Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

ROLADA ORZECHOWA.jpg

renialen / Kulinaria / PRZEPISY ZE ZDJĘCIAMI / ROLADA ORZECHOWA.jpg
PRZEPISY ZE ZDJĘCIAMI - ROLADA ORZECHOWA.jpg
Download: ROLADA ORZECHOWA.jpg

31 KB

(440px x 320px)

0.0 / 5 (0 głosów)
ROLADA ORZECHOWA

Składniki:

Jaja, 4 szt.
mielone orzechy włoskie, 7dag
cukier, 7 dag
śmietana 36 %, 250 g


Opis przygotowania:

1. żółtka utrzeć z cukrem

2. dodać zmielone (na mąkę) orzechy włoskie

3. dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać

4. wylać masę na wyłożoną pergaminem i posmarowaną margaryną blachę

5. włożyć blachę z ciastem do nagrzanego do 180 stopni C i piec 10 minut(nie dłużej bo w przeciwnym razie ciasto będzie się łamać)

6. po upieczeniu i ostygnięciu ciasta, ubić śmietanę i posmarować nią ciasto

7. zwinąć ciasto w roladę, wierzch ciasta ozdobić również bitą śmietaną i połówkami orzechów włoskich

8. schłodzić w lodówce

9. RADA: Można podwoic składniki i zrobic 2 rolady bo jest tak smaczna,że znika błyskawicznie

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

SZYBKI OBIADEK

Makaron 30 dkg- ugotować al dente. 1/2 młodej kapusty, 1/2 pora lub 1 większa cebula, 2 pomidory, 1/2 puszki kukurydzy, kiełbasa, kostka rosołowa, pieprz, sól, majeranek .Kapustę pokrojć w kwadraty, por w krążki (cebulę w talarki) ugotować z kostką rosołową. Gdy kapusta zmięknie dodać pokrojone pomidory bez skórki, kukurydzę, zioła i trochę oliwy.Dodać pokrojoną w krążki kiełbasę razem poddusić chwilę. Dodać makaron i smacznego.


SAŁATKA - Buraczki na zimę

3kg buraczków ugotować,starkować.
0,5 kg cebuli-pokroić w kostkę.
Pieprz,liść laurowy,kminek,ziele angielskie.
Zalewa: szklanka octu 10%, szklanka oleju,szklanka wody,szklanka cukru i 2 łyżki soli.
Liść,pieprz,cebulę wrzucić do zalewy. Zagotować. Dodać buraczki.Wymieszać i wkładać do słoików.
Smacznego
Przepis jest prosty,wypróbowany.
Inne pliki do pobrania z tego chomika
PRZEPISY ZE ZDJĘCIAMI - 3BIT.jpg
3 BIT - ciasto bez pieczenia SKŁADNIKI: * 5 pa ...
3 BIT - ciasto bez pieczenia SKŁADNIKI: * 5 paczek herbatników szkolnych * 1 puszka mleka skondensowanego (gotować ok.3 godz.- ostudzić) * 2 budynie waniliowe * 2 szkl.mleka + 0,5 szkl. mleka * 0,5 kostki masła (np.śmietankowe) * 1 śmietana 18% (200 ml) * 1 opak."Śnieżki" * na posypkę:starkowana czekolada gorzka lub mleczna lub wiórki kokosowe MASA BUDYNIOWA: ~~~~~~~~~~~~~~~~ 2 budynie ugotować w jednej porcji mleka (zagotować 2 szkl. mleka,a rozrobić budynie w 0,5 szkl. mleka).Budyń ostudzić,gdy wystygnie - zmiksować z 0,5 kostki masła. MASA ŚMIETANOWA: ~~~~~~~~~~~~~~~~ Śmietanę 18% zmiksować ze "Śnieżką". KOLEJNOŚĆ UKŁADANIA: (układać w blaszce wyłożonej folią aluminiową) ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ * HERBATNIKI * MLEKO SKONDENSOWANE UGOTOWANE (z puszki) * HERBATNIKI * MASA BUDYNIOWA * HERBATNIKI * MASA ŚMIETANOWA * STARKOWANA CZEKOLADA LUB WIÓRKI KOKOSOWE
PRZEPISY ZE ZDJĘCIAMI - WSCHÓD KSIĘŻYCA.jpg
WSCHÓD KSIĘŻYCA Ciasto: kostka margaryny 5jajek ...
WSCHÓD KSIĘŻYCA Ciasto: kostka margaryny 5jajek 1,5 szklanki cukru 4 łyżki oleju 2szkl mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 2szkl mleka 2 budynie śmietankowe 25 dag dobrej margaryny np.Kasi Margarynę utrzeć z cukrem ,dodawać kolejno żółtka,olej,mąkę z proszkiem a na końcu pianę z białek.Ciasto podzielić na 3 części: -do 1 dodać 2 łyżki kakao,olejek rumowy -do 2 3/4 szklanki maku,olejek migdałowy -do 3 dodać 3 łyżki wiórków kokosowych i olejek śmietankowy. Wyłożyć warstwami1,2,3 na wysmarowaną brytfankę.Piec na złoty kolor ,aż ciasto zacznie odchodzić od blachy.Gdy ostygnie przekroić na pół,nasączyć wodą z cytryną(3/4 szklanki wody i sok z połowy cytryny). Ugotować budyń.Utrzeć margarynę na puch, dodawać po łyżce zimnego budyniu.Połową kremu przełożyć nasączone ciasto ,resztę kremu rozsmarować na cieście ,polać polewą i posypać wiórkami. Olejku dolewamy ile kto chce nie musi być po całym,pieczemy w normalnej blaszce
PRZEPISY ZE ZDJĘCIAMI - ZNAKOMITE.jpg
ZNAKOMITE Ciasto ciemne: 5 jaj-białka ubić dodać po ...
ZNAKOMITE Ciasto ciemne: 5 jaj-białka ubić dodać po 1 żółtku i reszte składników 2 łyżki kakao 3/4 szkl. cukru 3 czubate łyżki mąki 1 łyżeczka pr. do piecz. Ciasto orzechowe:-Upiec 2 placki (składniki podane na 1placek) 25 dag orzechów włoskich(mielonych) 1 łyżka miodu 5 białek 1 szkl. cukru blaszka 25 cm x 40 cm Krem: 1 szkl. mleka cukier waniliowy 5 żółtek 20 dag cukru 30 dag masła 1 łyżka mąki ziemniaczanej Do nasączenia: 1/2 szkl. mocnej kawy 3 łyżeczki cukru 1 kieliszek wódki (mały) Ciasto ciemne: Zrobić jak biszkopt i upiec. Piec na 150 st. termoobiegu ok. 40 min. Ciasto orzechowe: Białka ubić na sztywno, dodać pozostałe składniki, delikatnie wymieszać. Piec ok 40 min. Krem: Z mleka, cukru, cukru waniliowego, żółtek i mąki ziemniaczanej ugotować budyń - wystudzić. Wkręcić do masła. Krem zrobic z 5 żółtek,jeżeli chcesz z 10 to trzeba reszte zwiększyć WYKONANIE Placek orzechowy-nasączyć. Położyc część kremu. Placek ciemny nasączyć - krem . Placek orzechowy nasączyć - krem obsypać orzechami.
PRZEPISY ZE ZDJĘCIAMI - KATARZYNKA.jpg
KATARZYNKA Składniki : CIASTO: 10 jaj 3/4 szkl ...
KATARZYNKA Składniki : CIASTO: 10 jaj 3/4 szkl. cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 2 szkl. utartych pierników lukrowanych (ok.35 szt.) 3 łyżki mąki 1 łyżka octu MASA: 1/2 l mleka 1 czubata łyżka mąki pszennej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 3 żółtka 3/4 szkl. cukru pudru 1 kostka masła exstra cukier waniliowy spirytus do smaku DODATKOWO: 2 galaretki o dowolnym smaku biszkopty okrągłe polewa CIASTO: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i jeszcze chwilę poubijać, żeby cukier sie rozpuścił. Dodać cukier waniliowy. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i łyżkę octu, dokładnie wymieszać, żółtka będą rosły. Utarte żółtka przełożyć do ubitej piany i dokładnie wymieszać. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy łyżką ( nie ubijamy mikserem). Pierniczki trzemy na tarce o drobnych oczkach i dodajemy do ciasta. Ciasto dokładnie wymieszać i wylać na blaszkę wyłożoną pergaminem. Piec tak jak biszkopt ok. 30 min . Upieczone i wystygnięte ciasto przekroić na pół. MASA: pół litra mleka 1 czubata łyżka mąki pszennej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 3 żółtka Z powyższych składników ugotować budyń. Wystudzić. Rozetrzeć kostkę masła z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Do zmiksowanego masła dodawać porcjami zimny budyń dalej miksując, na koniec dodać do smaku spirytus w zależności kto ile lubi ( tak samo z cukrem pudrem, jeżeli ktoś lubi słodszą masę może dodać więcej cukru). Masę podzielić na pół, jedną pozostawić białą, a do drugiej dodać rozpuszczoną na parze i lekko przestudzonę gorzką czekoladę, oczywiście zmiksować. galaretki rozpuściś w 3 szkl. wody WYKONANIE CIASTA; CIASTO, MASA CZEKOLADOWA, BISZKOPTY, TĘŻEJĄCA GALARETKA (wstawić ciasto do lodówki, żeby galaretka dobrze zastygła), MASA BIAŁA, CIASTO, POLEWA
PRZEPISY ZE ZDJĘCIAMI - FANTAZJA.jpg
FANTAZJA biszkopt 6 jajek 1,5 szklanka maki tort ...
FANTAZJA biszkopt 6 jajek 1,5 szklanka maki tortowej 0,5 szklanki maki ziemniaczanej 2 łyżki oleju 1 szklanka cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Cukier waniliowy 2 łyżki kakao Krem 1 0,5 l smietany30% 2 czekolady 100 g gorzkie 0,5 czekolady mlecznej 2 łyżki rumu 2 śmietan-fixy Krem 2 1 op śnieżki 1 szklanka miksowanych malin 3 łyżeczki żelatyny 4 łyżeczki cukru Dodatkowo 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 30 szt. podłużnych biszkoptów Herbata z cytryna i rumem do nasączenia biszkoptów Jajka ubijać z cukrem i cukrem waniliowym aż zbieleją i powiększa swoja objętość. Do ubitej masy jajecznej dodać olej a następnie powoli przesiane maki połączone z proszkiem do pieczenia i kakao. gotowe ciasto wylać na formę 25/40 wyłożona papierem do pieczenia: Piec w temperaturze 160 ° ok. 30 min. Wystudzić, przekroić na 2 blaty. Krem 1: Śmietanę wlać do garnuszka, pokruszyć do niej czekoladę , wsypać cukier waniliowy i podgrzewać na małym ogniu aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. nie gotować. Następnie wlać rum lub kilka kropel olejku rumowego dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia a potem wstawić do lodówki na kilka godzin żeby się dobrze wychłodziło. Najlepiej zrobić to poprzedniego dnia. Po wychłodzeniu ubijać jak śmietanę z dodatkiem śmietan-fixow. Krem 2 Maliny zmiksować z dodatkiem cukru, Żelatynę rozpuścić w 2 -3 łyżkach gorącej wody, trochę ostudzić i połączyć z malinami. Gdy masa zacznie tężeć przygotować śnieżkę według przepisu na opakowaniu i połączyć z tężejąca masa malinowa. Przekładać ciasto w kolejności: - ciasto -krem malinowy -biszkopty (Biszkopty nasączyć herbata z rumem) -dżem z czarnej porzeczki -krem czekoladowy -ciasto. Ciasta można też trochę nasączyć ale nie jest to konieczne bo jest delikatne w smaku i łatwo chłonie wilgoć z kremów. Gotowe ciasto udekorować dowolnie np. bita śmietaną.
PRZEPISY ZE ZDJĘCIAMI - CIASTO OWOCOWO MAKOWE.jpg
CIASTO OWOCOWO - MAKOWE Biszkopt: 4 jajka Pół sz ...
CIASTO OWOCOWO - MAKOWE Biszkopt: 4 jajka Pół szklanki cukru Pół łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek mąki 2 łyżki kakao Szczypta soli Placek makowy: 5 białek 1 żółtko 10 dag wiórek kokosowych Szklanka maku Pół szklanki cukru Łyżeczka proszku do pieczenia 2łyżki mąki Szczypta soli Masa: 2 budynie 2 szklanki mleka Pół szklanki cukru Kostka margaryny (np. Kasię) Dowolny aromat Dodatkowo: 2 galaretki- dowolne SPOSÓB WYKONANIA: Biszkopt: Białka ubić na sztywno z solą, dodawać cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Wylać na blaszkę i piec około 30 minut w 180 stopniach Placek makowy: Białka ubić na sztywno z solą, stopniowo dodawać cukier, żółtko, wiórki, mak, mąkę z proszkiem do pieczenia. Piec około 40 minut w 180 stopniach. Masa: Budynie ugotować w 2 szklankach mleka. Utrzeć margarynę i stopniowo dodawać zimny budyń. Na koniec dodać aromat. Ja dodałam jeszcze poziomki. Przełożenie: Biszkopt, połowa masy, placek makowy, reszta masy, owoce, galaretka
PRZEPISY ZE ZDJĘCIAMI - ATRAKCYJNE CIASTO.jpg
ATRAKCYJNE CIASTO Ciasto orzechowe: 5 jaj 10 d ...
ATRAKCYJNE CIASTO Ciasto orzechowe: 5 jaj 10 dag orzechów włoskich mielonych 10 dag orzechów włoskich siekanych 10 dag cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki bułki tartej ubijamy białka, pod koniec dodajemy cukier i żółtka a na koniec orzechy wymieszane z bułką i proszkiem-pieczemy jak biszkopta ja piekę zwykle 30 min. w 180 st Ciasto makowe: 18 dag maku 1/2 łyżki kaszy manny 15 dag cukru pudru 5jaj 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka proszku do pieczenia trochę sody ubijamy białka, pod koniec dodajemy cukier i żółtka a na koniec mak wymieszany z proszkiem, sodą, kaszą i bułką-pieczemy jak biszkopta Ciasto kokosowe: 6 białek 1szkl.cukru 20 dag kokosu 2 łyżki mąki ziemniaczanej ubijamy białka, dodajemy cukier a na koniec mieszamy z kokosem i mąką ziemniaczana-pieczemy do przyrumienienia sie kokosu-podobnie jak biszkopt Krem: 8 łyżek cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 litra mleka 50 dag masła 6 żółtek z ciasta kokosowego mleko miksujemy z żółtkami i mieszamy z mąkami i cukrem-gotujemy żeby uzyskać budyń. następnie studzimy i ubijmy masło i dodajemy po łyżce budyniu i rozcieramy na krem. ½ puszki brzoskwiń Polewa: czekolada łyżka masła 2 łyżki mleka (rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, dodać pozostałe składniki) ZŁOŻENIE: ciasto orzechowe smarujemy kremem. Ciasto makowe tniemy na 7 równych pasków. Na cieście orzechowym posmarowanym kremem kładziemy 4 paski w równych odstępach a w luki dajemy krem i wciskamy kawałki brzoskwiń. Pozostałe paski makowego położyć na miejsca gdzie jest krem i luki ponownie wypełnić brzoskwiniami i kremem. Na wierzch położyć ciasto kokosowe. Całość polać polewą czekoladową
PRZEPISY ZE ZDJĘCIAMI - MIGDAŁOWA POKUSA2.jpg
MIGDAŁOWA POKUSA Składniki: ciasto ; 100g.mielony ...
MIGDAŁOWA POKUSA Składniki: ciasto ; 100g.mielonych migdałów, 5 jajek, 5łyżek cukru, cukier waniliowy 1, olej 3 łyżki,proszek do piecz.1łyżeczka, niebieski barwnik 1 łyżeczka, masa; 240ml. kremówki, 450g. srea mascapone, cukier 2łyżki, sok z 1/2 cytryny, olejek migdałowy 1/2 łyżeczki, czekolada do dekoracji, Opis przygotowania: 1. Żółtka ubić z cukrami na gładką mase,dodać migdały proszek do pieczenia i olej z barwnikiem-dokładnie wymieszać.Ubić białka na sztywną pianę i dodać do ciasta . delikatnie wymieszać. wylać na tortownice 24cm ,piec 30min. w 180 stopniach. 2. ser ubić z cukrem sokiem cytrynowym i olejkiem na puszysta masę.Kremówke ubić na sztywno i dodać do masy serowej.dokładnie wymieszać. placek przekroić na pół i przełożyć masą.wierzch polac czekoladą.
PRZEPISY ZE ZDJĘCIAMI - PAWI OGON.jpg
PAWI OGON Składniki: Ciasto: 4szkl.mąki, 2/ ...
PAWI OGON Składniki: Ciasto: 4szkl.mąki, 2/3szkl.cukru pudru, 1jajko, 2żółtka, 1margaryna, 1/2 szkl. kwaśnej śmietany, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 szkl. mielonych orzechów, słoik powideł śliwkowych, Krem: 3jajka , 1kostka masła, 1litr mleka, 1 szkl. cukru, 2 opakowania cukru waniliowego, 4 łyżki maki pszennej, 4łyżki mąki ziemniaczanej, Dodatkowo: 2 galaretki(takie same) winogrona lub ananasy opakowanie biszkoptów lub biszkopt z 3 jaj Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę dodac cukier, proszek do pieczenia-wymieszać i dodać margarynę.Składniki posiekać nożem i rozcierać dłońmi.Dodać jajka ,śmietanę i zarobić ciasto.Schłodzić w lodówce. Następnie ciasto podzielić na 4 części. Jedną część rozwałkować i wyłożyć na dużą(24cmx40cm) ,natłuszczoną formę.Piec ok. 20min, w tem.190stopni. Każdą z pozostałych części rozwałkować ,posmarować powidłami i posypać orzechami-zwinąć w roladę.Następnie upiec 3 kruche rolady o długości formy w której upiekliśmy 1 ciasto. Krem: odlać 1szkl.mleka i rozmieszać w niej obie mąki oraz jajka.Resztę mleka zagotować z cukrami. Ugotować masę budyniową i wystudzić. Dodatki : Galaretki przygotować wg. przepisu na opakowaniu. Masło utrzeć na puszysty krem, dodawać stopniowo budyń. (Do masy można dodać aromat śmietankowy) Na upieczony spód ciasta wyłożyć połowę kremu i ułożyć na nim roladki.Między roladki ułożyć owoce i zalać tężęjącą galaretką. Gdy galaretka zastygnie, wyłożyć drugą część kremu i przykryć biszkoptami lub upieczonym biszkoptem. Wierzch ciasta można polać polewą. Po przekrojeniu ciasto ma ciekawy wygląd i smakuje wybornie.
PRZEPISY ZE ZDJĘCIAMI - KRÓLEWSKI GRYSIKOWIEC.jpg
KRÓLEWSKI GRYSIKOWIEC Ciasto: 1/2 kg maki 1 łyżec ...
KRÓLEWSKI GRYSIKOWIEC Ciasto: 1/2 kg maki 1 łyżeczka sody około 7 łyżek miodu 7 dkg masła 2 jaja 1 szklanka cukru-można mniej Masa: 1/2 l mleka 5-6 łyżek grysiku-(kasza manna błyskawiczna) 1 szklanka cukru-można mniej kostka masła powidła śliwkowe polewa czekoladowa Składniki ciasta zagniesc szybko by sie połaczyły. Podzielic na 3 częsci i do lodówki na 10 minut. Jedna część wyłozyc na blache i piec w 200 stopniach około 10 minut. Potem upiec 2 pozostałe.Najlepiej wyjąć zimne bo wtedy jest twarde,zaraz po upieczeniu jest mięciutkie. Mleko zagotowac z cukrem, wyspywac grysik i mieszac by się grudki nie zrobiły.pogotowac chwilke by zgęsniał.Ostudzic i zmiksowac z masłem. Upieczony placek posmarowac powidełkiem, na to jedna częśc masy.Znow placuszek, znów powidła i reszta masy. Przykryc ostatnim plackiem , polac polewą i posypac kokosem i do lodowki. Teraz trzeba poczekac, aż ciasto nasiąknie i zmięknie... Ciasto jest najlepsze na 2 - 3 dzień.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności