Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
szymon052
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Mężczyzna Szymon

widziany: 24.03.2024 11:34

  • pliki muzyczne
    4240
  • pliki wideo
    6931
  • obrazy
    9356
  • dokumenty
    1376

23927 plików
207,03 GB

Ukryj opis
Już wkrótce:
- kandyzowanie skórki z pomarańczy,
- kandyzowanie skórki z cytryny,
  • 0 KB
  • 21 lut 22 16:15
Ciasto budyniowe | AniaGotuje.pl
https://aniagotuje.pl/przepis/ciasto-budyniowe-na-oleju

Ciasto budyniowe

Ciasto budyniowe

Bardzo prosty przepis na pyszne ciasto budyniowe z olejem. Ciasto zawiera w składzie dużo jajek oraz proszek budyniowy. Ma przyjemną, puszystą konsystencję. Nie zawiera masła, więc zrobienie go wychodzi znacznie taniej.

Gorąco polecam również przepisy babka budyniowa oraz sernik gotowany z budyniem :-)

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 40 minut
Liczba porcji: forma 20/30 cm



Dieta: wegetariańska


Składniki na ciasto

- 2 niepełne szklanki mąki pszennej
- 2 budynie śmietankowe - 2 x 40 g proszek bez cukru
- szklanka oleju roślinnego - 250 ml
- 6 średnich jajek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru

Składniki na lukier mango

- 3 łyżki gęstej pulpy z mango
- pół szklanki cukru pudru
- skórka otarta z pomarańczy

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.



Ciasto na oleju


CIASTO
Do małej miski przesiej proszek budyniowy, mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj.
Do większej miski wbij jajka. Dodaj cukier i ubijaj całość mikserem na puch. Stopniowo, cienką strużką wlewaj olej - ciągle ubijaj masę mikserem. 

Do kremu jajecznego dodawaj po jednej łyżce mieszankę mączną. Miksuj ciasto na małych obrotach tylko do połączenia składników.


Ciasto przelej do formy (u mnie 20/30 cm) wysmarowanej olejem  wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz na środkowej półce z grzaniem góra/dół w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Po 40 minutach ciasto powinno być już gotowe. Sprawdź je drewnianym patyczkiem. 

Po wyłączeniu pieca, lekko uchyl drzwiczki. Po 15 minutach możesz już wyjąć ciasto.

LUKIER
Pulpę z mango (z puszki lub zblendowany miąższ z dojrzałego owocu) umieść w rondelku. Dodaj cukier puder. Całość podgrzewaj na minimalnej mocy palnika. Cały czas mieszaj lukier i rozcieraj go łyżką. Nic się nie stanie, jeśli lukier się lekko zagotuje. Po kilku minutach zdejmij lukier z palnika i odstaw go do przestudzenia. Powinien być już gładki. 

Gdy ciasto przestygnie, można je polukrować i posypać świeżo startą skórką z pomarańczy lub z cytryny. 


Ciasto budyniowe, 1Ciasto budyniowe, 2

Smacznego :-)
  • 9 KB
  • 23 gru 20 1:55
====

Babka piaskowo-marmurkowe 2
- Całe masło - stopić
- 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia
- 5 całych jajek
- Pół szklanki cukru
- 1 3/4 szklanki mąki
- 2 łyżki kakaa
👩
Ubić jaja z cukrem, wsypać mąkę z proszkiem. Wszystko wymieszać. Dodać roztopione gorące masło. Wszystko zmiksować. Wlać do wysmarowanej formy, reszte ciasta wymieszać z kakaem i wlać do reszty ciasta w formie.
  • 0 KB
  • 23 gru 20 1:55
=====

Babka piaskowo-marmurkowe 2

- Całe masło - stopić
- 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia
- 5 całych jajek
- Pół szklanki cukru
- 1 3/4 szklanki mąki
- 2 łyżki kakaa

??
Ubić jaja z cukrem, wsypać mąkę z proszkiem. Wszystko wymieszać. Dodać roztopione gorące masło. Wszystko zmiksować. Wlać do wysmarowanej formy, reszte ciasta wymieszać z kakaem i wlać do reszty ciasta w formie.
  • 0 KB
  • 23 gru 20 1:55
=====

Babka piaskowo-marmurkowe 2

- Całe masło - stopić
- 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia
- 5 całych jajek
- Pół szklanki cukru
- 1 3/4 szklanki mąki
- 2 łyżki kakaa

Ubić jaja z cukrem, wsypać mąkę z proszkiem. Wszystko wymieszać. Dodać roztopione gorące masło. Wszystko zmiksować. Wlać do wysmarowanej formy, reszte ciasta wymieszać z kakaem i wlać do reszty ciasta w formie.
  • 0 KB
  • 23 gru 20 1:55
====

Bakaliowy murzynek

- 20 dag margaryny
- 3 łyżki oleju
- 30 dag cukru
- 5 jajek
- pół szklanki mleka
- 3 łyżki kakao
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- tłuszcz do wysmarowania i bułka tarta do wysypania blachy
- 10 dag rodzynek
- 3 łyżki skórki pomarańczowej gotowanej w syropie
- łyżka drobno posiekanej anżeliki
- łyżka drobno pokrojonych orzechów

Margarynę lub masło, olej, cukier, mleko i kakao ogrzewać w naczyniu, aż masa będzie zupełna gładka. Masę przestudzić, a gdy będzie tylko lekko ciepła, dodać do misy. Piec w temp. 230 stopni przez 40 min. 250lkjhgfdsadhlłmgdrkhdughlfkfj
  • 0 KB
  • 23 gru 20 1:54
====

Biszkopt Haliny

- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki zwykłej
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli

Białka ubić na sztywno, a później dodać po trochę dodać cukier i cały czas ubijać. Do żółtek wsypać tę łyżeczkę proszku i zalać 2-3 krople octu. Do ubitej piany dodawać żółtka z proszkiem i octem, wymieszać robotem. Przesiać mąkę pszenną + ziemniaczaną na koniec dodać 2 łyżki oleju i lekko wymieszać. Porcja na średnią tortownicę. Zimny piekarnik 180 stopni C 35 min - piec


Biszkopt Krystyny
- 5 jaj
- 5 łyżek mąki + łyżka mąki ziemniaczanej
- 5 łyżek cukru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli i dodawać powoli cukier. Dodać mąkę. Do żółtek dodać 1 łyżeczkę octu + proszek do pieczenia, wymieszać. To połączyć łyżkę z białkami i piec 30 min.
  • 0 KB
  • 23 gru 20 1:54
====

Ciastka babuni bez cukru

- 1/2 kg mąki
- 25 dag margaryny
- 5 dag drożdży
- 3 łyżki gęstej śmietany kwaśnej
- jajko do posmarowania ciastek

Zagnieść ciasto bardzo dokładnie, zawinąć w folię i włożyć do lodówki przynajmniej na dwie godziny. Ciastka ułożyć na blasze posypaną mąką i starannie posmarować jajkiem, może posypać sezamem, makiem, kminkiem lub cukrem, piec 20 min. w temp. 200 stopni C.
  • 1 KB
  • 23 gru 20 1:54
====

Hiszpański Omlet;

75 gms (30oz) masło;
4 hiszpańskie cebule, ukrojone na plasterki;
4 duże ziemniaki, obrane;
1 goździki czosnku, zgniecione;
6 średnich jajek;

Utop masło w bardzo dużej nieklejącej się patelni, wtedy dodaj cebule i ugotuj delikatnie dla 20 min.

Tymczasem, położyć ziemniaki w dużej patelni i tylko przykryć z wodą. Przynieś do wrzeć i ugotuj dla 12 do 15 minut do tylko przetargu. Uciąć do cienkich plasterków.

Dodaj ziemniak i gerlic do patelni, powiększ gorąco i ugotuj dla 5 do 10 min, aż ziemniak jest złoty.

Włożyć jajka do miski z około 4 stołowa woda łyżki i załomotać dla bardziej minutowego mniej więcej. Sezon dobrze z solą i świeżo zmełł czarny pieprz.

Dodaj jajka do patelni, przykryj to i obróć się usłysz w dół niski. Kiedy dno jest złote brązowieć i szczyt tylko jest ugotowany, jest podzielony omlet na duże kawałki i służy temu prosto od patelni.
  • 1 KB
  • 23 gru 20 1:54
====

CHRUPIĄCE GOFRY – IDEALNY PRZEPIS
https://przepisyjoli.com/2014/07/jak-zrobic-idealne-gofry-porady-joli/

CHRUPIĄCE GOFRY – przepis na idealne, pyszne gofry jak z budki. Krok po kroku zobaczycie na filmie jak przygotować idealne gofry. To najlepsze gofry jakie jedliście w życiu 🙂 są cudowne, polecam. Subskrybujcie kanał na YT, klikając tutaj:
SUBSKRYBUJ 🙂

Jak zrobić idealne gofry? - Porady Joli
https://www.youtube.com/watch?v=6lv0XyIr5QY

CHRUPIĄCE GOFRY

Składniki:

- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru
- 2 szklanki mleka
- ⅓ (1/3) szklanki oleju (Kujawski)
- 2 żółtka
- 2 białka
- Szczypta soli
- Olej do wysmarowania gofrownicy

OPIS z filmiku:

Żeby zrobić gofry wsypuje 2 szklanki mąki pszennej, łyżeczkę proszku do pieczenia, łyżkę cukru. Wlewam 2 szklanki mleka, ⅓ (1/3) szklanki oleju. Oddzielam 2 białka od żółtek, żółtka wlewam do ciasta, do białek dodaje szczyptę soli i ubijam piane. Teraz miksuje ciasto. Ubite białka dodaje do ciasta i dokładnie mieszam (łyżką). Gofrownicę smaruje olejem, wylewam ciasto i pieke około 5 minut. Gotowe gofry podaje z bitą śmietaną, polewą i owocami. Zapraszam do subskrybowania mojego kanału i oglądania innych filmów.
  • 0 KB
  • 23 gru 20 1:53
====

Pizza

- 500g mąki
- 2 jajka
- szklanka śmietany
- kostka roztopionego masła
- 2dag / 25g drożdży

Przesiać mąkę ze szczyptą soli. Drożdże wymieszać ze śmietaną. Roztrzepać jajka, roztopić masło. Piec 180 stopni przez 30 min.
  • 0 KB
  • 23 gru 20 1:53
https://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_orientu/sajgonki_przepis/przepis.html
  • 1 KB
  • 23 gru 20 1:53
====

Spanish Omelette;

75 gms (30oz) butter;
4 Spanish onions, sliced;
4 large potatoes, peeled;
1 garlic clove, crushed;
6 medium eggs;

Melt the butter in a very large non-stick frying pan, then add the onions and cook gently for 20 min.

Meanwhile, put the potatoes in a large pan and just cover with water. Bring to the boil and simmer for 12 to 15 minutes until just tender. Cut into thin slices.

Add the potato and gerlic to the pan, increase the heat and cook for 5 to 10 min until the potato is golden.

Put the eggs into a bowl with about 4 table spoon water and beat for a minute or so. Season well with salt and freshly ground black pepper.

Add eggs to the pan, cover it and turn the hear down low. When the bottom is golden brown and the top is just cooked, cut the omelette into large pieces and serve it straight from the pan.
  • 3 KB
  • 23 gru 20 1:53
====

Zupa cebulowa – przepis Magdy Gessler przeczytaj na FOKUS.tv
http://www.fokus.tv/news/zupa-cebulowa-przepis-magdy-gessler/1244


Zupa cebulowa – przepis Magdy Gessler

Poszukujesz przepisu na idealną zupę cebulową? Podajemy przepis na idealną zupę cebulową według Magdy Gessler. Zrób u siebie w domu kuchenną rewolucję i skorzystaj z naszego przepisu!


http://t-eska.cdn.smcloud.net/fokustv/t/2/t/image/147fb76599995cc5bc884d5770863eedBulj4DdV-fran.jpg/ru-0-r-600,600-n-image147fb76599995cc5bc884d5770863eedBulj4DdVfran.jpg
Zupa cebulowa – przepis Magdy Gessler z Kuchennych rewolucjiźródło:Photos.com


Wywar z trzech rodzajów mięsa, wytrawne białe wino, karmel, lekko ciągnący się ser żółty i miękkie, ale chrupiące grzaneczki to przepis na doskonałą francuską zupę cebulową według Magdy Gessler. W jednym z odcinków Kuchennych Rewolucji Magda Gessler podała restauracji w Nowym Sączu przepis na idealną francuską zupę cebulową z karmelem.


Składniki:

Do tradycyjnej zupy cebulowej, Magda Gessler wprowadziła kilka składników, które dodają jej niepowtarzalnego smaku. Wśród podstawowych składników znajdują się między innymi:
- włoszczyzna
- wołowina, wieprzowina i mięso drobiowe na wywar
- 4-5 dużych cebul
- sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, owoc jałowca i liść lubczyku
- cukier
- białe wytrawne lub półwytrawne wino
- 30 dkg sera żółtego (Gruyere lub Mazdamer)
- grzanki z bułki paryskiej.

Z mięsa i włoszczyzny należy najpierw przygotować wywar, a następnie połączyć z resztą składników i zapiec w piekarniku.

(...)
  • 0 KB
  • 23 gru 20 1:52
http://www.fokus.tv/news/zupa-cebulowa-przepis-magdy-gessler/1244

====

(...)

Sposób przygotowania francuskiej zupy cebulowej z karmelem według przepisu Magdy Gessler

Bazą dla każdej zupy, także francuskiej zupy cebulowej według Magdy Gessler, jest wywar warzywno-mięsny. Sławna restauratorka radzi, żeby niezdrowe i niesmaczne kostki rosołowe zastąpić rosołem z trzech rodzajów mięs: wołowiny, wieprzowiny i drobiu. W tym celu, w przygotowanym odpowiednio wcześniej naczyniu należy ułożyć obraną i umytą włoszczyznę i trzy rodzaje mięs. Składniki zalać wodą, doprawić solą, pieprzem, wrzucić kilka listków laurowych, kilka kulek ziela angielskiego. Sekretnymi przyprawami Magdy Gessler są liście lubczyku i owoce jałowca, które również należy dodać do wywaru i następnie gotować go przez minimum 2-3 godziny. Następnie wywar trzeba dokładnie odcedzić.

Gdy wywar będzie już gotowy, trzeba zająć się cebulą. W tym celu obieramy ją, kroimy w plasterki i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Cebula będzie miała lepszy smak, gdy będzie smażona na maśle. Ulubioną przyprawą Magdy Gessler jest też wytrawne wino, które dodaje niemal do każdej swojej zupy. Tak i tym razem, gdy cebula się zeszkli, należy wlać na patelnię kieliszek wina i odrobinę wywaru. Dusimy kilka minut, a później przekładamy do innego garnka i zalewamy resztą wywaru. Taki wywar gotujemy około pół godziny, żeby cebula się nie rozgotowała.

W trakcie, gdy zupa będzie się gotowała, możemy przygotować polecany przez Magdę Gessler karmel. Na suchą i rozgrzaną patelnię wrzuć około 5 łyżek cukru. Gdy cukier się rozpuści, skarmelizuje i nabierze brązowego odcienia wlej go do zupy. Początkowo karmel się "skawali", jednak w trakcie gotowania ładnie połączy się z zupą.

Ostatnim etapem przygotowania pysznej francuskiej zupy cebulowej według przepisu Magdy Gessler jest jej zapieczenie. W tym celu przelej zupę do żaroodpornego naczynia, na wierzchu połóż grzanki i posyp wszystko startym żółtym serem. Zupę włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika dosłownie na 5-10 minut, aż ser się rozpuści.


Przepisy Magdy Gessler
http://www.fokus.tv/wyszukiwarka?szukaj=magda+gessler
Dodaj plikDodaj plik
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    13
  • obrazy
    0
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

16 plików
113 KB




Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności