173969-d2d3c-44551683-m750x740-u2eda1.jpg
-
+++CIASTA przepisy+++ -
⊱✿ZUPY⊱✿ -
▬ Przepisy kulinarne(1) -
◄▒▒► CIASTA BEZ PIECZENIA -
◄▒▒► PRZEPISY -
◄▒▒► PRZEPISY RÓŻNE -
♨Zupy -
1 -
1(1) -
Aforyzmy -
bajki terapeutyczne -
brzoskwinie(1) -
Chleb(2) -
Ciastka_słodycze -
dyplomy -
ekstrakt -
jak narysowac -
jarzębina(1) -
Karty pracy -
Kobiety(1) -
Krzyzykowy -
labirynty -
Maski -
MUZYKA -
NALESNIKI(2) -
Naleśniki+Omlet -
OGÓRKI -
origami -
papierowe kwiaty -
PIASEK -
Pierogi -
poezja(2) -
PRZEPISY KUCHARSKIE -
PRZEPISY KULINARNE(3) -
Przepisy od chomiczków -
PRZEPISY PIEROGI -
PRZEPISY ZUPY -
przepisy(2)(1) -
przyprawy i zioła -
PYSZNOŚCI♥ -
RÓŻNE PRZEISY(1) -
Sałatki+surówki -
ukryte obrazki -
Wielkanoc -
z papierowej rolki -
z plastikowej butelki -
z życzeniami imieninowymi -
Ziemniaki -
Zima -
Zupy 2
Królowa wielkanocnego stołu, zachwyca swoją puszystością i delikatnością. Mój ulubiony przepis, piekę ją od lat, napewno i Was zachwyci!
Składniki:
3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
130 g masła roztopionego
6 żółtek
1 jajko
1 szklanka mleka letniego
1/2 szklanki cukru lub 3/4 szklanki, jeżeli będzie bez lukru
40 g drożdży świeżych lub 21 g suchych
150 g rodzynków
skórka otarta z cytryny lub z pomarańczy lub1 łyżeczka olejku
szczypta soli
Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami ( ze świeżych zrobić rozczyn ) dodać resztę składników, wyrobić, pod koniec dodać roztopione masło. Wyrabiać około 10 minut, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto krótko wyrobić. Dużą formę do babki lub 2 mniejsze dokładnie wysmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasta nałożyć do 1/3 wysokości foremek, przykryć i ponownie odstawić do wyrośnięcia ( powinno wyrosnąć po brzegi foremek ) Piec w temperaturze 175*C około 30 minut lub do suchego patyczka. Nie piec dłużej niż potrzeba, bo ciasto będzie zbyt suche. Wyjąć przestudzić 10 minut w formie, potem studzić na kratce. Babkę polać lukrem, dowolnie udekorować.
Kruche ciasteczka ucierane
Składniki:
40 dag masła
1 szklanka cukru pudru
cukier waniliowy
2 jajka
4 szklanki mąki pszennej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób wykonania:
Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Dalej ucierając dodawać cukier puder, cukier waniliowy i jajka. Pod koniec ucierania dodać mąkę pszenną i proszek do pieczenia.
Ciastem napełniać szprycę i wyciskać ciasteczka prosto na wysmarowaną tłuszczem formę. Następnie formę z ciastkami włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 180 °C. Po upieczeniu ciepłe ciasteczka wyjmować z formy. Ciasteczek wychodzi bardzo dużo (około 100 sztuk).
CIASTECZKA EWY
1/2 kg mąki,
1 szklanka masła,
1 szklanka śmietany,
1 białko,
cukier kryształ do posypania,
orzechy.
Masło utrzeć ze śmietaną na jednolitą masę (serwatkę zlać). Do masy wsypać tyle mąki, aby ciasto miało gęstość jak na pierogi. Wyrobione ciasto pozostawić przez noc w chłodnym miejscu. Rano wyrobić, rozwałkować i wykrawać ciasteczka o dowolnym kształcie. Ułożyć na blasze, posmarować białkiem, posypać cukrem i posiekanymi orzechami. Upiec na złoty kolor.
GOFRY
składniki:
300 ml kefiru naturalnego (u mnie kwaśne mleko)
3 jajka (żółtka oddzielone od białek)
250 g mąki orkiszowej lub pszennej
3 łyżki cukru pudru
2 -3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
3 łyżki masła, rozpuszczonego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szczypta soli
wykonanie:
Żółtka mieszamy z kefirem. Do osobnego naczynia przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier puder, cukier z wanilią oraz sól i mieszamy. Białka ubijamy na sztywno. Do żółtek z kefirem dodajemy wymieszane suche składniki, mieszamy. Dodajemy masło, mieszamy. Na końcu dodajemy ubite białka i przy pomocy szpatułki delikatnie łączymy z ciastem. Pieczemy partiami w nagrzanej gofrownicy na złoty kolor. Podajemy z cukrem pudrem, marmoladą, dżemem lub bitą śmietaną i dowolnymi owocami.