Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

granadilli.JPG

A-n-i-t-a / ✿ KUCHNIA - / OWOCE / granadilli.JPG
OWOCE - granadilli.JPG
Download: granadilli.JPG

57 KB

(755px x 477px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Eksperci podkreślają, że owoc ten jest bliską kuzynką popularnej w Polsce marakui
Na zdjęciu widzimy granadillę, bliską kuzynkę marakui. Podobnie, jak u jej krewnej, jadalny jest jej aksamitny i słodki miąższ.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować


Inne pliki do pobrania z tego chomika
OWOCE - Pokrzywa2.jpg
Pierogi z pokrzywą i ornamentem Składniki: 300 g mąk ...
Pierogi z pokrzywą i ornamentem Składniki: 300 g mąki pszennej 200g mąki pszennej graham łyżeczka oleju woda 100g granulatu sojowego 2 ząbki czosnku 150g pokrzywy sól, pieprz Robienie: Granulat namoczyć we wrzątku. Pokrzywę umyć, sparzyć wrzątkiem (potem ten wrzątek można wypić, bo jest on przepyszną pokrzywową herbatką), odsączyć i posiekać. Wymieszać z granulatem i czosnkiem i doprawić. I to jest farsz. Z mąk, wody i oleju zagnieść ciasto na pierogi. Pojedyncze listki koniczyny, krwawnika lub pokrzywy sparzyć wrzątkiem przez chwilę, żeby zmiękły. Rozwałkować ciasto, wykrajać szklanką kółka, i wcześniej przygotowane listki przykładać do krążków i palcami mocno podociskać, żeby ładnie trzymały się ciasta. Lepić pierogi z dwóch kółek, wrzucać na osolony wrzatek, gotować kilka minut od wypłynięcia.
OWOCE - Pokrzywa.jpg
Pokrzywa zwyczajna ( Urtica dioica L.) Pokrzywa zwycz ...
Pokrzywa zwyczajna ( Urtica dioica L.) Pokrzywa zwyczajna jest wieloletnia roślina zielna należąca do rodziny pokrzywowatych (Urticacaae). Pokrzywa zwyczajna jest w Polsce bardzo pospolita. Liście pokrzywy zawierają : - potas - wapn - żelazo - kwas krzemowy - kwas mrówkowy - kwas octowy - histamine - serotonine - flawonoidy - karotynoidy - witaminę C , E , B1 , B2 Pokrzywa zwyczajna pomaga na reumatyzm , schorzenia woreczka żółciowego , niedokrwistość. Ma także dobry wpływ na procesy przemiany materii. Pokrzywe zwyczajna stosuje sie takze w kosmetyce. Współcześnie preparaty z pokrzywy zwyczajnej stosuje się przy krwawieniach macicznych , płucnych i jelitowych. Skuteczna tez jest przy krwawieniach żylaków odbytu. Odwar z pokrzywy zwyczajnej obniżą zawartość cukru we krwi. Homeopatia używa esencji ze świeżego ziela pokrzywy. Przepis na nalewkę z pokrzywy : Liście świeżej pokrzywy zwyczajnej zalej spirytusem i odstaw na 3 tygodnie. Przemywaj tym rany , czyraki i wrzody. nalewka pomaga także na łupież
OWOCE - Banany6.jpg
Sałatka z banana w sosie mandarynkowym Składniki: ...
Sałatka z banana w sosie mandarynkowym Składniki: 1 dojrzały banan 4 liście sałaty 6 plastrów szynki drobiowej 1 plaster żółtego sera pokrojonego w kostkę ¼ szklanki śmietany ¼ szklanki naturalnego soku z mandarynki 1 łyżka miodu sól i pieprz mandarynka (do dekoracji) Przygotowanie: Podrzeć sałatę rękoma i wyłożyć ją na płaski talerz. Posypać żółtym serem. Pociąć banana w cienkie kawałki i położyć go na sałacie razem z szynką. Wymieszać śmietanę z sokiem mandarynkowym i miodem. Dodać sól i pieprz. Podawać sałatę polaną sosem lub postawić sos w osobnym naczyniu
OWOCE - Banany5.jpg
Placek bananowy Składniki: 5 bananów 1 szklan ...
Placek bananowy Składniki: 5 bananów 1 szklanka cukru 1 łyżka masła przyprawy (wanilia, cynamon lub gałka muszkatołowa) 1 ½ szklanka mąki 1 ½ łyżeczka sody 1 jajko Przygotowanie: Ubić banany z cukrem i masłem. Dodać suche składniki, a następnie ubite ręcznie jajko. Piec w średniej temperaturze około 40 minut.
OWOCE - Truskawki 2.jpg
„Obsługa” truskawek * Truskawki należą do owoców, któ ...
„Obsługa” truskawek * Truskawki należą do owoców, które cechuje wyjątkowo krótka trwałość od momentu zerwania z krzaczka. Nieskonsumowane lub nieprzetworzone bardzo szybko pleśnieją i nie nadają się do spożycia. * Truskawki myjemy koniecznie pod bieżącą wodą, gdyż zawarte na nich bakterie chorobotwórcze lub pestycydy z nawozów mogą być szkodliwe dla naszego zdrowia. * Są doskonałym materiałem na mrożonki, dżemy i kompociki. * Zerwane z krzaczka nie w pełni zaczerwienione i pozostawione w chłodnym i zaciemnionym miejscu do następnego dnia nabierają wyjątkowo soczysto-czerwonej barwy. Truskawki - Chociaż można je kupować przez cały rok (np. w postaci mrożonek) to i tak najlepiej smakują na surowo latem, kiedy prosto z krzaka trafiają na nasz stół. Wyjątkowość truskawek tkwi w tym, że można je jeść i przetwarzać na wiele sposobów. Nie ma nic przyjemniejszego niż zimą otworzyć słoik ze słodziutką, truskawkową konfiturą – w mgnieniu oka robi się przyjemniej, pysznie i ciepło. Dla zdrowia Truskawki są małokaloryczne. Dużo w nich wody. Można zajadać się nimi do woli. Niestety nie wszyscy mogą je jeść bez ograniczeń – szczególną ostrożność muszą zachować alergicy i osoby podatne na uczulenie. Cukrzycy mogą je jeść, ale w niewielkich ilościach, najlepiej bez dodatków, które są uzupełnieniem truskawkowych deserów (cukier, śmietana itp.). Truskawki są składnikiem wielu odchudzających owocowo-warzywnych diet. Mają właściwości odtruwające i oczyszczające, wspomagają spalanie tłuszczy, dlatego polecane są dzieciom i starszym osobom z nadwagą. Truskawki to źródło kwasu elegonowego, który chroni przed chorobami nowotworowymi. Dojrzałe owoce nie tylko pięknie pachną i smakują, ale kuszą również swoim wyglądem Truskawki to bogate źródło witamin: C, A, B1, B2, PP. Witamina PP reguluje dotlenianie krwi - to dobre lekarstwo dla osób z problemem anemii, szczególnie dzieci. Jedząc truskawki, uzupełniamy niedobory mikro- i makroelementów w naszym organizmie. Zawierają one także wiele odżywczych soli mineralnych, które poprawiają przemianę materii. Owoce zawierają wapń, fosfor, żelazo, magnez i mangan. Żelazo wzmacnia i reguluje proces krwiotwórczy, fosfor i wapń wzmacniają kości i zęby oraz poprawiają pracę mięśni. Truskawki obniżają też kwasowość moczu i dlatego są polecane przy schorzeniach wątroby, nerek, kamieni moczowych i żółciowych. Zawarte w truskawkach bogactwo ochrania nasz organizm przed reumatyzmem i wspomaga leczenie artretyzmu.
OWOCE - Truskawki.jpg
Truskawki Truskawki są jednym z naszych ulubionych owoc ...
Truskawki Truskawki są jednym z naszych ulubionych owoców sezonowych. Kochamy jeść je w każdej postaci i w każdej ilości. Ale truskawki oprócz walorów smakowych mają także inne zalety. W czasie trwania sezonu truskawkowego dość częstym widokiem są koszyczki wypełnione po brzegi apetycznymi truskawkami. Kuszą nas one swoim kolorem i zapachem. Na ich widok wzbiera nasz apetyt i czujemy potrzebę zaspokojenia naszych smakowych fantazji. Gotujemy z nimi pyszne domowe obiadki, robimy smaczne koktajle, desery i pieczemy smakowite ciasta. Ale truskawki to owoce, które nie tylko radują nasze kubki smakowe. Ich rola w naszym życiu znajduje swoje miejsce także w oddziaływaniu na nasze zdrowie i w kosmetyce podczas stosowania zabiegów pielęgnacyjnych, mających na celu zachowanie naszej urody.
OWOCE - Truskawki 3.jpg
Truskawkowe ciekawostki * To dzięki zawartym w truska ...
Truskawkowe ciekawostki * To dzięki zawartym w truskawkach kwasom owocowym, mają one tak świeży i orzeźwiający smak. * Truskawki należą do grupy owoców mających wpływ na zapobieganie powstawaniu chorób nowotworowych, a wszystko to za sprawą obecności w ich składzie kwasu elegonowego. * Zawarte w truskawkach żelazo wzmacnia nasz organizm. * Dzięki wysokiej zawartości potasu, magnezu i wapnia truskawki mają działanie odkwaszające. * Wystarczy tylko zjeść 10 g truskawek w ciągu dnia, aby pokryć nasze całodzienne zapotrzebowanie na drogocenną witaminę C. Truskawki to owoce, które mogą być konsumowane przez cukrzyków. Zawarte w nich cukry fruktoza i glukoza są łatwo przyswajalne przez organizm. * Ze względu na wysoką zawartość celulozy zalecane są w celu regulowania procesów trawiennych. * Truskawki wykazują silne działanie bakteriobójcze, dzięki obecności fitocyn. * Stosuje się je wspomagająco w leczeniu reumatyzmu, artretyzmu, a także chorób nerek i chorób wątroby. * Gdy w czasie dojrzewania truskawek panuje pora deszczowa, te nie mają tak intensywnego smaku jak zazwyczaj. Francuzi określają to zjawisko mianem kradzieży smaku. * Pierwszy deser truskawkowy z bitą śmietaną, podany został rosyjskiemu carowi Piotrowi I. * Z uwagi na swoją sezonowość, truskawki należą do grupy owoców drogich. Ich wyjątkowość potwierdza fakt spożywania ich w towarzystwie wytwornego trunku, jakim jest szampan. * Są częstym składnikiem diet odchudzających. * Stosowane są w kosmetyce. * Wbrew powszechnej opinii, owocem truskawki nie jest sam czerwony miąższ. Jest to tak zwane przerośnięte dno kwiatu truskawki, a owoce to drobne ziarenka, które znajdują się na jego powierzchni. To one najczęściej nas drażnią ochoczo wciskając się pomiędzy nasze zęby z czasie pałaszowania. * Francuska arystokratka Madame Tallin zażywała kąpieli w truskawkach, co miało jej zapewnić jędrną skórę. Na taką kąpiel trzeba by było przeznaczyć minimum 12 kg truskawek. * Pośród wielu zalet, znajdziemy i jedną wadę. Niestety truskawki mają silne działanie uczulające. Wiele osób cierpiących na alergię pokarmową nie może ich spożywać. Mogą także powodować wysypki na skórze po zastosowaniu zabiegów upiększających na bazie truskawek, dlatego przed nałożeniem kosmetyku z truskawkami na skórze należy wykonać test uczuleniowy na mało widocznym skrawku ciała.
OWOCE - Truskawki 5.jpg
Dla urody Z truskawek można robić „pyszną” owocową ma ...
Dla urody Z truskawek można robić „pyszną” owocową maseczkę, które wpływają korzystnie na skórę, poprawiając wygląd cery. Truskawkowe maseczki nawilżają skórę twarzy i ją odświeżają. Tonikiem, zrobionym ze świeżo wyciśniętych truskawek, można wybielić przebarwienia na skórze i rozjaśnić piegi. Maseczki można stosować w kuracjach trądzikowych. Dawno temu truskawkami leczono grzybicę, trądzik i poparzenia słoneczne. Bogate w mangan owoce bardzo korzystnie wpływają też na strukturę włosa. Na straganach wkrótce pojawią się leśne, sezonowe owoce: jagody, poziomki, jeżyny. O ich walorach smakowych (i nie tylko) napiszemy niebawem. Szybkie przepisy - w roli głównej truskawki w nietypowych zestawieniach Deser Czas przygotowania: 15 min Składniki: 40 dag świeżych truskawek, 2 twarde jabłka, pęczek rzodkiewek, garść rodzynek, szczypta imbiry, pół szklanki jogurtu naturalnego, 3 łyżki musli, śmietana kremówka (ćwiartka szklanki), sok z cytryny (2 łyżeczki), łyżeczka cukier, Rzodkiewki umyć, wysuszyć, pokroić w grubą kostkę. Jabłka obrać ze skóry, usunąć gniazda i również pokroić w kostkę. Umyte i wyszypułkowane truskawki przedzielić na pół. Wymieszać owoce, dodać rodzynki i musli, pokropić świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Przygotować sos ubijając śmietanę z cukrem i imbirem. Dodać jogurt naturalny. Wszystko polać zimnym sosem.
OWOCE - Figa.jpg
Slodka Figa Drzewo figowe to pierwsza z roslin wymien ...
Slodka Figa Drzewo figowe to pierwsza z roslin wymieniona w biblii. To wlasnie liscmi z tego drzewa okryli sie Ewa i Adam, gdy po popelnieniu grzechu pierworodnego dostrzegli, ze sa nadzy. Od tej pory lisc figowy stal sie symbolem grzechu i upadku. Nie jest to jednak jedyna symbolika zwiazana z tym drzewem. Slodycz owocu figi sprawila, ze byla ona uwazana za cenny i wyjatkowy przysmak. Dlatego uznano ja tez za symbol Ducha Swietego, jako symbol tego, który zawiera w sobie wszystko co najlepsze. Samo drzewo figowe mieszkancom Palestyny kojarzy sie ze spokojem i obfitoscia. Czesto sadzono je tuz przy domach, by w cieniu jego rozlozystych lisci odpoczac od codziennych trosk i schronic sie przed upalem. - Drzewo figowe uwazane jest za jedno z najstarszych drzew na ziemi – trudno wiec ustalic jego ojczyzne. - To niewielkie drzewo dorasta do 10 m wysokosci. Jego pien ma gladka, szara kore, liscie sa rozlozyste, palczaste, a ciemnozielone owoce wypelnione drobnymi pestkami w miare dojrzewania staja sie fioletowo brazowe - Slodkie figi byly prawdopodobnie pierwszymi owocami jakie spozywali ludzie. Jedzono je surowe, a takze suszone i marynowane. Wyrabiano z nich przetwory, dodawano do ciast, a nawet pieczono figowe chleby. - „pokazanie komus figi” – gestu mówiacego, ze nic nie dostanie, wzielo sie stad, ze pojedyncza figa byla kiedys bardzo malo warta. - Swieze owoce figi sa bardzo nietrwale, dotkniete szybko sie psuja, dlatego najczesciej jemy je suszone - Owoce figi sa tez doskonalym lekarstwem na serce i kaszel, zas biale mleczko wydostajace sie z lodygi to doskonaly srodek dezynfekujacy
OWOCE - Nutella ze śliwkami.jpg
Składniki: - 3 kg kg śliwek - 1 kg cukru - 3 cukry wa ...
Składniki: - 3 kg kg śliwek - 1 kg cukru - 3 cukry waniliowe - 25 dkg kakao gorzkiego Sposób przyrządzenia: Śliwki dokładnie umyłam, wydrylowałam. W przepisie powiedziane było aby przekręcić je dwa razy przez maszynkę do mięsa, ale u mnie to się nie sprawdziło. Za to po prostu zrobiłam z nich idealną papkę za pomocą blendera. Następnie przełożyłam do dużego, wysokiego garnka, wsypałam cukier i na średnim ogniu smażyłam przez 2 godziny, często mieszając aby się nie przypaliły. Po tym czasie, gdy masa zrobiła się już gęsta i zmniejszyła co najmniej o połowę swoją objętość dodałam resztę składników i gotowałam kolejne pół godziny. Gorącą nutellę przełożyłam do wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręciłam i odwróciłam do góry dnem. Uwagi: Przy smażeniu trzeba bardzo uważać, masa uwielbia strzelać we wszystkich kierunkach, ja mam po niej 3 pamiątki na rękach. Nutella wyszła bardzo kakaowa i słodka, nie czuć w niej śliwek, ale być może po jakimś czasie się przegryzie, nie wiem bo próbowałam tylko przed włożeniem do słoiczków. Może następnym razem dodam mniej kakao i cukru. Długo trwa robienie tej nutelli, dlatego ja zaczęłam ją robić jako pierwszą, a w tym czasie zrobiłam również gruszki w syropie i nalewkę brzoskwiniową. Dzięki temu nie marnowałam czasu na pilnowanie, czy się śliwki nie przypalają. A i tak większość rzeczy przy robieniu nutelli, nalewki i gruszek wykonała Magg, a ja tylko koordynowałam jej czynności
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności