Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

SNIKERS CZEKOLADOWY Z WIŚNIAMI.jpg

renialen / Kulinaria / PRZEPISY ZE ZDJĘCIAMI / SNIKERS CZEKOLADOWY Z WIŚNIAMI.jpg
PRZEPISY ZE ZDJĘCIAMI - SNIKERS CZEKOLADOWY Z WIŚNIAMI.jpg
Download: SNIKERS CZEKOLADOWY Z WIŚNIAMI.jpg

41 KB

(600px x 463px)

0.0 / 5 (0 głosów)
SNIKERS CZEKOLADOWY Z WIŚNIAMI - rewelacja

blaszka 25 cm x 40 cm

Placek czekoladowy:
7 jaj
3/4 szkl. cukru
5 łyżek mąki
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Placek środkowy:
25 dkg orzechów siekanych
5 białek
20 dkg cukru
1 łyżka mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:
1/2 litr mleka
cukier waniliowy/32 g/
3/4 szkl. cukru
5 żółtek
2łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
30 dkg masła
3 łyżki kakao
słoiczek wiśni

Polewa:
1/4 kostki margaryny
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki kakao
2 łyżki wody

Placek czekoladowy:
Z białek ubić pianę, dodać cukier, żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Po upieczeniu przekroić na pół.

Placek środkowy:
Białka ubić, dodać cukier, dalej ubijać, potem dodać resztę składników, wymieszać, dać na blaszkę i piec długo ok. 1 godziny w 170 st. C.

Masa:
Z podanych składników ugotować budyń.
utrzeć masło i stopniowo dodawać schłodzony budyń i kakao. na końcu dodać wiśnie i lekko wymieszać.

Przekładać w następujący sposób:
placek czekoladowy, masa, placek środkowy, masa, placek czekoladowy, polewa, można oprószyć mielonymi orzechami.
podawać na drugi dzień - musi zmięknąć środkowy placek z orzechami.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

SZYBKI OBIADEK

Makaron 30 dkg- ugotować al dente. 1/2 młodej kapusty, 1/2 pora lub 1 większa cebula, 2 pomidory, 1/2 puszki kukurydzy, kiełbasa, kostka rosołowa, pieprz, sól, majeranek .Kapustę pokrojć w kwadraty, por w krążki (cebulę w talarki) ugotować z kostką rosołową. Gdy kapusta zmięknie dodać pokrojone pomidory bez skórki, kukurydzę, zioła i trochę oliwy.Dodać pokrojoną w krążki kiełbasę razem poddusić chwilę. Dodać makaron i smacznego.


SAŁATKA - Buraczki na zimę

3kg buraczków ugotować,starkować.
0,5 kg cebuli-pokroić w kostkę.
Pieprz,liść laurowy,kminek,ziele angielskie.
Zalewa: szklanka octu 10%, szklanka oleju,szklanka wody,szklanka cukru i 2 łyżki soli.
Liść,pieprz,cebulę wrzucić do zalewy. Zagotować. Dodać buraczki.Wymieszać i wkładać do słoików.
Smacznego
Przepis jest prosty,wypróbowany.
Inne pliki do pobrania z tego chomika
PRZEPISY ZE ZDJĘCIAMI - 28d19480b1.jpeg
Przekładaniec z makiem
Przekładaniec z makiem
PRZEPISY ZE ZDJĘCIAMI - BABKA METROWA.jpg
BABKA METROWA Składniki: jajka, 8 sztuk, cukier( ...
BABKA METROWA Składniki: jajka, 8 sztuk, cukier( dodatkowo 3łyżki do kremu), 1,1/2 szklanki, woda przegotowana zimna, 1/3szklanki, olej, 1/2 szklanki, mąka(dodatkowo 3 łyżki do kremu), 3szklanki proszek do pieczenia, 2czubate łyżeczki, kakao, 2,5łyżki KREM;, mleko, 2szkl, cukier waniliowy, 1op, żółtka, 5sztuk, budyń śmietankowy, 1 op, masło, 1ostka Opis przygotowania: 1. Jajka ubić z cukrem na puszusta masę,wlać wodę, olej ciągle mieszając dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia .Podzielić na dwie części a do jednej dodać kakao.Piec w wąskich blaszkach przez 30 minut w tem.180st.Gdy wystygną pokroić na kromki nie za grube. 2. KREM: W 1 szklance zimnego mleka rozbić budyń z mąką i żółtakami.Resztę zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.Wlać to na gotujące się mleko i gotować na małym ogniu ciągle mieszając aż zgęstnieje. 3. Margarynę utrzeć na puch i dodawać lyżka zimny budyń.Smarować kolejno biale ,czarne kromki ciasta i przykładać do siebie .Polać polewą ,wstawić do lodówki ,kroić po skosie....SMACZNEGO
PRZEPISY ZE ZDJĘCIAMI - CIASTO DYNIOWO KOKOSOWE2.jpg
CIASTO DYNIOWO KOKOSOWE Składniki: drobno starta d ...
CIASTO DYNIOWO KOKOSOWE Składniki: drobno starta dynia, 400 g mąka, 240 g cukier, 200 g jajka, 4 szt. stopione masło, 80 g wiórki kokosowe, 210 g (3 paczki) proszek do pieczenia, 3 płaskie łyżeczki starta skórka, z 1 cytryny cynamon, pół łyżeczki cukier puder, do posypania Opis przygotowania: 1. Jaja utrzeć z cukrem, dodać startą i odciśniętą z soku dynię, skórkę z cytryny, wiórki kokosowe i stopione masło. Na koniec wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Wszystko razem starannie wymieszać. Przelać do wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia formy (20 x 30 cm). Piec w 180 stopniach przez ok. 50 minut. Po upieczeniu wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem. 2. (www. beawkuchni.com)
PRZEPISY ZE ZDJĘCIAMI - SERNICZEK2.jpg
SERNICZEK Składniki: CIASTO:, 30 dkg mąki, 20 ...
SERNICZEK Składniki: CIASTO:, 30 dkg mąki, 20 dkg margaryny, 3 żółtka, 1/2 szl. cukru pudru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, Ser:, 1 kg dobrego sera, 30 dkg cukru pudru, 10 dkg masła, 9 jajek, 2 łyżki mąki kartoflanej, Masa:, 15 dkg cukru pudru, 20 dkg margaryny (może być masło0, sok z 1 cytryny, 3 białka, Opis przygotowania: 1. Ciasto: Zarobić ciasto, schłodzić w lodówce ok. 30 minut.Podzielić na dwie części, rozwałkować i upiec 2 placki.Zdejmować z blachy gdy są gorące , bo później bardzo się kruszą. 2. Ser: Masło utrzeć z cukrem dodając po jednym żółtku. Masa jajeczna powinna być prawie biała.Następnie dodawać po łyżce, sera,stale ucierając.Ubić na sztywno pianę z 9 białek. Do masy serowej dodać mąkę kartoflanką,i ubitą pianę,delikatnie wymieszać.Wylać na blaszkę (na taką samą , na której były pieczone placki) wstawić do średnio nagrzanego piekarnika i piec około 1 godz.Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy jest upieczony. 3. Masa: Ubić białka i cukier na parze,ostudzić.Utrzeć margarynę dodając po łyżce ubitych białek. Na koniec dodać sok z cytryny. 4. Na upieczony placek wyłożyć część masy,równo rozsmarować,położyć upieczony sernik, wyłożyć drugą część masy,rozsmarować przykryć drugim plaskiem, lekko docisnąć.Ciasto polać polewą.
PRZEPISY ZE ZDJĘCIAMI - ROLADA ORZECHOWA.jpg
ROLADA ORZECHOWA Składniki: Jaja, 4 szt. mielone ...
ROLADA ORZECHOWA Składniki: Jaja, 4 szt. mielone orzechy włoskie, 7dag cukier, 7 dag śmietana 36 %, 250 g Opis przygotowania: 1. żółtka utrzeć z cukrem 2. dodać zmielone (na mąkę) orzechy włoskie 3. dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać 4. wylać masę na wyłożoną pergaminem i posmarowaną margaryną blachę 5. włożyć blachę z ciastem do nagrzanego do 180 stopni C i piec 10 minut(nie dłużej bo w przeciwnym razie ciasto będzie się łamać) 6. po upieczeniu i ostygnięciu ciasta, ubić śmietanę i posmarować nią ciasto 7. zwinąć ciasto w roladę, wierzch ciasta ozdobić również bitą śmietaną i połówkami orzechów włoskich 8. schłodzić w lodówce 9. RADA: Można podwoic składniki i zrobic 2 rolady bo jest tak smaczna,że znika błyskawicznie
PRZEPISY ZE ZDJĘCIAMI - BLOK CZEKOLADOWY2.jpg
BLOK CZEKOLADOWY Składniki: mleka, 9 łyżek masło, ...
BLOK CZEKOLADOWY Składniki: mleka, 9 łyżek masło, kostka mleko w proszku, 2 szk. cukier, 3/4 szk. bakalie: rodzynki ,orzechy, migdały, herbatniki, 2 wafle suche, kakao, 4 łyżki Opis przygotowania: 1. Mleko, masło,cukier ,kakao rozpuścić ,zagotować i ostudzić. Następnie dodać do tego mleko w proszku wymieszać mikserem ,dodać pokruszone herbatniki (np. 2 paczki ) i rozdrobnione bakalie,wymieszać. 2. Masę wykładamy na suchy wafel i przykrywamy drugim.Na to kładziemy deskę do krojenia żeby obciążyć.Schładzamy i kroimy na porcje.
PRZEPISY ZE ZDJĘCIAMI - ŚLIMACZEK.jpg
ŚLIMAACZEK Ciasto 1: 6 jaj,1 szkl.cukru,11/2 szkl. ...
ŚLIMAACZEK Ciasto 1: 6 jaj,1 szkl.cukru,11/2 szkl.mąki,cukier waniliowy,1 łyżeczka proszku do pieczenia,2 łyżki kakao. Masa 1: 1Kasia,3 żółtka,budyń waniliowy na 3/4 litr mleka,2 szkl.mleka,3/4 szkl.cukru,cukier waniliowy. Ciasto 2: 3 jajka,3 łyżki mąki,3 łyżki cukru,szczypta proszku do pieczenia - to wszystko razy 2. Masa 2: 4 jajka,1/2 szkl. cukru pudru,Kasia. oraz 1 galaretka wiśniowa,brzoskwinie,2 galaretki pomarańczowe Czas pieczenia: ok.15-20 min Ciasto 1. WYKONANIE: Z podanych składników zrobić ciasto biszkoptowe. Ciasto wylewamy na formę wyłożoną natłuszczonym pergaminem zostawiając około 3 łyżki ciasta do którego dodajemy kakao i dokładnie mieszamy ciasto to rozlewamy na całej powierzchni biszkopta a następnie końcem małej łyżeczki robimy delikatnie kółka, aby powstał marmurkowy wzorek. Upieczone ciasto przekrawamy na dwie części. Ciasto 2.WYKONANIE: Z podanych składników upiec dwie rolady. Masa1.WYKONANIE: Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym,w 1/2 szkl.mleka rozpuścić budyń i wlać go do utartych żółtek dobrze wymieszać,resztę mleka zagotować do gotującego wlać budyń z żółtkami,zagotować.Po ostygnięciu utrzeć z KASIĄ. Masa 2.WYKONANIE: Całe jajka ubijamy na parze z dodatkiem cukru pudru.Po zdjęciu z naczynia z parą ubijamy nadal do chwili aż masa uzyska temperaturę pokojową.KASIE ucieramy na puszystą masę następnie dodając po łyżce,łączymy z ubitymi jajkami. Galaretkę wiśniową robimy według przepisu na opakowaniu,wylewamy na talerz stężałą kroimy na paski.Masę wykładamy na biszkopt przeznaczony na roladę i równo rozprowadzamy.Wzdłuż jednego boku biszkoptu układamy pasek stężałej galaretki.Podobnie robimy z drugim ciastem.Zwijamy rolady. Na formę wykładamy pierwszą część biszkoptu,a następnie połowę masy.Na wyrównaną masę układamy drugą część biszkoptu i pozostałą masę.Na przełożone biszkopty kładziemy po bokach rolady a środek wypełniamy pokrojonymi brzoskwiniami.Brzoskwinie zalewamy pomarańczową galaretką.
PRZEPISY ZE ZDJĘCIAMI - KATARZYNKA.jpg
KATARZYNKA Składniki : CIASTO: 10 jaj 3/4 szkl ...
KATARZYNKA Składniki : CIASTO: 10 jaj 3/4 szkl. cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 2 szkl. utartych pierników lukrowanych (ok.35 szt.) 3 łyżki mąki 1 łyżka octu MASA: 1/2 l mleka 1 czubata łyżka mąki pszennej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 3 żółtka 3/4 szkl. cukru pudru 1 kostka masła exstra cukier waniliowy spirytus do smaku DODATKOWO: 2 galaretki o dowolnym smaku biszkopty okrągłe polewa CIASTO: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i jeszcze chwilę poubijać, żeby cukier sie rozpuścił. Dodać cukier waniliowy. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i łyżkę octu, dokładnie wymieszać, żółtka będą rosły. Utarte żółtka przełożyć do ubitej piany i dokładnie wymieszać. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy łyżką ( nie ubijamy mikserem). Pierniczki trzemy na tarce o drobnych oczkach i dodajemy do ciasta. Ciasto dokładnie wymieszać i wylać na blaszkę wyłożoną pergaminem. Piec tak jak biszkopt ok. 30 min . Upieczone i wystygnięte ciasto przekroić na pół. MASA: pół litra mleka 1 czubata łyżka mąki pszennej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 3 żółtka Z powyższych składników ugotować budyń. Wystudzić. Rozetrzeć kostkę masła z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Do zmiksowanego masła dodawać porcjami zimny budyń dalej miksując, na koniec dodać do smaku spirytus w zależności kto ile lubi ( tak samo z cukrem pudrem, jeżeli ktoś lubi słodszą masę może dodać więcej cukru). Masę podzielić na pół, jedną pozostawić białą, a do drugiej dodać rozpuszczoną na parze i lekko przestudzonę gorzką czekoladę, oczywiście zmiksować. galaretki rozpuściś w 3 szkl. wody WYKONANIE CIASTA; CIASTO, MASA CZEKOLADOWA, BISZKOPTY, TĘŻEJĄCA GALARETKA (wstawić ciasto do lodówki, żeby galaretka dobrze zastygła), MASA BIAŁA, CIASTO, POLEWA
PRZEPISY ZE ZDJĘCIAMI - AMOREK.jpg
AMOREK Ciasto,które rozpływa się w ustach Skład ...
AMOREK Ciasto,które rozpływa się w ustach Składniki : 1 PUSZKA MLEKA SKONDENSOWANEGO SŁODZONEGO 2 JAJA 6 ŁYŻEK MĄKI 1 PŁASKA ŁYŻKA SODY PODANE SKŁADNIKI ZMIKSOWAĆ. CIASTO PODZIELIĆ NA 3 CZĘŚCI . DO DWÓCH DODAĆ PO 2 ŁYŻKI KAKAO, A DO TRZECIEJ CZĘŚCI 2 ŁYŻKI SUCHEGO MAKU. 3 DUŻE ŚMIETANY 18 % /400 ML /UBIĆ Z JEDNĄ SZKLANĄ CUKRU I SOKIEM Z JEDNEJ CYTRYNY. Opis przygotowania : UPIEC 3 PLACKI W MAŁEJ BLASZCE/JEDEN OK.10 - 15 MIN. /NA DOLE BLACHY POŁOŻYĆ BRĄZOWY PLACEK- POLAĆ ŚMIETANĄ. JAKO DRUGI PLACEK Z MAKIEM - POLAĆ ŚMIETANĄ. NA WIERZCHU POŁOZYĆ PLACEK OSTATNI,POLAĆ ŚMIETANĄ I GRUBO POSYPAĆ WIÓRKAMI KOKOSOWYMI. ODSTAWIC CIASTO NA KILKA GODZIN W CHŁODNE MIEJSCE. /NAJLEPSZE JEST NA DRUGI DZIEŃ/. CIASTO MOŻE PATRZĄC NA SKŁADNIKI PREZENTUJE SIĘ MAŁO ,,ATRAKCYJNIE",ALE W SMAKU JEST TO PO PROSTU REWELACJA. WAŻNE!!! CIASTO ROZSMAROWUJEMY ŁYŻKĄ NA NIEPRZYWIERALNYM PAPIERZE DO PIECZENIA!!! TEN PRZEPIS PODANY NA BLASZKĘ 24 cm x 28 cm. ŚMIETANA NIE MUSI BYĆ DOBRZE UBITA, BO WSIĄKA DO CIASTA.JAK CHCECIE UBITĄ DOBRZE TO 30%
PRZEPISY ZE ZDJĘCIAMI - PAWI OGON.jpg
PAWI OGON Składniki: Ciasto: 4szkl.mąki, 2/ ...
PAWI OGON Składniki: Ciasto: 4szkl.mąki, 2/3szkl.cukru pudru, 1jajko, 2żółtka, 1margaryna, 1/2 szkl. kwaśnej śmietany, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 szkl. mielonych orzechów, słoik powideł śliwkowych, Krem: 3jajka , 1kostka masła, 1litr mleka, 1 szkl. cukru, 2 opakowania cukru waniliowego, 4 łyżki maki pszennej, 4łyżki mąki ziemniaczanej, Dodatkowo: 2 galaretki(takie same) winogrona lub ananasy opakowanie biszkoptów lub biszkopt z 3 jaj Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę dodac cukier, proszek do pieczenia-wymieszać i dodać margarynę.Składniki posiekać nożem i rozcierać dłońmi.Dodać jajka ,śmietanę i zarobić ciasto.Schłodzić w lodówce. Następnie ciasto podzielić na 4 części. Jedną część rozwałkować i wyłożyć na dużą(24cmx40cm) ,natłuszczoną formę.Piec ok. 20min, w tem.190stopni. Każdą z pozostałych części rozwałkować ,posmarować powidłami i posypać orzechami-zwinąć w roladę.Następnie upiec 3 kruche rolady o długości formy w której upiekliśmy 1 ciasto. Krem: odlać 1szkl.mleka i rozmieszać w niej obie mąki oraz jajka.Resztę mleka zagotować z cukrami. Ugotować masę budyniową i wystudzić. Dodatki : Galaretki przygotować wg. przepisu na opakowaniu. Masło utrzeć na puszysty krem, dodawać stopniowo budyń. (Do masy można dodać aromat śmietankowy) Na upieczony spód ciasta wyłożyć połowę kremu i ułożyć na nim roladki.Między roladki ułożyć owoce i zalać tężęjącą galaretką. Gdy galaretka zastygnie, wyłożyć drugą część kremu i przykryć biszkoptami lub upieczonym biszkoptem. Wierzch ciasta można polać polewą. Po przekrojeniu ciasto ma ciekawy wygląd i smakuje wybornie.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności