Download: Winogron4.jpg
Winogron - Winna latorosl
Winogrona - szatański wynalazek.
Pod winoroślą Szatan zakopał lwa, owce i wieprza. Człowiek czerpie z wina dzikość, łagodność i skłonność do tarzania się w błocie."
Winorośl zajmuje bardzo ważne miejsce wśród biblijnych roślin.
Winorośl jest rośliną najczęściej wymieniana zarówno w Starym, jak i w Nowym Testamencie. Była ona symbolem szczęścia, radości, przyjaźni, dobrobytu, a także Narodu Wybranego.
Człowiek posiadający winnice uważany był za zamożnego, winnice zaś zawsze były otaczane wielką troską przez ich właścicieli.
Winorośl to krzew o grubej łodydze i postrzępionych ciemnozielonych liściach.
Owoce to soczyste winogrona, które mogą być czerwono-fioletowe lub żółtozielone.
Krzewy winne na terenie Azji i Egiptu uprawiano już 5000-7000 lat przed narodzeniem Chrystusa. Winogrona były cennym pożywieniem.
Nieco później z winogron zaczęto tłoczyć wino. Dla wielu ludów było ono nie tylko codziennym napojem, ale także używano go jako lekarstwo i przy składaniu ofiar.
Czy wiesz, że
.
* rodzynki to suszone winogrona
* do sprawowania Mszy świętej potrzebne jest wino otrzymane z białych lub czerwonych winogron bez używania jakichkolwiek dodatków, np. cukru lub drożdży.
Dla zdrowia i urody
Winogrona działają upiększające na cerę, nadając jej świeży i wyrazisty wygląd. Systematyczne jedzenie tych owoców w czasie upałów czy podczas przebywania w dusznym pomieszczeniu nawadnia organizm i wzbogaca go w cenne składniki mineralne. Winogrona bogate są m.in. w potas, wapń, żelazo, magnez, cynk, miedź, bor.
Dotleniają mózg
Winogrona zawierają sporo potasu, który wykazuje właściwości obniżające ciśnienie krwi. Poleca się, więc spożywanie winogron osobom z nadciśnieniem jako uzupełnienie leczenia farmakologicznego. Są też one cennym dopełnieniem diety osób zażywających leki odwadniające, które powodują często dużą utratę tego cennego pierwiastka. Polecane są chorym na serce, nerki i wątrobę. Również dzięki zawartości potasu winogrona poprawiają dotlenienie mózgu, a tym samym zwiększają chłonność umysłu.
W szkole i na konferencji
Ich wpływ na szybsze uczenie się i lepszą koncentrację wynika również z obecności w nich witamin z grupy B: B, (tiaminy) i PP (niacyny). Znajduje się w nich także witamina B2 (ryboflawina), ale w niezbyt dużej ilości. Zawartość witaminy C w winogronach jest w porównaniu z innymi owocami stosunkowo mała (w 10 dag winogron - 5 mg witaminy C). W winogronach występują liczne kwasy organiczne: mrówkowy, cytrynowy, jabłkowy, winowy. Wykazują one właściwości moczopędne.