Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
urszula-742
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

widziany: 29.04.2024 21:53

  • pliki muzyczne
    312
  • pliki wideo
    211
  • obrazy
    325
  • dokumenty
    9

860 plików
39,4 GB

Opis został ukryty. Pokaż opis
  • 74 KB
  • 7 cze 14 20:37
Składniki

SPÓD
300 g czekoladowych herbatników
140 g roztopionego masła
MASA
250 g gorzkiej czekolady
300 ml śmietany kremówki 30%
500 g mascarpone
wiórki gorzkiej czekolady do dekoracji

Przygotowanie
Herbatniki bardzo drobno pokruszyć. Masło rozpuścić, lekko ostudzić i wlać do herbatników. Całość zagnieść na jednolitą masę. Dno i brzegi tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć herbatnikami. Wstawić do lodówki na ok. 15 minut.

W tym czasie przygotować masę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do wystudzenia. Mikserem na średnich obrotach ubić kremówkę na sztywno, odstawić. Mascarpone utrzeć mikserem na gładką masę, dodać ubitą kremówkę i połączyć. Do masy dodawać cienkim strumieniem rozpuszczoną czekoladę. Delikatnie wmieszać, pozostawiając dwukolorową masę. Wyłożyć na spód z herbatników. Na wierzch wylać resztki czekolady tworząc dekoracyjne linie. Całość udekorować wiórkami gorzkiej czekolady. Ciasto schłodzić w lodówce minimum 6 godzin przed podaniem.
Smacznego! :)
  • 67 KB
  • 18 maj 14 15:31
Na ciasto potrzebujemy: 2,5 szklanki mąki, łyżeczkę proszku do pieczenia, 3 łyżki cukru, żółtko, 0,5 kg rabarbaru, cukier waniliowy, Pół szklani cukru pudru, kostkę masła, 2 jajka, 3 łyżki śmietany. Na kruszonkę: 1 szklanka mąki 0,5 kostki margaryny, 0,5 szklanki cukru. Mąkę, cukier i proszek do pieczenia siekamy z masłem, wsypujemy cukier puder. Dodajemy jajka, żółtko, śmietanę. Zagniatamy ciasto, wałkujemy i wykładamy na blachę. Podpiekamy je ok.15 minut.

Rabarbar kroimy, mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym. Wykładamy na placek, posypujemy kruszonką. Pieczemy 20 minut. Na koniec placek można polukrować.
  • 160 KB
  • 13 maj 14 19:15
Składniki:

1 kg twarogu z wiaderka
6 łyżeczek żelatyny w proszku + 1/2 szkl. wody
2 op. galaretki o smaku Pina Colada Winiary
kilka kropel aromatu kokosowego (opcjonalnie)
puszka ananasów
paczka okrągłych biszkoptów
cukier puder do smaku (u mnie ok. 6 łyżek)

Przygotowanie:

Żelatynę zalewamy gorącą wodą, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia.
Twaróg miksujemy z cukrem pudrem (jeśli mamy twaróg niesłodzony) – najlepiej w trakcie sprawdzać smak.
Dodajemy aromat oraz rozpuszczoną żelatynę i dokładnie miksujemy.
Tortownicę wykładamy folią aluminiową, układamy na dnie biszkopty i wylewamy na nie masę serową. Wstawiamy do lodówki do stężenia na ok. godzinę.
Galaretki przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Odstawiamy do ostygnięcia, wkładamy do lodówki i pozostawiamy tam do lekkiego stężenia.
Na stężałej masie serowej układamy plastry ananasów i zalewamy galaretką.
Pozostawiamy w lodówce kilka godzin – do całkowitego stężenia.
  • 146 KB
  • 13 maj 14 19:12
Potrzebne składniki:

400 g pokruszonego ciasta lub ciasteczek (ja użyłam herbatników i biszkoptów)

250 g serka mascarpone

1 tabliczka czekolady

5 łyżek miękkiego masła

1łyżeczka cukru z wanilią

1 łyżeczka kakao

Do dekoracji:

2 tabliczki czekolady (jaką lubicie)

2 łyżeczki oleju

pistacje

Przygotowanie:

Ciasto lub ciastka kruszymy na bardzo drobne kawałki. Dodajemy mascarpone, masło oraz roztopioną czekoladę. Mieszamy za pomocą miksera, aż składniki się połączą. Potem wsypujemy cukier i kakao. Wyrabiamy ciasto ręką, żeby tworzyło zwartą masę. Wkładamy do lodówki na ok. 15 min. Po tym czasie z ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego (mi wyszło ok. 30). Nabijamy je na drewniane patyczki i zabieramy się za dekorowanie. W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę z dodatkiem oleju. Zanurzamy w niej przygotowane kuleczki, tak by były dokładnie pokryte z każdej strony. Kilka razy uderzamy patyczkiem o brzeg naczynia, aby pozbyć się nadmiaru czekolady. Tak przygotowane cake popsy wbijamy np. w styropian, następnie dekorujemy posiekanymi orzechami i pozostawiamy do zastygnięcia.
  • 42 KB
  • 13 maj 14 17:13
Składniki na blaszkę 24×24 cm:

Budyń chałwowy:

- 0,5 litra mleka

- 2 łyżki mąki ziemniaczanej

- 2 łyżki mąki pszennej

- 2 jajka

- 3 łyżki cukru (można pominąć, ciasto i tak jest bardzo słodkie)

- 300 g chałwy (pomieszałam kilka smaków)

- 150 g miękkiego masła

Dodatkowo:- duże opakowanie herbatników

- mały słoiczek powideł śliwkowych

- tabliczka gorzkiej czekolady 70%

- 100 ml śmietanki kremówki 36%

Do dość dużej miski wlewamy połowę mleka, jajka, obie mąki oraz rozkruszoną chałwę. Mieszamy wszystko razem dokładnie, najlepiej trzepaczką żeby składniki dobrze się połączyły. Drugą połowę mleka zagotowujemy wraz z cukrem i dodajemy mieszankę chałwową. Gotujemy na małym ogniu, początkowo cały czas mieszając by nie było żadnych grudek. Gotujemy do momentu zgęstnienia budyniu. Odkładamy budyń do ostudzenia. Masło ucieramy na puch i stopniowo dodajemy do niego budyniu (połączyłam wszystko mikserem).

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy warstwę herbatników, którą cienko smarujemy powidłami. Następnie układamy warstwę chałwową, znów herbatniki które lekko dociskamy rękami, powidła i masę. Warstwy układamy wedle uznania, u mnie wyszły dwie i pół :-). Ciasto wkładamy do lodówki, w tym czasie podgrzewamy kremówkę i do ciepłej wrzucamy połamaną czekoladę. Mieszamy do momentu rozpuszczenia czekolady i połączenia składników. Gdy masa zacznie delikatnie tężeć przelewamy ją na ciasto i spowrotem wkładamy ciasto do lodówki. Po trzech godzinach można się zajadać :-)
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    0
  • obrazy
    5
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

5 plików
489 KB




SERENA60

SERENA60 napisano 16.11.2017 06:34

zgłoś do usunięcia

***W pochmurny poranek, kiedy w sennej ciszy, na mglistej pościeli ociąga się promień, ptaki nie zagrają na nieba klawiszach, dźwięk radosnych myśli nie chce się przypomnieć. Przywołam z pamięci wiosenne obrazy z zapachem konwalii, kiedy chłód dokucza, gejzery radości może innym razem - odrobinę ciepła w uśmiechu poszukam. Listopad za chwilę swoją rewię skończy, z okowów nostalgii czas się już wyzwolić. Przyślij mi swój uśmiech ciepłych uczuć gońcem, odeślę ekspresem, jeśli mi pozwolisz... Dzień dobry !!! Jesienią gdy za oknem deszcz stuka w parapet,a nostalgia wkrada do serca aby się ogrzać,sięgnij do kufra z marzeniami..Uśmiecham się do Ciebie.☀☀Krysia☀☀
SERENA60

SERENA60 napisano 17.11.2017 06:48

zgłoś do usunięcia
obrazek ** Twoje słowa wystawiają Ci świadectwo, są Twoją wizytówką. Dbaj o nie, mają wyrażać Ciebie, Twoje myśli. Mają komponować z Twoim zachowaniem. Kto umie pięknie żyć, ten potrafi pięknie mówić, tego słowa są dobre. Każda sytuacja wymaga innych zdań, odpowiednio je dobierz, dostosuj do nich brzmienie głosu i postawę ciała. Ale najważniejsze, by to , co chcesz powiedzieć, nie raniło, by wypełniało innych dobrem. / Thomas Romanus / **Dzień dobry !!!.Mówić w sposób ładny, ale i milczeć pięknie.....Dobrego dnia Ci życzę. .Serdecznie pozdrawiam….❀ Krysia.❀
SERENA60

SERENA60 napisano 18.11.2017 06:47

zgłoś do usunięcia
obrazek **ZAKOCHANA W ŻYCIU... są takie dni kiedy sięgam szczytów pełną sukcesów naprężam pierś niedościgniona i dumna z tego kim jestem z tego co umiem i ile wiem.Są takie dni gdym całkiem na dole kiedy mną targa bezradność dziecka poczucie winy tysiące obaw i wątpliwości zdradzieckie kiedy błędy ciążą jak kamienie a niepewność jutra nie pozwala spać kiedy już nie ufam własnym instynktom gdy się zaczynam nerwowo śmiać.Obydwa te stany jak anteny losu które na odbiór ustawiam ja sama silna i słaba twarda i miękka i w życiu wciąż zakochana. **Dzień dobry !!!Życzę Ci aby Twoją ścieżką życia szło samo szczęście ..Pozdrawiam złotem jesieni i kolorowych liści kobiercem... ciepłym uśmiechem ❀ Krysia.❀
SERENA60

SERENA60 napisano 21.11.2017 06:42

zgłoś do usunięcia
obrazek **Nauczmy się patrzeć na siebie, a nie tylko widzieć swe twarze, posłużmy się zmysłem w potrzebie, nim człowiek człowieka ukarze. Nauczmy się słuchać, nie słyszeć, niech słowa na dłużej zostaną, przestańmy na siebie krzyczeć, nim serca kolejne się zranią. Nauczmy się kochać, bez słowa, niech liczą się tylko czyny, dzisiaj zacznijmy od nowa, od chłopca i od dziewczyny. Nauczmy się z sercem przychodzić, patrzeć nim, słyszeć to bicie, przestańmy od siebie odchodzić, nauczmy się, co to jest życie. /Milcząca/ **Dzień dobry !!!.Pamiętaj,że wszystko można zacząć od nowa.Jutro jest zawsze świeże i wolne od błędów..Koszyczek jesiennych pozdrowień śle do Ciebie..ღ Krysia..ღ
SERENA60

SERENA60 napisano 30.11.2017 07:12

zgłoś do usunięcia

obrazek

**Powinno się robić zapasy szczęścia, jak różanych konfitur na zimę, i wyjmować w pochmurne dni, by jakoś do wiosny wytrzymać. W jednym słoiczku miłość, pąsowa pachnąca jak róża, w drugim radość od rana, taka bajeczna, nieduża. W innym promyki słońca ściśnięte, by było ich więcej, by łatwiej doczekać do końca, urządzić dla wiosny przyjęcie. A wiosna zawsze przychodzi, Jesienią trudno w to wierzyć, bo życie tak naprawdę porami roku się mierzy.. **Dzień dobry !!!Z myślą o Tobie...uśmiecham się.. Miłego jesiennego dnia życzę.Bukiecik pozdrowień przesyłam..Krysia.

FILMY-2017-2018

FILMY-2017-2018 napisano 14.12.2017 17:46

zgłoś do usunięcia
Adelaida

Adelaida napisano 25.03.2018 16:00

zgłoś do usunięcia
«PRAWDZIWIE, TEN CZŁOWIEK BYŁ SYNEM BOŻYM» obrazek
Oto nasz Król sprawiedliwy i zwycięski. Przez mękę i śmierć podjętą dla człowieka będzie głosił swoim braciom imię Boga. Będzie zwiastował wierność Ojca, który nie porzuci nigdy żadnego ze swoich dzieci. Schodzi na dno piekła, aby podnieść nas do królestwa niewypowiedzianego piękna Boga. Jego poszukiwanie każdego i każdej z nas nigdy się nie skończy. ☼♥☼ Życzę obfitości Bożych darów w przeżywaniu Dnia Pańskiego! SZCZĘŚĆ BOŻE!
NOWOSCI-FILMOWE-2020

NOWOSCI-FILMOWE-2020 napisano 4.07.2020 21:34

zgłoś do usunięcia
Pozdrawiam i zapraszam
obrazek

marcinpmd napisano 7.06.2022 23:30

zgłoś do usunięcia
Pozdrawiam i zapraszam również do mnie, mój jest tak różnorodny, że każdy znajdzie coś dla siebie interesującego

obrazek

simafi2514

simafi2514 napisano 13.12.2022 12:13

zgłoś do usunięcia
Super chomik

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności