Czy chcesz zobaczyć zawartość tego folderu?
domowa-chałwa-1024x678.jpg
-
+++CIASTA przepisy+++ -
⊱✿ZUPY⊱✿ -
▬ Przepisy kulinarne(1) -
◄▒▒► CIASTA BEZ PIECZENIA -
◄▒▒► PRZEPISY -
◄▒▒► PRZEPISY RÓŻNE -
♨Zupy -
1 -
1(1) -
Aforyzmy -
bajki terapeutyczne -
brzoskwinie(1) -
Chleb(2) -
Ciastka_słodycze -
dyplomy -
ekstrakt -
jak narysowac -
jarzębina(1) -
Karty pracy -
Kobiety(1) -
Krzyzykowy -
labirynty -
Maski -
MUZYKA -
NALESNIKI(2) -
Naleśniki+Omlet -
OGÓRKI -
origami -
papierowe kwiaty -
PIASEK -
Pierogi -
poezja(2) -
PRZEPISY KUCHARSKIE -
PRZEPISY KULINARNE(3) -
Przepisy od chomiczków -
PRZEPISY PIEROGI -
PRZEPISY ZUPY -
przepisy(2)(1) -
przyprawy i zioła -
PYSZNOŚCI♥ -
RÓŻNE PRZEISY(1) -
Sałatki+surówki -
ukryte obrazki -
Wielkanoc -
z papierowej rolki -
z plastikowej butelki -
z życzeniami imieninowymi -
Ziemniaki -
Zima -
Zupy 2
Przepis jak zrobić domową chałwę sezamową.
Zdrowe domowe słodycze. Łatwa i szybka do zrobienia chałwa.
Składniki:
1,5 szk. sezamu
3 łyżki miodu
aromat waniliowy
Domowa chałwa
Domowa chałwa do której przygotowania potrzebny jest blender kielichowy lub młynek do kawy. Po to, by zmielić dokładnie uprażone na patelni ziarna sezamu. Potem dodać prawdziwy miód i ulubione bakalie. Cała sztuka.
Ilość miodu zależy od jego rodzaju. Metodą prób i błędów trzeba, a zacząć należy od ilości podanej w przepisie. Jedni wolą chałwę kruchą, sypiącą się, inni bardziej elestyczną i miękką. Domowa chałwa pierwszy raz wyjdzie jak wyjdzie, choć i tak będzie pysznie. Za drugim już będzie wiadomo o co z tą konsystencją chodzi.
Sezam ma wielką moc, bo zawiera dużo kwasów omega 3 i białka, zatem podprażonym – warto posypywać wegetariańskie sałatki. Do tego mnóstwo witamin i wapnia, obniża zły cholesterol oraz zapobiega starzeniu się. No samo dobro, jeść trzeba. Z miodem – to bomba witaminowa na wiosnę. Kaloryczna nieco, ale nikt nie mówi, żeby zaraz jeść ją kilogramami. Baaardzo polecam ten zdrowy łakoć.
Domowa chałwa
Domowa chałwa- składniki ( na pojemnik ok. 400 ml) :
– półtorej szklanki sezamu
– 4 łyżki płynnego lub półpłynnego miodu
– kilka kropli ekstraktu z wanilii
– garść posiekanych, ulubionych bakalii ( orzechy pistacjowe, żurawina, orzechy włoskie czy laskowe)
Domowa chałwa- przepis
Sezam wrzucić na rozgrzaną, suchą patelnię i prażyć aż zrobi się leciutko złoty, nie dłużej, by nie zrobił się gorzki. Zdjąć z ognia i od razu (rozgrzana patelnia jeszcze działa) przesypać do innego naczynia. Przy pomocy blendera lub młynka zmielić sezam na proszek. Przesypać do miseczki, dodać miód, bakalie i wymieszać. Masa powinna mieć konsystencję gęstej plasteliny. Przełożyć do plastikowego pojemnika lub uformować wałek i zawinąć go w folię spożywczą. Można opanierować go w siekanych orzechach czy słoneczniku. Wstawić do lodówki na kilka godzin, do stężenia. Konsystencja jest jeszcze bardziej zwarta, jeśli przed podaniem włożymy chałwę na godzinę do zamrażarki.