nmcqkwi5.bmp
-
- - Spis Świąt -
= = ● S T Y L E - NOWE 022 -
= = H-SYLWESTER- 2020-21 -
= HITY 2023 -
= Uliczna -
-= versje PORTABLE -
● GWIAZDKI-Migotki2 -
● GWIAZDKI-Migotki3 -
● INSPIRACJE 1 -
Aleksander Fredro. Bajki -
Amazing Slow Downer -
Ambient Design ArtRage -
Arie operetkowe -
Benedetta Caretta -
CCleaner.Professional -
Dieta -Dwie różne diety -
ESET Endpoint -
FAS -
Happy Birthday3 -
Happy Valentiness -
HAUSNER -
HUMOR5 -
Il VOLO -
Imbir -
InPixio Photo Studio -
IObit Uninstaller -
JESIEŃ 3 -
K-Lite Codec -
Kraje świata -
Na MIKOLAJA -
Na Wigilię2 -
New 2021 Year -
New Year Slideshow -
Nowy 2022 -
Nowy Rok2013 -
PODBRODEK -
PODKLADY BEZ GŁOSU -
RZezba -
Serca -
Style Textowe -
swieta -
TUTORIAL -
Ultra Adware Killer -
v.2024 -
v.24.0.0 -
Video efekty z maskami -
Video.Downloader -
Wedding SlideShow -
Wrocław do 2022 -
ZNANI 2
Aby potrawa była smaczna i oryginalna, często nie wystarcza przygotowanie jej dokładnie według przepisu. Są różne sposoby i sztuczki ułatwiające przyrządzanie dań
Nie z każdej mąki
Smak i wygląd drożdżowego ciasta zależy między innymi od właściwie dobranej mąki. Przede wszystkim musi być świeża. Taka mąka, gdy ją ściśniemy w dłoni, zbija się w grudki, ale po rozprostowaniu dłoni natychmiast się rozsypuje. Jest miękka, słodkawa, ma przyjemny zapach, a przy zagniataniu lekko chrzęści. Znaczenie ma też dobór odpowiedniego gatunku mąki do konkretnego rodzaju ciasta. Do ciast kruchych i pół-kruchych najlepsza jest
krupczatka. Natomiast ciasta drożdżowe i smażone dobrze się udają, jeśli przy¬rządzimy je z mąki pszennej (2/3) wy¬mieszanej z krupczatka (1/3). Na strudle najlepsza jest bardzo miałka i do¬brze przesiana mąka pszenna. Przesiewa¬nie mąki jest wskazane w każdym przypadku - w ten sposób bowiem napowietrza się ją i pozbawia zanieczyszczeń.
Dodatki do ciast drożdżowych
Są to bakalie: rodzynki, migdały, orzechy, smażona lub kandyzowana skórka pomarańczowa, a także aromaty i esencje zapachowe. Ingrediencje te korzystnie wpływają na smak i zapach ciasta. Zapracowanym paniom do¬mu, które nie lubią celebracji z przygotowywaniem rozczynu, polecamy drożdże instant - dodaje się je wprost do mąki i od razu zagniata z innymi składnikami. Do tradycyjnych bab i placków pasuje lukier, który nie tylko dodaje im smaku i urody, ale także chroni przed wysychaniem. Niestety, w sprzedaży nie ma gotowych lukrów. Jeśli drożdżowe ciasto na¬sączymy ponczem, możemy wykończyć je gotową polewą.