Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Galaretka i kulki z foie gras z truflami.doc

tatanka.com / GASTRONOMIA / GRZYBY / TRUFLE / Galaretka i kulki z foie gras z truflami.doc
Download: Galaretka i kulki z foie gras z truflami.doc

20 KB

0.0 / 5 (0 głosów)

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
TRUFLE - TRUFLE.jpg
Anthelme Brillant-Savarin, wielki znawca sztuki kulinarn ...
Anthelme Brillant-Savarin, wielki znawca sztuki kulinarnej, nazwał je "brylantami kuchni". Ich wyjątkowe zalety aromatyczno-smakowe sprawiają, że za jeden kilogram tych grzybów trzeba zapłacić od 500 do 2000 euro. Te niezwykle rzadkie owoce ziemi występują właściwie wyłącznie w południowej Francji i na północy Włoch, a cena jednego kilograma tych kulinarnych kosztowności waha się od 500 do nawet 2000 euro. Wartość trufli doceniły już ludy sumeryjskie, raczyli się nimi Rzymianie, a w kolejnych wiekach - arystokraci i głowy kościoła. Te niepozorne grzyby rosną 10-30 cm pod ziemią, w pobliżu korzeni drzew, najbardziej zaś cenią sobie towarzystwo dębów. Kiełkująca z zarodników strzępka rozrasta się w grzybnię, która powoli wnika w korzenie. Żeby wydać pierwsze owocniki, trufle potrzebują jednak 8 do 12 lat trwania z drzewem w symbiozie. Ukryte przed ludzkim wzrokiem odnajdywane były z pomocą, ceniących aromat trufli nie mniej niż ludzie, świń. Dziś jednak częściej korzysta się z absolutnego węchu specjalnie tresowanych psów. Czarne trufle to skarb francuskiego Périgord - gęsto zalesionego regionu położonego około 100 km na południe od Bordeaux. Wcześniej na tych terenach znajdowały się rozległe winnice, jednak po ich doszczętnym zniszczeniu przez szkodniki pod koniec dziewiętnastego wieku, na opustoszałym obszarze zaczęły rosnąć dęby. Stworzyło to idealne warunki do rozwoju trufli. Okoliczni mieszkańcy, zdawszy sobie sprawę z wartości podziemnego skarbu, w ciągu 20 lat obsadzili dębami aż 75 000 ha. Truffe noir du Périgord zaczynają wyrastać już w kwietniu - są wtedy jeszcze białe i bez zapachu, wielkości główki od szpilki. Latem rosną i stają się czerwone, aromatu nabierają jednak dopiero w listopadzie. Pełną dojrzałość osiągają nie wcześniej, niż pod koniec grudnia, a sezon na trufle trwa aż do marca. Czarne owocniki, które przekrojone ukazują sieć marmurkowych żyłek, osiągają różną wielkość - niektóre z nich dorównują rozmiarem jabłkom. Intensywny aromat, który dodatkowo wzmaga się po ugotowaniu, czyni z trufli znakomitą przyprawę do pasztetów, pieczeni i wielu innych dań. Białe trufle Piemonckie białe trufle występują w porośniętym lasem, pagórkowatym krajobrazie okolic Alby, a największe zaś zbiory odnotowuje się w prowincji Pawia. Zaokrąglone, nieregularne w kształcie owocniki mają szarawą, gładką skórkę i brązowawy miąższ z siecią marmurkowych linii. W przeciwieństwie do trufli czarnych, grzyby te tracą swój aromat po ugotowaniu, dlatego też spożywa się je wyłącznie na surowo. Białe trufle zaczynają dojrzewać już w październiku i roztaczają wtedy silny aromat z wyraźną nutą czosnku, a zbiera się je aż do końca grudnia. Cieniutko pokrojone nadadzą niezwykłego aromatu makaronowi, jajecznicy czy risotto. Poza truflą czarną (Tuber melanosporum) i białą (Tuber magnatum) istnieje jeszcze kilka innych, cennych gatunków tego grzyba. Trufle zimowe (Tuber brumale) są podobne do trufli z Périgord, jednak zdecydowanie mniej intensywne w smaku. Trufle letnie (Tuber aestivum) z kolei zbiera się wyłącznie latem, ich wnętrze jest jaśniejsze od miąższu trufli czarnych, a smak bardziej mdły. Wydobywane na początku dwudziestego wieku w ilościach
Zapomniane trufle.wmv play
Niegdyś trufle – dziś niezwykle drogie i rzadkie, zarówn ...
Niegdyś trufle – dziś niezwykle drogie i rzadkie, zarówno z uwagi na cenę jak i rzadkość występowania – były częstym gościem na staropolskich stołach. Dowodzą tego liczne przepisy w starych polskich książkach kulinarnych.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności