Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

n.jpg

 Miód - n.jpg
Download: n.jpg

36 KB

(501px x 337px)

0.0 / 5 (0 głosów)

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować



Kraj miodem płynący?
Wirtualna Polska | aktualizacja 2012-11-18 (21:13)

Spożycie i produkcja miodu w Polsce stale rosną. Naszym pszczelarzom udaje się odpierać nawet ataki na nasz rynek chińskich produktów miodopodobnych. Dużo gorzej wygląda walka z chorobami i budową marki polskiego miodu za granicą.
W maju tego roku na hotelu Hyatt w centrum Warszawy jako pierwszym w Polsce zainstalowano małą pasiekę. Po kilku miesiącach udało się zebrać około 20 litrów miodu. Ponieważ hotel mieści się zaraz przy Łazienkach Królewskich, wytwór pracy pszczół dostał nazwę "Łazienki Gold". Podobno smakuje wyśmienicie.

- Wykorzystujemy go przy przyrządzaniu posiłków w naszej kuchni, ale w głównej mierze promujemy w naszym bufecie podczas śniadań. Wykładamy go na specjalnie przygotowanym miejscu. Klienci naszego hotelu bardzo go sobie chwalą - mówi Karolina Gochnio z Hyatt Regency Warszawa.
To małe wydarzenie pokazuje, z jakim namaszczeniem traktujemy dziś pszczoły. Według niektórych antropologów wynalezienie przez człowieka sposobu na wytwarzanie miodu pitnego, pierwszego alkoholu, to moment przejścia z natury do kultury. Kiedyś miód był głównie używany do słodzenia, dziś traktujemy go raczej jako lekarstwo.

- Polak spożywa około 0,65-0,7 kg miodu rocznie. To dużo mniej niż średnia w starej Unii. Dla przykładu Grek je ponad 3,5 kg rocznie, a Niemiec około 2 kg rocznie. W naszym kraju nie ma jeszcze mody na apiterapię, czyli zapobiegawcze spożywanie miodu. U nas na razie sięgamy po niego głównie, gdy zachorujemy - mówi Tadeusz Sabat, prezes Polskiego Związku Pszczelarskiego.

Miodu cały czas za mało

W tym roku nasze pasieki dały około 22 tys. ton miodu. Zbiory nie są najlepsze ze względu na kiepską pogodę. W rekordowym zeszłym roku zebrano aż 28 tys. ton. Choć produkcja od lat rośnie, to nie nadąża za rosnącą konsumpcją. Średnia z ostatniej dekady to około 17 tys. ton zbiorów rocznie, ale zapotrzebowanie to nawet 27-28 tys. ton.

Obecnie rocznie sprowadzamy więc kilka tysięcy ton miodu . Jednocześnie 2-3 tys. ton eksportujemy. Najbardziej popularny i lubiany jest nasz miód wrzosowy - kupują go Niemcy, Francuzi, a nawet Portugalczycy. Jest on najdroższym produktem polskich pszczelarzy. Za jego kilogram trzeba zapłacić ponad 35-40 zł w sprzedaży bezpośredniej. W sklepie niemieckim wart będzie już 20 euro.

Co ciekawe, sukces polskiego miodu to zasługa Związku Radzieckiego, a dokładniej jego wojska. To właśnie z byłych baz i nieużywanych już poligonów, które dziś przekształciły się we wrzosowiska, pochodzi ten miód. Dziś pomaga też Unia Europejska. Wiele osób tylko dla dopłat kupuje sobie grunty rolne i obsiewa je np. rzepakiem. Ponieważ nie zbiera go, a liczy tylko na pieniądze z Brukseli, nie stosuje żadnych pestycydów. Dla pszczół to idealna uprawa.

Mieszanka, czyli 99 proc. z Chin

W polskich sklepach trudno jednak uświadczyć miód czysto z naszych pasiek. Większość oznaczonych jest enigmatycznym stwierdzeniem: "mieszanka miodów wyprodukowanych w UE i krajach spoza UE". Problem w tym, że prawo nie precyzuje, ile tego europejskiego miodu powinno być w słoiku. Często więc na litr miodu tylko 10 ml pochodzi od polskich pszczół. Reszta to import z Chin.

- Taki miód nie ma dla nas żadnych właściwości zdrowotnych. Łączenie miodów najczęściej wiąże się z ich podgrzaniem w celu uzyskania płynności i standaryzacji. To właśnie ten proces zabija wszystkie walory miodu - mówi prezes PZP.

Druga sprawa to alergie. Picie miodu, a szczególnie tego wielokwiatowego, jest naturalną szczepionką na pyłki. Pod jednym warunkiem. Musi to być miód z terenu, na którym żyjemy. Spożywanie znacznych ilości miodu z innych regionów wywołuje efekt odwrotny - zamiast leczyć alergię, wywołuje ją.

Samo sformułowanie "mieszanka miodów wyprodukowanych w UE i krajach spoza UE" pojawiło się na słoikach z miodem po skandalu związanym z chińskim produktem. W jednej z partii z Państwa Środka wykryto bardzo szkodliwy dla człowieka chloramfenikol. Po aferze z opakowań zniknął więc napis: "Made in China".

Dziś pszczelarz to jednocześnie handlowiec

Niestety, mieszanki miodów dostępne w sklepach coraz częściej sprzedawane są także przy leśnych drogach jako produkty regionalne. Część osób kupuje je po prostu taniej w dyskoncie, przelewa do słoika i sprzedaje turystom.
- Mam klientów, którzy przyjeżdżają do mnie tylko raz, by sprawdzić, czy w ogóle mam pasiekę. Później miód zamawiają już w internecie. To są ludzie, którzy chcą wiedzieć, że mają do czynienia z pszczelarzem, a nie jakimś biznesem - mówi Tomasz Miodek, pszczelarz od 10 lat i autor bloga o miodzie.

Jego pszczelarstwo to sześć miesięcy pracy po nawet kilkanaście godzin dziennie, siedem dni w tygodniu. Za to gdy pszczoły idą spać, to - jak sam mówi - można sobie pojechać do Indii. Rocznie zbiera około 7 ton różnego rodzaju miodu, który sprzedaje wysyłkowo, na swojej farmie lub rzadziej na targach. Nie licząc rolników, którzy mają dwa-trzy ule na swoim podwórku, pszczelarzy takich jak on jest najwięcej.

I jeśli ich pszczół nie zaatakuje żadna warrioza, to wiedzie mu się całkiem nieźle. Polscy pszczelarze około 65 proc. swojej produkcji sprzedają, jak Tomasz Miodek, bezpośrednio konsumentom. Im chińska konkurencja jest niestraszna. Omijając pośredników, mają szansę zarobić najwięcej, a Polacy chętniej kupują miód bezpośrednio od pszczelarzy niż w sklepie.

Kilogram miodu, według danych Ministerstwa Rolnictwa, kosztuje u nich około 22 zł. W skupie za ten sam miód wielokwiatowy dostaną 8-9 zł. I tak jednak do pośredników trafia ok. 24 proc. produkcji, 10 proc. największe pasieki sprzedają bezpośrednio do sklepów.
Jednocześnie polscy pszczelarze są zwolnieni z płacenia podatków, jeśli mają do 80 rodzin pszczelich. Nikt tego nie sprawdza, więc w zasadzie wszyscy polscy producenci nie płacą podatku.
- Najważniejsza rola pszczół to nie dawanie miodu, ale zapylanie. Według wyliczeń Unii Europejskiej każdy ul przynosi gospodarce 1070 euro rocznie. Jeżeli pszczoły dają tyle, a nie biorą za zapylanie żadnych pieniędzy, no to trudno, żeby ich właścicieli opodatkowywać - mówi Tadeusz Sabat.

Niemcy boją się Made in Poland

Sprzyjające pszczelarzom przepisy podatkowe, stosunkowo nieduża ilość chemii stosowana przez polskich rolników oraz dotacje z Unii Europejskiej sprawiają, że liczba pszczelich rodzin stale rośnie. Przez ostatnią dekadę wzrosła z 900 tys. do około 1,3 mln. To jednak cały czas za mało. Szacuje się, że Polska potrzebuje ok. 2 mln pszczelich rodzin.

- Dwa razy większe od nas Niemcy mają około 700 tys. uli. U nich zapotrzebowanie na pszczoły jest ogromne. Szukając rozwiązań, patrzą na nas i nasze pszczelarstwo - mówi Tadeusz Sabat.

Nie do końca zgadza się z nim największy polski producent miodu Janusz Kasztelewicz.
- Pszczelarstwo jest bardzo ryzykowne. W jeden rok można stracić wszystko. Mam kolegę, który miał 500 rodzin pszczelich. Jego ule zaatakowała choroba i został z 40 rodzinami. Pomoc w odtworzeniu pasieki trudno uzyskać - opowiada właściciel firmy Sądecki Bartnik.

Dodaje, że problemem jest wypromowanie marki polski miód. Podobno niemieccy pszczelarze swego czasu płacili nawet swoim gazetom za dyskredytowanie naszych wyrobów. Dziś korzystają z tego samego chwytu co Chińczycy na naszym rynku.
- Sprzedałem ostatnio kilkaset ton miodu z zeszłego roku do Niemiec. Tamtejszy producent sprzeda go z napisem Made in Germany lub napisze na opakowaniu, że to mieszanka miodów z Unii Europejskiej - żali się Janusz Kasztelewicz.

Żeby bronić swoich praw duzi, producenci kilka miesięcy temu założyli Stowarzyszenie Pszczelarzy Zawodowych. Choć przyłączyło się do niego zaledwie 0,5 proc. z około 50 tys. polskich pasiek, to odpowiadają oni za około 15 proc. produkcji polskiego miodu. Może sprawią, że Niemcy spróbują miodu Made in Poland?


obrazek


http://finanse.wp.pl/kat,104128,title,Kraj-miodem-plynacy,wid,15102638,wiadomosc.html?ticaid=1f90e

komentarze
GMO w Polsce â przegłosowano cichaczem 8 listopada To absolutnie poważna sprawa. Koalicja rządząca (PO+PSL) przegłosowała 8 listopada 2012 r. w sejmie ustawę dopuszczającą obrót żywnością GMO w Polsce. Mimo tego, iż zdecydowana większość społeczeństwa uważa tą żywność za szkodliwą dla zdrowia. Mało tego, ustawa nie narzuca obowiązku znakowania żywności GMO. Nie będziemy wiedzieć, czy kupowana żywność jest GMO, czy też nie. Wiele krajów Unii Europejskiej (m.in. Francja, Austria, Węgry, Włochy, Luksemburg, Grecja, Niemcy, Bułgaria) oraz Szwajcaria zabroniło, na podstawie odpowiedniego uzasadnienia, upraw roślin genetycznie zmodyfikowanych.~nick [2012-11-18 15:29]
~Ada [2012-11-21 16:50] @jot ^ To dlaczego w Carfurze była oliwa z dodatkiem soji GMO bez oznakowania (drobny druk czytelny pod lupą)
Inne pliki do pobrania z tego chomika
 Miód - miod_infografika.jpeg
Bardzo ważne! Pamiętać należy, że wymienione właściwo ...
Bardzo ważne! Pamiętać należy, że wymienione właściwości miodu giną, jeśli będziemy go mocno podgrzewać, gotować czy rozpuszczać w gorącej wodzie. Unieczynniamy wtedy enzymy zawarte w miodzie, dzięki którym wykazuje tak mocno lecznicze właściwości. Najlepszym z wielu sposobów jest rozpuszczanie miodu w letniej, przegotowanej wodzie i stosowanie go do picia, pędzlowania, smarowania czy płukania. Szczególnie bardzo wartościowe, korzystne dla zdrowia i lecznicze jest wypijanie rano na czczo pół szklanki letniej wody z jedną łyżką miodu. Ale uwaga!: Napój musimy przygotować wieczorem, aby zawarte w miodzie biokatalizatory mogły ulec uaktywnieniu. Wskazane jest dodanie jednej łyżki pyłku kwiatowego. http://www.miodpodkarpacki.pl/wiedza/wiedza_mi%C3%B3d.php
 Miód - pszczola3.gif
Miód wytwarzany jest przez pszczołę z nektaru i spadzi. ...
Miód wytwarzany jest przez pszczołę z nektaru i spadzi. U większości roślin wewnątrz kwiatów znajdują się nektarniki, czyli gruczoły miodnikowe, z których pszczoła zbiera nektar. Spadź jest słodką wydzieliną spływającą kropelkowo z liści i gałązek niektórych drzew i krzewów. Jest substancją wydzielaną przez owady. One to pobierają z liści czy igieł ogromną ilość soku jako pokarmu a nie mogąc przyswoić tak dużej ilości cukrów wydalają je w postaci kropelek. Miód zawiera 70% węglowodanów w postaci cukrów prostych - glukozy i fruktozy, kwasy organiczne, flawony: rutynę i inhibinę, enzymy m.in.: laktozę, inwertazę, glikoamylazę, mikro- i makroelementy, witaminy. Szereg działań miodu związana jest z obecnością w nim cennych enzymów, a wiadomo wpływają one na przemianę materii i biorą w niej bezpośredni udział. Cennymi składnikami miodu są: mikro- i makroelementy /ok.30 pierwiastków/, a najważniejsze to: żelazo, magnez, mangan, kobalt. Właściwości i zastosowanie miodu: Środek odżywczy, wzmacniający Działa przeciw bakteryjnie, gojąco Działa odtruwająco i neutralizująco na wiele toksyn Pobudza odporność Wpływa korzystnie na metabolizm komórkowy i układowy Stosowany w leczeniu schorzeń przewodu pokarmowego: żołądka, jelit, wątroby W schorzeniach układu krążenia: miażdżyca Stosowany w leczeniu schorzeń układu nerwowego: nerwica W schorzeniach układu oddechowego np. grypa, przeziębienie, krótkotrwałe oraz nawracające zapalenie gardła W schorzeniach układu moczowego Stosowany zewnętrznie na rany i oparzenia
 Miód - p_001.jpg
Czym jest miód i jakie własności w sobie kryje? Miód to ...
Czym jest miód i jakie własności w sobie kryje? Miód to pokarm energetyczny! Miód wielokwiatowy - charakteryzuje się znacznym zróżnicowaniem barwy od jasnożółtej do ciemnoherbacianej. Ma zapach mniej lub bardziej intensywny zbliżony do zapachu nektarów z których powstał. Smak miodu także może być różny, na ogół jest łagodny. Skład chemiczny jest bardzo zróżnicowany. Przyczyną tego jest nektar kwiatowy, który pochodzi od wielu roślin miododajnych. Miody z pełni lata charakteryzują się najwyższą aktywnością enzymów. Zawartość soli mineralnych jest większa w porównaniu z miodami wiosennymi. Miód w zależności od temperatury przechowywania krystalizuje od kilku tygodni do kilku miesięcy. Miód spadziowy - charakteryzuje się brunatną barwą, często z zielonkawym odcieniem. Zapach bardzo słabo wyczuwalny, lekko korzenny. Miody spadziowe wyróżniają się najwyższą zawartością soli mineralnych. Polska norma określa miód jako produkt spożywczy wytworzony przez pszczoły z nektaru roślin, spadzi lub z nektaru roślin i spadzi. W związku z tym rozróżniamy trzy typy miodów: nektarowy spadziowy nektarowo-spadziowy Podstawowym surowcem do produkcji miodu nektarowego jest nektar wytwarzany przez nektarniki kwiatów. Substancja ta zwabia owady zapylające, swą wonią i wysoką koncentracją cukru. Odmiana miodu nektarowego zależy od gatunku rośliny z jakiej pszczoła pobrała nektar. Tak więc możesz spotkać różne odmiany miodu nektarowego np.: rzepakowy akacjowy lipowy gryczany wrzosowy wielokwiatowy Miód spadziowy natomiast może powstać ze spadzi iglastej jak i z liściastej. Miód spadziowy powstaje z wydaliny mszyc i czerwców, albowiem owady te po pobraniu soku roślinnego przyswajają białko i inne substancje, natomiast cukry wydalają nie strawione. Ten słodki kał zwabia pszczoły i mrówki, które gromadzą go jako swój pokarm.
 Miód - Pomóżmy pszczołom.jpg
Pomóżmy pszczołom Kto ma ochotę na małe co nieco? Wie ...
Pomóżmy pszczołom Kto ma ochotę na małe co nieco? Wielu z nas lubi miodek, ale żebyśmy mogli się nim delektować, pszczoły muszą się naprawdę napracować. Żeby zebrać nektar na kilogram miodu pszczoła musi wykonać aż 40 tysięcy "kursów" i przy tym odwiedzić 4 miliony kwiatków. Do zapełnienia jednej komórki plastra miodu potrzeba nektaru z aż 2 tysięcy kwiatków. Fot. Lasy Państwowe.
 Miód - miód.jpg
Miód - JEDEN Z NIEWIELU PRODUKTÓW SPOŻYWCZYCH, KTÓRE SIĘ ...
Miód - JEDEN Z NIEWIELU PRODUKTÓW SPOŻYWCZYCH, KTÓRE SIĘ NIE PSUJĄ Podczas wykopalisk w Gruzji w 2012 roku znaleziono dzban miodu liczący 5500 lat. Miód wciąż nadawał się do spożycia ! Był skrystalizowany - to naturalny efekt po takim czasie. Wystarczyło jednak wstawić go do naczynia z ciepłą wodą, żeby odzyskał dawną konsystencję. Miód znajdowano również w grobowcach faraonów. Aby wytworzyć 1 kg miodu, pszczoły muszą przysiąść około 4 mln razy na kwiatach lub liściach. Jedna pszczoła w ciągu całego swojego życia produkuje mniej więcej jedną łyżeczkę miodu.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności