Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
nowa2016
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

🌟🎄Teresa 🌟🎄

widziany: 15.06.2024 09:48

dodatkowe uprawnienia
  • pliki muzyczne
    28312
  • pliki wideo
    3434
  • obrazy
    202767
  • dokumenty
    932

235776 plików
863,94 GB

Ukryj opis Rozwiń
FolderyFoldery
nowa2016
- 4 🔴 💙 rózne, linie
 
-- 44 🔶 🔶🔶 🔶🔶 🔶
 
-- 7 DOBRANOC
-- 8 RÓZNE tła TEZ
-- Awatorki ♥ ♥ ♥
 
1 avatorki pow -
---awatar 4 @@
- WIOSNA 3
 
Ptaki
- 🔴 🔴 XX nutki XX 🔴 🔴
 
- 🔴 🔴 nutki 1
beate45
﴾🌟﴾🌟﴾🌟 ob. fajne nowe
#### ██ ob. b. ładne 7 są f
 
🌼c🌼c🌼 ob ładne 01
#### ██ ob. b. ładne 8 ▄ ▄
#### ██ ob. b. ładne 9 p
#### ██ ob. b.ładne 6 różne
 
a - PANIE
@ @ Obrazki jesienne RÓZNE @
▣ ▣ ▣ KABARETY 🔷
▣ ▣ ▣ Nowy
 
▬ ☻☻☻ ob. rózne
 
banknoty 1948-65
kasandra1112
▼▼▼A tu wrzuć coś -PODPISZ SIĘ (ZZZZ)
►FRANCISZEK PAPIEŻ
◕ Widoki różne
◘ ◘ ◘ małe na 2 ♥ dom ♥
↔ Różne moje ↔ ◘
 
♥ Kuchnia
▄▀▄▀▄▀ 1 🔷
█ █ TŁA
 
█ █ █ ◘ ◘ ◘ █
 
◘ ◘ ◘ 1
◘ ◘ ◘ 2
◘ ◘ ◘ 3
★ Galeria 1 🔴
 
★ Galeria 🔴 🔴
 
(1) ob. zimowe
 
ob. rózne ładne
(2) Sliczne ob duzo
(3) Bardzo ładne ob duzo @@
 
@ @ ob. na 11 LISTOPADA
▲ ▲▲
 
ob. Zbyszka rózne
◕ ◕ Linie Kwiatowe
◕ ◕ ob.ładne █
◕ On i ona bez tła
◕ Ona bez tła
◕ Ona i On ◕
◕ Piękna Kobieta
 
◕ Tańczące gify
██ ♥ ♥ ob. różne 🔷 🔷 🔷 🔷 🔷
 
★★WZORKI KARTEK= NA WIERSZE CHOMIKUJ--
♥ 1-3 MAJA
 
◘ ◘ ◘ 1 maj
◘ ◘ ◘ 3 maja
◘ ◘ sw. 1 maja
♥ Boże Ciało
♥ Dni tygodnia
 
♥ GIFY TAŃCZĄCE
♥ Herby miast w Polsce
♥ KAWUSIA
 
♥ ob. widoki- puste
 
Zuza_a
♥ ob.do ♫ ♫ nutki
 
Gify Muzyczne
♥ ooo moje ❤ ❤
♥ ROMANTYCZNIE TAK....Z KWIATKIEM
 
♥ ROMANTYCZNIE TAK-3
♥ WIDOKI PNG
 
aakuk
❀ ❀ ❀ tła do
❤️️ ob. - WIOSNA
 
❤️️ ob. - ZIMA
 
❤️️ ob. 8 MARCA ❤️️
 
# 1
# 2
❤️️ ob. Buziaczki
❤️️ ob. emotki
 
- 2
Emotikonki Duże
❤️️ ob. JESIEŃ
 
❤️️ ob. małe = owady
 
❤️️ OB. RÓŻNE
 
❤️️ ob. smieszne
 
Wesołe obrazki
❤️️ ob.kobiety ❤️️
 
❤️️ OBRAZKI Z NAPISEM
❤ ❤ ❤ PIŁKA
❤️️ ❤ BZY
❤️️ ❤️️ OB. RÓŻNE ładne
 
Zuza_a
❤️️ ❤️️ TŁA
 
❤️️- 0b.małe na drugie
 
❤️️ 10 marca dzień mężczyzn
❤️️ ob linie
 
❤️️ ob. dzien
 
- 1
♥ Pozdrowieni a na dzień dobry
♥ Pozdrowieni a z różą
❤️️ ob.- LATO
 
❤️️ ob. rózne 11❤️️
 
♥ różne 2
♥ różne 3
❤️️ rózne @
❤️️ ob.jesien
 
❤️️ ob.lato
 
Graza451
lato
❤️️ ob.małe noc
❤️️ ob.widoczki
 
aakuk
❤️️ ob.wiosna
 
❤️️ ob.za nutke
 
- 1
❤️️ ob.zima
 
❤ OWOCE
❤ ŻAGLOWCE
❤ ❤ ❤ MIŁOSC
8 Marca Dzień Kobiet
ala61-61
CIASTA
 
Dekoracje potraw
Torty
CO MÓWIĄ KWIATY
dziewczyny
dziewczyny - pary
FOTKI AKTORÓW
 
grzyby - jesien
JAN PAWEŁ II
 
Benedykt XVI
Ulubione piosenki papieża
Wizyty Papieża
Karoce i powozy
KOBIETY
 
Kobiety sexi
kobiety w neglizu
Konie
kwiaty
 
Ładne kobiety
Licheń - zdjęcia
MARYSIA0307
Motory
obrazeczki ł
Obrazki duże ▄ ▄ ▄ ▄
Obrazy bez tła
ON I ONA
 
Piękne krajobrazy
Piękne miejsca na ziemi
Powódź-maj-201 0r
rameki i podkłady
ROMANTYCZNIE00
saa -ob. malowane ▄
Samochody
Serwisy stołowe
Sławne śluby
Śmieszne fotki
 
Śmieszne fotki - ruchome
SMUTEK - ŁZY
Stare chatki
 
Wiejskie chaty
Wiejskie uroki
Szkło - kieliszki
Taka była Polska
Tańczące gify
Teddd
Ukryta kamera
Urodziny, Imieniny
w ramce # # # ob
w cieniu zachodzącego słonca
WALENTYNKOWE ob. ♥ ♥
 
-- walentynki 2
# WALENTYNKI 2
walentynki 3
Widoczki-domki
Wodospady
Wszystko ❤
 
❤ 1
❤ 2
Wybryki natury
ZACHÓD SŁOŃCA
Żaglowce
Zamki świata
Zamki i pałace-Polskie
zima
 
Zima
💙 💙 @ 1
🔴 kobiety 🔴🔴🔴
🔴 🔴 ob. 2
🔴 🔴 ob. 3
🔴 chryzantemy
🔴 od Miecia 🔴🔴🔴
🔴 różne 1
☻ ☻ ☻ ☻ DUZE 1
 
Zachomikowane
☻☻🔷 @ 🔶 nowe NUTKI 🔷🔴🔴
 
ŻŻŻŻ 🔶 nowe NUTKI 🔷🔴🔴
♟♟ Pomoc
♠ ♠ różne 🔷 🔷
 
♥ ♥ ♥ 10 🔷 🔷
❤️️ ❤️️ ❤️️ Ł. KWIATY
 
różne kwiaty
❤ ♥ ♥ FILMY ( 987)
❤ ♫♫ A tu teraz ♫
❤ ♫♫ A tu teraz ♫ ♠♠
❤ ♫♫ A tu teraz ♫kolendy
❤ ♫♫ B
 
❤ ♫♫ czeka są już
❤ ♫♫ MUZA =hasło 1234 🔴 🔴 🔴 🔴 🔴🔴 🔴 🔴 🔴
❤ ♫♫ NOWE
❤ ♫♫ wysłane już ♫
❤ ♫♫◄A tu teraz ◄◄
❤ 1 LISTOPADA, 2LISTOPADA
 
❤ 11 LISTOPADA
 
♥ 11 listopada
❤ 21 i 22 STYCZNIA
❤ 23 CZERWCA DZIEŃ OJCA
❤ 26 MAJA DZIEŃ MATKI
 
✿PIOSENKI
❤ 30 LISTOPADA
❤ 30 WRZEŚNIA DZIEŃ CHŁOPAKA
❤ Afryka
 
❤ Dokumenty
❤ Dzien Mezczyzn
❤ KONIE
❤ LICHIEŃ SANKTUARIUM MATKI BOŻEJ LICHEŃSKIEJ
 
- 1
❤ moje napisy ▄ ▄ ▄ ▄
❤ Najpiekniejsze
 
❤ nowa
❤ NOWE STADIONY W POLSCE
❤ obrazki wiosna ❤
❤ ODESZLI od NAS ❤ ❤
❤ PIOSENKI!!! dla 3,4 latków
 
kodeks drogowy
❤ Prywatne
❤ Weekend
❤ WIATRAKI
❤ WIELKANOC-palmowa
❤ WIOSNA #
❤ WWW
❤ zachomikowane
10 miejsc,których nam zazdroszczą
A A A 🌷️️🌷🌷️️🌷 ▄▄ ▄▄ ♥
 
A A A 🔴
 
A A A 🔶 💙 🔷 NUTKI
 
️️️Banknoty PRL-u --
 
BARKA i inne pieśni
buziaki
BYDGOSZCZ
 
Chaty x
ĆWICZENIA NA KRĘGOSŁUP
 
@C ĆWICZENIA NA KRĘGOSŁUP @
ĆWICZENIA NA KRĘGOSŁUP(1)
D3
Domy ZNANYCH
 
ZDJECIA POLAKÓW
ZDJECIA POLAKÓW(1)
domy współczesne
 
pałace i zamki
Fajne Kibelki
Garou
Herby województw Polski
Hymny narodowe. Wszystkie państwa świata. 375 hymnów w wykonaniu Orkiestry Symfonicznej Radia Słowackiego. Wysoka jakość
Jacek Kierok
KOBIETY LATO 💙 💙
KOBIETY MALOWANE
Miasto Bydgoszcz tu mieszkam
Młyny wodne
Moje prywatne
NOWY ROK X X X
OBRAZKI RÓŻNE 🔴 🔴 🔴
PIOSENKA o gosposi
PIOSENKA o komarze
PIOSENKA o mrówce
Playlisty
ruchome
stare zamki i pałace
stare zamki video
Stoły weselne
TŁUMACZENIA - TELEDYSKI ! - free
Video nutki 🔴 10
Video nutki 🔴 12
Video nutki 🔴 1
Video nutki 🔴 11
Video nutki 🔴 2 ♥
Video nutki 🔴 3
Video nutki 🔴 4
Video nutki 🔴 5
Video nutki 🔴 6
Video nutki 🔴 7
Video nutki 🔴 8
Video nutki 🔴 Kobiety 1
Video nutko 🔴 9
VIOLETTA WILLAS
Widoki 1
 
Widoki ładne
Wodospady
WW ♟♟ Pomoc
Ż ŻŻ - stas
 
Zachomikowane fajne ob
Żaba
 
Żaba 1
 
MUZYKA RÓZNA
żaba 2 ▄▄▄ hania
Żaba Żaba Żaba 3 ▄ ▬ ▄ WANDA
zachomikowane nutki
ŻE- WIELKA XXXXX
ZIMA 2
 
ZIMA W BYDGOSZCZY
ZNANE POLKI GOŁO
Życzenia ❤ ❤IMIENINOWE
ZZZZ ♥ ♥ ♥ marek
ZZZZZ ♥♥♥ PRYWATNE
ZZZZZ##
ŻŻŻŻŻŻ 1
 
ԑ̮̑♦̮̑ɜ ԑ̮̑♦̮̑ɜ ԑ̮̑♦̮̑ɜ 🌟 Galeria 5 █ ◘
 
🌟 🌟 = 02 ▄ sa ob
🌟 🌟 = 03 @@@ sa ▄ ▄ ▄
🌟 🌟 = 04
🌟 🌟 = 05
🌟 🌟 = 01 małe jesienne tez ▄▄
🌷️️🌷 ♣ ◘◘◘ WYSŁANE nutki
 
🎀 🔷 🎀 Ob. 01 różne małe
 
💘 💘 💘 NOWY KOMP 💘
 
💙 💙 @ @
 
beate45
🔴 6 0b 🌟
 
🔴 VIDEO nutki 9
🔴 💙 🔴 Moje potrzebne
🔴 🔴 11 KOLORY
 
ob. RÓŻNE
🔴 🔴 🔴 █ █ 1 różne
 
🔶 🔶🔶 🔶
 
◄☼►PIOSENKI 03❖
koledy na teraz
Stare samochody Antyki
🔷 🔷 🔶 🔶 małe rózne ł
Pokazuj foldery i treści
« poprzednia stronanastępna strona »
  • 118 KB
  • 28 lut 16 9:50
obrazek

z chomika wielosmakowa

  • 38 KB
  • 28 lut 16 9:50
Składniki:

* 110 g masła
* 1 szklanka cukru pudru
* 1 jajko
* 1 1/4 szklanki mąki
* 3/4 łyżeczki sody
* 2 łyżeczki zmielonego cynamonu

Sposób przygotowania:

* 1. Włożyć masło i 3/4 szklanki cukru pudru do miski i ucierać do uzyskania lekkiej, puszystej masy.
* Dodać jajko i dobrze utrzeć.
* 2. Przesiać mąkę, wymieszać z sodą i dodać do masy maślanej.
* Wyłożyć ciasto na oproszoną mąką stolnicę i szybko wyrobić.
* Owinąć w folię plastikową i chłodzić 30 minut w lodówce, aż stwardnieje.
* 3. Wsypać cynamon i pozostały cukier do miseczki i wymieszać.
* Z ciasta uformować małe kulki i otoczyć je w cukrze z cynamonem.
* Ułożyć w odległości 5 cm od siebie na lekko posmarowanej tłuszczem blasze i piec 8 minut lub do zrumienienia.
* Wyjąć na druciany stojak do ostygnięcia.

Uwagi:
WYSTARCZA NA 25 SZTUK
Piec w temperaturze 180°C
Przygotowanie 15 min + czas chłodzenia Pieczenie 8 min
Tłuszcz (w dowolnej postaci) nadaje pieczonym produktom miękkość i wydłuża czas przechowywania.
W większości wypieków można wymiennie stosować dobrej jakości margarynę i masło.

z chomika Milenianka17

  • 97 KB
  • 28 lut 16 9:50
KARINA ZAPRASZAM:::::::Przepis na "pepuchy"
pol kilo maki.
pol kilo twarozku rzadkiego-taki z pudeleczka.
5 jajek calych
5lyzek cukru
2kieliszki rumu.
1cukier waniliowy
1 proszek do pieczenia.
Wszystkie skladniki wymieszac razem,jak bedzie ciasto bardzo geste dodac troche mleka,wyrobic dobrze lyzka,nie mikserem.Piec na oleju z obydwu stron(ja wyjmuje jeden i patrze czy jest w srodku dobry)Smazyc jak paczki.

zachomikowany

  • 34 KB
  • 28 lut 16 9:50
Karpatka
1 szklanka wody
12,5 dag margaryny
1 łyżeczka proszku
Wszystko zagotowac,w czasie gotowania wsypac 1 szklankę mąki,wymieszac i ucierac kałką.Po wystygnięciu dodawac po 1 jajku(4 jajka)i ucierac .Dwie blachy dobrze wysmarowac i wyłożyc ciasto.Piec w nagrzanym piekarniku na złoty kolor 10 min.w 200C i 15-20 mni 180C
lub na termoobiegu 180C 25-30 min. obie blachy.
Krem
0,5 litra mleka
2 łyżki mąki zwykłej
2 łyżki kartoflanki
10 dag cukru+cukier waniliowy
2-3 łyżki oleju
ugotowac budyń
Utrzec z 1 kostką margaryny,wierzch polukrowac lub posypac cukrem pudrem.

z chomika Brunetka6853

  • 36 KB
  • 28 lut 16 9:50
Snikers

40 dag mąki
20 dag margaryny
15 dag cukru
4 żółtka-białka ubic z 25 dag cukru
3 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku
1 łyżeczka sody
powidła śliwkowe
po 20 dag rodzynek i orzechów,4 łyżki skórki pomarańczowej w cukrze

Ciasto zagnieśc podzielic na 2 części,każdą częśc posmarowac powidłami ,posypac bakaliami i na wierzch ubita piana z białek.Piec obie blachy na termoobiegu 25-30 min w tem 180C.Ciasto przełożyc kremem jak do karpatki i polukrowac.
0,5 litra mleka
2 łyżki mąki zwykłej
2 łyżki kartoflanki
10 dag cukru+cukier waniliowy
2-3 łyżki oleju
Do kremu można dodac czekoladę.

z chomika Brunetka6853

  • 56 KB
  • 28 lut 16 9:50
SERNIK Z BRZOSKWINIAMI

Ciasto:
25 dag. mąki
2 jajka (całe)
14 dag. cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
14 dag. margaryny
Zagnieść ciasto i wyłożyć nim dno i boki blaszki wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.

Ser:
1 kg. sera
1 1/4 szkl. mleka
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
1/2 szkl. oleju
2 jajka (całe)
4 żółtka
1 szkl. cukru kryształu
Ubić mikserem jajka, żółtka, cukier. Dodać zmielony 2-krotnie ser, mleko, suche budynie,cukier waniliowy i olej. Brzoskwinie skroić w kostkę dodać do sera i wszyszko razem dodrze połączyć. Wylać na ciasto wyłożone w blaszce i piec ok. 50 min.

z chomika Brunetka6853

  • 37 KB
  • 28 lut 16 9:50
MAKOWIEC NA BISZKOPCIE
0,5 kg maku
1szkl cukru lub słoiczek miodu sztucznego
3 jajka
3/4 kostka masła lub margaryny
1 aromat migdałowy
1 łyżki kaszki mannej lub 2 łyżki kartoflanki
1 łyżeczka proszku
bakalie
Wyk.
Mak skręcić na sucho sparzyć wodą dodać margarynę cukier lub miód aromat proszek i żółtka na koniec ubitą pianę z białek.Masę wylać na blachę i piec ok.30 min.,w tym czasie ubić biszkopt z 4 jaj i wlać na masę makową i jeszcze piec 20-25 min.Po wystudzeniu wyjąć placek tak by biszkopt był na dole.Zrobić krem jak na tort z 1 kostki margaryny dodając kakao sparzonego wodą i bakalie i czekoladę.Wyłożyć krem na wierzch placka,potrzec czekoladą.Może pracochłonne ale ja smakuje,życzę smacznego.
Krem
1 kostka margaryny-25dag
2 jajka
4 łyżki cukru
kopiasta łyżka kakao-sparzyc gotującą wodą
1 cukier waniliowy-16g

z chomika Brunetka6853

  • 30 KB
  • 28 lut 16 9:50
MILKY WEY

Biszkopt ciemny z 4 jaj

Masa śmietanowa
0,5 litra kremówki
łyżka żelatyny(wlewamy letnią)
2 łyżki cukru pudru
Śmietanę ubic dodac cukier i letnią żelatynę(żelatynę namoczyc w 2-3 łyżkach zimnej wody a gdy napęcznieje zalac gotującą do 1/4 szklanki)

Masa czekoladowa
3/4 kostki margaryny
2 czekolady(mleczna+gorzka)
Wszystko roztopic,po wystudzeniu dodac 3 żółtka i pianę z białek

z chomika Brunetka6853

  • 48 KB
  • 28 lut 16 9:50
CAPPUCCINO

I ciasto:
28 dag. cukru kryształu
16 dag. mąki pszennej
4 dag. kakao
8 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodoawć po żółtku i po trzy łyżki cukru, ubijać do białości jak na biszkopt. dodać pozostałe składniki, wymieszać dokładnie ale powoli. Ciosto wylać na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Upiec. Po upieczeniu przekroić na dwie częsci.

II ciasto:
20 dag. wiórek kokosowych
5 białek
1 szkl.cukru kryształu
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić dodać cukier i dalej ubijać do sztywności. Dodać wiórki, mąkę i proszek do pieczenia, lekko wymieszać. Piec na złoty kolor w temp. 160 - 180 przez 30 min.

MASA:
5 żółtek
1 cukier waniliowy
3 łyżki mąki pszennej
1 budyń śmietankowy lub waniliowy
2 szkl. mleka
3/4 szkl. cukru
1 kostka masła lub jakiejś dobrej margaryny
3 dag. kawy cappuccino w proszku
Mleko, cukier, budyń, mąkę, cukier waniliowy i żółtka zmiezać i ugotować budyń. Masło utrzeć na puch, dodać wystudzony budyń oraz kawę, ciągle ucierając.

Przełożenie placka:
I ciasto - masa - II ciasto - masa - I ciasto - polewa - można posypać orzechami.
SMACZNEGO!!!!!

z chomika Brunetka6853

  • 34 KB
  • 28 lut 16 9:50
ZEBRA

2,5 szkl. mąki
2 szkl. cukru
1 szkl. gazowanego napoju pomarańczowego
0,5 szkl. oleju
5 jaj
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1 pomarańczowy olejek zapachowy (aromat do ciast)
Ubić pianę z białek, a gdy będzie bardzo sztywna, dodać cukier i żółtka jaszcze chwile ubijać. Następnie wlać olej, napój pomarańczowy, olejek, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać ręcznie lub na naj mniejszych obrotach mikserem. Podzielić ciasto na dwie części. Do jednej wsypać kakao, do drugiej dwie łyżki mąki. Do blachy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej taryą bułką wlewać łyżką na przemian białe i ciemne ciasto. Upiec w dobrze nagrzanym piekarniku.

z chomika Brunetka6853

  • 30 KB
  • 28 lut 16 9:50
Agrestowiec
Biszkopt z 4 jaj
0,5 litra soku z agrestu
0,5 litra wody
3 budynie śmietankowe-40g
4 łyżeczki żelatyny-zalac małą ilością wody
15 dag cukru
Ugotowac z wszystkiego budyń,do gorącego dodac namoczoną żelatynę.Zimny budyń utrzec z 1 kostką margaryny i dodac 3 żółtka.Masę wyłożyc na biszkopt,na masę ułożyc agrest i zalac 2 galaretkami agrestowymi.

z chomika Brunetka6853

  • 21 KB
  • 28 lut 16 9:50
Składniki:

1 kg śliwek węgierek
cukier puder
cukier waniliowy
Na ciasto:
5 jaj
5 łyżek mąki ziemniaczanej
5 pełnych łyżek cukru
otarta skórka z cytryny
łyżka proszku do pieczenia
tłuszcz
byłka do formy

Jak przyrządzić:

Śliwki starannie umyć, przekroić na pół, wyjąć pestki
Z białek ubić sztywną pianę, dodając stopniowo po trochu cukier
Do piany dodać od razu wszystkie żółtka, następnie mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, otartą skórkę z cytryny.
Ciasto rozłożyć równą cieniutką warstwą na wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blaszce do pieczenia
Na cieście ułożyć rządkami połowki śliwek, wstawić do nagrzanego( 180 st) piekarnika.
Piec około 25 min.Lekko zrumienione ciasto wyjąć z piekarnika i odrazu mocno posypać cukrem pudrem z wanilią

zachomikowany

  • 32 KB
  • 28 lut 16 9:50
Pianka

Biszkopt ciemny z 4 jaj
Masa
1,5 kostki margaryny
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mleka
6 łyżeczek żelatyny
1 cukier waniliowy
6 jaj
1 olejek cytrynowy
Margarynę,cukier i żółtka utrzec do białości,1 szklankę mleka zagotowac,a 0,5 szklane mleka zimnego namoczyc żelatynę i gdy napęcznieje wlac do gorącego mleka.Do utartej masy wlewac przestudzone mleko,ciągle mieszając.Gdy masa zacznie gęstniec dodac ubite białka delikatnie mieszając.Proszę pamiętac by wszystkie składniki miały jednakową temperaturę,inaczej się zważy.
Polewa
1 gorzka czekolada
1/4 kostki margaryny

z chomika Brunetka6853

  • 13 KB
  • 28 lut 16 9:50
Ciasto czekokremowe

Składniki

• CISTO
• 250 g margaryny
• 4 łyżki kakao
• 4 łyżki mleka
• 1,5 szklanki cukru
• 3 jajka
• skórka otarta z cytryny
• 1,5 szklanki mąki
• cukier waniliowy

• opakowanie proszku o pieczenia (18 g)

• KREM
• dwa budynie waniliowe
• 3 szklanki mleka
• cztery łyżki cukru
• 100 g masła

• I NA KONIEC

• gotowa polewa pełnomleczna

Etapy przygotowania

1. CIASTO Margarynę, kakao, cukier i mleko połączyć, rozpuścić na małym ogniu, zagotować, mieszając od czasu do czasu, aby się nie przypaliło.

2. Masę wystudzić.

3. Następnie dodawać żółtka, mąkę z proszkiem, cukier waniliowy i skórkę otartą z cytryny, całość utrzeć mikserem.
Na końcu dodać pianę ubitą z białek, delikatnie wymieszać.

4. Tak przygotowane ciasto przelać na blachę i upiec w 190 stopniach.
Czas pieczenia ok. 30 - 40 minut.

5. KREM Dwa budynie waniliowe ugotować wg przepisu na opakowaniu w trzech szklankach mleka i czterech łyżkach cukru.

6. Budyń wystudzić, następnie dodawać go do masła, ucierać mikserem

7. Wystudzone ciasto przekroić, przełożyć kremem, udekorować polewą.

**********************************************************************

z chomika grawaw57

  • 5 KB
  • 28 lut 16 9:50
Ciasto: 3 szklanki mąki, 0,5 szklanki cukru pudru, 15 dag miodu, 0,5 kostki margaryny, 2 jaja, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 łyżeczka sody oczyszczonej. Krem: 0,5 l śmietanki kremówki (36% lb 30%), ja daję 1 l 3 łyż. żelatyny. Polewa: 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego. Do dekoracji: 10 dag posiekanych orzechów włoskich lub ziemnych nie solonych w całości Mleko w puszce wstawić do garnka z wodą i gotować przez 3 godz.-poczekać aż wystygnie. Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 2 równe części. Formy posmarować margaryną i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przenieść do form i piec około 15 minut w temp. 200 C. Śmietanę ubić na puszystą masę. Nastepnie dodać do niej wcześniej rozpuszczoną żelatynę. Kremem przełożyć dwa upieczone i ostudzone placki. Na wierzchu ciasta rozsmarować mleko (tw. toffi). Posypać orzechami

zachomikowany

  • 12 KB
  • 28 lut 16 9:50
Rafaello karmelowe

Przygotowanie: 30 minut

Składniki
• 1 gotowy spód biszkoptowy
• 30 - 40 dag wiórków kokosowych
• 15 dag margaryny
• 3 szklanki mleka
• 1 szklanka cukru
• 2 torebki śmietanki śnieżki

Etapy przygotowania

1. Połowę przygotowanych wiórków, cukier i jedną szklankę mleka gotować do uzyskania karmelowego koloru i smaku. Pamiętać o mieszaniu.
Lekko wystudzić i połączyć z margaryną. Wyłożyć na spodzie biszkoptowym.

2. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody.
Ubić śnieżkę w 2 szklankach mleka.
Dodać cukier puder i wymieszać z pozostałymi wiórkami. Połaczyć z żelatyną i wyłożyć na masie karmelowej.

3. Wierzch ciasta posypać wiórkami, udekorować białą czekoladą lub polewą. Schłodzić.

4. Do ciasta można użyć dowolny placek biszkoptowy.
Ewentualnie upiec, przekroić i drugą część wykorzystać np. do Cherii.
Zamiast śnieżki można użyć kremówki z dodatkiem fix i cukru, ale kalorii będzie więcej.

**********************************************************************

z chomika grawaw57

  • 11 KB
  • 28 lut 16 9:50
Jabłecznik najlepszy na świecie

Przygotowanie: 20 minut

Pieczenie: 30-40 minut

Składniki
• 1-1,5 kg kwaskowatych jabłek (najlepiej antonówek)
• 500 g mąki
• 250 g masła roślinnego lub innego tłuszczu
• 4 żółtka
• 200g cukru
• 1 łyżka śmietany
• 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 łyżka bułki tartej

Etapy przygotowania

1. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
A następnie przesmażyć w garnku z łyżką cukru (niekoniecznie) podlewając odrobiną wody, żeby się nie przypaliły (można dodać troszkę cynamonu).

2. W celu przygotowania ciasta należy mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, a następnie przesiekać z nią tłuszcz.
Potem dodać żółtka, cukier i śmietanę i wszystko dokładnie zagnieść.
Następnie podzielić je na 2 części i rozwałkować.

3. Jedną część ułożyć na prostokątnej blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, posypać tartą bułką i nałożyć masę jabłeczną. Następnie należy jabłka przykryć drugą częścią ciasta, nakłuć je widelcem i piec w temperaturze 180 stopni C przez około 30 min. Posypać cukrem pudrem.
Podawać z bitą śmietaną.

**********************************************************************

z chomika grawaw57

  • 15 KB
  • 28 lut 16 9:50
Tort orzechowy

Przygotowanie: ok 1,5 godz.

Składniki na 10 porcji
• 10 jajek
• 200 g cukru pudru
• 250 g mąki
• 150 g zmielonych orzechów włoskich
• łyżka proszku do pieczenia
• opakowanie cukru waniliowego
• 2 łyżki oliwy
• szklanka zmielonych biszkoptów

Masa:
• 400 g orzechów włoskich
• 400 ml mleka
• 300 g cukru
• 400 g masła
• kieliszek spirytusu

Etapy przygotowania

1. Oddziel białka od żółtek.
Z białek ubij sztywną pianę.

2. Dodaj cukier, cukier waniliowy i ubijaj, aż składniki połączą się.

3. Delikatnie wmieszaj żółtka.

4. Zmielone orzechy wymieszaj z mąką, zmielonymi biszkoptami i proszkiem do pieczenia.
Stopniowo dodaj do piany.

5. Wlej oliwę.
Przelej do formy o średnicy 26 cm wysmarowanej masłem i posypanej mąką, wygładź wierzch.

6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 40 minut.
Wyjmij i pozostaw w formie aż do całkowitego ostygnięcia.

7. Przygotuj masę.
W gotującym się mleku rozpuść cukier.
Gotuj na małym ogniu 5-10 min, aż zgęstnieje i zmniejszy objętość.

8. Stopniowo dodawaj do ciasta zmielone orzechy.
Mieszaj na małym ogniu jeszcze około 5 min. Odstaw do ostygnięcia.

9. Ucieraj masło, aż się spieni, a następnie dodaj go do masy orzechowej. Wlej kieliszek spirytusu.

10. Ciasto przekrój w poprzek na trzy jednakowe warstwy, przełóż je kremem.

11. Rozsmaruj krem także po bokach i na wierzchu tortu.
Udekoruj połówkami orzechów i bakaliami.


**********************************************************************

z chomika grawaw57

  • 15 KB
  • 28 lut 16 9:50
Śmietanowiec

Składniki
• 1/2 l śmietany kremówki

• 1/4 szklanki mleka
• łyżka cukru pudru
• 2 torebki cukru waniliowego
• 2 torebki curu waniliowego
• 2 czubate łyżki żelatyny
• 3 galaretki (każda w innym kolorze)
• puszka ananasów
• bakalie według uznania - posiekane orzechy, rodzynki itp.

Etapy przygotowania

1. Żelatynę namoczyć w mleku, 2 galaretki (każdą oddzielnie) rozpuścić w małej ilości wody, po stężeniu pokroić w kostkę.

2. Ananasy odsączyć i także pokroić w niewielką kostkę.
W syropie z ananasów umoczyć biszkopty i wyłożyć nimi dno dużej tortownicy.

3. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać pokrojone galaretki oraz ananasy i porządnie wymieszać.

4. Namoczoną w mleku żelatynę podgrzać i rozpuścić.
Dodać do śmietany, wymieszać, przełożyć do tortownicy, udekorować wierzch krążkami ananasa, zalać trzecią galaretką i wystudzić.

**********************************************************************

z chomika grawaw57

  • 38 KB
  • 28 lut 16 9:50
Ciasto:
8 jajek
15 dag mąki krupczatki
15 dag cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1,5 dag cukru waniliowego
sól

Do przygotowania formy:
2 łyżki margaryny,
2 łyżki bułki tartej

Krem:
25 dag masła
2 jajka
4 łyżki cukru
1,5 dag cukru waniliowego
75 ml rumu

Poncz:
75 ml rumu
1/3 szklanki mocnej esencji herbacianej

Polewa:
10 łyżek cukru
2 łyżki kakao
12 dag margaryny
10 kostek czekolady

Przygotowanie ciasta:
Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli oraz 8 łyżkami wody na pianę. Do piany, nadal ubijając, dodawać po żółtku, łyżce cukru oraz cukier waniliowy aż masa będzie sztywna. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać, dodać do ubitej masy i delikatnie wymieszać. Formę do pieczenia (25 x 35 cm) wyłożyć papierem, a papier wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Ciasto wlać do formy i piec 35-40 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Formę z upieczonym ciastem wyjąć z piekarnika, położyć do góry dnem na czystej ściereczce i zostawić do wystygnięcia. Następnie odwrócić ją, okroić nożem boki ciasta, wyjąć ciasto z formy i zdjąć papier. Przekroić placek na pół.

Przygotowanie ponczu:
Połączyć esencję herbacianą z rumem, tak aby ponczu było 1/2 szklanki. Nasączyć nim połowę placka, zużywając do tego połowę ponczu. Resztą ponczu nasączyć drugą połowę placka.

Przygotowanie polewy:
Margarynę, cukier, 6 łyżek wody połączyć w garnku i zagotować, stale mieszając. Zdjąć z ognia, dodać pokruszoną czekoladę i nadal mieszać, aż czekolada rozpuści się i powstanie jednolita masa.

Przygotowanie kremu:
Masło utrzeć na puch. Jajka ubić z cukrem na gęstą masę i połączyć z masłem. Dodać rum, cukier waniliowy i utrzeć na gładki krem.
Odłożyć 3 łyżki kremu, a pozostałym kremem posmarować bardziej nasączoną połówkę placka. Na niej położyć drugą połówkę, cienko posmarować ją odłożonym kremem i polać ostudzoną polewą czekoladową. Ciasto wstawić na 1 godziną do lodówki. Kroić na kwadraty i każdy z nich dekorować bitą śmietaną.

z chomika Zeeb

  • 71 KB
  • 28 lut 16 9:50
Składniki:

Ciasto maślane:
* 30 dag masła
* 10 dag mąki

Ciasto kluskowe:
* 20 dag mąki
* 1/2 jajka
* 1/2 łyżki octu (6-proc.)
* woda

Krem waniliowy:
* 1/2 litra mleka
* 4 żółtka
* 1 jajko
* 8-10 dag cukru
* rdzeń (ziarenka) z 1 laskiwanilii
* 3 dag mąki ziemniaczanej

oraz:
* 3 dag cukru pudru z wanilią

Sposób przygotowania:
Przygotuj ciasto maślane: przesiej mąkę na stolnicę, dodaj masło i posiekaj wszystko na jednolitą masę. Przygotuj ciasto kluskowe: zagnieć ciasto z podanych składników, dodając tyle wody, aby miało konsystencję ciasta pierogowego. Wyrób starannie, aby nie było grudek i rozwałkuj na kształt koła. Środek ciasta powinien być nieco grubszy. Z ciasta maślanego uformuj prostokąt, ułóż go pośrodku rozwałkowanego ciasta kluskowego. Złóż boki ciasta kluskowego ponad ciastem maślanym, formując kopertę. Delikatnie rozwałkuj, pamiętając, aby przesuwać wałek tylko w jednym kierunku (moja babcia mówiła, że to bardzo ważne!). Rozwałkowane ciasto złóż na 3 części, zawiń w czystą ściereczkę i włóż do lodówki. Po 15-20 minutach rozwałkuj ciasto jeszcze raz, ponownie złóż na trzy części, zawiń w ściereczkę i włóż do lodówki. Te czynności powtórz jeszcze dwa razy, wkładając za każdym razem ciasto na 15-20 minut do lodówki. Za ostatnim razem rozwałkuj ciasto na grubość 1 cm, ułóż je na dużej blasze i wstaw do mocno nagrzanego piekarnika. Piecz 15 minut w temp. 250°C, a następnie wyjmij i ostudź. W tym czasie przygotuj krem: utrzyj na puszystą masę żółtka z jajkiem, rdzeniem wanilii oraz cukrem. Zagotuj w garnku szklankę mleka, a pozostałe zimne mleko wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Wlej do wrzącego mleka i zagotuj, ciągle mieszając. Powoli dodawaj utarte żółtka, cały czas mieszając i podgrzewając masę na malutkim ogniu. Gdy masa zrobi się gęsta, przełóż garnek do większego naczynia z zimną wodą i ostudź, nie przerywając mieszania. Ciasto przekrój na dwa placki, odetnij nierówne brzegi ostrym nożem. Jeden placek posmaruj kremem waniliowym, a drugi pokrój na prostokąty tak duże, jakie chcesz mieć ciastka. Ułóż je na masie waniliowej (dzięki temu łatwo pokroisz potem kremówkę na porcje). Kremówkę włóż do lodówki na kilkanaście minut (wcześniej szczelnie je przykryj, aby nie wchłonęło lodówkowych zapachów), a przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

z chomika Zeeb

  • 62 KB
  • 28 lut 16 9:50
Składniki:

* 1 kg dobrze odciśniętego nie kwaśnego tłustego białego sera
* 2 niepełne szklanki cukru
* 8 jajek
* 1 kostka masła
* 1 torebka budyniu waniliowego
* 1 laska wanilii (posiekana)
* 1 cytryna
* 1 torebka (10 dag) rodzynek
* 3 dag płatków migdałowych
* 5 dag smażonej skórki pomarańczowej

Sposób przygotowania:
Opłucz rodzynki, odsącz i razem z płatkami migdałowymi wsyp do miseczki. Zmiel ser (dwa lub trzy razy). W rondelku na małym ogniu rozpuść masło i odstaw do wystygnięcia. Posmaruj tortownicę masłem, wysyp bułką tartą. Rozbij jajka, miseczkę z białkami przykryj i wstaw do lodówki, a żółtka utrzyj z cukrem, szczyptą soli, wanilią i sokiem z połówki cytryny. Do kogla-mogla dodawaj porcjami zmielony ser i proszek budyniowy, wciąż ucierając. Gdy masa będzie gładka i puszysta, wlej zimne masło i ucieraj, aż tłuszcz zostanie całkowicie wchłonięty. Dodaj bakalie, wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Ubij białka, sztywną pianę delikatnie połącz z masą serową. Przełóż do tortownicy i wyrównaj powierzchnię. Tortownicę ustaw na środkowym poziomie piekarnika. Po 40 minutach pieczenia możesz przykryć sernik folią aluminiową, aby wierzch się nie przypalił. Piecz jeszcze 10-15 minut, a potem wyłącz piekarnik i pozostaw w nim ciasto na 10 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudź w formie.

z chomika Zeeb

  • 73 KB
  • 28 lut 16 9:50
Składniki:
* 3 jaja
* 1 szklanka cukru
* 2 opakowania serków homogenizowanych waniliowych
* pół szkl. mleka
* 3 łyżki żelatyny
* 200 g masła
* galaretka w proszku o smaku jaki najbardziej lubimy

Sposób przygotowania:
Rozbić jajka i oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na białą, jednolitą masę (cukier powinien się całkowicie rozpuścić, nie może chrzęścić), dodać stopione ale przestudzone masło, wymieszać. Żelatynę rozpuścić w ciepłym mleku, wlać do przygotowanej masy. Dodać serki homogenizowane, znów wymieszać. Ubić na sztywno pianę z białek, porcjami delikatnie dodawać ją do masy serowej - chodzi o to, żeby była jak najbardziej puszysta. Przygotowaną masę wyłożyć do płaskiej salaterki albo tortownicy i wstawić na kilka godzin do lodówki. Gdy całkiem stężeje (jak pukniesz łyżeczką powierzchnię, to łyżeczka powinna odskoczyć), zalej rozmieszaną w wodzie, tężejącą galaretką owocową. Można przedtem na masie serowej poukładać kawałki brzoskwiń, ananasa czy truskawek przed wylaniem galaretki.

z chomika Zeeb

  • 78 KB
  • 28 lut 16 9:50
Masa serowa
1 kg sera z wiadereczka
1 szkl cukru
6 jajek
1 budyń cytrynowy
sok z połowy cytryny
otarta skórka z połowy cytryny
1 margaryna

dodatkowo;
herbatniki
kilka brzoskwiń z puszki

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać rozdrobnioną margarynę
zmiksować dokładnie, dodać budyń i stopniowo ser.
pod koniec sok i skórkę z cytryny
i na koniec białka ubite na pianę, wymieszać

blachę wyłożyć papierem i herbatnikami
Wyłożyć trochę więcej niż połowę masy serowej, wyrównać
na wierzch położyć znowu warstwę herbatników
na herbatnikach pokrojone w plasterki brzoskwinie i przykryć masą serową
piec w temp ok 175°C 1 godzinę

wystudzić w blaszce...

Polewa czekoladowa

1 szkl cukru
2-3 łyżki kakao
1/4 kostki margaryny
kilka kropel aromatu (wedle uznania)

cukier zalać wodą tak by stal się masą cukrową
zagotować i pogotować do utworzenia gęstego syropu
dodać margarynę i kakao, mieszać i ucierać łyżką
po rozpuszczeniu margaryny, zdjąć z ognia i ciągle ucierać
by polewa była błyszcząca...
polać szybko zanim zastygnie na twardo..

z chomika Zeeb

  • 73 KB
  • 28 lut 16 9:50
Składniki:
Biszkopt:
7 jaj
3/4 szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 szklanki mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
1 litr śmietanki 30%
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
1/2 soku z cytryny
100 ml likieru malibu
Dekoracja: tabliczka białej czekolady, wiśnie koktajlowe

Sposób przygotowania:
Biszkopt:
Oddzielam żółtka od białek. Białka ubijam na sztywną pianę, dodając po 1 łyżce cukru. Ubijam masę, dodając po 1 żółtku. Powoli wsypuję przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie mieszam. Ciasto wylewam do prostokątnej formy i piekę 35 - 40 minut w temperaturze 180 ℃.
Masa:
Zimną śmietankę ubijam na sztywno z cukrem. Pod koniec ubijania dodaję sok z cytryny, rozpuszczoną w małej ilości wody żelatynę oraz malibu. Ubijam jeszcze chwilę. Biszkopt kroję na 3 części. Przekładam kremem malibu i posypuję pokruszoną białą czekoladą. Dekoruję wiśniami koktajlowymi i płatkami białej czekolady, ewentualnie poziomkami i wiórkami kokosowymi.

z chomika Zeeb

  • 93 KB
  • 28 lut 16 9:50
Składniki:

Biszkopt:
* 8 żółtek
* 8 białek
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 łyżeczka octu
* 1 szklanka cukru
* 2 łyżki mąki ziemniacznej
* 1 szklanka mąki zwykłej
* 3 łyżki kakao

Krem cappuccino:
* 1/2 litra mleka
* 3 kopiaste łyżki mąki zwykłej
* 5 żółtek
* 1/2 szklanki cukru
* 5 kopiastych łyżek Cappuccino
* woda
* 5 łyżeczek żelatyny
* kostka margaryny (proponuję Palmę)
* Kremówka:
* 1/2 litra śmietany kremówki
* 4 kopiaste łyżeczki żelatyny
* 1 cukier waniliowe
* 2 łyżki cukru
* poncz:
* woda
* 4 łyżki kawy
* alkohol


Etapy przygotowania:

BISZKOPT: żółtka,ocet,proszek do pieczenia wymieszać w garnuszku.Białka ubić, dodać cukier, cukier waniliowy, wymieszane żółtka i kilka min. miksować. Mąkę wymieszać, dodać 3 łyżki kakao (wszystko przesiać, żeby nie było grudek).Wlać do tortowncy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem. Wszystko razem wymieszać powoli, żeby nie opadło. Piec w temp 175st. C ok. 1/2 h

KREM: mleko zagotować i dodać zwykłą mąkę rozmieszaną z mlekiem (żeby nie było grudek dodatkowo przelać przez sitko) i wlać do gotującego się mleka. Utrzeć żółtka z cukrem pudrem i dodać do gotującego się budyniu, przegotować.Cappuccino zalać 2 łyżkami gorącej wody, dodać do budyniu i wymieszać. Budyń ostudzić. Utrzeć kostkę margaryny i dodawać po łyżce budyniu. Na koniec dodać żelatynę rozpuszczoną w małej ilości wody.

ŚMIETANA: schłodzoną śmietanę wlej do miski, dodać cukier i cukier waniliowy i ubić. Dodać ostudzoną i rozrobioną żelatynę i dobrze zmiksować.

PONCZ: Do 1/2 litrowego garnuszka wsypujemy kawę i zalewamy wrzątkiem. Gdy trochę ostygnie dodajemy alkohol (ilość i marka wedle uznania).

WYKONANIE: Biszkopt przekroić 2 razy tak, żeby były trzy części. Każdą z nich nasączamy ponczem. Pierwszą warstwę pokrywamy cienką warstwą kremu cappuccino, a na to jeszcze dajemy bitą śmietanę.Przykrywamy warstwą biszkoptu. Tym razem dajemy tylko bitą śmietanę. Dajemy ostatnią część biszkoptu i ozdabiamy resztą bitej śmietany i kremu cappccino.

z chomika Zeeb

  • 63 KB
  • 28 lut 16 9:50
SKŁADNIKI

ciasto:
śmietana-1/2 szklanki
mąka-2 szklanki
margaryna-1 kostka
krem:
mleko-1 litr
mąka-1 szklanki
cukier waniliowy-1 opakowanie
żółtka-2

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto:
Mąkę z Kasią posiekać nożem (aż zrobi się kruszonka), wlać śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Wałkować tak jak ciasto francuskie, składać jak kopertę i znów wałkować w jednym kierunku. Czynność powtórzyć 3 razy. Przed wałkowaniem posypywać stolnicę mąką. Włożyć do lodówki i dobrze schłodzić, następnie upiec dwa jednakowe prostokątne placki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C na złoto kolor.

Krem:
1/2 litra mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku rozmącić żółtka, wsypać mąkę, cukier waniliowy, wymieszać, przetrzeć przez sitko, wlać do wrzącego mleka i cały czas mieszając zagotować.

Ciepły krem wyłożyć na placek, przykryć drugim, lekko przycisnąć.

Po całkowitym wystygnięciu, obsypać cukrem pudrem i pokroić na kwadraty.

z chomika Milenianka17

  • 136 KB
  • 28 lut 16 9:50
SKŁADNIKI:

Ciasto:
30 dkg mąki
kostka margaryny
0,5 szklanki cukru pudru
4 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia

ponadto:
powidła śliwkowe lub dżem z czarnej porzeczki
20 dkg orzechów włoskich (posiekać)
1 szklanka cukru pudru

Masa:
4 żółtka
4 łyżki cukru pudru
1 łyżka ekstraktu waniliowego
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
0,5 litra mleka
kostka masła
sok z połowy cytryny

PRZYGOTOWANIE:

Podane składniki na ciasto zagnieść i podzielić na 2 części. Blachę o wymiarach 35x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno blaszki. Na wierzch rozsmarować powidła.
Ubić pianę z 2 białek i 0,5 szklanki cukru pudru. Wyłożyć na powidła i posypać połową posiekanych orzechów włoskich. Piec w temp. 180°C przez ok 15-20 min.
To samo zrobić z drugą częścią ciasta - rozwałkować na blachę, posmarować powidłami, na powidła wyłożyć pianę i posypać orzechami:) Piec jak poprzedni placek.

Przygotować krem:
Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać obie mąki i 0,5 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego się mleka wlać masę żółtkową i dalej postępować jak przy gotowaniu budyniu. Ostudzić (można przykryć folią spożywczą żeby nie utworzył się kożuch).
Masło utrzeć i stopniowo dodawać (po 1 łyżce) ostudzony budyń. Pod koniec dodać ekstrakt waniliowy i sok z cytryny - ostrożnie żeby nam się krem nie zważył!

Jeden placek zostawić w blaszce, wyłożyć na niego masę budyniową i przykryć drugim plackiem. Najlepiej smakuje na drugi dzień.

Smacznego :)

z chomika Milenianka17

  • 46 KB
  • 28 lut 16 9:50
Domowe „Ptasie mleczko”
Składniki:

4 czubate łyżki cukru pudru,
łyżeczka esencji waniliowej lub 1 cukier waniliowy,
300 ml śmietanki kremówki,
6 łyżeczek żelatyny w proszku,
4 tabliczki czekolady (gorzkiej lub mlecznej).

Wykonanie:
Mikserem ubić chłodną śmietanę z cukrem pudrem na sztywno. Do bitej śmietany dodać żelatynę rozpuszczoną w ciepłej wodzie (wystarczy tyle, aby można było rozpuścić żelatynę), a następnie ochłodzoną. Wymieszać.
Otrzymaną masę przelać do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, włożyć do lodówki, aby stężało.
Gdy masa zastygnie można posmarować ją cieniutko pędzelkiem stopioną czekoladą (czekolada nie może być gorąca), a następnie raz jeszcze włożyć do lodówki, aby czekolada zastygła. Gotowe „Ptasie mleczko” pokroić na kawałeczki.
Jeśli chcecie, aby „Ptasie mleczko” bardziej przypominało to oryginalne, najpierw pokrójcie je na kawałeczki, a dopiero potem posmarujcie je pędzelkiem czekoladą z każdej strony. Drugi sposób jest jednak bardziej pracochłonny.

z chomika mandolinka1

  • 37 KB
  • 28 lut 16 9:50
Krówka

Biszkopt jasny z 4 jaj

Krem jak na karpatkę
0,5 litra mleka
2 łyżki mąki zwykłej
2 łyżki kartoflanki
10 dag cukru
2-3 łyżki oleju
ugotowac budyń
Utrzec z 1 kostką margaryny.

20 dag małych bezików
20 dag krówek
Na biszkopt wyłożyc krem,poukładac beziki i polac krówkami roztopionymi 2-3 łyżkach margaryny(ilośc margaryny zależy jakie są krówki)

z chomika Brunetka6853

« poprzednia stronanastępna strona »
Dodaj plikDodaj plik
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    1
  • obrazy
    30
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

31 plików
1,43 MB




Baiba

Baiba napisano 20.06.2024 15:14

zgłoś do usunięcia

🌞⛵ Bo LATO, bo słońce, bo radości duże. Niech

odpędza deszcze smutne i ponure burze, a każdy dzień

kolejny niech nam niesie radości tyle… ile serce

uniesie…/net/🌞

😊 Na powitanie LATA serdeczny uśmiech przysyłam

i miło Ciebie pozdrawiam…⛵ 😊

❤️ Barbara ❤️

kristal5

kristal5 napisano 20.06.2024 15:26

zgłoś do usunięcia
życzę miłego początku astronomicznego lata
Irusia555

Irusia555 napisano 20.06.2024 17:14

zgłoś do usunięcia

Wsparcie to blask spojrzenia, ciepło dłoni, która gładzi włosy, splata je w warkocze albo bawi się nimi jak wiatr. To ciepła herbata i plasterek cytryny na gorączkę, nadzieja na niebieskie jutro. Wsparcie to most, który ciągnie się od ramion do serca./Kaja Kowalewska/

Pogodnych myśli, wspaniałego humorku, radosnych przeżyć Ci TERENIU NAJMILSZA życzę i pozdrawiam gorąco z całuskiem(32x16, 0Kb) **~** irusia **~**

Miranda28

Miranda28 napisano 20.06.2024 17:40

zgłoś do usunięcia

Mądry człowiek może Ci podpowiedzieć jak żyć -

Wspaniały człowiek da Ci przykład swoim życiem...

obrazek

Witam Cię najserdeczniej TERENIU .Niech piękno i dobro goszczą w Twoim życiu dzisiaj...jutro...zawsze ‿💕⁀

Zuza_a

Zuza_a napisano 20.06.2024 20:32

zgłoś do usunięcia

* ❤ * Najważniejsza historia jaką w życiu piszemy jest nasza własna, nie jest pisana atramentem ale codziennymi wyborami...*❤ *

* ☆ * Pozdrawiam serdecznie 💖

krzysia1231

krzysia1231 napisano 20.06.2024 21:24

zgłoś do usunięcia

Pięknie witam. Szczęśliwi Ci, którzy widzą piękno w miejscach zwykłych, tam gdzie inni niczego nie widzą. Wszystko jest piękne, wystarczy tylko umieć dobrze spojrzeć. Życzę miłego wieczoru i spokojnej nocy. Pozdrawiam serdecznie - Barbara

a_krawczyk7

a_krawczyk7 napisano 20.06.2024 22:28

zgłoś do usunięcia
  ✩‿✩ Witam milutko ✩‿✩ Wieczór jest wielkim wyciszeniem po trudach dnia, pośpiechu godzin można popatrzeć w lustro uczuć lotem fantazji obraz zrodzić. Och, niechby każdy był szczęśliwy wymową gestów, słów i czynów i aby bliskość była darem, która nam daje moc olbrzymów. ✩‿✩ Życzę Ci czasu na uśmiech i na radość czasu - by pomarzyć i śnić czasu - by pięknie żyć! Dobranoc. ✩‿✩ Rela ✩‿✩
obrazek
jABLUSZKO55

jABLUSZKO55 napisano 20.06.2024 22:44

zgłoś do usunięcia
Pamiętaj, że wszystko co jest dobre, jest możliwe,jeśli Czarownica potrafiła zamienić jabłko w dynię i myszy w konie, to i Ty potrafisz uczynić z marzeń rzeczywistość. Wystarczy w to uwierzyć..❥❥ Bajka ~ Walt Disney
 
HEJKA! ° ❀Ꮺ❀ ° OŚMIEL SIĘ MARZYĆ
Marzenia są jak gwiazdy. Nie możesz ich dotknąć, ale jeśli podążysz za nimi, zaprowadzą Cię do przeznaczenia-marzenie jest życzeniem wypowiedzianym przez Serce..Pamiętaj, że wszystko zaczyna się od marzeń. Wierzę, że jeśli wystarczająco mocno sobie czegoś zapragniesz, wszechświat Ci to da. W jednej chwili może się zdarzyć coś, co zmieni Twoje życie na zawsze. Bo,marzenie może przenieść Cię tam, gdzie tylko zapragniesz,więc gdy się smutnym stajesz, pomyśl o pięknym świecie, a wnet się tam znajdziesz..więc Ośmiel się marzyć..Uwierz w swą wyjątkowość i świeć najjaśniej, jak potrafisz! ❥❥
❍❍❍❍❍❍❍❍❍❍❍❍❍❍❍❍❍❍❍❍❍
Przytulanie to taka witamina,której każdy czasem potrzebuje..Podaruję Ci
Radości Kwiat 💕 T E R E N I U 💕 By Uśmiechał się
do Ciebie Świat  Pozdrawiam Najmilej jak zawsze
Sercem Kisses ❀Ꮺ❀° Nikuś
mariola3415

mariola3415 napisano dzisiaj o 02:31

zgłoś do usunięcia

Witam Serdecznie Teresko

Pozdrawiam Mariola

♫ POSŁUCHAJ PIOSENKI ♫

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (167)Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (167)
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności