Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Karp pieczony.rtf

Download: Karp pieczony.rtf

241 KB

0.0 / 5 (0 głosów)

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

(145x17, 1Kb)

Barszcz czerwony czysty
Składniki:
5 szklanek wywaru z włoszczyzny, pół łyżki tłuszczu (smalec), łyżka cukru, 40 dag buraków ćwikłowych, szklanka kwasu buraczanego, cebula, sól, ziele angielskie, majeranek lub koper, ząbek czosnku.
Przepis:
Przygotować wywar z włoszczyzny z dodatkiem suszonych grzybów. Buraki umyć, ugotować w całości, następnie obrać i pokrajać w plastry. Włożyć je do wywaru, zagotować, zalać kwasem buraczanym, ponownie zagotować, dodać pozostałe składniki, przykryć i odstawić, aby barszcz nabrał przyjemnego zapachu; na koniec barszcz przecedzić. Zamiast buraków gotowanych w całości można użyć buraki oczyszczone, pokrajane w plastry, zalane niewielką ilością wody i ugotowane na wpół miękko. Następnie zalać je wywarem i kwasem, dodać pozostałe składniki i przyprawić do smaku. Barszcz czysty można podawać w filiżankach z pasztecikami, krokietami itp. lub na talerzach - z uszkami, fasolą, ziemniakami itp.

******************************************************************************************************************
Pieczarki w sosie ziołowym
Składniki:
1/2 kg pieczarek, 4 łyżki oliwy, 5 ziaren pieprzu, 4 ziarna ziela angielskiego, liść laurowy, 1 gałązka rozmarynu, 1 gałązka bazylii, 1 gałązka tymianku, 1/2 cytryny, 2 łyżki mąki, sól.

Przepis:
Przygotowane do gotowania pieczarki skropić sokiem z cytryny. Do rondla wlać wodę, tyle, by swobodnie zmieściły się w niej wszystkie pieczarki, wlać oliwę z oliwek, ziarnka przypraw i liść laurowy. Wodą zagotować, osolić i wrzucić do niej grzyby. Gdy będą miękkie, wyłożyć na talerz.Sos zagęścić niewielką ilością mąki, wsypać posiekane zioła (rozmaryn, bazylia, tymianek) i polać sosem. Podawać z ziemniakami posypanymi ziołami.

******************************************************************************************************************

Pierogi z kapustą i grzybami
Składniki:
Ciasto: Około 1 kg mąki, 1 żółtko, 0,5 łyżki oleju, ciepła woda i sól.

Farsz: Kilka suszonych grzybów, 1 kg kapusty, 3 cebule, 1 żółtko, 2 łyżki masła, 3 łyżki oleju, pieprz i sól do smaku.

Przepis:
Farsz: Grzyby wypłukać, namoczyć, a następnie ugotować, by były miękkie. Kapustę ugotować, odsączyć i zemleć z grzybami. Dodać do tego usmażoną cebulę, żółtko, przyprawić do smaku i wszystko razem wymieszać.
Ciasto: Zagnieść ciasto na pierogi. Rozwałkowywać cienko, wycinać koła i nakładać na nie farsz, a następnie dobrze zlepiać. Wrzucać na wrzątek i gotować kilka minut do czasu, aż pierogi wypłyną. Wyciągać łyżką cedzakową.


(364x279, 35Kb)

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności