Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

YZZZZ9(5)(1).jpg

 PRZEPISY RÓŻNE - YZZZZ951.jpg
Download: YZZZZ9(5)(1).jpg

143 KB

(607px x 656px)

0.0 / 5 (0 głosów)

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

(476x432, 70Kb)

Przyprawy z największą ilością antyoksydantów
Zioła i przyprawy - smaczne i łatwodostępne.
Opóźniają procesy starzenia się,
mają wyjątkowe walory zdrowotne i oczywiście smakowe.
Co najważniejsze, zioła i przyprawy bogate w antyoksydanty,
służą naszemu zdrowiu i opóźniają procesy starzenia.
O jakich przyprawach mowa? 1. Zdrowie ukryte w ziołach
Cynamon, oregano, kurkuma,
bazylia, imbir, pieprz czarny, rozmaryn,
tymianek, majeranek, chili, papryka,
czosnek, kardamon –
oto lista przypraw
uszeregowana zgodnie z malejącym potencjałem przeciwutleniającym),
które pomogą ci utrzymać zdrowie.
Co ważne nie ma znaczenia czy spożywasz
je w postaci świeżej czy wysuszone.
Proces ich utrwalania nie obniży
zawartości przeciwutleniaczy.
(142x173, 16Kb)
(220x40, 4Kb)

obrazek

Boże, Ty żywisz ptaki powietrzne i przyozdabiasz lilie polne. Błogosławimy Ciebie za wszystkie stworzenia i za ten posiłek, który mamy spożywać. Prosimy Cię, Panie, daj wszystkim ludziom konieczne do życia pożywienie. Przez Chrystusa, Pana naszego. Amen.

SCHAB DOJRZEWAJĄCY
DOMOWY SPOSÓB
===================
1,5 kg schab wieprzowy bez kości
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki soli + 1/2 łyżki soli peklowej
1 łyżki suszonego majeranku
1 łyżka suszonego tymianku
1 główka czosnku
1 łyżka młotkowanego pieprzu
1 pończocha
3-4 os.
30 min
łatwe
tanie
Przygotowanie
Mięso myjemy i starannie osuszamy ręcznikiem papierowym, dokładnie obtaczamy mięso w cukrze. Schab przekładamy do metalowej foremki i wkładamy do lodówki na 36 godzin, z mięsa wypłynęło sporo płynu. Po tym czasie wylewamy płyn, myjemy mięso z cukru, osuszamy ręcznikiem papierowym i obtaczamy w mieszance soli i znowu wkładamy do lodówki na 36 godzin, po tym czasie go opłukujemy mięso z soli, wycieramy i obtaczamy dokładnie w mieszance przeciśniętego przez praskę czosnku wymieszanego z majerankiem, tymiankiem, młotkowanym pieprzem. Wkładamy na 36 godzin do lodówki. Po tym czasie przekładamy mięso do pończochy i wieszamy w przewiewnym, suchym, ale ciepłym miejscu. Ja powiesiłam przy kaloryferze. Zostawiamy na 4 doby. Po tym czasie możemy wyciągnąć z pończochy i konsumować, należy kroić wędlinę w bardzo cienkie plasterki. Schab może sobie wisieć dłużej.
Spróbujcie koniecznie -rewelacja...

obrazekobrazek

KIEŁBASA BIALA
==============


wieprzowina kl.I niepeklowana 1,5 kg (chude z szynki)
wieprzowina kl.II niepeklowana 1 kg (z łopatki)
wołowina kl. II 0,5 kg (gulaszowa)
tłuszcze twarde - podgardle - 0,7 kg
Przyprawy:
Użyte do peklowania:
peklosól 18 g/kg
Dodane podczas produkcji:
pieprz czarny 2 g/kg
czosnek 3 g/kg
kolendra 1 g/kg
papryka 1 g/kg
majeranek 1 g/kg
Jelita o średnicy do 36 mm (3-4 metry)

BOCZEK
---------
Surowiec:
boczek wieprzowy bez skóry i żeber 2 kawałki po 35 dag
Przyprawy:
1/4 szklanki cukru
1/4 szklanki soli + 10 g soli peklowej
1 łyżkę suszonego majeranku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka granulowanego czosnku
1 łyżeczka czarnego pieprzu ugniecionego w moździerzu
1 łyżeczka kolendry ugniecionej w moździerzu
gaza 0,5 m x 0,5 m
https://smaker.pl/przepis-boczek-dojrzewajacy,155894,kuchmariola63.html
https://static.smaker.pl/photos/f/0/3/f03eab02b2f8aa102d6aa12404acca58_368603_5a25641102202_wm.jpg


obrazek
ciasto bananowe
Masa bananowa:
700g gęstego jogurtu bananowego
3 średnie banany
3 galaretki cytrynowe
400 ml gorącej wody
Galaretka:
2 galaretki agrestowe
600 ml gorącej wody
600g zielonych winogron
większa paczka herbatników typu petitki
> 6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Przygotowanie
Spód blaszki (moja o wymiarach 18×28 cm) wykładamy herbatnikami.

Jogurty w temp. pokojowej (polecam je wyciągnąć godzinkę szybciej z lodówki).

Galaretki cytrynowe rozprowadzamy w gorącej wodzie, schładzamy do temperatury pokojowej. Następnie miksujemy z jogurtem, wrzucamy banany pokrojone w kosteczkę, delikatnie mieszamy. Całość wkładamy do lodówki, kiedy będzie miała konsystencję gęstej śmietany wylewamy ją na herbatniki, wkładamy do lodówki, aby zgęstniała.
Gdy masa będzie już odpowiednio stężała, wtedy nakładamy drugą warstwę herbatników. Galaretki agrestowe rozpuszczamy we wrzątku, schładzamy, kiedy zaczną tężeć, wykładamy je na wypestkowane zielone winogrona. Całość chłodzimy np. całą noc w lodówce. Smacznego!

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności