanki wódki (może być też rum)
- ¾ szklanki wody i 2 łyżki cukru na syrop w którym ugotujemy śliwki (czynność tę wykonujemy na co najmniej 12 godz. przed wykonaniem ciasta aby śliwki wchłonęły alkohol). Z wody i cukru gotujemy syrop do którego wkładamy śliwki i gotujemy na lekkim ogniu przez 5-7 min. aby były miękkie, ale nie rozgotowały się, odcedzić (płyn zachować), ostudzić. W naczyniu, które da się szczelnie przykryć zalać śliwki alkoholem (mogą wchłonąć nawet szklankę). Robimy to najlepiej poprzedniego dnia przed wykonaniem ciasta (8-12 godz.)

Białka ubić na sztywno, gdy ubite dodawać cukier, potem po jednym żółtku, następnie przesiać mąkę z proszkiem, dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać mikserem na najmniejszych obrotach. Wyłożyć do foremki np..25x40 i upiec w temp.160-170oC piekarnika elektrycznego przez 30-40 min.

1i1/2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do pozostałego mleka dać żółtka, budyń, obie mąki dokładnie rozmiksować i wlać na gotujące się mleko, energicznie mieszać i ugotować tak jak budyń (uważać bo się łatwo przypala lub wykonać własnym sposobem). Gdy ostygnie wkręcić do masła.

Biszkopt naponczować lekko syropem z gotowania śliwek (dolać troszkę wody i soku z cytryny), na to dać masę budyniową, a na masę układać jedna przy drugiej śliwki, wstawić do lodówki.

Składniki polewy rozgrzać na parze, dobrze rozmieszać i polać śliwki, schłodzić.

Najlepiej kroić ciasto schłodzone ostrym nożem maczanym w gorącej wodzie. Smacznego.

z chomika white.and.black.flower

  • 19 KB
  • 11 sie 22 9:16
CYCEK TEŚCIOWEJ.

Składniki:

Ciasto makowo-kokosowe:

5 białek
1/2 szklanki cukru
10 dag wiórków kokosowych
1 szklanka suchego maku
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Dodatkowo:

1 duża paczka okrągłych biszkoptów
2 jasne galaretki
rodzynki


Masa:

5 żółtek
1/2 szklanki śmietany kwaśnej
1 cukier waniliowy
1 kostka margaryny Kasia
6 łyżek cukru pudru
1lmleka


Wykonanie:

Placek makowy:

Białka ubić na sztywną pianę. Dodać resztę składników i lekko wymieszać. Piec w temp. 160-180 stopni przez 30-40 min. Przekroić na pół.


Masa do przełożenia:

Mleko i cukier waniliowy zagotować i odstawić. Wymieszać żółtka ze śmietaną, wlać do mleka i zagotować. Odstawić na ok. 30 min. Odcedzić przez gęste sito. Utrzeć "Kasię" z cukrem, dodać uzyskany ser i wymieszać.


Kolejność przekładania:

ciasto makowo-kokosowe - masa - ciasto makowo-kokosowe- masa - okrągłe biszkopty - na każdy biszkopt położyć rodzynkę - galaretka
Dodatkowo do masy można dodać pokrojoną drobno galaretkę, lub można wlać w środek według uznania.

Smacznego!

z chomika white.and.black.flower

  • 28 KB
  • 11 sie 22 9:16
MAZUREK MAKOWY

•Ciasto:
•250 g mąki,
•250 g masła,
•5 łyżek cukru pudru,
•3 żółtka z ugotowanych na twardo jaj
•Masa:
•200 g maku,
•1 łyżka mąki ziemniaczanej,
•1 łyżka bułki tartej,
•100 g cukru3 jaja
•1/4 szklanki mleka
,
•1/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
•100 g migdałów,
•Aromat
migdałowy,
•Garść rodzynek.
krok
1Mąkę przesiej na stolnicę. Dosyp cukier puder, dodaj pokrojone w kostkę masło.
krok
2Wszystkie składniki siekaj nożem, aż powstanie grudkowate ciasto. Dodaj przetarte przez sitko żółtka i szybko
zagnieć rękoma aż uzyskasz gładkie lśnić ciasto. Zawiń je w folię i włóż do lodówki na 30 minut.
krok
3Mak sparz wrzątkiem, odsącz odczekaj aż ostygnie a następnie przekręć 3 razy przez maszynkę do mielenia mięsa. Żółtka jajek utrzyj z cukrem na puszysty krem. Dodaj przekręcony mak, mąkę ziemniaczaną, bułkę tartą i mleko. Dokładnie wszystko wymieszaj.
krok
4Do otrzymanej masy dodaj ubitą na sztywno pianę, rodzynki oraz sodę oczyszczoną, pokrojone w kawałki migdały oraz kilka kropelek aromatu migdałowego. Delikatnie wymieszaj całość drewniana łyżką.
krok
5Wyjmij schłodzone ciasto z lodówki, rozwałkuj je na około 1 cm grubość, wylep nim prostokątną formę do pieczenia, podnosząc brzegi na blaszkę na około 3 cm. Na ciasto rozsmaruj masę makową. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piecz przez 30 minut. Pozostaw do ostygnięcia. Udekoruj według własnego uznania.

z chomika white.and.black.flower

  • 24 KB
  • 11 sie 22 9:16
BANANOWY TORT...

Składniki:
1 kg bananów
2 op. galaretki agrestowej,
2 op. galaretka cytrynowej,
2 op. serki homogenizowane waniliowe,
kakao,
3 szkl. mleka,
2 kostki margaryny lub masła
16 szt. jajek
2 op. cukieru wanilowego,
25 dag cukru kryształ,
10 dag mąki ziemniaczanej,
1 kopiasta łyżka stołowa Mąki pszennej,


Opis przygotowania:

Upiec biszkopt z 5 jaj jasny
Upiec biszkopt z 5 jaj ciemny..

2 szkl.mleka zagotować z 25 dkg cukru,dwoma cukrami waniliowymi,pozostałą szklanke mleka, wymieszać z 10 dkg mąki ziemniaczanej,kopiatą łyzka mąki pszennej i 6 żółtkami(można dodac 5 żółtek i 1 całe jajo)Dokładnie rozmieszać i wlać na gotujące sie mleko Ostudzony budyń połaczyc z 2 kostkami masła.Mase podzielic na połowe,do jednej dodać kakao a druga pozostawic białą.


2 serki homogenizowane utrzeć,dodac 2 galaretki agrestowe rozpuszczone w 2 szkl wody.(galaretki muszą byc lekko ścięte)
W ciemnym biszkpcie wykroić literatką dziury.


SKŁADANIE:

jasny biszkopt

masa ciemna budyniowa

ciemny biszkopt z wycietymi otworami,w otwory włożyc pokrojone banany

w otwoty wlac ścinajaca sie mase serowa..resztą masy wyrównać wierzch...

na serową mase poukładać krążki pozostałe z wycietego ciemnego biszkopta

masa jasna budyniowa

zalać galaretką cytrynową

z chomika white.and.black.flower

  • 6,2 MB
  • 11 sie 22 9:16
obrazek

zachomikowany

  • 5 KB
  • 11 sie 22 9:15
Ciasto: 3 szklanki mąki, 0,5 szklanki cukru pudru, 15 dag miodu, 0,5 kostki margaryny, 2 jaja, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 łyżeczka sody oczyszczonej. Krem: 0,5 l śmietanki kremówki (36% lb 30%), ja daję 1 l 3 łyż. żelatyny. Polewa: 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego. Do dekoracji: 10 dag posiekanych orzechów włoskich lub ziemnych nie solonych w całości Mleko w puszce wstawić do garnka z wodą i gotować przez 3 godz.-poczekać aż wystygnie. Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 2 równe części. Formy posmarować margaryną i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przenieść do form i piec około 15 minut w temp. 200 C. Śmietanę ubić na puszystą masę. Nastepnie dodać do niej wcześniej rozpuszczoną żelatynę. Kremem przełożyć dwa upieczone i ostudzone placki. Na wierzchu ciasta rozsmarować mleko (tw. toffi). Posypać orzechami

zachomikowany

  • 132 KB
  • 11 sie 22 9:15
sernik_bananowy_2.jpg

z chomika wielosmakowa

  • 45 KB
  • 11 sie 22 9:15
sernik_na_herbat_1_400x400.jpg

z chomika wielosmakowa

« poprzednia stronanastępna strona »
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    64
  • obrazy
    16
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

97 plików
0,85 GB




fateja2287

fateja2287 napisano 6.05.2022 04:07

zgłoś do usunięcia
Super chomik
hegakiy438

hegakiy438 napisano 20.12.2022 05:51

zgłoś do usunięcia
Super chomik

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności