Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

a4.jpg

OWOCE - a4.jpg
Download: a4.jpg

25 KB

(399px x 246px)

0.0 / 5 (0 głosów)

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować


Inne pliki do pobrania z tego chomika
OWOCE - Winogron6.jpg
Winorośl to jedna z najdłużej uprawianych przez człowiek ...
Winorośl to jedna z najdłużej uprawianych przez człowieka roślin. Historia jej sięga czwartego tysiąclecia przed naszą erą. Winogrona są tak smacznymi i wartościowymi owocami, że najchętniej zjada się je na surowo. Niemniej ich dodatek może uatrakcyjnić i wzbogacić w cenne składniki wiele potraw. Przysmak Dionizosa Według mitologii greckiej, na górze Nysa (co oznacza po grecku drzewo) Dionizos stworzył trunek zwany winem. Od Greków zakładania winnic nauczyli się Rzymianie. W Polsce pierwsze winnice powstawały w XII wieku przy klasztorach. Owoce były przeznaczone do wyrobu wina mszalnego. Olej z pestek winogron Pestki winogron służą także jako surowiec do wytłaczania oleju. Jest on bogaty w NNKT (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe). Organizm człowieka nie potrafi sam syntetyzować tych kwasów, toteż muszą one być dostarczone wraz z pożywieniem. Jeśli podczas przygotowywania posiłków zastępuje się tłuszcz zwierzęcy olejami, powoduje to obniżenia „złego" cholesterolu LDL we krwi, a tym samym zmniejszenie ryzyka wystąpienia choroby wieńcowej. Dlatego olej ten, który od niedawna pojawił się na naszym rynku, jest godny polecenia, zwłaszcza dla osób z organicznymi zaburzeniami gospodarki tłuszczowej. Zamiast słodyczy Jedząc winogrona, należy pamiętać, że należą one do owoców wysokokalorycznych (100g dostarcza około 70kcal) ze względu na dużą zawartość cukru (prawie 18%). Dlatego najlepiej jeść je zamiast słodyczy, słonych paluszków, zapiekanek czy innych tuczących przegryzek. 30dag winogron dostarcza tyle samo kalorii (210kcal), ile jeden balonik lub paczka chipsów (4dag).
OWOCE - Aronia.gif
Balsam dla serca Tak zwana oficjalna medycyna akademick ...
Balsam dla serca Tak zwana oficjalna medycyna akademicka, już od dość dawna donosi, że picie czerwonego wina korzystnie wpływa na pracę serca i cały układ krążenia. Oczywiście w odpowiedniej dawce – lampka wina do obiadu. Istnieje nawet wiele publikacji naukowych, w których czerwone wytrawne wino, zalicza się do kategorii nowych leków kardiologicznych. O ile znaczna część lekarzy poleca je jako balsam dla serca, o tyle jeszcze większa część naszego społeczeństwa dokonuje „nadinterpretacji” tych doniesień i traktuje wino nie tyle jako balsam dla serca, co raczej dla gardła… Co prawda, nie można zaprzeczyć, iż czerwone wino wytrawne rzeczywiście posiada w swoim składzie wiele dobroczynnych substancji, to jednak z uwagi na możliwość jego łatwego przedawkowania, zawsze poszukiwany był środek o mniejszej liczbie działań niepożądanych. I nie trzeba było daleko szukać. Owoce tego krzewu mają szczególne właściwości zdrowotne, ponieważ są znakomitym źródłem wielu cennych substancji leczniczych. Aronia, to jedna z najobficiej zaopatrzonych w związki antyoksydacyjne roślin w przyrodzie. W 100 gramach owocu znajduje się 500 mg antocyjanów. Badania laboratoryjne udowodniły, że aroniowe jagody wykazują najsilniejsze działanie przeciwutleniające, jakie kiedykolwiek zarejestrował człowiek. Ponadto aronia zawiera bardzo duże ilości dobrze przyswajalnych witamin : C, B2, B6, PP, E, beta-karotenu, mikroelementów (m. in. molibden, mangan, miedź, bor, jod, kobalt) oraz błonnika i pektyn ułatwiających pracę układu pokarmowego.Te wszystkie substancje współdziałając ze sobą, przeciwdziałają miażdżycy poprzez wzmacnianie ścian naczyń krwionośnych, hamowanie produkcji tzw. „złego” cholesterolu i regulację ciśnienia tętniczego krwi. Nie można zapomnieć też o bardzo silnych właściwościach przeciwnowotworowych aronii, wynikających nie tylko z tego, że zawiera ona pokaźne ilości antyoksydantów, ale również z faktu, że jej owoce nie kumulują szkodliwych dla zdrowia pierwiastków takich jak kadm, ołów, arsen, czy cyna! Tak więc, preparaty sporządzone z tej rośliny (sok lub tabletki) posiadają udowodnione właściwości prozdrowotne – chronią nasz organizm przed miażdżycą, zawałem serca, udarem mózgu, chorobami neurodegeneracyjnymi i nowotworowymi oraz spowalniają procesy starzenia. „aronia to niedoceniony skarb, który posiada Polska. Francuzi są mniej narażeni na choroby układu krążenia, bo piją czerwone wino. My też możemy mieć serce jak dzwon. Wystarczy, że do obiadu zaczniemy pić sok z aronii” W tym miejscu z dumą możemy podkreślić, że odkryte walory zdrowotne owocu aronii, mają wyraźny polski akcent.Tak więc osoby, które mają w zwyczaju wypijać do obiadu lampkę czerwonego wina, czy to ze względów zdrowotnych, czy też z uwagi na walory smakowe, z powodzeniem mogą pozostać przy swoim nawyku. Jednak swój kieliszek niech raczej wypełnią pięknie mieniącym się czerwienią sokiem z aronii. Efekt będzie taki sam, a nawet lepszy. Ponadto na pewno tańszy i bezpieczniejszy. „Przedawkowanie” bowiem tego napoju nie grozi „urwaniem filmu”, a co najwyżej może objawić się jedynie częstszymi wizytami w toalecie, ale za to na pewno przy pełnej tego świadomości …
OWOCE - Nakrycie stołu 5.jpg
O drugich śniadaniach i zakąskach przedobiednich. Rozma ...
O drugich śniadaniach i zakąskach przedobiednich. Rozmaitego rodzaju są drugie śniadania. Jeżeli panowie po czystej herbacie udają się w drogę lub na polowanie, w takim razie podają się starodawne polskie potrawy jak kiełbasa z kapusta lub sosem, zrazy, bigos, zrobiony z kapusty kwaszonej i różnych resztek pieczeni, zwierzyna, peklówka, szynka na gorąco, wędliny zimne, masło i ser jako dopełnienie śniadania. Przy takich syczących potrawach gorzka lub jaka korzenna wódka jest konieczną. Jeżeli obiad ma nastąpić za trzy godziny, gospodyni nie da wtedy tak ciężkiego śniadania, może podać jedną z tych potraw na gorąco i zimne zakąski jak np. wędliny, pasztety na zimno, sery rozmaite, podawane zawsze pod kloszem. Dawniej podawano przy śniadaniach konfitury w różnych gatunkach, ale że słodycze nie pobudzają apetytu i zły kontrast stanowią ze słonymi przysmakami, dlatego dziś podaje się konfitury jako deser przy końcu obiadu, kolacji lub na podwieczorek. Przy śniadaniach spotykamy je tylko przy wystawnych, gorących, tak zwanych, „dejeunés dinatoires,” przy których podaje się bulion lub barszcz w filiżankach, majonezy, polędwica, pasztety gorące, ryby, zwierzyna, a na deser w lecie owoce, w zimie konfitury. Śniadania takie bywają podawane o późniejszej godzinie, np. o 2 lub 3. Przed samem podaniem bulionu podaje się jeszcze małe przekąski, złożone z rozlicznych ale bardzo delikatnych i w małych ilościach podawanych słonych przysmaków, jak: kawior, sardynki, śledzie, pasztety w puszkach, kanapki, rzodkiewka itp., kilka gatunków wódek, masło, chleb i bułka zręcznie pokrajane. Przekąska stawia się zwykle na osobnym stoliku w jadalnym pokoju i gdy bulion na stole, przed zajęciem miejsca, każdy wybiera sobie, co mu do gustu przypada. Śniadania podaje się w następujący sposób: Na większą liczbę osób stół owalny lub długi, na mniejszą zawsze lepszy okrągły. W środku stołu zostawia się miejsce na gorące danie, po obu zaś stronach zimne, uważając zawsze na symetrię W jednym końcu stołu kilka flaszek ładnych z słodką i gorzką wódką obok pokrajany chleb w koszyku lub na talerzu, podłożony zręcznie serwetką, masło, sól, w lecie rzodkiewka, w zimie śledzie, osobno do nich widelce. Jeżeli śniadanie ma być naprędce tak zwane „a la fourchette”, wtedy małe talerze, noże, widelce i serwetki stawiają się po sześć razem w kilku miejscach, jeżeli zaś jest formalne, kładzie się całe nakrycie każdemu z osobna, ile jest osób; szklaneczki tylko do piwa lub wina, jeżeli jest wino postawić wokoło butelek. Po zaproszeniu gości do jadalnej sali, gdy po wódce zasiędą do zimnych wędlin i innych przekąsek, służba wnosi owo jedno gorące danie i stawia na środku stołu, stosownie do ilości osób, dwa lub jeden półmisek. Przy więcej eleganckich śniadaniach podaje się zamiast kiełbasy lub zrazów duży rostbef lub polędwice albo kotlety. Oprócz tego na stole stać powinno obok przekąsek jedno zimne danie, to jest auszpik lub majonez z ryb, czy drobiu, wreszcie rolada z prosięcia.
OWOCE - Pokrzywa2.jpg
Pierogi z pokrzywą i ornamentem Składniki: 300 g mąk ...
Pierogi z pokrzywą i ornamentem Składniki: 300 g mąki pszennej 200g mąki pszennej graham łyżeczka oleju woda 100g granulatu sojowego 2 ząbki czosnku 150g pokrzywy sól, pieprz Robienie: Granulat namoczyć we wrzątku. Pokrzywę umyć, sparzyć wrzątkiem (potem ten wrzątek można wypić, bo jest on przepyszną pokrzywową herbatką), odsączyć i posiekać. Wymieszać z granulatem i czosnkiem i doprawić. I to jest farsz. Z mąk, wody i oleju zagnieść ciasto na pierogi. Pojedyncze listki koniczyny, krwawnika lub pokrzywy sparzyć wrzątkiem przez chwilę, żeby zmiękły. Rozwałkować ciasto, wykrajać szklanką kółka, i wcześniej przygotowane listki przykładać do krążków i palcami mocno podociskać, żeby ładnie trzymały się ciasta. Lepić pierogi z dwóch kółek, wrzucać na osolony wrzatek, gotować kilka minut od wypłynięcia.
OWOCE - Pokrzywa.jpg
Pokrzywa zwyczajna ( Urtica dioica L.) Pokrzywa zwycz ...
Pokrzywa zwyczajna ( Urtica dioica L.) Pokrzywa zwyczajna jest wieloletnia roślina zielna należąca do rodziny pokrzywowatych (Urticacaae). Pokrzywa zwyczajna jest w Polsce bardzo pospolita. Liście pokrzywy zawierają : - potas - wapn - żelazo - kwas krzemowy - kwas mrówkowy - kwas octowy - histamine - serotonine - flawonoidy - karotynoidy - witaminę C , E , B1 , B2 Pokrzywa zwyczajna pomaga na reumatyzm , schorzenia woreczka żółciowego , niedokrwistość. Ma także dobry wpływ na procesy przemiany materii. Pokrzywe zwyczajna stosuje sie takze w kosmetyce. Współcześnie preparaty z pokrzywy zwyczajnej stosuje się przy krwawieniach macicznych , płucnych i jelitowych. Skuteczna tez jest przy krwawieniach żylaków odbytu. Odwar z pokrzywy zwyczajnej obniżą zawartość cukru we krwi. Homeopatia używa esencji ze świeżego ziela pokrzywy. Przepis na nalewkę z pokrzywy : Liście świeżej pokrzywy zwyczajnej zalej spirytusem i odstaw na 3 tygodnie. Przemywaj tym rany , czyraki i wrzody. nalewka pomaga także na łupież
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności