Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
tatanka.com
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Mężczyzna tatanka

widziany: dzisiaj o 15:51

  • pliki muzyczne
    21336
  • pliki wideo
    435250
  • obrazy
    573424
  • dokumenty
    60562

1127725 plików
151627,56 GB

FolderyFoldery
tatanka.com
bajki
 
DRAMAT
 
fantastyka
 
FILMOGRAFIE
 
FILMY 3D
 
FILMY AZJA
 
FILMY HISTORYCZNE,KOSTI UMOWE,PRZYGODOWE
 
Filmy na Telefon
Galeria
 
GASTRONOMIA
 
00000000
 
DESER
 
DODATKI
 
1
GRZYBY
 
JAJA
 
JEDNOGARNKOWE I PÓŁMIĘSNE
 
KASZE I RYŻ
 
MĄCZNE SŁONE
 
MIĘSNE
 
MLEKO I PRZETWORY
 
NAPOJE
 
orzechy nasiona
 
OWOCE
 
PODSTAWY
 
POLSKA
 
PRZETWORY
 
przyprawy i zioła MARYNATY
 
RYBY I OWOCE MORZA
 
00000000
IKRA
MIELONA MASA RYBNA
OWOCE MORZE
 
RYBNA GARMAŻERKA
 
RYBY
 
amur
anchois
BARAMUND II
BARWENA
belona
boleń
Czernica
dorada
dorsz
duabeł morski
flądra
gardłosz
gładzica
GŁOWACIC A
gralvax
halibut
helon
jesiotr
kantar
karasie
kargulen a
karmazyn
KARP
Koleń
LABRAKS
leszcz
LIN
łosoś
 
1
2
3
łupacz
MAKRELA
miecznik
miętus
minogi
mintaj
MIRUNA
morszczu k
nagład
nototeni a
okoń
OKOŃ MORSKI
ostrobok
panga
piotrosz
Plamiak
płastuga
płaszczk a
płoć
płyteczn ik
polo
pstrąg
REKIN
RYBA MAŚLANA
sandacz
sardele
SARDYNKI
sibrim
sieja
sielawa
sola
strzępie l
stynka
sum
SZCZUPAK
szprotki
TILAPIA
tołpyga
TROĆ
tuńczyk
turbot
ukleja
wątłuszc z
węgorz
wheibait
WITLINEK
WŁUCZNIK
ŻABNICA
zębacz
ZIMNICA
złocica
ryby morskie
ryby rybowate
ryby słodkowodne
SMAŻONE
zupy rybne
słodkowo dne
SAŁATKI & surówki
 
SOSY
 
ŚWIAT
 
ŚWIĘTA ŚWIĘTA
 
WARZYWA
 
WYPIEKI
 
zdjęcia
 
ZUPY
 
ZWIĄZKI MINERALNE WITAMINY
 
🥦🥬🥒
kino czeskie i słowackie
 
KOMEDIA
 
MUSIC VIDEO
 
Napisy PL
 
1
 
IYTF
Flip i Flap
POBRANE
niem
 
Jakub kłamca - Jakob, der Lügner (1975)
odcinki siqele
 
OSZUŚCI I NACIĄGACZE
Playlisty
POBRANE RÓŻNE
 
polskie
 
Prywatne
REŻYSERZY
 
[Federico Fellini KOLEKCJA PL](1)
Józef Gębski
małgorzata szumowska
rosyjskie
 
sensacja
 
SERIALE
 
SERIE
STARE KINO ŚWIAT
 
syberia gułag
 
Z CHOMIKÓW
 
ELASMIR
zachomikowane
 
ŻYWIENIE
 
🎶AUDIOBOKI
 
👍FILM DOKUMENTALNY
Pokazuj foldery i treści
  • 45 KB
  • 19 wrz 13 14:11
Karp wigilijny w sosie Babuni
|
Taki wieczór zdarza się raz na rok, dlatego na Twoim wigilijnym stole musi zagościć karp.
Karp wigilijny
Składniki

1 kg karpia,
2-3 marchewki,
2 pietruszki,
1 por,
1/2 selera,
2 cebule,
kilka ziarenek ziela angielskiego,
2 goździki,
1/2 szklanki miodu naturalnego,
1 łyżka utartego piernika,
1/2 szklanki białego wytrawnego wina,
3 łyżki rodzynek,
1 łyżka drobno krojonych migdałów,
szczypta cynamonu,
1/2 cytryny,
sól,
liść laurowy

Sposób przygotowania

Sprawionego karpia, opłukać, posolić i pokroić w dzwonka. Ugotować wywar z oczyszczonych warzyw z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego i 1 goździka. Ugotowane warzywa odcedzić, a do czystego wywaru włożyć karpia. Wody powinno być tyle, by przykryła rybę. Gotować na małym ogniu pod przykryciem, uważać aby ryby nie rozgotować.
Przygotowanie sosu: W rondlu podgrzać 1/2 szklanki miodu, dodać utarty piernik i szklankę wywaru z ryby. Następnie goździk, cynamon, startą skórkę z 1/2 cytryny. Odcedzić. Dodać rodzynki i migdały, posolić do smaku. Gorącego karpia ułożyć na półmisku i polać sosem.

z chomika ela55

  • 11 KB
  • 19 wrz 13 14:11
Składniki:
Karp, cebula (tyle ile waży karp po sprawieniu, pokrojona w plastry), marchew, pietruszka, seler, migdały(10 do 20 szt), rodzynki( garstka), liść pobkowy, pieprz ziarnisty (do smaku).

Jak przyrządzić?
Po oprawieniu i pokrojeniu w "dzwonka" rybę solę i lekko cukryję i odstawiam na 2-3 godź. do zimnego pomieszczenia.

Sposób przyżądzania:
Głowy karia, płetwy, jarzyny, cebulę,pieprz, liście bobkowe - zalewam wodą i gotuję na wolnym ogniu ok. 1- 1:15 godź.
Osobno gotuję migdały i rodzynki w małej ilości wody.
Po zgotowaniu wyjmuję głowy, płetwy, jarzynę, a cebulę przecedzam przez sito.
W przecedzonym wywarze gotuję na bardzo małym ogniu dzwonka karpia, migdały, rodzynki, tłuszcz z karpia (ok. 25 minut).
Pod koniec gotowania dodaję całą przetartą przez sito zgotowaną cebulę (wolno mieszać, by nie przywarła do dna).
Po zgotowaniu ukadam dzwonka karpia w salaterkach, zalewam wywarem ozdabiam plastekami marchewki, pietruszki i cytryny i wstawiam do zimnego pomieszczenia, lub lodówki, do momentu aż galaretka stężeje (nigdy nie dodaję żelatyny).

z chomika sofia53

  • 12 KB
  • 19 wrz 13 14:11
Jak przyrządzić?
1) Zeskrobać łuski ostrym nożem "pod włos". Wypatroszyć uważając na żółć. Odciąć łeb i płetwy. Umyć i pokroić w dzwonka 3-4 cm. Wytrzeć do sucha, natrzeć solą i odłożyć w chłodne miejsce na 1 godz.

2) Na patelni rozgrzać olej i dodać do niego kawałek masła. Dzwonka ryby obtaczać w mące i kłaść na dobrze rozgrzaną patelnię. Smażyć kilka minut po każdej stronie na średnim ogniu. Teraz zmniejszamy ogień, wlewamy na patelnię 2 łyżki wody i przykrywamy pokrywką na kilka minut.

3) Jeśli mamy dużo ryby do podania, jest na to sposób. Smażymy ją wcześniej, jak wyżej napisano. Układamy wszystkie kawałki w kamionkowej formie wysmarowanej masłem z kilkoma łyżkami wody. Przykrywamy formę folią i wkładamy w miernie ogrzany piekarnik. W ten sposób karp może poczekać do momentu podania na stół - jednocześnie spokojnie dochodząc.

Jak podawać?
Na półmisku układamy karpia. Oddzielnie podajemy wigilijną kapustę i pieczywo, które jest bardzo przydatne przy manewrach oczyszczania ryby z ości.

z chomika sofia53

  • 20 KB
  • 19 wrz 13 14:11
obrazek

z chomika aiga21

  • 24 KB
  • 17 wrz 13 17:29

z chomika kaska0305

  • 25 KB
  • 17 wrz 13 17:29

z chomika kaska0305

  • 24 KB
  • 17 wrz 13 17:29

z chomika kaska0305

  • 0,5 MB
  • 17 wrz 13 17:29
ryba w koperkowej galarecie,
sałatka śledziowa z buraczkami,
śledziowy tatar,
karp pieczony z natką i czosnkiem

z chomika redandpale

  • 27 KB
  • 27 sie 13 18:28

zachomikowany

  • 73 KB
  • 27 sie 13 18:28

zachomikowany

  • 56 KB
  • 27 sie 13 18:13
ZUPA RYBNA Z KARPIA

Składniki:
* 2 dzwonka karpia ze skórą (w sumie ok. 300g ryby)
* włoszczyzna: 1 marchewka, 1 pietruszka, 1 cebula, kawałeczek selera, kawałek pora, natka pietruszki
* 1/3 szklanki białego wina
* 4 ziarenka ziela angielskiego
* 5 ziarenek czarnego pieprzu
* sól
* 2 listki laurowe
* 2 plasterki cytryny
* sól, świeżo zmielony czarny pieprz
* ziemniaki
* 2 litry wody

Przygotowanie:
Ugotować do miękkości włoszczyznę: obraną i pokrojoną marchewkę, pietruszkę, cebulę, selera, pora i natkę pietruszki (ok. 15-20 min.). Posolić, po ugotowaniu cebulę i natkę można wyrzucić. Do bulionu z warzyw wlać wino. Dodać ziarenka ziela angielskiego, pieprz, listki laurowe oraz włożyć umyte dzwonka ryby. Gotować na wolnym ogniu przez 10 - 15 minut, aż ryba będzie ugotowana. Do zupy dodać plasterki cytryny, doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupa najlepsza jest następnego dnia.

Smacznego!

z chomika zosia225

  • 39 KB
  • 20 lip 13 17:52

z chomika Tarapunka

  • 46 KB
  • 20 lip 13 17:52

z chomika Tarapunka

  • 7,0 MB
  • 13 mar 13 7:15

zachomikowany

  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    194
  • obrazy
    52
  • pliki wideo
    36
  • pliki muzyczne
    0

285 plików
1,94 GB




wszystkoav

wszystkoav napisano 21.04.2018 10:24

zgłoś do usunięcia
Darmowy hosting zdjęć fotoo.plNOWOŚCI FILMOWE ZAPRASZAM
SP0KSIK...I976

SP0KSIK...I976 napisano 5.07.2022 15:43

zgłoś do usunięcia
Release__K83_

Release__K83_ napisano 14.08.2023 21:00

zgłoś do usunięcia
SPOKOS-2024

SPOKOS-2024 napisano 31.08.2023 08:19

zgłoś do usunięcia

A_FilmySeriale2024

A_FilmySeriale2024 napisano 11.06.2024 16:34

zgłoś do usunięcia
 
ss_argus

ss_argus napisano 29.06.2024 06:53

zgłoś do usunięcia
Najlepsze !!! *** Audiobooki *** *Słuchowiska * Komiksy * Ebooki II WŚ * Wgrane Okładki * W Paczkach * Luzem * "Żywy" Lektor * Uporządkowane A-Z * Własny Upload * Foldery Tematyczne * *FREE Transfer *** * Zapraszam serdecznie *
Video.MP4.oediV

Video.MP4.oediV napisano 17.08.2024 22:30

zgłoś do usunięcia
👈😊

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności