LIŚĆ MELISY.odt
-
++>CUKIERNIA; V_Folder -
▣ Rączka gotuje -
➡️🎼 Różaniec 📿 Święty _ -
➡️🏛️ ⚜️ NOWENNA 📿 POMPEJAŃSKA; v_Folder -
♥️ 💙 Jedno Serce org; Rekolekcje; v _ -
✳️ Nowenna Pompejańska_ -
✴️ Nowenna z Pompejów mp3_ _ -
6) Mały SKARBCZYK porad życiowych_ -
AKTYWNOŚĆ; v_ -
Atlas Grzybow -
babki -
Berberyna_ -
BIEŻNIA; -
BILETY ZELATOR_ -
bluszczyk kurdybanek -
Bluszczyk kurdybanek -
C _DROŻDŻOWE_ -
Dolmadakia (gołąbki) _ -
gradiole -
Gradiole. Mieczyki -
Herbata, Napar z Pokrzywy_ -
Hibiskus; v_ -
Kurs chodzenia z kijkami video_ -
LITURGICZNE; v_ -
ŁAZANKI z Kapustą _ -
MASKA Neoprenowa antysmogowa _ -
Nowenna 📿 pompejanska🎵; R; _ -
Nowenna POMPEJAŃSKA OP 🎵 Dominikanin mp4 _ -
Okrasa -
OP; NOWENNA Pompejańska_ -
ptasie mleczko -
racuchy -
RÓŻANIEC 📿 ŚWIĘTY🎵 Cały; v_ -
Schab -
SCHAB gotowany_ -
Sezon 2 Na Tropach Sacrum HD (15z20) -
suplement diety_ -
Św. Charbel Makhlouf -
Trekking filmy_avi -
układ krążenia -
USZKA_ -
W przestrzeni sacrum_ Gesty liturgiczne -
Warzywa po chińsku -
WIRUSY_ -
WITAMINY ZDROWIA_ -
Wyposażenie ołtarza -
ZABÓJCZE WIRUSY.GROŻNA PLAGA -
Zakwas Buraczany_ -
🎇 Koronki 📿 Różańcowe; v_ -
🏛️ Nowenna Pompejańska OP. _
Skąd się wzięła ? Miętę spotkać można przede wszystkim na terenach Europy, Azji i Ameryki Północnej, tak naprawdę jednak roślina ta dobrze czuje się we wszystkich strefach umiarkowanych (zwłaszcza w miejscach wilgotnych, bogatych w próchnicę) . I mimo że istnieje ok. 30 gatunków, wszystkie mają takie same właściwości lecznicze i zastosowanie. Jedyną różnicę znajdziemy w składzie chemicznym olejków eterycznych, którym mięta zawdzięcza swoje zdrowotne właściwości . Najbardziej u nas znany gatunek – Mentha piperita (Mięta pieprzowa) to czyste dzieło przypadku - ok. 400 lat temu w Anglii doszło do naturalnej krzyżówki trzech dziko rosnących gatunków (Mentha rotundifolia, Mentha longifolia, Mentha aquatica) . A skąd w nazwie nawiązanie do pieprzu ? Najprawdopodobniej jest to sprawka charakterystycznego zapachu rośliny, który wielu kojarzy właśnie z popularną przyprawą .
W czym pomaga ? Mięta jest niezastąpiona w leczeniu dolegliwości układu pokarmowego – "relaksuje" mięśnie jelit, łagodząc kolkę, wzdęcia, pomaga w bólach i skurczach żołądka, zgadze, mdłościach i wymiotach (doskwierających również w chorobie lokomocyjnej) . Flawonoidy zawarte w olejku zwiększają produkcję żółci, co korzystnie wpływa na proces trawienia, zaś gorzkie składniki (tzw. gorycze) oczyszczają wątrobę i pęcherzyk żółciowy, chroniąc przed pojawieniem się kamieni żółciowych . Ulgę w dolegliwościach żołądkowo-trawiennych może przynieść napar z mięty: łyżkę suszonych liści miętowych zalej 150 ml. wrzątku, pozostaw pod przykryciem 10-15 minut. Pij filiżankę po każdym posiłku . Z powodzeniem wykorzystuje się ją podczas grypy, przeziębienia i gorączki (stosowane wewnętrznie poprawia krążenie i działa napotnie) . W nieżytach górnych dróg oddechowych (uporczywy kaszel, zapalenie oskrzeli) zaleca się często inhalacje z wykorzystaniem olejku lub liści mięty (garść suszonych liści lub kilka kropli olejku na miseczkę wrzątku) . Roślina ta działa relaksująco i uspokajająco, łagodzi niepokój, nerwowość, napięcia ale także różnego rodzaju bóle, w tym migrenowe (dobrze sprawdzają się inhalacje) . Napar z mięty możemy stosować podczas bólów miesiączkowych lub gdy mamy problemy ze snem . Pomaga na problemy skórne: świąd, podrażnienia, opryszczkę, a nawet grzybice (olejek eteryczny rozcieńcz w oleju roślinnym w proporcji 1:20, stosuj miejscowo) . Pamiętaj, jeżeli objawy nie ustąpią, koniecznie skonsultuj się z lekarzem !
Suszenie (jest to bardzo ważna czynność, od niej bowiem zależy zachowanie składników chemicznych rośliny, a tym samym jej leczniczych właściwości) . Ziele suszymy powiązane w pęczki i zawieszone łodyżkami do góry, liście rozkładamy cienką warstwą, suszymy w przewiewnym, suchym i ciepłym (temp. ok. 20-30 stopni Celsjusza) miejscu . Suszone części roślin należy zużyć w ciągu sześciu miesięcy od wysuszenia, po ok. roku tracą one zapach i część ważnych związków czynnych . Jeśli mają być wykorzystane surowe (np. do napojów orzeźwiających), dokładnie je myjemy (ze względu na ryzyko utratę cennych składników, nie moczymy ich jednak zbyt długo w wodzie); zanurzając miętę na kilka minut w wodzie z octem usuniemy wszystkie żyjące na niej organizmy – po zabiegu roślinę dokładnie płuczemy . Świeżych ziół nie przechowujemy w plastikowych pojemnikach i torbach, co przyspiesza procesy gnilne . Można je przechowywać 1-2 dni w pojemniku na warzywa na dole lodówki .