Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
viktus
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

widziany: 24.03.2024 18:11

  • pliki muzyczne
    1954
  • pliki wideo
    1370
  • obrazy
    15180
  • dokumenty
    6624

26134 plików
338,79 GB

Ukryj opis
FolderyFoldery
viktus
ciąża tydzień po tygodniu
 
kalendarz rozwoju dziecka
Dokumenty
 
EGZAMIN SEP
ENZYMOLOGIA
 
Enzymatyczna hydroliza skrobi do syropów
EZOTERYKA
FILMY
 
FILOZOFIA
 
FIZYKA
 
Sprawozdania
Termodynamika techniczna
Galeria
GRY
 
ANGRY BIRDS
IINSTRUKCJE OBSŁUGI
 
Informatyka
KOLĘDY i pastorałki
 
kolędy
 
UNIVERSE - KOLĘDY
PIEŚNI ADWENTOWE
Piosenki religijne
Piosenki religijne
KOSMETOLOGIA
 
Kosmetologia
masaż ręki
Masaż twarzy
KSIĄŻKI pdf, mp3
 
KULINARIA
 
→ TRUFLE; PRALINKI; WAFLE
01 - PRZEPISY CZYTELNIKÓW-20 12
02 - Przepisy Czytelników-20 12
03 - Przepisy Czytelników-20 12
04 - Przepisy czytelników - 2012
05 - Przepisy Czytelników-20 12
06 - Przepisy Czytelników - 2012
08-Szarlotki I Serniki-2010
Biblioteczka Poradnika Domowego
CIASTA I TORTY z 2001
CIASTA DOMOWE
CIASTA DOMOWE czasopismo
Ciasta z blachy nr 2 2013
e-booki przydatne w kuchni
Karol Okrasa
KAWA
 
Kulinaria
Kulinarne
Kurczak i inne mięsa - przepisy
Pascal Brodnicki
po prosu gotuj. Pascal Brodnicki
Poradnik Domowy (wydanie specjalne 03.2004
Przepisy Ewy Wachowicz
Przepisy kucharskie
 
Przepisy Na Alkohole
Pyszne ciasta
rok 2012
rok 2013
LEKSYKON GRZYBÓW
 
Grzyby jadalne
Grzyby jadalne-ale rzadko
LOGOPEDIA
 
MAGAZYNY NAUKOWE
 
New Scientist
Science Illustrated
MASZYNOZNASTWO
 
MUZYKA
 
NAUKI POMOCNICZE HISTORII
 
OGRÓD
 
Garden Composer 3D PLUS
PRAWO ŻYWNOŚCIOWE
 
Prezentacje multimedialne
 
PSYCHOLOGIA
RĘKODZIEŁO,
 
RÓŻNE
 
SŁOWNIKI I ENCYKLOPEDIE
 
ŚWIĘTA OKOLICZNOŚĆIOWE
 
SZKOŁA
 
TAPETY
 
TEATR, AKTORSTWO
 
TOKSYKOLOGIA
 
fluor
kwas szczawiowy
szkodniki magazynowe
zwalczanie
WĘDKARSTWO
 
Filmy o tematyce wędkarskiej
Tablice wędkarskie
Wędkarstwo
WSZYSTKO DLA DZIECI
 
WYCHOWANIE
 
Dobre wychowanie
zachomikowane
zagadki
ZDROWIE
 
ZUMBA
 
muzyka do zumby
zumba-instrukc je, uklady i muzyka
ZWIERZĘTA
« poprzednia stronanastępna strona »
  • 79,0 MB
  • 13 paź 17 19:55
Program kulinarny, którego każde wydanie ma odrębny temat. Wraz z autorami programu widzowie odbywają wyprawy kulinarne do różnych regionów Polski i świata. Zawodowy kucharz Karol Okrasa omawia produkty, które posłużą do przygotowania prezentowanego dania, podkreślając ich zdrowotne walory. W tym odcinku w poszukiwaniu polskiego smaku Karol Okrasa odwiedzi konkurs Młodych Talentów Kulinarnych. Uczestnicy, młodzi kucharze do 30 roku życia, walczą o najwyższe trofeum, przygotowując konkursowe dania. Tematem jest kuchnia polska, a obowiązkowymi składnikami: kaczka, korzeń pietruszki i soczewica. Startuje 16 drużyn. W jury merytorycznym zasiadają wybitni
szefowie kuchni: Włoch, Szwajcar, Francuz, Grek i Polak. Walory artystyczne ocenia z kolei jury złożone ze znanych ludzi sztuki. Ze zwycięską drużyną Karol Okrasa przygotuje dla widzów konkursowe dania.

z chomika aaarek70

  • 78,5 MB
  • 13 paź 17 19:55
W poszukiwaniu polskiego smaku Karol Okrasa dociera do zamku w Rynie. Miejscowy kucharz, pan Krzysztof Mazurek, specjalizuje się w daniach staropolskich, a zwłaszcza w kuchni rycerskiej. Co jadali rycerze, kiedy nie walczyli z wrogiem, nie potykali się w turniejach i nie polowali? W dawnej Sali Rycerskiej Karol Okrasa i jego gość przygotują dwa dania godne rycerskiego stołu.

z chomika aaarek70

  • 79,6 MB
  • 13 paź 17 19:55
Przez wiele lat dorsz był uosobieniem taniej i byle jakiej ryby. Wynikało to z jego obfitości – nie cenimy zbytnio tego, czego mamy w nadmiarze. Ale te czasy minęły. Dziś dorsza jest coraz mniej, a jego ceny rosną. Z powszedniej ryby, zazwyczaj smażonej w panierce i podawanej z surówką z kiszonej kapusty, zamienił się w rybę wykwintną, serwowaną na najelegantszych przyjęciach. W tym odcinku Karol Okrasa prezentuje nowe pomysły na dania z dorszem w roli głównej.

z chomika aaarek70

  • 89,9 MB
  • 13 paź 17 19:55
W programie Karol Okrasa zaprasza do Mszany w Beskidzie Niskim. Składa wizytę w ekologicznym gospodarstwie rodzinnym, w którym pan Waldemar Maziejuk wraz z synami hoduje kozy i produkuje z nich doskonałe sery. Widzowie mają okazję zobaczyć jak wygląda dojenie kóz, ponadto poznają sposoby wędzenia serów. Karol Okrasa przyrządza dwa dania: pierożki z kozią bryndzą oraz pstrąga pieczonego z kozimi serami i papryką.

z chomika aaarek70

  • 155,1 MB
  • 13 paź 17 19:55
Gość: Agata Kulesza. W menu: carpaccio z półgęska z pesto z rukoli oraz pasztet z gęsi z gąskami i sosem malinowym.

z chomika aaarek70

  • 155,7 MB
  • 13 paź 17 19:55
Lato to wszechobecne grillowanie na świeżym powietrzu. W dzisiejszym odcinku podpowiadamy, jak urozmaicić smak standardowych potraw z rusztu i poeksperymentować z egzotycznymi przyprawami. W menu: grillowany kurczak z bakłażanem i sałatką z arbuza i pomidorów oraz grillowania korona z żeberek z pieczonymi ziemniakami.

z chomika aaarek70

  • 155,8 MB
  • 13 paź 17 19:55
Dziś przedstawiamy tradycyjną włoską potrawę - lasagne - w dwóch odsłonach: z kurczakiem i z gulaszem warzywnym. Gościem programu jest "ambasador włoskiej kuchni i kultury w Polsce" - Vito Casetti. W menu: lasagne z kurczaka zapiekana z anchois w sosie z sera pleśniowego, wegetariańską lasagne z gryczanych naleśników i pieczonych cukinii oraz bakłażana w kompozycji sosu kokosowego doprawionego curry, zapiekaną z suszonymi pomidorami.

z chomika aaarek70

  • 71,4 MB
  • 13 paź 17 19:55
Gość: Ludwik Lewin. W menu: omlet z młodymi ziemniakami i rukolą oraz polędwiczki cielęce pieczone w omlecie z pęczakiem i botwinką.

z chomika aaarek70

  • 89,1 MB
  • 13 paź 17 19:55

z chomika aaarek70

  • 78,7 MB
  • 13 paź 17 19:55
Karol Okrasa odwiedzi zajazd w Zielonce. Jego właściciel - pana Artur Świerżewskie gromadzi tam pamiątki z filmów Jerzego Hoffmana opartych na Trylogii Henryka Sienkiewicza i odtwarza przepisy kulinarne z tamtego okresu. Karol zajedzie powozem, będą go witały salwy z armat. Następnie przy suto zastawionym staropolskim stole panowie przygotują pasztet z dzika. W studiu Karol Okrasa pokaże, jak przygotować pasztet z kaczki z grzybami i kaszą gryczaną.

z chomika aaarek70

  • 170,5 MB
  • 13 paź 17 19:55
Gość: Bożena Sikoń. W menu: razowe naleśniki z kapustą i grzybami pomidorowe naleśniki z łososiem i serem ricotta.

z chomika aaarek70

  • 157,0 MB
  • 13 paź 17 19:55
Gość: Barbara Markowska. W menu: babeczki marchewkowe oraz sandacz z marchewką w sosie pomarańczowym.

z chomika aaarek70

  • 153,1 MB
  • 13 paź 17 19:55
Tym razem coś dla panów. Ona zgodziła się przyjąć zaproszenie i wpadnie wieczorem na kolację! Bierzmy się do dzieła! Choć w kuchni nie zawsze bywa łatwo, to przecież najlepszymi kucharzami są mężczyźni. W menu romantycznej kolacji: tuńczyk w sosie sezamowym opalany ogniem z sałatką z kandyzowanych gruszek oraz vitello tonato, czyli cielęcina w sosie tuńczykowym.

z chomika aaarek70

  • 152,4 MB
  • 13 paź 17 19:55
Przed chwilą znajomi zadzwonili, że wpadną z wizytą i są głodni. Jak przygotować trzy potrawy w niecałą godzinę? W menu: grzanki z serem pleśniowym i papryką pieczoną, sałatka z kurczakiem wędzonym i sosem bazyliowym oraz spaghetti „Carlo fontina”.

z chomika aaarek70

  • 155,9 MB
  • 13 paź 17 19:55
Makarony cieszą się ogromną popularnością, ponieważ są bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu. Dziś w programie przygotujemy szafranowe tagiatelle podane z kremowym sosem pieczarkowym wzbogaconym grasicą; na drugie danie przygotujemy canelloni z farszem z ricotty z polskim akcentem, czyli farszem z buraków. Gościem programu jest Robert Sowa - były kucharz reprezentacji Polski w piłce nożnej. Zapraszamy na makarony!

z chomika aaarek70

  • 150,1 MB
  • 13 paź 17 19:55
Wszyscy znamy ravioli, knedliki i tradycyjne polskie pierogi. Łączy je to, że są to potrawy gotowane, my zaś dzisiaj pokażemy, jak przyrządzić otwarte i zamknięte pierogi z ciasta francuskiego. Gościem Karola Okrasy jest dziś aktorka Joanna Trzepiecińska. W menu: pierogi "zamknięte" z soczewicą i wędzoną piersią gęsi oraz pieróg "otwarty" z pieczonymi warzywami i wędzonym serem.

z chomika aaarek70

  • 90,2 MB
  • 13 paź 17 19:55
W naszej podróży w poszukiwaniu polskiego smaku Karol Okrasa odwiedzi Obszę pod Biłgorajem. Ten region jest sławny z produkcji tzw. piroga biłgorajskiego. Piróg biłgorajski to kasza gryczana zmieszana z ziemniakami, serem i skwarkami owinięta ciastem drożdżowym i upieczona. Pani Janina - członkini miejscowego Zespołu Pieśni Regionalnej, specjalistka od przyrządzania piroga biłgorajskiego - pokaże Karolowi i widzom, jak go przyrządzić . W studiu Karol pokaże swoją wersję - piróg na słodko z kaszą gryczaną, makiem i jabłkami.

z chomika aaarek70

  • 149,9 MB
  • 13 paź 17 19:55
Kuskus to potrawa, która pochodzi z Afryki Północnej, ale kaszka kuskus jest już szeroko dostępna w naszych sklepach. A jednak niewiele osób wie, co z niej przyrządzić. A kuskus można przyrządzić na tysiące sposobów z warzywami, mięsem czy rybą. Karol Okrasa i jego gość pokażą swoje sposoby na kuskus.

z chomika aaarek70

  • 153,9 MB
  • 13 paź 17 19:55
Bez potraw na bazie ziemniaków i mąki wszelkiego rodzaju nie sposób wyobrazić sobie kuchni narodów Europy, a zwłaszcza Europy Środkowej. Pyzy, kopytka, prażuchy, sólki, parki, pecyny, rybki, kartacze, strzepate gałuszki - to tylko niektóre polskie nazwy klusek powstałych na bazie tych dwóch produktów. Już te nazwy wskazują, że oto wkroczyliśmy w przebogatą krainę sztuki kulinarnej. Staramy się w naszych programach propagować kuchnię zdrową, a jak wiadomo, na potrawy mączno-ziemniaczane dietetycy kręcą nosami. Za to smakosze - przeciwnie. Czy jest bowiem coś bardziej smakowitego nad pyzy polane słoninką? Czy można wyobrazić sobie rewelacyjną kuchnię śląską bez klusków zwanych - nomen omen - śląskimi? A kopytka z sosem grzybowym? Dziś w telewizyjnej kuchni kluski, ale nie śląskie, bo przecież możliwości "kluskowej" kuchni są nieograniczone. W programie przygotujemy: 1. Pisocha, czyli smażone kluski ziemniaczane. 2. Kluski razowe z grzybami.

z chomika aaarek70

  • 156,2 MB
  • 13 paź 17 19:55
Gotowane parówki na śniadanie z chlebem i musztardą - to zna każdy. Ale co zrobić aby parówki nie były "nudne"? W programie Karol Okrasa przyrządza dwie potrawy: pierwsze danie to parówki pieczone w ogórku, polane sosem musztardowo-majonezowym. Drugie danie to szaszłyki z parówek i ananasa podane na leczo warzywnym.

z chomika aaarek70

  • 152,4 MB
  • 13 paź 17 19:55
Potrawy odpowiednio przyrządzone mogą – w zależności od sezonu – chłodzić albo ogrzewać! I to wcale nie tylko poprzez dostarczanie organizmowi mniejszej lub większej ilości kalorii... Kuchnie świata, zwłaszcza rejonów, w których to było konieczne, wyspecjalizowały się w wykorzystywaniu produktów i przyrządzaniu potraw „rozogniających” ciała... Czyli niekoniecznie – dużo i kalorycznie... ale z pomysłem! Wykorzystamy imbir, który jest szczególnie przydatny w sezonie jesienno–zimowym. Znane są bowiem jego właściwości rozgrzewające. Jako dodatek do obiadu na zimową porę – znakomity. W programie przygotujemy: 1. Zupę krem z marchewki z imbirem. 2. Gulasz drobiowy w sosie paprykowym z kluseczkami typu spatzel.

z chomika aaarek70

  • 156,1 MB
  • 13 paź 17 19:55
Położenie geograficzne, klimat i warunki naturalne naszego kraju sprzyjają jabłkom do tego stopnia, że te, które pochodzą z Polski są znacznie lepsze niż import z południa.

z chomika aaarek70

  • 153,9 MB
  • 13 paź 17 19:55
Groch, groszek zielony, groszek cukrowy... Wyłączywszy nieśmiertelną wojskową grochówkę, której smak zależy tyleż od gatunku użytego grochu, co od liczby szyszek wrzuconych do kotła podczas gotowania, wszystkie odmiany tego wspaniałego warzywa pozostają – zupełnie niezasłużenie – w niełasce u współczesnych miłośników kuchni. W programie przygotowujemy: zupę krem z zielonego groszku z sezamem i halibuta zapiekanego w musie z grochu. Gościem programu jest Danuta Błażejczyk.

z chomika aaarek70

  • 155,1 MB
  • 13 paź 17 19:55
Według najstarszej z legend, kapusta powstała z łez Likurga, którego bóg wina i picia Bachus przywiązał do pnia winorośli za to, że ?narozrabiał po pijanemu?. W Grecji, gdzie należała do ulubionych warzyw wierzono, że jedzona w większych ilościach leczy szaleństwo i zaburzenia nerwowe. A jak ważnym była warzywem, najlepiej świadczy fakt, że w roku 621 p.n.e. wydano w Grecji prawo karzące śmiercią za jej kradzież. Rzymianie uważali, że kapusta przeciwdziała melancholii, leczy rany i uodparnia organizm na działanie alkoholu. Rzymianie chętnie jadali kapustę przed posiłkami w celu poprawienia trawienia, a także przed snem, aby odpędzić senne koszmary. Chociaż większość gatunków kapusty pochodzi znad Morza Śródziemnego, prawdziwą karierę kapusta zrobiła w Polsce. Nasza propozycja w tym odcinku ominie najbardziej tradycyjną potrawę z kapusty, czyli bigos, bowiem z kapusty kiszonej przyrządzimy: 1. Ciasto francuskie z kiszoną kapustą, serem feta i boczkiem. 2. Suflet z kapusty kiszonej z musem grzybowym i sosem z wędzonego łososia.

z chomika aaarek70

  • 154,6 MB
  • 13 paź 17 19:55
Bohaterem programu jest ratatuja. Prezentujemy dwa warianty tej klasycznej francuskiej potrawy: z gotowanym na parze halibutem oraz z risotto truflowym i pieczonym combrem jagnięcym. Gościem Karola Okrasy jest Piotr Adamczewski.

z chomika aaarek70

  • 155,2 MB
  • 13 paź 17 19:55
W Polsce mało ludzi wie, że curry to nie tylko znana przyprawa, ale w Indiach również danie spożywane z ryżem czy z plackami z mąki. Curry, bardzo ostre, w trzech odmianach: żółte, czerwone i zielone znane jest również w Tajlandii. Aby pokazać, czym różni się curry indyjskie od tajskiego, Karol Okrasa przygotuje dwie potrawy. Będą to: curry indyjskie z baraniną i zielone tajskie curry z makaronem ryżowym. Gościem programu będzie znany aktor Sambor Czarnota.
Wszystkie odcinki - zobacz więcej

z chomika aaarek70

  • 156,5 MB
  • 13 paź 17 19:55
Nie każdy wie, że kuchnia meksykańska słynie również z grilla. W tym odcinku programu, Karol Okrasa zaprezentuje jak przyrządzić dwie grillowane potrawy rodem z Meksyku.

z chomika aaarek70

  • 90,3 MB
  • 13 paź 17 19:55
Gdzie znajduje się największy w Europie chroniony obszar bagienny. Oprócz wielu gatunków żyjących nad wodami rzadkich ptaków, w samej Biebrzy występuje dużo gatunków ryb, które przez wieki stanowiły pożywienie osiadłych nad Biebrzą mieszkańców. Odwiedzimy Goniądz i na pomoście nad Biebrzą wraz z szefem kuchni miejscowej karczmy panem Piotrem Topczewskim przyrządzimy dwa dania z biebrzańskich ryb: biebrzańskie gałki rybne w rosole z warzywami i biebrzańskie ryby w zalewie korzenno–warzywnej.

z chomika aaarek70

  • 89,3 MB
  • 13 paź 17 19:55
„Mazurskie dzyndzołki” - w programie Karol Okrasa zaprasza na podróż do Gietrzwałdu, gdzie znajduje się słynne na Warmii Sanktuarium Maryjne. W latach zaborów było ostoją polskości. Dziś przyciąga rzesze pielgrzymów z całej Polski. Ale w Gietrzwałdzie znajduje się również karczma, której kucharz - pan Jan Szczur odtwarza pieczołowicie stare, warmińskie potrawy według tradycyjnych receptur. Pokaże on Karolowi Okrasie, jak przygotowuje się mazurskie „dzyndzołki” czyli małe pierożki z farszem wołowym, masłem i cebulą. Zainspirowany kuchnią warmińską Karol Okrasa przedstawi w studiu swoje danie czyli mazurskie pierożki z dziczyzną i sosem jałowcowym.

z chomika aaarek70

  • 153,2 MB
  • 13 paź 17 19:55
Gość: Grzegorz Skrzecz. W menu: sałatka z ogonów rakowych oraz pielmieni czyli pierożki z rakami.

z chomika aaarek70

« poprzednia stronanastępna strona »
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    0
  • obrazy
    0
  • pliki wideo
    62
  • pliki muzyczne
    0

62 plików
7,59 GB




strawberrybsp

strawberrybsp napisano 20.09.2019 21:03

zgłoś do usunięcia
Dziękuję zapomniałem ze szkoły podręcznika do polskiego
samma1

samma1 napisano 17.11.2019 20:54

zgłoś do usunięcia
Z wielką przyjemnością pochodziłam po tym chomiczku. Bardzo dziękuje i pozdrawiam
marzena.cukierska

marzena.cukierska napisano 2.12.2019 21:48

zgłoś do usunięcia
Dziękuję i pozdrawiam
Leni2009

Leni2009 napisano 27.02.2020 10:06

zgłoś do usunięcia
Świetna baza materiałów. Dobrze opracowane pomoce dydaktyczne. Szeroki zakres tematyczny . Pozdrawiam i dziękuję.
jegah58199

jegah58199 napisano 9.02.2021 16:43

zgłoś do usunięcia
Świetny chomik
TRADITION

TRADITION napisano 9.05.2021 18:16

zgłoś do usunięcia
wohiv13241

wohiv13241 napisano 20.04.2022 19:57

zgłoś do usunięcia
Super chomik
loyaxan819

loyaxan819 napisano 8.12.2022 10:38

zgłoś do usunięcia
Super chomik
musicova

musicova napisano 2.07.2023 09:25

zgłoś do usunięcia
obrazek
Stare.dobre.filmy

Stare.dobre.filmy napisano 12.04.2024 22:37

zgłoś do usunięcia
RANDALL I DUCH HOPKIRKA - wszystkie odcinki

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (5)Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (5)
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności