Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

ŚLIWKOWIEC W PIERZYNCE KOKOSOWEJ.jpg

renialen / Kulinaria / PRZEPISY ZE ZDJĘCIAMI / ŚLIWKOWIEC W PIERZYNCE KOKOSOWEJ.jpg
PRZEPISY ZE ZDJĘCIAMI - ŚLIWKOWIEC W PIERZYNCE KOKOSOWEJ.jpg
Download: ŚLIWKOWIEC W PIERZYNCE KOKOSOWEJ.jpg

31 KB

(600px x 450px)

0.0 / 5 (0 głosów)
ŚLIWKOWIEC W PIERZYNCE KOKOSOWEJ

Składniki na kruche ciasto:
- 1kost margaryny
- 3 szklanki mąki
- 4 żółtka
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 3-4 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżka smalcu lub oleju.
Składniki na bezę kokosową:
- 4 białka
- 3/4 szklanki cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 5-6 łyżek wiórek kokosowych

Dodatkowo:
- około 1 kg śliwek
- tłuszcz do wysmarowania blaszki
- bułka tarta do posypania ciasta pod śliwki
- cukier puder do posypania ciasta.

Czas
pieczenia: Pieczemy okolo 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Ciasto kruche:
Do mąki dodajemy margarynę Kasia, kroimy nożem i rozcieramy margarynę z mąką. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy jednolite ciasto. Około 2/3 ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na wysmarowaną tluszczem blaszkę. Pozostałą część ciasta wkładamy do woreczka i do zamrażalnika. Ciasto na blaszce posypujemy bułką tartą i wykładamy na nie czyste połówki śliwek.

Beza kokosowa:
Z białek ubijamy pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier a następnie mąkę ziemniaczaną. Gdy beza jest ubita dodajemy do niej wiórka kokosowe i delikatnie mieszamy. Gotową bezę wykładamy na śliwki. Na bezę zcieramy na tarce ciasto z zamrażalnika i pieczemy w nagrzanym piekarniku. Upieczone i przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

SZYBKI OBIADEK

Makaron 30 dkg- ugotować al dente. 1/2 młodej kapusty, 1/2 pora lub 1 większa cebula, 2 pomidory, 1/2 puszki kukurydzy, kiełbasa, kostka rosołowa, pieprz, sól, majeranek .Kapustę pokrojć w kwadraty, por w krążki (cebulę w talarki) ugotować z kostką rosołową. Gdy kapusta zmięknie dodać pokrojone pomidory bez skórki, kukurydzę, zioła i trochę oliwy.Dodać pokrojoną w krążki kiełbasę razem poddusić chwilę. Dodać makaron i smacznego.


SAŁATKA - Buraczki na zimę

3kg buraczków ugotować,starkować.
0,5 kg cebuli-pokroić w kostkę.
Pieprz,liść laurowy,kminek,ziele angielskie.
Zalewa: szklanka octu 10%, szklanka oleju,szklanka wody,szklanka cukru i 2 łyżki soli.
Liść,pieprz,cebulę wrzucić do zalewy. Zagotować. Dodać buraczki.Wymieszać i wkładać do słoików.
Smacznego
Przepis jest prosty,wypróbowany.
Inne pliki do pobrania z tego chomika
PRZEPISY ZE ZDJĘCIAMI - RAFAELLO Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ.jpg
RAFAELLO Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ • Biszkopt do rafaello: ...
RAFAELLO Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ • Biszkopt do rafaello: • 5 jajek • 1 szklanka cukru • 1 szklanka mąki • czubata łyżeczka proszku do pieczenia Masa do rafaello: • 1/2 litra śmietany kremówki (30 %) • 1 biała czekolada • wiórki kokosowe (ok 150-200 gram) • 1/4 kostki margaryny Upiec biszkopt, po upieczeniu i wystygnięciu przekroić ciasto na pół i jedną połówkę zetrzeć na tarce na okruszki (okruszki mogą być różnej wielkości, nie muszą być jak bułka tarta). Połowę śmietany wlać do garnka i podgrzać razem z margaryną i połamaną na płytki białą czekoladą. Podgrzewać aż czekolada i margaryna się rozpuszczą. Masę zostawić do ostygnięcia. Drugą połowę śmietany ubić. Do ostudzonej masy dodać pokruszoną połówkę biszkoptu i dużo wiórków kokosowych (tyle ile uda się połączyć z masą, ok 150 gram)oraz połowę ubitej śmietany. Połowę biszkoptu umieścić w tortownicy, wyłożyć na biszkopt masę i wyrównać wierzch. Na to położyć pozostałą połowę bitej śmietany i cały wierzch posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto rafaello zostawić w lodówce najlepiej na całą noc, wtedy jest najlepsze.
PRZEPISY ZE ZDJĘCIAMI - MAKOWY SMAKOŁYK.jpg
MAKOWY SMAKOŁYK Z PTASIM MLECZKIEM biszkopt z 3 ja ...
MAKOWY SMAKOŁYK Z PTASIM MLECZKIEM biszkopt z 3 jajek upieczony w formie 25/40 Biszkopt makowy: • 20 dag maku (zmielonego) • 25 dag mąki tortowej • 25 dag cukru • 7 jajek • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 1 cukier waniliowy Masa-ptasie mleczko: • 25 dekagramowe opakowanie serka homogenizowanego • 250 ml śmietany kremówki • galaretka cytrynowa • 4 łyżeczki żelatyny • 5 łyżek cukru pudru • paczka biszkoptów - okrągłych • polewa czekoladowa • dżem ananasowy Upieczony biszkopt ostudzić i posmarować dżemem ananasowym. Biszkopt makowy: Rozbić jajka oddzielając żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać przesianą mąkę z proszkiem i zmielony mak. Delikatnie dodać białka i łyżką połączyć. Upiec go w takiej samej formie jak biszkopt jasny. Masa -ptasie mleczko: żelatynę wraz z galaretką namoczyć w 1 szklance wody. Po ok.5 minutach postawić na gazie i rozpuścić. Odstawić do wystudzenia. W tym czasie ubić kremówkę dodać cukier puder i serek, połączyć i dodać oziębioną galaretkę z żelatyną. Na dżem ananasowy położyć biszkopt makowy (już zimny) a na niego wylać masę śmietanowo - serową. Gdy zacznie tężęć poukładać biszkopty. Odstawić do "stwardnienia" do lodówki. Następnie rozpuścić polewę czekoladową i polać bezładnie po biszkoptach.
PRZEPISY ZE ZDJĘCIAMI - BIAŁA DAMA.jpg
BIAŁA DAMA 500 g waniliowego serka homogenizowanego ...
BIAŁA DAMA 500 g waniliowego serka homogenizowanego 500 ml śmietany kremówki (30-35%) 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki żelatyny 150 ml gorącej wody cukier waniliowy puszka ananasów rodzynki torebka galaretki ananasowej Śmietanę kremówkę ubić na gładki gęsty krem. Należy zwracać baczną uwagę na konsystencję śmietany - ubijana zbyt długo stanie się grudkowata i będzie się źle łączyła z pozostałymi składnikami. Pod koniec miksowania dodać cukier puder, cukier waniliowy i serek waniliowy. Żelatynę wcześniej rozpuszczoną w gorącej wodzie ostudzić i dokładnie połączyć z masą. Dodać namoczone we wrzątku i osączone rodzynki oraz cząstki ananasa (kilka plastrów zostawić do dekoracji). Tortownicę wyłożyć własnoręcznie upieczonym biszkoptem lub lekko nasączonymi mlekiem biszkoptami. Przełożyć tężejącą masę. Na nią wylać galaretkę rozpuszczoną w połowie ilości wody zalecanej na opakowaniu i wymieszanej z sokiem z ananasa, przyozdobić pozostałymi plastrami ananasa i rodzynkami. Wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin.
PRZEPISY ZE ZDJĘCIAMI - TRUSKAWKOWA PYCHOTKA.jpg
TRUSKAWKOWA PYCHOTKA MASA BUDYNIOWA: ♥ 1/2 l mleka ...
TRUSKAWKOWA PYCHOTKA MASA BUDYNIOWA: ♥ 1/2 l mleka ♥ 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru ♥ 25 dag masła ♥ 3-4 łyżki cukru kryształu ♥ 1 cukier waniliowy MASA TRUSKAWKOWA: ♥ 1/2 kg truskawek ( mogą być mrożone) ♥ 3 galaretki truskawkowe MASA ŚMIETANKOWA: ♥ 1/2 l śmietany kremówki1 galaretka czerwona ♥ 1-2 łyżki cukru pudru DODATEK: ♥ 1 opakowanie okrągłych biszkoptów Upiec jeden biszkopt jasny i jeden biszkopt ciemny. WYKONANIE MASY TRUSKAWKOWEJ: Truskawki zmiksować i podgrzać, dodać suche galaretki i dobrze wymieszać lekko zagotować. WYKONANIE MASY BUDYNIOWEJ: Z mleka, cukru, cukru waniliowego, budyniu ugotować budyń. Utrzeć masło i dodać przestudzony budyń. WYKONANIE MASY ŚMIETANKOWEJ: Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki wody. Śmietanę ubić. Dodać cukier i tężejącą galaretkę. PRZEŁOŻENIE CIASTA: Biszkopt ciemny-masa budyniowa-połowa masy truskawkowej-biszkopty -połowa masy truskawkowej-masa śmietankowa-biszkopt jasny-polewa.
PRZEPISY ZE ZDJĘCIAMI - kotlet z ryżem.jpg
KOTLETY Z RYŻEM Składniki * 30 dkg mięsa mielonego * ...
KOTLETY Z RYŻEM Składniki * 30 dkg mięsa mielonego * 1 woreczek ryżu (urotowany) * przyprawa GYROS * 1 jajko * sól pieprz * natka piertuszki * szczypiorek * panierka * 2 łyżki oleju Sposób przyrządzenia: Wszystkie produkty wymieszać i dobrze wyrobić wąską blaszke posmarować olejem i posypać dno panierką, włożyć masę mięsno − ryżową , uklepać posmarować olejem i posypać panierką.. przyklepać panierke.. piec ok 45 min w 200 st Surówka 2 kalarepki 3 małe ogórki szczypiorek , koperek sól pieprz śmietana sok z cytryny łyżeczka cukru Kalerepkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, ogórki pokroic w cienkie plasterki.. dodac szczypiorek i koperek.. dodać sól, cukier, pieprz i skropić sokiem z cytryny, odstawić na ok godzine.. Odlać nadmiar soku, ale nie będzie go dużo. i dodać 2−3 łyżki śmietany, wymieszac..
PRZEPISY ZE ZDJĘCIAMI - BABKA METROWA.jpg
BABKA METROWA Składniki: jajka, 8 sztuk, cukier( ...
BABKA METROWA Składniki: jajka, 8 sztuk, cukier( dodatkowo 3łyżki do kremu), 1,1/2 szklanki, woda przegotowana zimna, 1/3szklanki, olej, 1/2 szklanki, mąka(dodatkowo 3 łyżki do kremu), 3szklanki proszek do pieczenia, 2czubate łyżeczki, kakao, 2,5łyżki KREM;, mleko, 2szkl, cukier waniliowy, 1op, żółtka, 5sztuk, budyń śmietankowy, 1 op, masło, 1ostka Opis przygotowania: 1. Jajka ubić z cukrem na puszusta masę,wlać wodę, olej ciągle mieszając dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia .Podzielić na dwie części a do jednej dodać kakao.Piec w wąskich blaszkach przez 30 minut w tem.180st.Gdy wystygną pokroić na kromki nie za grube. 2. KREM: W 1 szklance zimnego mleka rozbić budyń z mąką i żółtakami.Resztę zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.Wlać to na gotujące się mleko i gotować na małym ogniu ciągle mieszając aż zgęstnieje. 3. Margarynę utrzeć na puch i dodawać lyżka zimny budyń.Smarować kolejno biale ,czarne kromki ciasta i przykładać do siebie .Polać polewą ,wstawić do lodówki ,kroić po skosie....SMACZNEGO
PRZEPISY ZE ZDJĘCIAMI - CIASTO DYNIOWO KOKOSOWE2.jpg
CIASTO DYNIOWO KOKOSOWE Składniki: drobno starta d ...
CIASTO DYNIOWO KOKOSOWE Składniki: drobno starta dynia, 400 g mąka, 240 g cukier, 200 g jajka, 4 szt. stopione masło, 80 g wiórki kokosowe, 210 g (3 paczki) proszek do pieczenia, 3 płaskie łyżeczki starta skórka, z 1 cytryny cynamon, pół łyżeczki cukier puder, do posypania Opis przygotowania: 1. Jaja utrzeć z cukrem, dodać startą i odciśniętą z soku dynię, skórkę z cytryny, wiórki kokosowe i stopione masło. Na koniec wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Wszystko razem starannie wymieszać. Przelać do wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia formy (20 x 30 cm). Piec w 180 stopniach przez ok. 50 minut. Po upieczeniu wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem. 2. (www. beawkuchni.com)
PRZEPISY ZE ZDJĘCIAMI - PLACEK KUBA.jpg
PLACEK KUBA Składniki: 3 szkl mąki 1 marg, 6 ż ...
PLACEK KUBA Składniki: 3 szkl mąki 1 marg, 6 żółtek 1 proszek do pieczenia ( 3 łyżeczki ) 1 szkl śmietany wiśnie drelowane 3 kiśle wiśniowe Czas pieczenia: 20 min WYKONANIE: Margarynę zetrzeć z mąką, dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Podzielić na 6 części i schłodzić w lodówce. Rozwałkować jedną część a na placek położyć pianę ubitą z 2 białek z 2 łyżkami cukru i kiślem wiśniowym, na pianę ułożyć wiśnie drelowane i przykryć drugim plackiem. Tak wykonać drugi i trzeci placek. Pieczemy na złoty kolor, po upieczeniu przekładamy masą budyniową ( wg własnego przepisu ). Na wierzch polewamy polewą lub czekoladą. ______________________________________________________________________ MASA BUDYNIOWA SUPER Składniki : 6 żółtek 12 łyżek cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 2 cukry waniliowe lub laska wanilii 3 szklanki mleka (najlepiej 3,2%) 30 -35 dag masła (bez oleju) sok z połowy cytryny 1 kieliszek czystego spirytusu ...:) Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę (najlepiej mikserem), dodać jedną i drugą mąkę. Na końcu dodać mleko, wymieszać. 2 szklanki mleka zagotować z wanilią. Na wrzące mleko wlewać powoli masę jajeczną i mieszając (najlepiej sprężynką lub małą trzepaczką) - na wolnym ogniu ugotować budyń, uważając, aby się nie przypalił. Ugotowany krem budyniowy przełożyć do miski, wystudzić. Masło utrzeć "na puch" mikserem, dodawać po trochę wystudzony budyń. Połączyć, dodać sok z połowy cytryny oraz spirytus. Taki krem budyniowy doskonale sprawdza się w ciastach z owocami, do nadziewania babeczek, rurek oraz we wszelkich innych kombinacjach. Jeśli chcemy uzyskać połowę kremu czekoladowego, to do połowy gorącego, świeżo ugotowanego budyniu należy dodać pokruszoną czekoladę. Wtedy należy oddzielnie połączyć z masłem krem waniliowy i oddzielnie krem czekoladowy.
PRZEPISY ZE ZDJĘCIAMI - ŚLIMACZEK.jpg
ŚLIMAACZEK Ciasto 1: 6 jaj,1 szkl.cukru,11/2 szkl. ...
ŚLIMAACZEK Ciasto 1: 6 jaj,1 szkl.cukru,11/2 szkl.mąki,cukier waniliowy,1 łyżeczka proszku do pieczenia,2 łyżki kakao. Masa 1: 1Kasia,3 żółtka,budyń waniliowy na 3/4 litr mleka,2 szkl.mleka,3/4 szkl.cukru,cukier waniliowy. Ciasto 2: 3 jajka,3 łyżki mąki,3 łyżki cukru,szczypta proszku do pieczenia - to wszystko razy 2. Masa 2: 4 jajka,1/2 szkl. cukru pudru,Kasia. oraz 1 galaretka wiśniowa,brzoskwinie,2 galaretki pomarańczowe Czas pieczenia: ok.15-20 min Ciasto 1. WYKONANIE: Z podanych składników zrobić ciasto biszkoptowe. Ciasto wylewamy na formę wyłożoną natłuszczonym pergaminem zostawiając około 3 łyżki ciasta do którego dodajemy kakao i dokładnie mieszamy ciasto to rozlewamy na całej powierzchni biszkopta a następnie końcem małej łyżeczki robimy delikatnie kółka, aby powstał marmurkowy wzorek. Upieczone ciasto przekrawamy na dwie części. Ciasto 2.WYKONANIE: Z podanych składników upiec dwie rolady. Masa1.WYKONANIE: Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym,w 1/2 szkl.mleka rozpuścić budyń i wlać go do utartych żółtek dobrze wymieszać,resztę mleka zagotować do gotującego wlać budyń z żółtkami,zagotować.Po ostygnięciu utrzeć z KASIĄ. Masa 2.WYKONANIE: Całe jajka ubijamy na parze z dodatkiem cukru pudru.Po zdjęciu z naczynia z parą ubijamy nadal do chwili aż masa uzyska temperaturę pokojową.KASIE ucieramy na puszystą masę następnie dodając po łyżce,łączymy z ubitymi jajkami. Galaretkę wiśniową robimy według przepisu na opakowaniu,wylewamy na talerz stężałą kroimy na paski.Masę wykładamy na biszkopt przeznaczony na roladę i równo rozprowadzamy.Wzdłuż jednego boku biszkoptu układamy pasek stężałej galaretki.Podobnie robimy z drugim ciastem.Zwijamy rolady. Na formę wykładamy pierwszą część biszkoptu,a następnie połowę masy.Na wyrównaną masę układamy drugą część biszkoptu i pozostałą masę.Na przełożone biszkopty kładziemy po bokach rolady a środek wypełniamy pokrojonymi brzoskwiniami.Brzoskwinie zalewamy pomarańczową galaretką.
PRZEPISY ZE ZDJĘCIAMI - PAWI OGON.jpg
PAWI OGON Składniki: Ciasto: 4szkl.mąki, 2/ ...
PAWI OGON Składniki: Ciasto: 4szkl.mąki, 2/3szkl.cukru pudru, 1jajko, 2żółtka, 1margaryna, 1/2 szkl. kwaśnej śmietany, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 szkl. mielonych orzechów, słoik powideł śliwkowych, Krem: 3jajka , 1kostka masła, 1litr mleka, 1 szkl. cukru, 2 opakowania cukru waniliowego, 4 łyżki maki pszennej, 4łyżki mąki ziemniaczanej, Dodatkowo: 2 galaretki(takie same) winogrona lub ananasy opakowanie biszkoptów lub biszkopt z 3 jaj Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę dodac cukier, proszek do pieczenia-wymieszać i dodać margarynę.Składniki posiekać nożem i rozcierać dłońmi.Dodać jajka ,śmietanę i zarobić ciasto.Schłodzić w lodówce. Następnie ciasto podzielić na 4 części. Jedną część rozwałkować i wyłożyć na dużą(24cmx40cm) ,natłuszczoną formę.Piec ok. 20min, w tem.190stopni. Każdą z pozostałych części rozwałkować ,posmarować powidłami i posypać orzechami-zwinąć w roladę.Następnie upiec 3 kruche rolady o długości formy w której upiekliśmy 1 ciasto. Krem: odlać 1szkl.mleka i rozmieszać w niej obie mąki oraz jajka.Resztę mleka zagotować z cukrami. Ugotować masę budyniową i wystudzić. Dodatki : Galaretki przygotować wg. przepisu na opakowaniu. Masło utrzeć na puszysty krem, dodawać stopniowo budyń. (Do masy można dodać aromat śmietankowy) Na upieczony spód ciasta wyłożyć połowę kremu i ułożyć na nim roladki.Między roladki ułożyć owoce i zalać tężęjącą galaretką. Gdy galaretka zastygnie, wyłożyć drugą część kremu i przykryć biszkoptami lub upieczonym biszkoptem. Wierzch ciasta można polać polewą. Po przekrojeniu ciasto ma ciekawy wygląd i smakuje wybornie.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności