Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
tatanka.com
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Mężczyzna tatanka

widziany: 12.11.2024 23:25

  • pliki muzyczne
    21337
  • pliki wideo
    434551
  • obrazy
    573701
  • dokumenty
    61009

1127692 plików
149716,8 GB

  • 7 KB
  • 23 sty 19 16:59

z chomika miejar

  • 40 KB
  • 17 sie 18 12:03

z chomika jadamk

  • 140,0 MB
  • 18 cze 17 14:44

z chomika dziennik-podroznika

  • 19 KB
  • 13 mar 17 12:57

z chomika Malisz90

  • 56 KB
  • 13 mar 17 12:57

z chomika zxcvbnm174

  • 13 KB
  • 13 mar 17 12:56
obrazek

zachomikowany

  • 52 KB
  • 13 mar 17 12:55

z chomika StarszyPan

  • 16,4 MB
  • 5 sty 17 16:01

z chomika My_word

  • 321 KB
  • 17 lis 16 16:46

z chomika emar1947

  • 30 KB
  • 17 lis 16 16:46
SKŁADNIKI


1/2 kg wołowiny
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 litr bulionu wołowego
2 łyżki oliwy
puszka czerwonej fasoli
puszka pomidorów w kawałkach
1 łyżeczka tymianku - najlepiej świeżego
2 łyżki słodkiej papryki
2 łyżeczki ostrej papryki
szczypta chili
sól, pieprz


PRZYGOTOWANIE

Cebulę i czosnek siekamy. Podsmażamy w garnku na oliwie.


Dodajemy mięso pokrojone w kostkę. Smażymy przez
chwilę na dużym ogniu. Dodajemy pokrojone w kostkę
papryki. Zalewamy bulionem wołowym. Gotujemy pod
przykryciem przez około 30 minut. Dodajemy pomidory
razem z zalewą i odsączoną fasolę.Przyprawiamy solą,
pieprzem, paprykami i tymiankiem. Gotujemy jeszcze przez około 10 minut.

z chomika sara-o

  • 13 KB
  • 17 lis 16 16:41
Polska czernina (czarna polewka)
Składniki przepisu
włoszczyzna (sporo marchwi) ,ziele ang., liść laurowy .sól, pieprz.
susz owocowy-śliwki, gruszki, jabłka, rodzynki
sól, cukier, majeranek
krew gęsi lub kaczki, ocet
Sposób przygotowania : Na św. Marcina najlepsza gęsina. Ale o gęsi nie napiszę. Zachowam się jak wampir i wyssam jej krew.
Czy czernina to czarna polewka?
Niestety nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie. Czernina to wspaniała, wykwintna, staropolska zupa, której podanie kawalerowi starającemu się o rękę panny nie wróżyło nic dobrego.
"Soplicy, Horeszkowie odmówili dziewkę!
Że mnie, Jackowi, czarną podano polewkę!"
Tak napisał A. Mickiewicz w "Panu Tadeuszu"
Prezentuję potrawę, która wzbudza mieszane uczucia, zachwyt albo mdłości.
Składnikiem zupy jest krew gęsi lub kaczki. I to jest ten próg psychologiczny.
Zupa jest smakowita póki nie wiemy co jedliśmy.

Wykonanie.
Gotujemy rosół-podroby, włoszczyzna (sporo marchwi), ziele ang., liść laurowy. sól, pieprz.
Dodajemy susz owocowy-śliwki, gruszki, jabłka, rodzynki-nadaje zupie indywidualny smak.
Wlewamy krew wymieszaną z łyżką mąki.
Doprawiamy do smaku solą, cukrem, majerankiem.
Zupa powinna mieć smak słodko-kwaśny.
Kwaśny smak nadaje czerninie krew zmieszana z octem, który nie dopuszcza do jej krzepnięcia. Tak przygotowaną krew już kupujemy. A gdzie? Tylko na targu, na wsi u gospodyni lub u rzeźnika.

Do czerniny proponuję kładzione kluseczki.
Z 1 szklanki mąki, 2 jajek i śmietany zrobić w miseczce ciasto i łyżeczką kłaść kluseczki do zupy.
Wszystko pogotować i zajadać bez zahamowań. W kaszance i salcesonie też jest krew. A krew to życie, czyste białko.

z chomika smokiwawelskie

  • 6 KB
  • 17 lis 16 16:35

zachomikowany

  • 21 KB
  • 17 lis 16 15:46

zachomikowany

  • 47 KB
  • 17 lis 16 15:45

z chomika aataner

  • 25 KB
  • 17 lis 16 15:45

z chomika SHOWGIRLS

  • 1 KB
  • 17 lis 16 15:45

z chomika waltorrent

  • 8 KB
  • 17 lis 16 15:45
40 dag wieprzowiny, np. szynki lub karkówki
kostka rosołowa
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 ziemniaki
2 łyżki oleju
małą cukinia
3 ziarna ziela angielskiego
liść laurowy
sól pieprz
bazylia
ostra papryka

PRZYGOTOWANIE:

Cebule obrać i posiekać. Ziemniaki obrać i umyć. Kostkę rosołową rozpuścić w szklance wrzącej wody. Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w niedużą kostkę. Olej rozgrzać w rondlu, wrzucić cebulę i mięso, smażyć ok. 8min, wlać gorący bulion. Dodać ziemniaki, listek laurowy ziarna ziela angielskiego. Gotować 20 min. Pomidory osączyć z zalewy, pokroić w ćwiartki. Cukinię umyć i pokroić w plasterki. Ziemniaki wyjąć z wywaru, przetrzeć przez sito i połączyć z zalewą z pomidorów. Cukinię, pomidory i zalewę dodać do wywaru. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, ostrą papryką i bazylią. Gotować 10 min. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, dodać do zupy, wymieszać i zagotować. Zupę gulaszową rozlać do talerzy. Zupę gulaszową z wieprzowiną podawać z pieczywem.

zachomikowany

  • 1,2 MB
  • 17 lis 16 15:45

z chomika jotgol

  • 59,3 MB
  • 17 lis 16 15:44

z chomika aaarek70

  • 353 KB
  • 17 lis 16 15:44

z chomika aaarek70

  • 42 KB
  • 17 lis 16 15:44

z chomika Kaka80

  • 49 KB
  • 17 lis 16 15:44
Składniki:
400 g wołowiny bez kości
2-3 marchwie
1 cebula plaster selera
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki kminku
1 papryka
2 łyżeczki mielonej papryki
2 pomidory
50 g tłuszczu
750 g ziemniaków

Drobno pokrojoną cebulę udusić na tłuszczu, dodać mieloną paprykę, roztarty ząbek czosnku i opłukane, pokrojone w kostkę mięso. Dusić pod przykryciem tak długo,

aż sok z mięsa prawie się wygotuje:
Wtedy dodać kminek, pokrojone w kostkę marchew i seler, pokrojoną w plasterki paprykę i pomidory, sól i zalać wszystko taką ilością wody, aby zawartość garnka była przykryta. Gdy mięso będzie prawie miękkie, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i jeszcze raz dolać wody. Dusić pod przykryciem tak długo, aż mięso i ziemniaki będą zupełnie miękkie.

z chomika Zeeb

  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    135
  • obrazy
    40
  • pliki wideo
    50
  • pliki muzyczne
    0

230 plików
3,82 GB




wszystkoav

wszystkoav napisano 21.04.2018 10:24

zgłoś do usunięcia
Darmowy hosting zdjęć fotoo.plNOWOŚCI FILMOWE ZAPRASZAM
SP0KSIK...I976

SP0KSIK...I976 napisano 5.07.2022 15:43

zgłoś do usunięcia
Release__K83__

Release__K83__ napisano 14.08.2023 21:00

zgłoś do usunięcia
SPOKOS-2024

SPOKOS-2024 napisano 31.08.2023 08:19

zgłoś do usunięcia

A_FilmySeriale2024

A_FilmySeriale2024 napisano 11.06.2024 16:34

zgłoś do usunięcia
 
ss_argus

ss_argus napisano 29.06.2024 06:53

zgłoś do usunięcia
Najlepsze !!! *** Audiobooki *** *Słuchowiska * Komiksy * Ebooki II WŚ * Wgrane Okładki * W Paczkach * Luzem * "Żywy" Lektor * Uporządkowane A-Z * Własny Upload * Foldery Tematyczne * *FREE Transfer *** * Zapraszam serdecznie *
skif102

skif102 napisano 8.11.2024 12:32

zgłoś do usunięcia
obrazek F i l m y W o j e n n e 😊 ᴋʟɪᴋɴɪᴊ ᴛᴜᴛᴀᴊ

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności