Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Sernik-idealny.jpg

A-n-i-t-a / ✿ KUCHNIA - / Ciasta- SERNIKI / Sernik-idealny.jpg
Ciasta- SERNIKI - Sernik-idealny.jpg
Download: Sernik-idealny.jpg

66 KB

(600px x 896px)

0.0 / 5 (0 głosów)
SERNIK IDEALNY
Sposób przygotowania
Jeśli Twoja tortownica nie jest w 100% szczelna, przed przystąpieniem do pieczenia, musisz ją uszczelnić folią aluminiową. W tym celu zdejmij obręcz tortownicy i na dno ułóż duży kawałek folii. Zamknij tortownicę tak, aby folia była na zewnątrz obręczy. Wystającą folią otul obręcz.
# Spód: [pominęłam]
200 g ciasteczek pełnoziarnistych (np. Digestive)
3 łyżki masła
Ciasteczka pokrusz na proch i wymieszaj ze stopionym masłem. Przełóż masę do tortownicy i wygładź łyżką.
Spód piecz 10 minut w 180 stopniach.
# Masa serowa:
900 g serka kremowego
4 jaja
1 1/4 szklanki cukru
łyżeczka ekstraktu waniliowego
łyżeczka soku z cytryny
1/3 szklanki kefiru
Serek rozetrzyj blenderem lub końcówką miksera z nożykiem. Dodawaj stopniowo cukier, a następnie po jednym jajku, mieszając masę - najlepiej drewnianą łyżką.
Po dodaniu jajek wlej kefir, ekstrakt i sok z cytryny, a następnie wymieszaj.
Wlej masę do tortownicy o średnicy 24 cm.
Sernik wstaw do głębokiej blachy lub naczynia z wrzącą wodą tak, aby woda sięgała do połowy wysokości tortownicy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na 12 minut. Po tym czasie otwórz drzwiczki, żeby temperatura mogła spokojnie spaść. Przekręć na 100 stopni i piecz sernik godzinę, nie otwierając drzwiczek.
Po tym czasie delikatnie oddziel nożykiem sernik od brzegów tortownicy i piecz kolejne 75 minut.
Po 75 minutach podkręć temperaturę do 180 stopni i piecz jeszcze około 15 minut.
Studź na kratce, w rozpiętym kołnierzu tortownicy.
Sernik jest gotowy po spędzeniu nocy w lodówce.
Smacznego!

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
Ciasta- SERNIKI - Sernik na zimno z jagodami.jpg
galaretka o smaku owoców leśnych 30 dag. twarogu śmieta ...
galaretka o smaku owoców leśnych 30 dag. twarogu śmietankowego 4 łyżki soku z cytryny 5 łyżek cukru cukier waniliowy 350 ml. śmietany kremówki 200 g jagód Galaretkę rozpuszczamy w szklance wody, studzimy. Twaróg ucieramy w malakserze z sokiem cytrynowym, ¼ jagód, cukrem i cukrem waniliowym. Ubijamy śmietanę. Gdy galaretka zacznie gęstnieć, dodajemy do niej masę serową, następnie bitą śmietanę, na koniec resztę jagód. Gotowa masę przekładamy do formy o średnicy ok. 25 cm. Wstawiamy na 4 godziny do lodówki.
Ciasta- SERNIKI - Prosty sernik.jpg
Składniki: 3/4 kg tłustego sera ( ja kupuję nawet kil ...
Składniki: 3/4 kg tłustego sera ( ja kupuję nawet kilogram) 5 jajek 3/4 lub 1 szklanka cukru 1/2 kostki rozpuszczonego masła opakowanie budyniu waniliowego płaska łyżeczka proszku do pieczenia dowolne bakalie (ja dałam rodzynki, skórkę pomarańczową i garść bakalii keksowych) Ser zmiel trzy razy (oczywiście jeżeli nie masz gotowego) Jajka ubij z cukrem. Wlej do sera, dodaj rozpuszczone masło, następnie dosyp pozostałe składniki i dobrze wymieszaj drewnianą łyżką. Na końcu dosyp bakalie, uprzednio przesypane mąką na sicie - żeby nie opadały na dno. Można zrobić spód z kruchego ciasta , ale nie koniecznie . Ja robię bo chcę żeby było więcej ....Może być również sam ser Wstaw sernik do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz przez około 50-60 minut, aż na wierzchu utworzy się złotobrązowa skórka. Po upieczeniu zostaw sernik w piecu aż do ostygnięcia. Pychota , palce lizać ....
Ciasta- SERNIKI - Sernik-wisniowy-z-bananmi-i-czekolada.jpg
Składniki: spód: 1 łyżeczka kakao 100g masła 150g ml ...
Składniki: spód: 1 łyżeczka kakao 100g masła 150g mlecznej czekolady 50g płatków migdałowych 80g płatków kukurydzianych krem: 500g śmietankowego sera lub zmielonego sera na sernik 500g sera mascarpone 110g cukru 9 łyżeczek żelatyny 1 opakowanie cukru waniliowego 3 dojrzałe banany sok z połowy cytryny 250g śmietany kremówki wierzch: 2 łyżki cukru 500g wiśni 250ml soku wiśniowego + 9 łyżek 40g mąki ziemniaczanej Spód: 1. Czekoladę i masło roztopić w kipieli wodnej (w naczyniu nad gotującą się wodą), dodać łyżeczkę kakao, wymieszać. 2. Połączyć razem płatki migdałowe i kukurydziane. Wlać czekoladę z masłem, wymieszać. Tortownicę o średnicy 26cm posmarować masłem i wyłożyć czekoladową masą. Wstawić do lodówki na godzinę. krem: 3. Utrzeć razem ser i mascaropne, dodać cukier, cukier waniliowy. 4. Banany zmiksować i skropić sokiem z cytryny. Połączyć z masą serową. 5. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody. Małym strumieniem wlewać do masy bananowej. 6. Śmietanę kremówkę ubić i wymieszać z tężejącym kremem. Masę przełożyć na czekoladowy spód i wstawić do lodówki na parę godzin, aż stężeje (najlepiej na noc). wierzch: 7. Wiśnie wypestkować. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z 9 łyżkami soku, resztę soku zagotować z 2 łyżkami cukru. Dodać mąkę, wymieszać i chwileczkę gotować. Zdjąć z ognia, dodać wiśnie i odstawić do ostygnięcia. 8. Przestygnięte wiśnie rozłożyć na wierzchu ciasta i schłodzić w lodówce.
Ciasta- SERNIKI - Sernik-ananasowy-na-biszkoptach.jpg
SERNIK ANANASOWY NA BISZKOPTACH Składniki: 500g mielon ...
SERNIK ANANASOWY NA BISZKOPTACH Składniki: 500g mielonego sera 120g masła 3/4 szklanki cukru 50g rodzynek 1 jajko 1 żółtko 1 paczka podłużnych biszkoptów 2 galaretki ananasowe puszka ananasów do ozdoby: kandyzowany ananas (niekoniecznie) 1. Jedno opakowanie galaretki rozpuścić z 3/4 szklanki wody, odstawić do ostygnięcia. 2. Utrzeć na puch masło, dodać kolejno 2 żółtka (po każdym dodaniu żółtka dobrze zmiksować) i cukier, wymieszać. 3. Dodać mielony ser, rodzynki, zmiksować. Odłożyć 5 plastrów ananasa z puszki, resztę drobno pokroić i wyspać do masy, wymieszać. 4. Białko ubić i delikatnie połączyć z serem. Dodać ostygniętą galaretkę, dokładnie wymieszać. 5. Drugą galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wody i odstawić, aż zacznie tężeć. 6. Dno i boki tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć biszkoptami. Gdy będziemy układać biszkopty przy boku tortownicy, należy je skrócić, aby tylko trochę wystawały z nad tortownicy. Żeby stały pionowo, możemy posmarować je odrobiną masy serowej (od strony boku tortownicy, przy dnie). 7. Na ułożone biszkopty wykładamy masę serową, wyrównujemy i układamy osączone krążki ananasów, ozdabiamy kandyzowanym ananasem. Zalewamy tężejącą (już gęstą) galaretką. Wstawiamy do lodówki.
Ciasta- SERNIKI - Sernik_truskawkowy bez pieczenia.jpg
Składniki na spód: 150 g digestive w gorzkiej czekoladz ...
Składniki na spód: 150 g digestive w gorzkiej czekoladzie 70 g orzechów włoskich 40 g masła Wszystkie składniki zmiksować na mokry piasek. Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, masę ciastkową wcisnąć w spód, wyrównać. Składniki na masę: 500 g świeżych truskawek 2 łyżki soku z cytryny 1 szklanka jogurtu naturalnego 1 szklanka śmietany kremówki 1/4 szklanki miodu 3 łyżki cukru (można dodać więcej lub mniej, wszystko zależy od słodkości truskawek) 2,5 łyżki z czubem żelatyny (dałam 2 łyżki, ale sernik bardzo długo tężał - całą noc, może dzięki temu był też bardziej delikatny) 1/4 - 1/3 szklanki wody Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody (1/4 - 1/3 szklanki). W dużej misce umieścić truskawki, sok z cytryny, jogurt, kremówkę (nie ubijamy jej wcześniej), miód, cukier, żelatynę (może być jeszcze ciepła). Wszystko zmiksować blenderem na gładką masę. Wylać na spód ciastkowy i włożyć do lodówki do stężenia. Przed podaniem udekorować. Ważna uwaga: jeśli wszystkie składniki będą prosto z lodówki sernik szybciej stężeje. Smacznego :)
Ciasta- SERNIKI - Sernik na serkach homogenizowanych lub jogurcie.jpg
Składniki na spód: biszkopty (podłużne lub okrągłe) To ...
Składniki na spód: biszkopty (podłużne lub okrągłe) Tortownicę o średnicy 24 - 25 cm uszczelnić folią aluminiową. Biszkopty ułożyć na spodzie tortownicy. Masa serowa: 700 g waniliowego serka homogenizowanego (typu 'Danio') lub gęstego jogurtu waniliowego 250 ml śmietany kremówki 4 łyżki cukru pudru 2 czubate łyżki żelatyny 400 g truskawek + do dekoracji Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder, krótko ubijając. Stopniowo dodawać serek/jogurt cały czas miksując. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, lekko przestudzić i wlać do masy serowej miksując na najwyższych obrotach. Na biszkoptach w tortownicy poukładać truskawki (jeśli są duże - przepołowić), wylać masę serową. Włożyć do lodówki do stężenia. Przed podaniem udekorować truskawkami (na wierzch można również wylać galaretkę ). Smacznego :)
Ciasta- SERNIKI - SERNIK Z CZARNĄ PORZECZKĄ NA ZIMNO.JPG
SERNIK Z CZARNĄ PORZECZKĄ NA ZIMNO Składniki na spód: ...
SERNIK Z CZARNĄ PORZECZKĄ NA ZIMNO Składniki na spód: -140 g ciastek maślanych - 60 g masła Ciastka pokruszyć na pył ( ja zmieliłam), dodać roztopione masło, wymieszać. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wcisnąć w dno, wyrównać. Włożyć do lodówki do czasu przygotowania masy serowej. Masa serowa: - 700 g twarogu półtłustego lub tłustego zmielonego dwukrotnie (użyłam sera wiaderkowego) - 1 łyżka soku z cytryny - pół szklanki (125 ml) śmietany kremówki (można zastąpić jogurtem naturalnym) - 200 g drobnego cukru - 2 czubate łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki gorącej wody - 250 g czarnej porzeczki, odszypułkowanej + dodatkowo 120 g drobnego cukru do dosłodzenia warstwy z porzeczką Twaróg zmiksować z cukrem, kremówką, sokiem z cytryny. Dodać rozpuszczoną żelatynę (może być ciepła, ), cały czas miksując, by nie zrobiły się grudki. Czarną porzeczkę zmiksować blenderem . Masę serową podzielić na 2 części, do jednej z nich dodać czarną porzeczkę, dodatkowo dosłodzić (najlepiej wcześniej spróbować i dosłodzić do smaku ). Na masę z ciastek wylać masę serową jasną, potem ciemną (można masę jasną schłodzić przez pół godziny w lodówce, by masy się nie wymieszały, a potem nałożyć warstwę z porzeczką). Schłodzić przez noc w lodówce. Dowolnie udekorować. Smacznego :)
Ciasta- SERNIKI - Sernik Florentyński.jpg
Składniki: Spód: • 100 g płatków kukurydzianych, roz ...
Składniki: Spód: • 100 g płatków kukurydzianych, rozkruszonych(płatki można zastąpić herbatnikami) • 40 g płatków migdałowych, zrumienionych na patelni • 20 g płatków kokosowych (lub wiórków), zrumienionych na patelni • 1 łyżka płynnego miodu • 3 łyżki pokrojonych wiśni kandyzowanych • 125 g niesolonego masła, roztopionego Masa: • 500 g twarogu śmietankowego na serniki (użyłam firmy PRESIDENT) • 115 g drobnego cukru do wypieków • 250 ml śmietany 35% • 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 60 ml wrzącej wody • 2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy • 60 ml soku pomarańczowego • 250 g ciemnej czekolady deserowej, roztopionej Przygotowanie: Formę z odpinaną obręczą o średnicy 20 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wymieszać wszystkie składniki na spód sernika. Mieszankę wyłożyć na spód formy, docisnąć i wyrównać wierzch. Wstawić do lodówki. Mikserem ubić ser z cukrem na gładki krem. Dodać śmietanę i ubijać aż masa będzie gęsta. Wymieszać z rozpuszczoną żelatyną, skórką i sokiem z pomarańczy oraz większością roztopionej czekolady (resztę pozostawiając do dekoracji). Masę wlać na przygotowany spód, wyrównać wierzch i polać odłożoną czekoladą wymieszaną z kilkoma łyżkami mleka. Schładzać przez około 2 - 3 godziny lub do czau aż sernik stężeje.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności