Barszcz czerwony czysty
Składniki:
5 szklanek wywaru z włoszczyzny, pół łyżki tłuszczu (smalec), łyżka cukru, 40 dag buraków ćwikłowych, szklanka kwasu buraczanego, cebula, sól, ziele angielskie, majeranek lub koper, ząbek czosnku.
Przepis:
Przygotować wywar z włoszczyzny z dodatkiem suszonych grzybów. Buraki umyć, ugotować w całości, następnie obrać i pokrajać w plastry. Włożyć je do wywaru, zagotować, zalać kwasem buraczanym, ponownie zagotować, dodać pozostałe składniki, przykryć i odstawić, aby barszcz nabrał przyjemnego zapachu; na koniec barszcz przecedzić. Zamiast buraków gotowanych w całości można użyć buraki oczyszczone, pokrajane w plastry, zalane niewielką ilością wody i ugotowane na wpół miękko. Następnie zalać je wywarem i kwasem, dodać pozostałe składniki i przyprawić do smaku. Barszcz czysty można podawać w filiżankach z pasztecikami, krokietami itp. lub na talerzach - z uszkami, fasolą, ziemniakami itp.
******************************************************************************************************************
Pieczarki w sosie ziołowym
Składniki:
1/2 kg pieczarek, 4 łyżki oliwy, 5 ziaren pieprzu, 4 ziarna ziela angielskiego, liść laurowy, 1 gałązka rozmarynu, 1 gałązka bazylii, 1 gałązka tymianku, 1/2 cytryny, 2 łyżki mąki, sól.
Przepis:
Przygotowane do gotowania pieczarki skropić sokiem z cytryny. Do rondla wlać wodę, tyle, by swobodnie zmieściły się w niej wszystkie pieczarki, wlać oliwę z oliwek, ziarnka przypraw i liść laurowy. Wodą zagotować, osolić i wrzucić do niej grzyby. Gdy będą miękkie, wyłożyć na talerz.Sos zagęścić niewielką ilością mąki, wsypać posiekane zioła (rozmaryn, bazylia, tymianek) i polać sosem. Podawać z ziemniakami posypanymi ziołami.
******************************************************************************************************************
Pierogi z kapustą i grzybami
Składniki:
Ciasto: Około 1 kg mąki, 1 żółtko, 0,5 łyżki oleju, ciepła woda i sól.
Farsz: Kilka suszonych grzybów, 1 kg kapusty, 3 cebule, 1 żółtko, 2 łyżki masła, 3 łyżki oleju, pieprz i sól do smaku.
Przepis:
Farsz: Grzyby wypłukać, namoczyć, a następnie ugotować, by były miękkie. Kapustę ugotować, odsączyć i zemleć z grzybami. Dodać do tego usmażoną cebulę, żółtko, przyprawić do smaku i wszystko razem wymieszać.
Ciasto: Zagnieść ciasto na pierogi. Rozwałkowywać cienko, wycinać koła i nakładać na nie farsz, a następnie dobrze zlepiać. Wrzucać na wrzątek i gotować kilka minut do czasu, aż pierogi wypłyną. Wyciągać łyżką cedzakową.
|
|
|
|
|
|
|
|