Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

pszczola3.gif

 Miód - pszczola3.gif
Download: pszczola3.gif

54 KB

(567px x 369px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Miód wytwarzany jest przez pszczołę z nektaru i spadzi. U większości roślin wewnątrz kwiatów znajdują się nektarniki, czyli gruczoły miodnikowe, z których pszczoła zbiera nektar. Spadź jest słodką wydzieliną spływającą kropelkowo z liści i gałązek niektórych drzew i krzewów. Jest substancją wydzielaną przez owady. One to pobierają z liści czy igieł ogromną ilość soku jako pokarmu a nie mogąc przyswoić tak dużej ilości cukrów wydalają je w postaci kropelek. Miód zawiera 70% węglowodanów w postaci cukrów prostych - glukozy i fruktozy, kwasy organiczne, flawony: rutynę i inhibinę, enzymy m.in.: laktozę, inwertazę, glikoamylazę, mikro- i makroelementy, witaminy. Szereg działań miodu związana jest z obecnością w nim cennych enzymów, a wiadomo wpływają one na przemianę materii i biorą w niej bezpośredni udział.

Cennymi składnikami miodu są: mikro- i makroelementy /ok.30 pierwiastków/, a najważniejsze to: żelazo, magnez, mangan, kobalt.
Właściwości i zastosowanie miodu:

Środek odżywczy, wzmacniający
Działa przeciw bakteryjnie, gojąco
Działa odtruwająco i neutralizująco na wiele toksyn
Pobudza odporność
Wpływa korzystnie na metabolizm komórkowy i układowy
Stosowany w leczeniu schorzeń przewodu pokarmowego: żołądka, jelit, wątroby
W schorzeniach układu krążenia: miażdżyca
Stosowany w leczeniu schorzeń układu nerwowego: nerwica
W schorzeniach układu oddechowego np. grypa, przeziębienie, krótkotrwałe oraz nawracające zapalenie gardła
W schorzeniach układu moczowego
Stosowany zewnętrznie na rany i oparzenia

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować



Kraj miodem płynący?
Wirtualna Polska | aktualizacja 2012-11-18 (21:13)

Spożycie i produkcja miodu w Polsce stale rosną. Naszym pszczelarzom udaje się odpierać nawet ataki na nasz rynek chińskich produktów miodopodobnych. Dużo gorzej wygląda walka z chorobami i budową marki polskiego miodu za granicą.
W maju tego roku na hotelu Hyatt w centrum Warszawy jako pierwszym w Polsce zainstalowano małą pasiekę. Po kilku miesiącach udało się zebrać około 20 litrów miodu. Ponieważ hotel mieści się zaraz przy Łazienkach Królewskich, wytwór pracy pszczół dostał nazwę "Łazienki Gold". Podobno smakuje wyśmienicie.

- Wykorzystujemy go przy przyrządzaniu posiłków w naszej kuchni, ale w głównej mierze promujemy w naszym bufecie podczas śniadań. Wykładamy go na specjalnie przygotowanym miejscu. Klienci naszego hotelu bardzo go sobie chwalą - mówi Karolina Gochnio z Hyatt Regency Warszawa.
To małe wydarzenie pokazuje, z jakim namaszczeniem traktujemy dziś pszczoły. Według niektórych antropologów wynalezienie przez człowieka sposobu na wytwarzanie miodu pitnego, pierwszego alkoholu, to moment przejścia z natury do kultury. Kiedyś miód był głównie używany do słodzenia, dziś traktujemy go raczej jako lekarstwo.

- Polak spożywa około 0,65-0,7 kg miodu rocznie. To dużo mniej niż średnia w starej Unii. Dla przykładu Grek je ponad 3,5 kg rocznie, a Niemiec około 2 kg rocznie. W naszym kraju nie ma jeszcze mody na apiterapię, czyli zapobiegawcze spożywanie miodu. U nas na razie sięgamy po niego głównie, gdy zachorujemy - mówi Tadeusz Sabat, prezes Polskiego Związku Pszczelarskiego.

Miodu cały czas za mało

W tym roku nasze pasieki dały około 22 tys. ton miodu. Zbiory nie są najlepsze ze względu na kiepską pogodę. W rekordowym zeszłym roku zebrano aż 28 tys. ton. Choć produkcja od lat rośnie, to nie nadąża za rosnącą konsumpcją. Średnia z ostatniej dekady to około 17 tys. ton zbiorów rocznie, ale zapotrzebowanie to nawet 27-28 tys. ton.

Obecnie rocznie sprowadzamy więc kilka tysięcy ton miodu . Jednocześnie 2-3 tys. ton eksportujemy. Najbardziej popularny i lubiany jest nasz miód wrzosowy - kupują go Niemcy, Francuzi, a nawet Portugalczycy. Jest on najdroższym produktem polskich pszczelarzy. Za jego kilogram trzeba zapłacić ponad 35-40 zł w sprzedaży bezpośredniej. W sklepie niemieckim wart będzie już 20 euro.

Co ciekawe, sukces polskiego miodu to zasługa Związku Radzieckiego, a dokładniej jego wojska. To właśnie z byłych baz i nieużywanych już poligonów, które dziś przekształciły się we wrzosowiska, pochodzi ten miód. Dziś pomaga też Unia Europejska. Wiele osób tylko dla dopłat kupuje sobie grunty rolne i obsiewa je np. rzepakiem. Ponieważ nie zbiera go, a liczy tylko na pieniądze z Brukseli, nie stosuje żadnych pestycydów. Dla pszczół to idealna uprawa.

Mieszanka, czyli 99 proc. z Chin

W polskich sklepach trudno jednak uświadczyć miód czysto z naszych pasiek. Większość oznaczonych jest enigmatycznym stwierdzeniem: "mieszanka miodów wyprodukowanych w UE i krajach spoza UE". Problem w tym, że prawo nie precyzuje, ile tego europejskiego miodu powinno być w słoiku. Często więc na litr miodu tylko 10 ml pochodzi od polskich pszczół. Reszta to import z Chin.

- Taki miód nie ma dla nas żadnych właściwości zdrowotnych. Łączenie miodów najczęściej wiąże się z ich podgrzaniem w celu uzyskania płynności i standaryzacji. To właśnie ten proces zabija wszystkie walory miodu - mówi prezes PZP.

Druga sprawa to alergie. Picie miodu, a szczególnie tego wielokwiatowego, jest naturalną szczepionką na pyłki. Pod jednym warunkiem. Musi to być miód z terenu, na którym żyjemy. Spożywanie znacznych ilości miodu z innych regionów wywołuje efekt odwrotny - zamiast leczyć alergię, wywołuje ją.

Samo sformułowanie "mieszanka miodów wyprodukowanych w UE i krajach spoza UE" pojawiło się na słoikach z miodem po skandalu związanym z chińskim produktem. W jednej z partii z Państwa Środka wykryto bardzo szkodliwy dla człowieka chloramfenikol. Po aferze z opakowań zniknął więc napis: "Made in China".

Dziś pszczelarz to jednocześnie handlowiec

Niestety, mieszanki miodów dostępne w sklepach coraz częściej sprzedawane są także przy leśnych drogach jako produkty regionalne. Część osób kupuje je po prostu taniej w dyskoncie, przelewa do słoika i sprzedaje turystom.
- Mam klientów, którzy przyjeżdżają do mnie tylko raz, by sprawdzić, czy w ogóle mam pasiekę. Później miód zamawiają już w internecie. To są ludzie, którzy chcą wiedzieć, że mają do czynienia z pszczelarzem, a nie jakimś biznesem - mówi Tomasz Miodek, pszczelarz od 10 lat i autor bloga o miodzie.

Jego pszczelarstwo to sześć miesięcy pracy po nawet kilkanaście godzin dziennie, siedem dni w tygodniu. Za to gdy pszczoły idą spać, to - jak sam mówi - można sobie pojechać do Indii. Rocznie zbiera około 7 ton różnego rodzaju miodu, który sprzedaje wysyłkowo, na swojej farmie lub rzadziej na targach. Nie licząc rolników, którzy mają dwa-trzy ule na swoim podwórku, pszczelarzy takich jak on jest najwięcej.

I jeśli ich pszczół nie zaatakuje żadna warrioza, to wiedzie mu się całkiem nieźle. Polscy pszczelarze około 65 proc. swojej produkcji sprzedają, jak Tomasz Miodek, bezpośrednio konsumentom. Im chińska konkurencja jest niestraszna. Omijając pośredników, mają szansę zarobić najwięcej, a Polacy chętniej kupują miód bezpośrednio od pszczelarzy niż w sklepie.

Kilogram miodu, według danych Ministerstwa Rolnictwa, kosztuje u nich około 22 zł. W skupie za ten sam miód wielokwiatowy dostaną 8-9 zł. I tak jednak do pośredników trafia ok. 24 proc. produkcji, 10 proc. największe pasieki sprzedają bezpośrednio do sklepów.
Jednocześnie polscy pszczelarze są zwolnieni z płacenia podatków, jeśli mają do 80 rodzin pszczelich. Nikt tego nie sprawdza, więc w zasadzie wszyscy polscy producenci nie płacą podatku.
- Najważniejsza rola pszczół to nie dawanie miodu, ale zapylanie. Według wyliczeń Unii Europejskiej każdy ul przynosi gospodarce 1070 euro rocznie. Jeżeli pszczoły dają tyle, a nie biorą za zapylanie żadnych pieniędzy, no to trudno, żeby ich właścicieli opodatkowywać - mówi Tadeusz Sabat.

Niemcy boją się Made in Poland

Sprzyjające pszczelarzom przepisy podatkowe, stosunkowo nieduża ilość chemii stosowana przez polskich rolników oraz dotacje z Unii Europejskiej sprawiają, że liczba pszczelich rodzin stale rośnie. Przez ostatnią dekadę wzrosła z 900 tys. do około 1,3 mln. To jednak cały czas za mało. Szacuje się, że Polska potrzebuje ok. 2 mln pszczelich rodzin.

- Dwa razy większe od nas Niemcy mają około 700 tys. uli. U nich zapotrzebowanie na pszczoły jest ogromne. Szukając rozwiązań, patrzą na nas i nasze pszczelarstwo - mówi Tadeusz Sabat.

Nie do końca zgadza się z nim największy polski producent miodu Janusz Kasztelewicz.
- Pszczelarstwo jest bardzo ryzykowne. W jeden rok można stracić wszystko. Mam kolegę, który miał 500 rodzin pszczelich. Jego ule zaatakowała choroba i został z 40 rodzinami. Pomoc w odtworzeniu pasieki trudno uzyskać - opowiada właściciel firmy Sądecki Bartnik.

Dodaje, że problemem jest wypromowanie marki polski miód. Podobno niemieccy pszczelarze swego czasu płacili nawet swoim gazetom za dyskredytowanie naszych wyrobów. Dziś korzystają z tego samego chwytu co Chińczycy na naszym rynku.
- Sprzedałem ostatnio kilkaset ton miodu z zeszłego roku do Niemiec. Tamtejszy producent sprzeda go z napisem Made in Germany lub napisze na opakowaniu, że to mieszanka miodów z Unii Europejskiej - żali się Janusz Kasztelewicz.

Żeby bronić swoich praw duzi, producenci kilka miesięcy temu założyli Stowarzyszenie Pszczelarzy Zawodowych. Choć przyłączyło się do niego zaledwie 0,5 proc. z około 50 tys. polskich pasiek, to odpowiadają oni za około 15 proc. produkcji polskiego miodu. Może sprawią, że Niemcy spróbują miodu Made in Poland?


obrazek


http://finanse.wp.pl/kat,104128,title,Kraj-miodem-plynacy,wid,15102638,wiadomosc.html?ticaid=1f90e

komentarze
GMO w Polsce â przegłosowano cichaczem 8 listopada To absolutnie poważna sprawa. Koalicja rządząca (PO+PSL) przegłosowała 8 listopada 2012 r. w sejmie ustawę dopuszczającą obrót żywnością GMO w Polsce. Mimo tego, iż zdecydowana większość społeczeństwa uważa tą żywność za szkodliwą dla zdrowia. Mało tego, ustawa nie narzuca obowiązku znakowania żywności GMO. Nie będziemy wiedzieć, czy kupowana żywność jest GMO, czy też nie. Wiele krajów Unii Europejskiej (m.in. Francja, Austria, Węgry, Włochy, Luksemburg, Grecja, Niemcy, Bułgaria) oraz Szwajcaria zabroniło, na podstawie odpowiedniego uzasadnienia, upraw roślin genetycznie zmodyfikowanych.~nick [2012-11-18 15:29]
~Ada [2012-11-21 16:50] @jot ^ To dlaczego w Carfurze była oliwa z dodatkiem soji GMO bez oznakowania (drobny druk czytelny pod lupą)
Inne pliki do pobrania z tego chomika
 Miód - Gospodarstwo pasieczne MIÓD PODKARPACKI PITNY ARONIAK , MALINIAK.png
MIÓD PITNY - ARONIAK Miód pitny aroniak jest to trunek p ...
MIÓD PITNY - ARONIAK Miód pitny aroniak jest to trunek powstały w wyniku beztlenowej fermentacji brzeczki miodu pszczelego. Pod pojęciem brzeczki miodowej kryje się roztwór miodu w ściśle określonej ilości wody i soku aroniowego. Najczęściej spotykany miód pitny trójniak - aroniak, powstaje z jednej objętości miodu i dwóch objętości wody i soku aroniowego. MIÓD PITNY - MALINIAK Miód pitny maliniak jest to trunek powstały w wyniku beztlenowej fermentacji brzeczki miodu pszczelego. Pod pojęciem brzeczki miodowej kryje się roztwór miodu w ściśle określonej ilości wody i soku aroniowego. Najczęściej spotykany miód pitny trójniak - aroniak, powstaje z jednej objętości miodu i dwóch objętości wody i soku malinowego. Miod pitny prosto od pszczelarza Po wieloletnich zabiegach zainteresowanych stron, nareszcie polskie przepisy zostają dopasowane do unijnych. Polscy rolnicy będą mogli wytwarzać 100 hektolitrów trunku (10 tys. litrów) i sprzedawać własne wina owocowe, gronowe i miody pitne bez konieczności rejestracji działalności gospodarczej. Ustawa o wyrobie i rozlewie win jest korzystna dla producentów tego trunku, przyczyni się do rozwoju winiarstwa w naszym kraju. Nowe przepisy pozwolą na sprzedaż wina własnej produkcji, np. w gospodarstwach agroturystycznych, co da dodatkowy dochód rolnikom. Ale też domowe wino będzie można kupować bezpośrednio u producenta – prosto z beczki. Możliwe będzie także jego butelkowanie i sprzedaż w lokalnych sklepach czy restauracjach.
 Miód - Gospodarstwo pasieczne MIÓD PODKARPACKI PITNY TRÓJNIAK.png
MIÓD PITNY - TRÓJNIAK : Miód pitny jest to trunek powsta ...
MIÓD PITNY - TRÓJNIAK : Miód pitny jest to trunek powstały w wyniku beztlenowej fermentacji brzeczki miodu pszczelego. Pod pojęciem brzeczki miodowej kryje się roztwór miodu w ściśle określonej ilości wody. Najczęściej spotykany miód pitny trójniak, powstaje z jednej objętości miodu i dwóch objętości wody. Miód pitny znany był na terenach polskich jeszcze na długo przed wprowadzeniem chrześcijaństwa. Wraz z rozpoznaniem przez człowieka miodu jako pierwszego środka słodzącego, jednocześnie zaczęto go używać do wyrobu napojów, tak miodów pitnych jak i piwa miodowego. Jako że zbyt srogie warunki klimatyczne naszego kraju nie pozwalały na rozpowszechnioną na południu jak i zachodzie Europy uprawę winorośli, to właśnie olbrzymie bory jak i puszcze występujące tak obficie w naszym kraju, stanowiły doskonałą bazę pożytkową dla pszczół. Na przestrzeni wieków powstawały pierwsze miodosytnie, prowadzone przez specjalizujących się w tej dziedzinie zakonników. Do dziś najznakomitsze trunki miodowe wyrabia się właśnie w oparciu o ich recepturę. Tradycyjny podział miodów pitnych wyróżnia półtoraki, dwójniaki, trójniaki i czwórniaki. Różne bukiety smakowe miodów uzyskuje się przez dodanie do brzeczki przypraw takich jak: imbir, cynamon, kardamon, skórka z pomarańczy, goździki czy inne w zależności od uznania. http://www.miodpodkarpacki.pl/produkty/produkty_miody.php
 Miód - Gospodarstwo pasieczne MIÓD PODKARPACKI Wrzosowy.png
MIÓD WRZOSOWY: Ze względu na niepowtarzalny smak, wyjątk ...
MIÓD WRZOSOWY: Ze względu na niepowtarzalny smak, wyjątkowo bogatą zawartość enzymów i aminokwasów przy nader trudnych warunkach pozyskania, bardzo często nazywany jest również królem miodów. Swój niezwykły smak i zapach, zawdzięcza olejkom eterycznym oraz ponad stu innym substancjom pochodzącym z nektaru. Świeży miód wrzosowy ma ciemny, rubinowy kolor i bardzo szybko przybiera galaretowatą postać. Pod wpływem zachodzącej z czasem krystalizacji, staje się znacznie jaśniejszy. Miód wrzosowy zawiera w swoim składzie łatwo przyswajalne przez nasz organizm biopierwiastki, neurohormony oraz hormony wzrostu. Posiada silne właściwości antyseptyczne, bakteriobójcze i moczopędne, Szczególnie zalecany jest w chorobach nerek i dolegliwościach ze strony układu moczowego. Ponadto ceniony jest w leczeniu schorzeń serca, układu pokarmowego i oczu. Dzięki zawartości inhibiny, wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe i antybakteryjne, co czyni go pomocnym przy wielu infekcjach. Kolejną wyróżniającą cechą jest wyjątkowo duża zawartość hormonu wzrostu, przez co powinien znaleźć się w diecie dzieci w okresie wzrostu. W stosunku do innych rodzajów miodu wyróżnia go wyjątkowo wysoka zawartosć łatwo przyswajalnych biopierwiastków. Jeśli ktoś stosuje wykonane domowym sposobem maseczki, to nie sposób zapomnieć o chociażby niewielkim dodatku miodu wrzosowego, co szybko odwdzięczy się zauważalnym efektem.
 Miód - Gospodarstwo pasieczne MIÓD PODKARPACKI ze spadzi liściastej.png
MIÓD ZE SPADZI LIŚCIASTEJ: Miód spadziowy ze spadzi liśc ...
MIÓD ZE SPADZI LIŚCIASTEJ: Miód spadziowy ze spadzi liściastej jest niemalże tak wartościowy jak spadź iglasta. Pochodzi głównie ze spadzi takich drzew jak topola, brzoza czy lipa. Żywiczny posmak tego miodu jest jednak znacznie mniej wyrazisty w stosunku do pochodzącego od drzew iglastych. W odróżnieniu od bardzo ciemnego miodu ze spadzi iglastej, spadź liściasta zazwyczaj przybiera herbaciane zabarwienie przechodzące czasem do lekko brązowego. Zawiera takie biopierwiastki jak potas, wapń, sód, fosfor, magnez i mangan, które występują w znaczących ilościach w odróżnieniu do miodów nektarowych. Zakres działania jest zbliżony do miodu ze spadzi iglastej. Ponadto znajduje zastosowanie w leczeniu stawów, układu moczowego, chorób dróg żółciowych, wątroby jak i jelit. Spośród wielu właściwości prozdrowotnych, na szczególne wyróznienie zasługuje działanie antybiotycze. Warto spożywać go w profilaktyce wielu chorób, zarówno jesiennych przeziębień, jak i chorób serca czy układu krążenia. Miód ze spadzi liściastej zalecany jest również w przypadku problemów z przewodem pokarmowym w tym z takimi dolegliwościami jak zgaga. Należy zwrócić uwagę, ze miod pochodzący ze spadzi drzew liściastych charakteryzuje się nieco lżejszą formułą cukrów, przez co może być podawany również i dzieciom, które nie ukończyły jeszcze szóstego roku zycia.
 Miód - Gospodarstwo pasieczne MIÓD PODKARPACKI ze spadzi iglastej.png
MIÓD ZE SPADZI IGLASTEJ: Miód spadziowy ze spadzi iglast ...
MIÓD ZE SPADZI IGLASTEJ: Miód spadziowy ze spadzi iglastej to jeden z najbardziej wartościowych gatunków miodu. Wyróżnia go bogaty skład i niezwykłe właściwości prozdrowotne. Miód ze spadzi iglastej powstaje zazwyczaj z drzew jodły jak i świerka. Jest on tak charakterystyczny w swoim rodzaju, że potrafimy wyczuć smak oraz zapach żywicy i igliwia. W stosunku do miodów nektarowych, wyróżnia go nieporównywalnie wysoka zawartosć łatwo przyswajalnych biopierwiastków takich jak potas, wapń, sód, fosfor, magnez i mangan. Zazwyczaj zawiera dwukrotnie więcej glukozy niż fruktozy. Jako w jedynym rodzaju miodu, znajdziemy srebro, cynę, molibden i wanad. W porównaniu z miodami nektarowymi ma dwukrotnie więcej białek, aminokwasów i enzymów, a także występują w nim witaminy A, B2, B6, C, PP i K. Ppochodzący ze spadzi jodłowej gwajakol, nadaje mu właściwości przeciwbakteryjne i wykrztuśne. Miód ze spadzi iglastej zawiera glukozę, sacharozę, galaktozę, białka oraz rozliczne aminokwasy (np. kwas glutaminowy, glicynę lub serynę). Zawiera także tlenki potasu, wapń, sód, magnez, żelazo oraz witamina B. Miód spadziowy pomimo tak licznych biotycznie substancji, zaliczany jest jako najcięższy rodzaj miodu pod kątem strawności. Dlatewgo też nie powinien znajdować się w diecie dzieci które nie ukończyły jeszcze szóstego roku zycia. Miód spadziowy ze spadzi iglastej najbardziej ceniony jest za działanie przeciwzapalne, wykrztuśne jak i łagodzące uporczywy kaszel. Szczególnie zalecany w walce z przeziębieniem, stanami zapalnymi górnych dróg oddechowych jak też i zapaleniu płuc.
 Miód - Gospodarstwo pasieczne MIÓD PODKARPACKI Nawłociowy.png
NAWŁOCIOWY: Pochodzi z kwiatów rośliny nawłoci, potoczni ...
NAWŁOCIOWY: Pochodzi z kwiatów rośliny nawłoci, potocznie zwanej mimozą (Solidago virga aurea L.), byliny kłączastej, występującej w zaroślach, lubiącej suche lasy sosnowe i mieszane oraz wrzosowiska i przydroża. Miód nawłociowy ma jasno żółtą barwę, wydaje się być bardzo słodki a zarazem gorzkawy, z najbardziej wyczuwalnym spośrod wszystkich miodów kwaśnym smakiem. Po skrystalizowaniu niemalże biały o kremistej konsystencji. Miod nawłociowy jest stosunkowo mało popularną odmianą miodu, co wynika raczej ze zbyt niskiego poziomu wiedzy na temat jego leczniczych własności. Miod nawłociowy zawiera flawonoidy (głównie rutynę i kwercetynę), saponiny triterpenowe, olejek eteryczny z seskwiterpenami, substancje śluzowe, garbniki, kwasy ograniczne. Rutyna uszczelnia naczynia krwionośne, kwercetyna natomiast ma właściwości przeciwzakrzepowe i przeciwzapalne. Stany zapalne łagodzą również seskwiterpeny, garbniki i substancje śluzowe. Moczopędne działanie nawłoci warunkują flawonoidy i saponiny, które wraz z garbnikami decydują o jego przeciwbakteryjnych właściwościach. Szczególnymi wskazaniami do stosowania miodu nawłociowego są stany zapalne pęcherza i dróg moczowych, wywołanych bakteriami odpornymi na antybiotyki, kamica moczowa, skaza moczanowa, choroby reumatyczne. Łagodnie obniża ciśnienie krwi, a także ogranicza nadmierną fermentację jelitową oraz zmniejsza niewielkie krwawienia przewodu pokarmowego. Wykazuje własności przeciwkrwotocznie, zapobiegając nadmiernej łamliwości naczyń włosowatych. Nawłoć jest zalecana jako środek odtruwający, a więc wspomagający usuwanie szkodliwych produktów przemiany materii.
 Miód - Gospodarstwo pasieczne MIÓD PODKARPACKI Gryczany.png
GRYCZANY: Pochodzi z kwiatów gryki (Fagopyrum esculentum ...
GRYCZANY: Pochodzi z kwiatów gryki (Fagopyrum esculentum Moench), rośliny z rodziny rdestowatych, kwitnącej w okresie lipca oraz sierpnia. Miód gryczany, w związku ze swoim specyficznym zapachem oraz smakiem, należy do grupy najłatwiej rozpoznawalnych miodów na świecie. W stanie płynnym ma kolor ciemno-brązowy, posiadając bardzo silny aromat kwiatów gryki. Krystalizując jaśnieje, tworząc większe kryształki z tendencją do ich opadania na dno. Często ulega rozwarstwieniu, w górnej jego części tworząc cienką płynną warstwę - efekt ten nie ma nic wspólnego z jakością miodu. Szczególnie ostry smak, czyni go mało lubianym przez dzieci. Swoistego rodzaju wyjątkowość miodu gryczanego nie ogranicza się jedynie do właściwości organoleptycznych. Miód gryczany zaliczany jest do grupy najbardziej wartościowych. Wysoka zawartość substancji lotnych, pochodnych olejków eterycznych, duża ilość soli mineralnych oraz inhibin, rutyny, enzymów, hormonów i wielu innych substancji, czyni go wyjątkowym pod względem odżywczym jak i leczniczym. Na szczególną uwagę zasługuje rutyna, unikalna substancja odpowiedzialna za oczyszczanie i uszczelnianie włoskowatych naczyń krwionośnych, czyniąc je bardziej elastycznymi i wytrzymałymi. Szczególnie zalecany jest osobom w starszym wieku, których naczynia krwionośne jak i serce ulegają stopniowemu upośledzeniu. Również medycyna poleca go osobom tak z wrodzonymi jak i nabytymi chorobami serca oraz układu krążenia. Rutyna zawarta w miodzie gryczanym, hamuje powstawanie tych zmian a nawet powodując ich uwstecznienie. Wysoka zawartość soli mineralnych takich pierwiastków jak: żelazo, magnez, fosfor, potas, mangan, bór, sód, miedź, cynk, wanad, krzem oraz substancji odpornościowych (inhibiny), czyni go szczególnie cennym dla osób cierpiących na anemię jak i obniżenie odporności ukladu immunologicznego.
 Miód - Gospodarstwo pasieczne MIÓD PODKARPACKI Leśna malina.png
LEŚNA MALINA: Pochodzi z kwiatów maliny leśnej (Rubus id ...
LEŚNA MALINA: Pochodzi z kwiatów maliny leśnej (Rubus idaeus), względnie szybko ulega krystalizacji, po skrystalizowaniu jaśnieje. Zapach miodu miły przypomina zapach kwiatów malin. Wszystkie odmiany malin są bardzo atrakcyjne dla pszczół. Dostarczają im obfitego pożytku nektarowego i pyłkowego z dużą koncentracją cukru w nektarze. Kwiaty malin są bardzo intensywnie oblatywane przez pszczoły. Miód malinowy działa rozgrzewająco oraz wyjątkowo napotnie jak i przeciwgorączkowo, co wynika z ponadprzeciętnej zawartości kwasów organicznych, w tym głównie salicylowego. Ponadto zawiera dużą ilości pektyn i witamin oraz sporo mikroelementów. Własność ta szczególnie wykorzystywana jest wspomagająco przy leczeniu przeziębienia. Należy zauważyć, iż kwas salicylowy zawarty w miodzie malinowym nie powoduje podrażnienia żołądka, tak jak to robi jego syntetyczna postać. Zawarte w tym miodzie kwasy tłuszczowe i betacytosteryny sprawiają, że polecany jest jako środek przeciwmiażdżycowy. Stosowany jest również w schorzeniach górnych dróg oddechowych i nieżycie żołądka. Wzmacnia układ odpornościowy, odżywia i regeneruje organizm, wspomaga pracę serca. Ze względu na delikatność i łagodność może być szczególnie polecany dla dzieci. Doskonale nadaje się do sporządzania napojów orzeźwiających oraz słodzenia.
 Miód - Gospodarstwo pasieczne MIÓD PODKARPACKI_.png
Serdecznie witamy w Gospodarstwie Pasiecznym „ MIÓD PODK ...
Serdecznie witamy w Gospodarstwie Pasiecznym „ MIÓD PODKARPACKI” Pasieka Towarowa Wędrowna - okolice Krosna Podkarpacie to kraina geograficzna w południowo-wschodnich krańcach Polski, leżąca na przedpolu Karpat Zachodnich i Wschodnich. Znaczną powierzchnię zajmują lasy jodłowe i bukowe (w niektórych miejscach drzewostany liczą ponad 140 lat) , choć spotkać można także nieliczne świerki, dzikie ostępy leśne i niedostępne zarośla. Różnorodność gatunkowa roślin i zwierząt oraz bogactwo biocenoz leśnych najwyżej skoncentrowana jest właśnie na Podkarpaciu. Bieszczadzki Park Narodowy oferuje spotkania z bujną i nieskażoną przyrodą. Bieszczady to jedyny tak wielki obszar w Polsce, gdzie przyrodzie udało się powrócić do pierwotnej formy i naturalnej równowagi „ Kraina łagodności ”. Planując otwarcie naszego gospodarstwa pasiecznego, myślą przewodnią było stworzenie pasieki, która na przestrzeni czasu, kształtowałaby tradycje założenia naszych przodków. Pragniemy, abyście Państwo w naszych produktach, odnaleźli inspirację, która uczestniczy w harmonii życia pszczół ze spokojem natury, przywracającą właściwe proporcje temu, czego tak nieustannie poszukujemy na codzień. Obcując z pszczołami, mając bezpośredni kontakt z naturą, potrafimy czerpać siłę oraz zdobywać jakże często brakujący nam optymizm. Smak, estetyka podania oraz precyzyjny kunszt mistrzów pszczelarzy, tworzą produkt, który pragniemy zaprezentować na Państwa stole. Unikalne, autorskie produkty pszczele, zagwarantują niepowtarzalne doznania kubeczków smakowych, pobudzą zmysły każdego smakosza. Smak pozwala odwiedzić najodleglejszy zakątek łąk i lasów, aromaty sadów i ogrodów, a wszystko to bez potrzeby sięgania po kompas i wstawania od stołu. Zapraszając Państwa na naszą stronę internetową, zapewniamy iż dokładamy wszelkich starań, by zaspokoić każde podniebienie. Albowiem pszczoły oraz ich opiekunowie, w przygotowaniu pysznych produktów, włożyli nie tylko ciężką pracę, ale również nutkę artyzmu i serce. Wierzymy, iż tworzymy gospodarstwo pasieczne o najwyższym standardzie i wymaganiach. Z A P R A S Z A M Y ! http://www.miodpodkarpacki.pl/index.php http://www.miodpodkarpacki.pl/produkty/produkty_miody.php
Jakość i higiena miodu JOANNA WOJTACKA, MAŁGORZATA GOMÓŁKA-PAWLICKA, KATARZYNA LIEDTKE, JAN URADZIŃSKI Katedra Weterynaryjnej Ochrony Zdrowia Publicznego, Wydział Medycyny Weterynaryjnej, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, ul. M. Oczapowskiego 14, 10-718 Olsztyn Otrzymano 01.04.2014 Zaakceptowano 05.08.2014 Miód ze względu na swoje walory odżywcze jest obecny niemal w każdym gospodarstwie domowym, głównie jako produkt do bezpośredniego spożycia. Ma on również szerokie zastosowanie w piekarnictwie, farmacji i kosmetologii. Jednocześnie, w porówna- niu z innymi produktami pochodzenia zwierzęcego, charakteryzuje się on niskotonażową produkcją i rela- tywnie wysoką ceną. Wpływ producenta na pszczoły, będące wytwórcami produktu końcowego, ma wielce złożony, głównie środowiskowy charakter, co skutkuje między innymi rosnącym zagrożeniem jakości miodu ze strony ksenobiotyków, np. antybiotyków i pesty- cydów. Obecność tych w istocie innych niż naturalne i dozwolonych składników jest głównym problemem w nadzorze nad jakością miodu. ... Produkcja miodu w Unii Europejskiej i w Polsce Zgodnie z informacją zawartą w komunikacie pra- sowym Komisji Europejskiej (http://europa.eu/rapid/ press-release_IP-12-992_pl.htm), w UE powstaje około 13% światowej produkcji miodu (200 tys. ton). Największym europejskim producentem jest Hiszpania (33 tys. ton), następnie Włochy, Węgry i Rumunia (po ok. 22 tys. ton) oraz Portugalia (21 tys. ton), a ok. 5% produkcji pochodzi z krajów północnej Europy, takich jak: Dania, Szwecja, Finlandia (1). Unia importuje ok. 140 tys. ton miodu, głównie z Argentyny, Brazylii, Chile, Chin, Meksyku i Ukrainy, co stanowi 40% łącznej konsumpcji tego produktu w UE. Szczegółowa analiza sektora pszczelarskiego w Polsce w 2012 r. przeprowadzona przez Oddział Pszczelnictwa Instytutu Ogrodnictwa w Puławach (20) szacuje produkcję krajową miodu na poziomie 17,2 tys. ton. Polska, podobnie jak inne kraje Unii Europejskiej, importuje znaczne ilości miodu. Rocznie jest to kilkanaście tysięcy ton. Import miodu wykazuje z roku na rok tendencję rosnącą, podobnie jak jego eksport. Największym importerem polskiego miodu są Niemcy, a najwięcej miodu importowano do Polski z Chin i Ukrainy. W 2013 r. po raz pierwszy wyeks- portowano miód z Polski do Chin. ...
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności