Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

3BIT.jpg

PRZEPISY ZE ZDJĘCIAMI - 3BIT.jpg
Download: 3BIT.jpg

13 KB

(250px x 132px)

0.0 / 5 (0 głosów)
3 BIT - ciasto bez pieczenia


SKŁADNIKI:

* 5 paczek herbatników szkolnych
* 1 puszka mleka skondensowanego (gotować ok.3 godz.- ostudzić)
* 2 budynie waniliowe
* 2 szkl.mleka + 0,5 szkl. mleka
* 0,5 kostki masła (np.śmietankowe)
* 1 śmietana 18% (200 ml)
* 1 opak."Śnieżki"
* na posypkę:starkowana czekolada gorzka lub mleczna lub wiórki kokosowe

MASA BUDYNIOWA:
~~~~~~~~~~~~~~~~
2 budynie ugotować w jednej porcji mleka (zagotować 2 szkl. mleka,a rozrobić budynie w 0,5 szkl. mleka).Budyń ostudzić,gdy wystygnie - zmiksować z 0,5 kostki masła.

MASA ŚMIETANOWA:
~~~~~~~~~~~~~~~~
Śmietanę 18% zmiksować ze "Śnieżką".

KOLEJNOŚĆ UKŁADANIA: (układać w blaszce wyłożonej folią aluminiową)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

* HERBATNIKI
* MLEKO SKONDENSOWANE UGOTOWANE (z puszki)
* HERBATNIKI
* MASA BUDYNIOWA
* HERBATNIKI
* MASA ŚMIETANOWA
* STARKOWANA CZEKOLADA LUB WIÓRKI KOKOSOWE

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

SZYBKI OBIADEK

Makaron 30 dkg- ugotować al dente. 1/2 młodej kapusty, 1/2 pora lub 1 większa cebula, 2 pomidory, 1/2 puszki kukurydzy, kiełbasa, kostka rosołowa, pieprz, sól, majeranek .Kapustę pokrojć w kwadraty, por w krążki (cebulę w talarki) ugotować z kostką rosołową. Gdy kapusta zmięknie dodać pokrojone pomidory bez skórki, kukurydzę, zioła i trochę oliwy.Dodać pokrojoną w krążki kiełbasę razem poddusić chwilę. Dodać makaron i smacznego.


SAŁATKA - Buraczki na zimę

3kg buraczków ugotować,starkować.
0,5 kg cebuli-pokroić w kostkę.
Pieprz,liść laurowy,kminek,ziele angielskie.
Zalewa: szklanka octu 10%, szklanka oleju,szklanka wody,szklanka cukru i 2 łyżki soli.
Liść,pieprz,cebulę wrzucić do zalewy. Zagotować. Dodać buraczki.Wymieszać i wkładać do słoików.
Smacznego
Przepis jest prosty,wypróbowany.
Inne pliki do pobrania z tego chomika
PRZEPISY ZE ZDJĘCIAMI - ŚLIWKOWIEC W PIERZYNCE KOKOSOWEJ.jpg
ŚLIWKOWIEC W PIERZYNCE KOKOSOWEJ Składniki na kruche ...
ŚLIWKOWIEC W PIERZYNCE KOKOSOWEJ Składniki na kruche ciasto: - 1kost margaryny - 3 szklanki mąki - 4 żółtka - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 szklanka cukru - 3-4 łyżki kwaśnej śmietany - 1 cukier waniliowy - 1 łyżka smalcu lub oleju. Składniki na bezę kokosową: - 4 białka - 3/4 szklanki cukru - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 5-6 łyżek wiórek kokosowych Dodatkowo: - około 1 kg śliwek - tłuszcz do wysmarowania blaszki - bułka tarta do posypania ciasta pod śliwki - cukier puder do posypania ciasta. Czas pieczenia: Pieczemy okolo 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ciasto kruche: Do mąki dodajemy margarynę Kasia, kroimy nożem i rozcieramy margarynę z mąką. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy jednolite ciasto. Około 2/3 ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na wysmarowaną tluszczem blaszkę. Pozostałą część ciasta wkładamy do woreczka i do zamrażalnika. Ciasto na blaszce posypujemy bułką tartą i wykładamy na nie czyste połówki śliwek. Beza kokosowa: Z białek ubijamy pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier a następnie mąkę ziemniaczaną. Gdy beza jest ubita dodajemy do niej wiórka kokosowe i delikatnie mieszamy. Gotową bezę wykładamy na śliwki. Na bezę zcieramy na tarce ciasto z zamrażalnika i pieczemy w nagrzanym piekarniku. Upieczone i przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
PRZEPISY ZE ZDJĘCIAMI - WSCHÓD KSIĘŻYCA.jpg
WSCHÓD KSIĘŻYCA Ciasto: kostka margaryny 5jajek ...
WSCHÓD KSIĘŻYCA Ciasto: kostka margaryny 5jajek 1,5 szklanki cukru 4 łyżki oleju 2szkl mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 2szkl mleka 2 budynie śmietankowe 25 dag dobrej margaryny np.Kasi Margarynę utrzeć z cukrem ,dodawać kolejno żółtka,olej,mąkę z proszkiem a na końcu pianę z białek.Ciasto podzielić na 3 części: -do 1 dodać 2 łyżki kakao,olejek rumowy -do 2 3/4 szklanki maku,olejek migdałowy -do 3 dodać 3 łyżki wiórków kokosowych i olejek śmietankowy. Wyłożyć warstwami1,2,3 na wysmarowaną brytfankę.Piec na złoty kolor ,aż ciasto zacznie odchodzić od blachy.Gdy ostygnie przekroić na pół,nasączyć wodą z cytryną(3/4 szklanki wody i sok z połowy cytryny). Ugotować budyń.Utrzeć margarynę na puch, dodawać po łyżce zimnego budyniu.Połową kremu przełożyć nasączone ciasto ,resztę kremu rozsmarować na cieście ,polać polewą i posypać wiórkami. Olejku dolewamy ile kto chce nie musi być po całym,pieczemy w normalnej blaszce
PRZEPISY ZE ZDJĘCIAMI - Z MAASĄ BRZOSKWINIOWĄ.jpg
Z MASĄ BRZOSKWINIOWĄ 1. Biszkopt orzechowy: - ...
Z MASĄ BRZOSKWINIOWĄ 1. Biszkopt orzechowy: - 4 jaja - 4 łyżki zmielonych orzechów - 3 łyżki bułki tartej - 4 łyżki cukru - łyżka mąki - 1/2 łyżeczki proszku 2. Biszkopt kokosowy: - 6 białek - 1/2 szkl cukru - 150 g kokosu - łyżka mąki ziemniaczanej - 1/2 łyżeczki proszku 3. Krem: - puszka brzoskwiń - kostka masła - 6 żółtek - 1/2 budyniu śmietankowego - łyżka mąki tortowej 1. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem, na końcu orzechy i bułkę tartą. Wszystko lekko wymieszać. Piec ok 30 minut w temp 180 stopni. Przekroić na 2 części. 2. Białka ubić z cukrem na sztywno. Dodać kokos i lekko wymieszać. Dodać mąkę wymeszaną z proszkiem. Piec w temp 180 stopni przez 30 minut. 3. Odlać sok z owoców. Jeśli nie będzie całej szklanki, to dolać wody i ugotować budyń z łyżką mąki. Masło utrzeć z żółtkami i odrobiną cukru pudru, dodać ostudzony budyń. Do masy dodać drobno pokrojone owoce. Położenie placka: 1. Biszkopt orzechowy 2. Masa 3. Biszkopt kokosowy 4. Masa 5. Biszkopt orzechowy 6. Polewa czekoladowa
PRZEPISY ZE ZDJĘCIAMI - TORTOWE.jpg
TORTOWE biszkopt (do przekrojenia na 3 blaty): • ...
TORTOWE biszkopt (do przekrojenia na 3 blaty): • 7 jajek • 1,25 szklanki cukru • 2 szklanki mąki • 6 łyżek oleju • 2 łyżeczki proszku do pieczenia krem: • 8 żółtek • 1 szklanka cukru • 1,5 szklanki mleka • 25 dkg sera (3 razy mielony, może być też waniliowy lub czekoladowy) • 500 ml śmietany kremówki • 16 g żelatyny • puszka brzoskwiń Z podanych składników upiec biszkopt: ubić pianę z białek z cukrem, dodać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i olej, piec 40-45 minut w 180o C. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody (albo mleka). Żółtka ubić na parze z cukrem na gęsty krem, mleko zagotować i wlewać cienką strużką do masy jajecznej, ubijać, aż zgęstnieje. Żelatynę rozpuścić podgrzewając, dodać do masy i dokładnie wymieszać. Całość przestudzić. Do tężejącej masy dodać przetarty serek i ubitą śmietanę. Biszkopt przekroić na 3 części, nasączyć sokiem z brzoskwiń zmieszanym z alkoholem. Na pierwszym blacie ułożyć brzoskwinie, przykryć 1/3 kremu, położyć kolejny blat i dalej przekładać kremem.
PRZEPISY ZE ZDJĘCIAMI - ŚLIWKA W CZEKOLADZIE.jpg
ŚLIWKA W CZEKOLADZIE Ciasto I: 5 jaj 1 szkl. cuk ...
ŚLIWKA W CZEKOLADZIE Ciasto I: 5 jaj 1 szkl. cukru 1,5 szkl mąki 0,5 szkl. oleju 0,5 szkl. wody mineralnej niegazowanej 1 łyżka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Ciasto II: 5 białek 3/4 szkl. cukru 20 dag kokosu sok z 1 cytryny 1 łyżeczka mąki Masa: 5 żółtek 2 szkl. mleka 3/4 szkl. cukru 1 budyń śmietankowy 1 cukier waniliowy 10 łyżek kawy Cappucino Classik 1,5 kostki masła Dodatkowo 40 dag śliwek kalifornijskich 2 czekolady Ciasto I: Białka ubić z cukrem, dodać po jednym żółtku, wlać olej, wodę, wsypać mąkę, proszek, na końcu kakao. Wymieszać i upiec. Ciasto II: Białka ubić dodać resztę składników i upiec. Masa: Ze składników ugotować budyń, ostudzić a następnie utrzeć z 1,5 kostki masła. Dodatkowo 40 dag śliwek kalifornijskich namoczyć w gorącej wodzie (jak ktoś lubi z dodatkiem alkoholu) 2 mleczne czekolady rozpuścić. Dodać do czekolady 4-5 łyżki słodkiej śmietanki. Składanie: Placek ciemny+ masa+ placek kokosowy+ masa+ śliwki + polewa
PRZEPISY ZE ZDJĘCIAMI - MAKOWIEC.jpg
MAKOWIEC CIASTO DROŻDŻOWE: 1 kg mąki 1 szkl. cuk ...
MAKOWIEC CIASTO DROŻDŻOWE: 1 kg mąki 1 szkl. cukru 1 szkl. mleka paczka margaryny 10 dkg drożdży 4 żółtka łyżeczka soli zapach waniliowy MASA MAKOWA: 1 kg maku 4 białka 60 dkg cukru 12 dkg margaryny zapach migdałowy 2-3 łyżki miodu skórka pomarańczowa 10 dkg rodzynek + 1-2 białka dodatkowe CIASTO DROŻDŻOWE: Mleko podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże z 1-2 łyżeczkami cukru. Zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Rozpuszczamy paczkę margaryny i zostawiamy do ostygnięcia. Żółtka ubijamy z cukrem. Do miski lub większego garnka wsypujemy mąkę, dodajemy żółtka z cukrem, przestudzoną margarynę, wyrośnięte drożdże, sól i zapach waniliowy. Wyrabiamy ciasto drożdżowe ręcznie tak długo, aż wszystkie składniki się połączą i ciasto zacznie odchodzić od ręki. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. MASA MAKOWA: Mak należy sparzyć - najlepiej gotować na bardzo małym ogniu przez 10 - 15 minut. Mak wylewamy na wyłożony gazą durszlak i zostawiamy do ostygnięcia. Zimy mak mielimy jeden raz, jeżeli mamy przy maszynce sitko do maku z małymi dziurkami, albo trzy razy, gdy nie mamy takiego sitka. Mak najlepiej przygotować dzień wcześniej. Ubijamy pianę z białek i dodajemy do zmielonego maku. Margarynę rozpuszczamy i też dodajemy do maku, margaryna nie musi być zimna. Dodajemy pozostałe składniki: cukier, miód, zapach migdałowy, skórkę pomarańczowa i namoczone rodzynki. Mieszamy, jeśli mak jest za mało słodki to dodajemy jeszcze cukru lub miodu Na stolnicę wysypaną mąką wykładamy dużą garść ciasta drożdżowego Ciasto rozwałkowujemy cienko na szerokość blaszki, w której będziemy piekli naszego makowca ( ja zawsze wcześniej przygotowuję blaszki) Na rozwałkowane ciasto wykładamy przygotowaną masę makową. Mak smarujemy rozbitym białkiem, żeby po upieczeniu nie odchodził od ciasta. zwijamy naszego makowca I układamy we wcześniej wysmarowanej blaszce. Ciasto odkładamy w ciepłe miejsce żeby jeszcze trochę podrosło ( ja kładę na kaloryfer zimą) , a w tym czasie włączamy już piekarnik na temp. 170-180 stopni. W tym czasie przygotowujemy następne makowce, do wyczerpania składników. Powinno w sumie wyjść 4-6 makowców. Pieczemy około godziny.
PRZEPISY ZE ZDJĘCIAMI - MIODOWNIK.jpg
MIODOWNIK - 2 szklanki miodu - 1 szklanka cukru - ...
MIODOWNIK - 2 szklanki miodu - 1 szklanka cukru - 1/2 szklanki śmietany 36% - 3 szklanki mąki - 2 jajka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - czekoladowy lukier lub polewa - 1 łyżeczka cynamonu - 1/2 łyżeczki imbiru - otarta skórka z 1 pomarańczy - ewentualnie: bakalie, skórka pomarańczowa W garnuszku podgrzać miód- jeśli jest scukrzony musi się rozpuścić. Dodać cukier, wymieszać. Jajka ubić ze śmietaną, dodać do miodu, wymieszać. Do masy dodać mąkę wymieszaną z przyprawami, proszkiem do pieczenia i skórką z pomarańczy. Piec w wysmarowanej masłem formie 1 godzinę w 170 stopniach. Gdy przestygnie polać czekoladowym lukrem lub polewą. Ciasto można też wzbogacić- po ostygnięciu przekroić na pół i przełożyć kremem karpatkowym
PRZEPISY ZE ZDJĘCIAMI - FANTAZJA.jpg
FANTAZJA biszkopt 6 jajek 1,5 szklanka maki tort ...
FANTAZJA biszkopt 6 jajek 1,5 szklanka maki tortowej 0,5 szklanki maki ziemniaczanej 2 łyżki oleju 1 szklanka cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Cukier waniliowy 2 łyżki kakao Krem 1 0,5 l smietany30% 2 czekolady 100 g gorzkie 0,5 czekolady mlecznej 2 łyżki rumu 2 śmietan-fixy Krem 2 1 op śnieżki 1 szklanka miksowanych malin 3 łyżeczki żelatyny 4 łyżeczki cukru Dodatkowo 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 30 szt. podłużnych biszkoptów Herbata z cytryna i rumem do nasączenia biszkoptów Jajka ubijać z cukrem i cukrem waniliowym aż zbieleją i powiększa swoja objętość. Do ubitej masy jajecznej dodać olej a następnie powoli przesiane maki połączone z proszkiem do pieczenia i kakao. gotowe ciasto wylać na formę 25/40 wyłożona papierem do pieczenia: Piec w temperaturze 160 ° ok. 30 min. Wystudzić, przekroić na 2 blaty. Krem 1: Śmietanę wlać do garnuszka, pokruszyć do niej czekoladę , wsypać cukier waniliowy i podgrzewać na małym ogniu aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. nie gotować. Następnie wlać rum lub kilka kropel olejku rumowego dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia a potem wstawić do lodówki na kilka godzin żeby się dobrze wychłodziło. Najlepiej zrobić to poprzedniego dnia. Po wychłodzeniu ubijać jak śmietanę z dodatkiem śmietan-fixow. Krem 2 Maliny zmiksować z dodatkiem cukru, Żelatynę rozpuścić w 2 -3 łyżkach gorącej wody, trochę ostudzić i połączyć z malinami. Gdy masa zacznie tężeć przygotować śnieżkę według przepisu na opakowaniu i połączyć z tężejąca masa malinowa. Przekładać ciasto w kolejności: - ciasto -krem malinowy -biszkopty (Biszkopty nasączyć herbata z rumem) -dżem z czarnej porzeczki -krem czekoladowy -ciasto. Ciasta można też trochę nasączyć ale nie jest to konieczne bo jest delikatne w smaku i łatwo chłonie wilgoć z kremów. Gotowe ciasto udekorować dowolnie np. bita śmietaną.
PRZEPISY ZE ZDJĘCIAMI - BABKA METROWA.jpg
BABKA METROWA Składniki: jajka, 8 sztuk, cukier( ...
BABKA METROWA Składniki: jajka, 8 sztuk, cukier( dodatkowo 3łyżki do kremu), 1,1/2 szklanki, woda przegotowana zimna, 1/3szklanki, olej, 1/2 szklanki, mąka(dodatkowo 3 łyżki do kremu), 3szklanki proszek do pieczenia, 2czubate łyżeczki, kakao, 2,5łyżki KREM;, mleko, 2szkl, cukier waniliowy, 1op, żółtka, 5sztuk, budyń śmietankowy, 1 op, masło, 1ostka Opis przygotowania: 1. Jajka ubić z cukrem na puszusta masę,wlać wodę, olej ciągle mieszając dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia .Podzielić na dwie części a do jednej dodać kakao.Piec w wąskich blaszkach przez 30 minut w tem.180st.Gdy wystygną pokroić na kromki nie za grube. 2. KREM: W 1 szklance zimnego mleka rozbić budyń z mąką i żółtakami.Resztę zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.Wlać to na gotujące się mleko i gotować na małym ogniu ciągle mieszając aż zgęstnieje. 3. Margarynę utrzeć na puch i dodawać lyżka zimny budyń.Smarować kolejno biale ,czarne kromki ciasta i przykładać do siebie .Polać polewą ,wstawić do lodówki ,kroić po skosie....SMACZNEGO
PRZEPISY ZE ZDJĘCIAMI - CIASTO DYNIOWO KOKOSOWE2.jpg
CIASTO DYNIOWO KOKOSOWE Składniki: drobno starta d ...
CIASTO DYNIOWO KOKOSOWE Składniki: drobno starta dynia, 400 g mąka, 240 g cukier, 200 g jajka, 4 szt. stopione masło, 80 g wiórki kokosowe, 210 g (3 paczki) proszek do pieczenia, 3 płaskie łyżeczki starta skórka, z 1 cytryny cynamon, pół łyżeczki cukier puder, do posypania Opis przygotowania: 1. Jaja utrzeć z cukrem, dodać startą i odciśniętą z soku dynię, skórkę z cytryny, wiórki kokosowe i stopione masło. Na koniec wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Wszystko razem starannie wymieszać. Przelać do wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia formy (20 x 30 cm). Piec w 180 stopniach przez ok. 50 minut. Po upieczeniu wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem. 2. (www. beawkuchni.com)
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności