Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

173969-d2d3c-44551683-m750x740-u2eda1.jpg

renialen / Kulinaria / Przepisy od was / 173969-d2d3c-44551683-m750x740-u2eda1.jpg
Przepisy od was - 173969-d2d3c-44551683-m750x740-u2eda1.jpg
Download: 173969-d2d3c-44551683-m750x740-u2eda1.jpg

109 KB

(604px x 740px)

0.0 / 5 (0 głosów)

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

WIELKANOCNA BABA DROŻDŻOWA Z RODZYNKAMI
Królowa wielkanocnego stołu, zachwyca swoją puszystością i delikatnością. Mój ulubiony przepis, piekę ją od lat, napewno i Was zachwyci!
Składniki:
3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
130 g masła roztopionego
6 żółtek
1 jajko
1 szklanka mleka letniego
1/2 szklanki cukru lub 3/4 szklanki, jeżeli będzie bez lukru
40 g drożdży świeżych lub 21 g suchych
150 g rodzynków
skórka otarta z cytryny lub z pomarańczy lub1 łyżeczka olejku
szczypta soli
Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami ( ze świeżych zrobić rozczyn ) dodać resztę składników, wyrobić, pod koniec dodać roztopione masło. Wyrabiać około 10 minut, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto krótko wyrobić. Dużą formę do babki lub 2 mniejsze dokładnie wysmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasta nałożyć do 1/3 wysokości foremek, przykryć i ponownie odstawić do wyrośnięcia ( powinno wyrosnąć po brzegi foremek ) Piec w temperaturze 175*C około 30 minut lub do suchego patyczka. Nie piec dłużej niż potrzeba, bo ciasto będzie zbyt suche. Wyjąć przestudzić 10 minut w formie, potem studzić na kratce. Babkę polać lukrem, dowolnie udekorować.


obrazek

Kruche ciasteczka ucierane

Składniki:
40 dag masła
1 szklanka cukru pudru
cukier waniliowy
2 jajka
4 szklanki mąki pszennej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób wykonania:

Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Dalej ucierając dodawać cukier puder, cukier waniliowy i jajka. Pod koniec ucierania dodać mąkę pszenną i proszek do pieczenia.
Ciastem napełniać szprycę i wyciskać ciasteczka prosto na wysmarowaną tłuszczem formę. Następnie formę z ciastkami włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 180 °C. Po upieczeniu ciepłe ciasteczka wyjmować z formy. Ciasteczek wychodzi bardzo dużo (około 100 sztuk).obrazek

CIASTECZKA EWY

1/2 kg mąki,
1 szklanka masła,
1 szklanka śmietany,
1 białko,
cukier kryształ do posypania,
orzechy.

Masło utrzeć ze śmietaną na jednolitą masę (serwatkę zlać). Do masy wsypać tyle mąki, aby ciasto miało gęstość jak na pierogi. Wyrobione ciasto pozostawić przez noc w chłodnym miejscu. Rano wyrobić, rozwałkować i wykrawać ciasteczka o dowolnym kształcie. Ułożyć na blasze, posmarować białkiem, posypać cukrem i posiekanymi orzechami. Upiec na złoty kolor.


obrazek


GOFRY
składniki:
300 ml kefiru naturalnego (u mnie kwaśne mleko)
3 jajka (żółtka oddzielone od białek)
250 g mąki orkiszowej lub pszennej
3 łyżki cukru pudru
2 -3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
3 łyżki masła, rozpuszczonego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szczypta soli

wykonanie:
Żółtka mieszamy z kefirem. Do osobnego naczynia przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier puder, cukier z wanilią oraz sól i mieszamy. Białka ubijamy na sztywno. Do żółtek z kefirem dodajemy wymieszane suche składniki, mieszamy. Dodajemy masło, mieszamy. Na końcu dodajemy ubite białka i przy pomocy szpatułki delikatnie łączymy z ciastem. Pieczemy partiami w nagrzanej gofrownicy na złoty kolor. Podajemy z cukrem pudrem, marmoladą, dżemem lub bitą śmietaną i dowolnymi owocami.
Inne pliki do pobrania z tego chomika
Przepisy od was - babka marmurkowa.jpg
Babka marmurkowa Składniki: 2 szklanki mąki pszenn ...
Babka marmurkowa Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 225 g miękkiego masła 1 szklanka drobnego cukru 4 duże jajka pół łyżeczki ekstraktu z wanilii pół szklanki mleka 120 g gorzkiej czekolady Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę i proszek przesiać, wymieszać z solą. Masło ubić mikserem na najwyższych obrotach do otrzymania puszystej, jasnej masy (około 3 minut). Dodać cukier i dalej ubijać (2 - 3 minuty). Dodawać jajka, po kolei, miksując po każdym dodaniu. Masa pod koniec może się lekko zwarzyć, ale nie ma to wpływu na efekt końcowy. Dodać wanilię i zmiksować. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać mąkę na przemian z mlekiem, miksując tylko do wymieszania się składników. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Ciasto podzielić na pół, do jednej części dodać czekoladę, wymieszać łyżką. Formę o wymiarach 29 x 11 cm wysmarować masłem, dno wysypać bułką tartą. Nakładać na zmianę to jasną to ciemną masę. Po wyłożeniu, widelcem zrobić w cieście zygzaki. Piec w temperaturze 160ºc przez około 70 - 80 minut, do tzw. suchego patyczka. **************************************************
Przepisy od was - Chleb Babuni.jpg
Ten chlebek piekę od kilku miesięcy, wspaniały przepis, ...
Ten chlebek piekę od kilku miesięcy, wspaniały przepis, sprawdzony tysiąckrotnie, polecam przepis na ten chlebek,szybko się go wyrabia, Polecam gorąco ten przepis
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności