Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
shim
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Kobieta iza i kasia

widziany: 4.12.2018 13:14

  • pliki muzyczne
    1410
  • pliki wideo
    262
  • obrazy
    18404
  • dokumenty
    365

22063 plików
83,43 GB

  • 13 KB
  • 19 gru 08 15:06
Zupa grzybowa wigilijna

Składniki:
8 dag grzybów suszonych
15 dag prawdziwków mrożonych
2 marchewki
1 pietruszka
1 cebula
1/4 selera
sól, pieprz
liść laurowy (3 szt.)


Przygotowanie:
Grzyby zalać wodą i namoczyć na całą noc. Gotować około 20 minut na małym ogniu. Warzywa obrać, umyć, dodać do gotujących się grzybów. Dodać liść laurowy, sól i pieprz do smaku. Pod koniec gotowania wrzucić prawdziwki. Gotować aż warzywa zmiękną. Przecedzić przez sitko.
Grzyby suszone pokroić w mniejsze kawałki. Kapelusze prawdziwków dodać w całości lub pokroić na mniejsze porcje. Dodać do zupy. Można podawać z łazankami lub makaronem.
  • 5 KB
  • 19 gru 08 13:48
Ryba w galarecie

Składniki:
ok. 800 g fileta ze szczupaka lub innej białej ryby + cały karp
2-3 posiekane cebule
4 łyżki pokruszonej macy albo bułki tartej
2 jajka
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka mielonego pieprzu
dwie garści rodzynków
Bulion:
odpadki rybne (głowa, skóra, kręgosłup, ości)
2 marchewki
2 cebule
sól
pieprz


Przygotowanie:
Rybę trzeba dokładnie oczyścić, oskrobać, odciąć głowę, usunąć oczy i skrzela. Głowę dokładnie umyć i zachować do przygotowania bulionu.
Teraz trzeba zdjąć skórę z ryby i usunąć kręgosłup. Dokładnie umyć i włożyć do garnka razem z głową - zalać dwoma litrami wody i wrzucić marchewkę oraz cebule pokrojone w plastry. Doprawić sola i pieprzem i zagotować, zmniejszyć ogień i odstawić.
Teraz czas na klopsiki - trzeba zmielić pozbawione ości mięso. Dodać posiekaną drobno cebulę, macę, jajka i wodę, posolić i pieprzyć do smaku. Wszystko trzeba teraz wymieszać i odstawić na chwilkę. Następnie ulepić pulpety. Do wrzącego bulionu rybnego wlać 3 łyżki bardzo zimnej wody i włożyć pulpety jeden po drugim. Przykryć i gotować godzinę na maleńkim ogniu. Zdjąć pokrywkę i gotować jeszcze pół godziny. Ostudzić, wyjąć pulpety i ułożyć je na półmisku. Bulion przecedzić przez sitko - ma być gęstawy i mętny. Marchewkę położyć między pulpetami, posypać rodzynkami i całość polać bulionem. Ostudzić. Wstawić na noc do lodówki.
Jeśli lubicie slodkawą rybę w galarecie to można wywar pod koniec gotowania nieco dosłodzić albo od razu dać więcej marchewki.
Jeżeli wydaje wam się, że galareta może być za mało sztywna, można dodać trochę żelatyny – już po wyjęciu ryby i po przecedzeniu całości. Ale nie wolno przesadzić, nie chodzi o to by galareta była twarda jak zelówka.
Nie jest to danie skomplikowane ale niewątpliwie pracochłonne - zwłaszcza wygrzebywanie ości z mięsa jest żmudne. No i filetowanie karpia czy szczupaka - trzeba mieć wprawę. Jak się jej nie ma - ja nie mam - to trwa to dwa razy tyle co trzeba. Ale efekt jest smaczny. O ile lubicie ryby, rzecz jasna.
  • 16 KB
  • 19 gru 08 13:40
Pierogi z kapustą i grzybami

Składniki:
* mąka 500 g
* pietruszka 1 szt.
* cebula 3 szt.
* sól
* pieprz
* liść laurowy 2 szt.
* olej 6 łyżek
* woda 3/4 szklanki
* ziele angielskie 3 szt.
* grzyby 100 g
* marchew 1 szt.
* kapusta kiszona 1,5-2 kg
* jajka 2 szt.


Grzyby moczyć w zimnej wodzie przez minimum 6 godzin, a następnie ugotować do miękkości razem z marchewką i pietruszką. Kapustę ugotować do miękkości, dodając ziele i listki laurowe. Grzyby i kapustę ostudzić, dobrze odsączyć, drobno poszatkować. Dodać podsmażoną na 4 łyżkach oleju pokrojoną w kostkę cebulę. Wymieszać dokładnie, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Z mąki, ciepłej wody, 2 łyżek oleju, jajka, szczypty soli zagnieść elastyczne ciasto. Jeśli będzie zbyt suche, dodać więcej wody, jeśli zbyt mokre - mąki. Ciasto cienko rozwałkować, wykrawać kółka, nakładać farsz, zlepiać dokładnie brzegi, smarując je wcześniej białkiem. Wrzucać na osoloną wodę i gotować około 4-5 minut od wypłynięcia. Podawać z podsmażona na oliwie cebulką. Smacznego!
  • 11 KB
  • 19 gru 08 13:18
Muffinki na Bożonarodzeniowy poranek

Składniki:
* 250 g mąki
* 2½ łyżeczki proszku do pieczenia
* ½ łyżeczki sody
* 100 g cukru (ja dałam jasny trzcinowy)
* 1 łyżeczka cynamonu
* ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
* 2 klementynki/mandarynki
* około 125 ml tłustego mleka
* 75 ml oleju lub roztopionego masła
* 1 jajko
* 175 g suszonej żurawiny


Do posypania:
* 3 łyżki cukru trzcinowego jasnego

Suche składniki wsypać do miski i wymieszać. Klementynki dobrze wyszorować, zetrzeć z nich skórkę i wycisnąć sok. Startą skórkę dodać do suchych składników. Do soku z klementynek dolać mleko, tak aby w całości było 200 ml. Następnie dodać do nich olej, jajko i lekko ubić - tylko do połączenia.
Płynną miksturę dodać do suchych składników i wymieszać - krótko tylko do połączenia składników ( nie musi być dokładnie). Dodać żurawinę i jeszcze raz wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem i posypać posypką.
Piec w temperaturze 200ºC, przez około 20 minut. Studzić na kratce.
  • 10 KB
  • 19 gru 08 13:14
Miodownik

foremka 28x35cm

Ciasto:
100g masła
180g cukru
1 op. cukru waniliowego
2 jajka
5 łyżek kwaśnej śmietany
3 łyżki miodu
2 łyżeczki sody
500g mąki
2 łyżeczki przyprawy do piernika
szczypta soli

Polewa orzechowa:
4 łyżki miodu
3 łyżki cukru
2 łyżki masła
200g orzechów włoskich

Krem grysikowy:
10 łyżek (115g) kaszy manny
500ml mleka 3,5%
250ml mleka skondensowanego niesłodzonego
2/3 szkl cukru
2 żółtka
1op. cukru waniliowego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
250g masła
2 łyżki likieru waniliowego lub innego ulubionego alkoholu


Ciasto:
Nagrzać piekarnik do 160-170ºC. Masło zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Nadal ucierając dodawać pojedynczo jajka. Śmietanę wymieszać z miodem i sodą. Ostawić na 2-3min. Masę śmietanową dodać do masy maślanej nadal ubijając. Mąkę przesiać z solą i przyprawą do piernika. Dodawać ją stopniowo do masy, ubijając na niskich obrotach.
Podzielić ciasto na 2 części. Cieniutko rozsmarować połowę ciasta łyżką (moczoną od czasu do czasu w zimnej wodzie) w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 20 min. Po wyjęciu z piekarnika poczekać aż ciasto przestygnie i dopiero wyjąć razem z papierem z formy (w przeciwnym wypadku może się połamać).
Rozsmarować w blaszce na papierze do pieczenia druga część ciasta i rozłożyć na nim równomiernie polewę orzechową (wykonanie poniżej). Piec tak jak pierwsze ciasto.

Polewa orzechowa:
Rozgrzać na patelni masło, miód i cukier. Dodać orzechy i kilka minut przesmażyć.

Krem grysikowy:
Mleko skondensowane wymieszać z kaszą manną. Zwykłe mleko lekko podgrzać z cukrem, wlać do niego grysik rozrobiony z mlekiem skondensowanym i ciągle mieszając zagotować. Gotować na maleńkim ogniu nadal mieszając do zgęstnienia. Zdjąć masę z ognia, do gorącej wbić 2 żółtka i dobrze wymieszać, dodać cukier waniliowy i ekstrakt. Odstawić przykrytą folią spożywczą do całkowitego wystygnięcia (najlepiej folię położyć bezpośrednio na masie, wtedy nie utworzy się niepożądany kożuch). Masło zmiksować na puch. Dodawać do niego po 1 łyżce zimnej masy z kaszy manny ciągle ubijając, na koniec wmiksować 2 łyżki likieru.

Składanie ciasta:
Na dno formy położyć warstwę ciasta bez polewy, na niej rozłożyć krem, a następnie przykryć ciastem z polewą orzechową. Tę ostatnią warstwę podnosić i układać na kremie "na cztery ręce"albo przekroić na pół i układać na masie połówki ciasta. Jest ono dość miękkie i kruche, te wszystkie ostrzeżenia są po to żeby się ustrzec nieestetycznego złamania ciasta. Miodownik można jeść najwcześniej na drugi dzień po zrobieniu (a idealnie to na trzeci), wówczas warstwy ciasta miękną od kremu i całość robi się wilgotna.
  • 14 KB
  • 19 gru 08 13:06
Knysze z grzybami

Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
3 dag drożdży
2 jajka
1 żółtko
3 łyżki masła
4 łyżki mleka
1 łyżka cukru
sól


Drożdże połączyć z ciepłym mlekiem i cukrem. Odstawić na 15 minut.
Mąkę wsypać na stolnicę, dodać 2 jajka, stopione masło, rozczyn z drożdży i szczyptę soli. Wyrobić ciasto podsypując dodatkowo mąką. Odstawić do wyrośnięcia.
Ciasto rozwałkować, wykrawać z nich kwadraty. Na każdy kwadrat nakładać przestudzony farsz, zlepić.
Piec w temp. 170 st. około 30 minut. Pod koniec pieczenia, knysze posmarować rozmąconym żółtkiem.

Składniki na farsz:
30 dag grzybów mrożonych
1 cebula
2 łyżki bułki tartej
sól, pieprz do smaku


Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju. Dodać pokrojone drobno grzybki, doprawić pieprzem i solą do smaku. Lekko poddusić. Na koniec dodać tartą bułkę i wymieszać.
  • 12 KB
  • 19 gru 08 13:03
Keks czekoladowy

Składniki:
250g mąki
200 g masła
100 g cukru
4 jajka
ok. 100 g orzechów włoskich
50 g czekolady (użyłam mlecznej)
ok. 50 g rodzynek
ok. 50 g skórki pomarańczowej i cytrynowej (razem) kandyzowanej
masło do wysmarowania formy
kilka kropli wódki do namoczenia rodzynek
½ łyżeczki proszku do pieczenia


Przygotowanie:
Orzechy sparzyć i zmielić. Rodzynki namoczyć w alkoholu. Czekoladę zetrzeć na tarce.
Masło ucierać dodając na przemian żółtka i cukier, aż powstanie pulchna masa.
Białka ubić na sztywną pianę i połączyć delikatnie z masą z cukru i żółtek. Następnie dodać mąkę z proszkiem i całość dokładnie wymieszać.
Do ciasta wrzucić resztę składników – rodzynki nie mogą pływać w alkoholu ;-)
Wysmarować masłem keksówkę, przełożyć masę i piec ok. 45-50 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 18 KB
  • 19 gru 08 12:58
Gingerbread

<I>Składniki:
230g zwykłej mąki pszennej
50g białej mąki żytniej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody
1-2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
1 łyżeczka przyprawy do piernika lub Mixed Spice
100g jasnego Muscovado
115g masła
30g syropu imbirowego (cukrowej zalewy)
70g golden syrup
60g molasy
200ml mleka
1 jajko
50g imbiru z zalewy, cienko pokrojony w plasterki

Polewa lukrowa:
200g Royal Icing
2 łyżki wody

lub
200g cukru pudru
1/2 białka

Przygotowanie:
Piec rozgrzewamy do 180C.
Do miski przesiewamy wszystkie suche składniki. W rondelku rozpuszczamy masło, cukier, syropy i molasę. Gdy mikstura przestygnie, wlewamy ją do suchych składników, dodajemy mleko, jajko i plastry imbiru. Mieszamy dokładnie i natychmiast przelewamy do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia rynienki. Pieczemy ok. 70 minut, zmniejszając temperaturę pieca pod koniec pieczenia. Gdy wierzch ciasta stwardnieje i nabierze trochę koloru, przykrywamy go kawałkiem aluminiowej folii.
Studzimy kilka minut w foremce, potem wykładamy na kratkę. Gdy piernik jest już całkowicie wystudzony, polewamy go lukrem, dzięki czemu nie wysycha. Najlepszy jest po kilku dniach leżakowania.
  • 16 KB
  • 19 gru 08 12:40
Świąteczna galaretka
Jeśli lubicie wigilijny kompot z suszu, ten przepis z pewnością wam się spodoba. Galaretkę można przyrządzić z dowolnej herbaty, ale jabłkowa z cynamonem wydała mi się idealnym dopełnieniem smaku suszonych owoców. Cudowny przedsmak świąt.

Składniki:
garść suszonych owoców - śliwek, gruszek, jabłek, moreli,
4 torebki herbaty jabłkowej z cynamonem,
3 łyżki cukru,
2 łyżki żelatyny,
1 łyżka soku z cytryny


Owoce ugotować do miękkości w szklance wody. Herbatę zaparzyć w dwóch szklankach gorącej wody, wyjać torebki, posłodzić. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej herbaty, dodać wraz z sokiem z cytryny do pozostałej herbaty. Na końcu dolać przecedzony przez sitko wywar z suszu. Zamieszać. Wlać do szklanek, dodatkowo włożyć ugotowane owoce, ostudzić. Włożyć do lodówki na około 3 godziny do zastygnięcia. Smacznego!
  • 14 KB
  • 19 gru 08 12:31
Cranberry Noel - wypieki w rytmie Last Christmas

Składniki:

* 225 g masła miękkiego
* 1/2 szklanki cukru
* 2 łyżki mleka
* 1 łyżeczka esencji waniliowej lub cukru waniliowego
* 1/2 łyżeczki soli
* 2,5 szklanki mąki pszennej
* 3/4 szklanki suszonej żurawiny (ok. 10-12 dkg)
* 1/2 szklanki grubo posiekanych pecanów/orzechów włoskich/laskowych/pistacji (u mnie mix tych orzechów)
* ok. 100 g wiórków kokosowych.


Sposób przygotowania:
Masło utrzeć z cukrem, wlać do niego mleko, ekstrakt waniliowy. wymieszać na gładko (a nie jest to proste!). Do masy maślanej stopniowo dodawać mąkę - powinnno powstać zwarte ciasto, które można uformować w wałek. Na sam koniec wyrabiania dodac żurawinę i orzechy. Z ciasta uformować dwa wałki po 30 cm każdy, obtoczyc każdy w kokosie. Następnie wałki owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 2 godzinki.
Piec w 200 stopniach 12-15 minut (aż brzegi będa brązowe)
  • 17 KB
  • 19 gru 08 12:27
Ciasto na pierniczki

Składniki:
1 kg mąki
1/2 litra miodu
2 szklanki cukru
1 kostka smalcu
1/2 szklanki mleka
3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
3 jajka
szczypta soli
1 torebka gotowej przyprawy do pierników, ale to nie wystarczy, do tego osobno:
imbir (nie przesadzić z ilością)
cynamon
gałka muszkatołowa
kardamon (czasem trudno kupić, więc można opuścić)
mielone goździki
Wszystkich przypraw powinno być około pół szklanki.


Przygotowanie:
W dużym rondlu na małym ogniu rozpuszczamy miód, smalec i cukier na jednolitą masę i czekamy.
Kiedy ostygnie dodajemy mieszając i ugniatając rękami mąkę, jajka, sodę rozpuszczoną w chłodnym mleku, szczyptę soli oraz przyprawy - do gotowej mieszanki dodajemy oryginalnych przypraw, tak by wszystkich było pół szklanki.
Zagniatamy na jednolitą masę, odklejamy ręce po czym miskę okrywamy folią, ale nie całkiem szczelnie i stawiamy w chłodnym miejscu (balkon, lodówka) na 4-5 tygodni.

Przed świętami wałkujemy ciasto, wycinamy pierniki, pieczemy do złotego koloru i dekorujemy.
  • 32 KB
  • 19 gru 08 12:19
Christmas pudding

Składniki:
75g maki ze spulchniaczami (lub 100g maki i 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia)
75g twardego tłuszczu, startego na tarce o grubych oczkach lub Atora Light
75g miąższu białego świeżego chleba, pokrojonego w małą kostkę
75g koryntek
115g sułtanek
115g rodzynek
75g miękkiego ciemnobrązowego cukru
1/3 łyżeczki soli
1 łyżeczka przyprawy do piernika lub ground Mixed Spice
40g mieszanej kandyzowanej skorki
40g czeresienek glace, pokrojonych w małą kostkę
1/3 malej marchewki, obranej i startej na tarce
1/3 małego jabłka, obranego i startego na tarce
2 jajka, rozbite
sok i skórka otarta z 1/2 malej cytryny
sok i skórka otarta z 1/2 malej pomarańczy
100ml Guinnessa
1,1 litrowy pudding basin lub 1,1 litrowe naczynie ceramiczne z "kołnierzykiem"
papier do pieczenia
sznurek kuchenny
dwu-piętrowy garnek z pokrywka, do gotowania na parze


Sposób przygotowania:
Na początek wysmarowałam masłem puddingową miskę. Sułtanki, koryntki i rodzynki zalałam wrzątkiem i zostawiłam na pół godziny, aby napęczniały. Odcedziłam je następnie na sicie i osuszyłam na papierowych ręcznikach.
W jednej misce wymieszałam makę, tłuszcz, miąższ chleba, suche owoce i cukier. Wmieszałam też sól, przyprawę, kandyzowaną skórkę, startą marchewkę i starte jabłko.
W innej misce wymieszałam 100ml Guinnessa, jajka, sok z cytryny i pomarańczy i skórkę otartą z tychże. Miksturę taką wlałam do suchych składników i dokładnie wymieszałam. Można teraz dodać więcej piwa, aby otrzymać dość luźna konsystencje.
Przełożyłam całość do przygotowanej puddingowej miski, zostawiając ok 3cm od góry (w trakcie parzenia pudding rośnie).
Wierzch przykryłam papierem do pieczenia wysmarowanym masłem z jednej strony (ta strona do puddingu). Papier przymocowałam wokół miski kuchennym sznurkiem, zawiązując również pętelkę do łatwego wyciągania miski z garnka.
Do dolnego garnka wlałam wrzącej wody, odczekałam aż zawrzała. Nałożyłam garnek z perforowanym dnem i sprawdziłam poziom wody. Woda nie może zakrywać dna górnego garnka, lecz w czasie gotowania bąbelki wody maja się delikatnie przedostawać do niego.
Na dnie górnego garnka umieściłam naczynie z puddingiem, zakryłam pokrywką i na średnim ogniu (tak aby woda stale bulgotała) gotowałam przez 7 godzin. W trakcie gotowania cześć wody wyparuje, ważne jest aby, uzupełniać wrzątkiem do poprzedniego poziomu.
Po tym czasie miskę z puddingiem wyjęłam i zostawiłam do ostygnięcia. Zmieniłam papier na świeży i ponownie przewiązałam sznurkiem z pętelką. Całość zawinęłam w folie i wstawiłam do chłodnego, suchego miejsca.
25 grudnia zamierzam pudding raz jeszcze zakryć świeżym papierem, przewiązać sznurkiem i gotować na parze (technika identyczna) przez kolejne 3 godziny.
Pudding podaje się odwracając go "do góry nogami" na ocieplony talerz, zalewa podgrzaną brandy i w tym samym momencie podpala. Można dodać sos z brandy lub rumowym /koniakowym masłem.
  • 18 KB
  • 19 gru 08 12:11
Christmas Cake - brytyjskie ciasto świąteczne

Składniki (na tortownicę 20 cm):
350 g śliwek suszonych, posiekanych lub pociętych nożyczkami na paski (osobiście wzięłabym tzw. kalifornijskie), 250 g rodzynek,
175 g koryntek,
175 g miękkiego masła,
175 g cukru ciemnego muscovado, 225 g (175 ml) miodu,
125 ml Tia Maria lub innego likieru kawowego,
skórka starta (drobno) z 2 pomarańczy,
1 łyżeczka przypraw korzennych,
2 łyżki kakao,
3 roztrzepane jaja,
150 g mąki,
75 g mielonych migdałów,
po 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i sody


Opcja: zastąpić likier kawowy rumem/brandy i dla słodyczy dodać łyżkę marmolady; zamiast kakao dać dodatkowe 2 łyżki mąki

Umieszczamy wszystkie składniki jak ww. tylko do kakao włącznie w rondlu i doprowadzamy do wrzenia na niewielkim ogniu, mieszając, by masło się rozpuściło. Gotujemy na małym ogniu 30 min., odstawiamy do wystudzenia na 30 min. Dodajemy pozostałe składniki, tj. jaja, mąkę, migdały, proszek i sodę, mieszamy. Przekładamy do foremki. Umieszczamy w piekarniku (150 st. C) i pieczemy 1 3/4-2 h - ciasto powinno być lśniące po wierzchu, ale sprężyste, patyczek po umieszczeniu w środku wciąż lekki wilgotny. Po pieczeniu studzimy, po ostudzeniu, jeśli chcemy przechować, rozpakowujemy, pakujemy w pergamin itd. i umieszczamy w szczelnym pojemniku. Można udekorować - Nigella proponuje złote gwiazdki itd.
  • 21 KB
  • 19 gru 08 12:06
Choinkowe ciasteczka

Składniki:
# 2 szklanki mąki tortowej
# 2 białka
# 160 g masła
# 4 łyżki soku pomarańczowego
# 6 łyżek cukru
# Kolorowe landrynki lub żelki


Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać, dodać pokrojone na kawałki masło, rozetrzeć palcami. Gdy mieszanka będzie przypominała okruchy, dodać białka, sok, cukier. Zagnieść ciasto, rozwałkować, wykroić choinki. W każdym ciastku wyciąć okrągłe otwory, w każdy z nich włożyć rozdrobnione landrynki. Zrobić drutem dziurkę na wstążeczkę. Piec 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia. W każdy otwór włożyć wstążeczkę.
  • 17 KB
  • 19 gru 08 12:01
Artos - chleb świąteczny

Składniki
* 1 szklanka zakwasu pszennego
* 3 1/2 szkalnki maki pszennej bialej chlebowej (u mnie pszenna 850)
* 1 łyżeczka soli
* 1 1/2 lyżeczki drożdży instatnt
* 1 lyżeczka cynamomu
* 1/4 lyzeczki mielonej gałki muszkatołowej
* 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
* 1/4 łyżeczki mielonych goździkow
* 1 łyżka zmielonej kandyzowanej skorki pomaranczowej
* 1 łyzeczka ekstraktu z migadałów (byle nie olejku)
* 2 duże jajka, lekko roztrzepane
* 1/4 szklanki miodu plynnego (u mnie akacjowy)
* 1/4 szklanki oliwy z oliwek
* 3/4 szkalnki letniego mleka


Do posmarowania bochenka:
2 łyżki wody
2 łyżki cukru (zrezygnowałam)
2 łyżki miodu
1 łyżeczka ekstraktu pomaranczowego (zastąpiłam świeżo wyciśniętą pomarańczą)
1 łyżeczka ziarna sezamowego (dałam więcej)

W dość dużej misce wymieszałam mąkę z drożdżami, przyprawami i solą. Dodałam zakwas, ekstrakt migdałowy, jajka, miód, oliwę, mleko i zmieloną skórę pomarańczową. wymieszałam wszystko razem, a następnie zagniotłam na stolnicylekko lepkie ciasto. Proces zagniatania trwał ok 10 - 15 minut (moje ciasto dość długo było bardzo lepkie i nie chciało współpracować). Po tej czynności odstawiłam ciasto na 1 i1/2 godziny. W połowie tego czasu, czyli po 45 minutach lekko odgazowałam ciasto (dosłownie kilka ruchów rąk) i złożyłam. Pozwoliłam mu rosnąć pozostałe 45 minut. Ciasto powinno do tego czasu podwoić swoją objętość. Po podwojeniu przez ciasto objętości należy znów je lekko odgazować, uformować kulę (jak pisałam we wstępie moje ciasto lekko się rozjeżdżało) i odstawić do rośnięcia na godzinę. Posmarować chlebek miodową glazurą.

Tatter napisała, że należy nagrzać piekarnik do 180 stopni, jednak w moim piekarniku gazowym musiałam nastawić ok 200 stopni, aby chleb osiągnął odpowiednią konsystencję i kolor.
Chleb należy piec ok 20 minut, a potem wyjąć go z piekarnika obrócić 'tyłem na przód' i piec kolejne 20-25 minut (bochenek musi być rumiany). Wyciągnąć z piekarnika i ostudzić. Chleb jest pyszny, lekko słodkawy, ale nadaje sie pod wytrawne specjały.
  • 21 KB
  • 19 gru 08 11:54
Kutia
Poziom: trudny
Czas: 50 min.
Porcji: 6

Składniki:
- szklanka ziaren łuskanej pszenicy
- szklanka suchego maku
- szklanka cukru pudru
- 4 łyżki płynnego miodu
- mały kieliszek (50ml) winiaku lub brandy
- 10 dag rodzynek sułtanek
- 3 kopiaste łyżki posiekanych orzechów
- 3 kopiaste łyżki smażonej skórki pomarańczowej
- szklanka śmietany kremowej
- suszone owoce (morele, daktyle, śliwki) do przybrania deseru


Opis przygotowania:
Umytą pszenicę moczymy w letniej wodzie, odstawiamy na całą noc. Następnego dnia cedzimy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości, zmieniając w czasie gotowania trzykrotnie wodę. Gdy ziarna będą miękkie, odsączamy na sicie.
Wypłukany mak zalewamy 2 szklankami wrzątku, trzymamy przez 20 min na niewielkim ogniu, odstawiamy do wychłodzenia. Rodzynki zalewamy alkoholem, odstawiamy do nasączenia.
Miękki, chłodny mak odsączamy na bardzo gęstym sicie, przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę, po raz drugi na przemian z cukrem pudrem. Zmielony mak łączymy z miodem, odsączonymi rodzynkami, skórką pomarańczową, śmietaną i orzechami, całość łączymy z odsączoną pszenicą, układamy na okrągłym półmisku, kształtując zgrabny "kopczyk", i wstawiamy do lodówki. Przed podaniem brzegi "kopczyka" otaczamy rozdrobnionymi, suszonymi owocami, a całość kropimy alkoholem, w którym moczyły się rodzynki.
  • 19 KB
  • 19 gru 08 11:44
Barszcz czerwony wigilijny
Poziom: średni
Czas: 50 min.
Porcji: 4

Składniki:
- 4 buraki (1 kg lub nieco więcej)
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4-5 dużych kapeluszy borowików
- 1/2 porcji włoszczyzny
- sól
- ziarna pieprzu
- ziarna ziela angielskiego
- liść laurowy
- sok z cytryny
- cukier
- 2 szklanki kwasu buraczanego


Opis przygotowania:
Namoczone w letniej, przegotowanej wodzie kapelusze borowików gotujemy do miękkości w wodzie, w której się namoczyły. Obrane i rozdrobnione buraki, włoszczyznę, przyprawy gotujemy przez ok. 30min, odstawiamy do wychłodzenia.
Letni wywar z buraków cedzimy przez gęste sito, dodajemy przecedzony wywar z grzybów, kwas buraczany, przyprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem, odstawiamy, by smaki dokładnie się połączyły. Przed podaniem barszcz podgrzewamy, ale uważamy, aby się nie zagotował.
  • 17 KB
  • 19 gru 08 11:24
Kompot z suszu
* Czas: powyżej 60 minut
* Poziom trudności: łatwe
* Koszty: tanie
* Dla ilu osób: powyżej 4
* wegetariańskie

Kompot z suszonych owoców - składniki:
* 0.5 kg suszonych owoców (jabłka gruszki śliwki morele)
* 1 szklanka cukru
* 5 goździków
* skórka z cytryny


Kompot z suszonych owoców - sposób przygotowania
Owoce dobrze myjemy i zalewamy na kilka godzin przegotowaną letnią wodą. Dodajemy cukier, goździki, skórkę cytrynową i gotujemy do czasu, aż owoce będą miękkie (około 15 minut od zagotowania). Kompot gotujemy w przeddzień Wigilii lub w Wigilię rano.
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    0
  • obrazy
    18
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

18 plików
291 KB




magdalenka95

magdalenka95 napisano 27.06.2015 15:58

zgłoś do usunięcia
obrazek

anya.86 napisano 13.07.2015 23:00

zgłoś do usunięcia
NOWE FILMY 2015 - ZAPRASZAM
anya-86

anya-86 napisano 10.09.2015 12:46

zgłoś do usunięcia
SERIALE POLSKIE I ZAGRANICZNE - 2015 FILMY NOWOŚCI 2015 ZAPRASZAM
anya-86-filmy

anya-86-filmy napisano 5.10.2015 18:22

zgłoś do usunięcia
---------------->SERIALE POLSKIE I ZAGRANICZNE - 2015 , FILMY NOWOŚCI 2015 ZAPRASZAM
wagnerka9595

wagnerka9595 napisano 26.02.2016 18:16

zgłoś do usunięcia
obrazek
kino-filmy-chomikuj

kino-filmy-chomikuj napisano 29.02.2016 20:38

zgłoś do usunięcia
Z A P R A S Z A M

HuRriCane__ napisano 29.11.2016 17:29

zgłoś do usunięcia
dariusz.marcinkowski

dariusz.marcinkowski napisano 29.11.2016 18:29

zgłoś do usunięcia
zapraszam do siebie
hegakiy438

hegakiy438 napisano 16.01.2023 11:23

zgłoś do usunięcia
Super chomik

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności