Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Pierogi Na 30 Sposobów.jpg

 PIEROGI PASZTECIKI   v_F - Pierogi Na 30 Sposobów.jpg
Download: Pierogi Na 30 Sposobów.jpg

35 KB

(222px x 329px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Kto ich nie lubi? Tych z kapustą i grzybami albo nadziewanych
z mięsem czy szpinakiem. Dzieci uwielbiają je na słodko:
z truskawkami lub jagodami, polane gestą kwaśną śmietaną
i posypane cukrem. A przecież można je zrobić rownież
z serem, kaszą gryczaną... Pierogi kryją wiele niespodzianek i smaków.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
 PIEROGI PASZTECIKI   v_F - pierogi z pomarańczami.jpeg
Pierogi z pomarańczami Składniki: 1/2 kg.mąki 2 m ...
Pierogi z pomarańczami Składniki: 1/2 kg.mąki 2 małe jajka szczypta soli 2 łyżki oleju szklanka ciepłej wody wiórki czekoladowe do posypania Na farsz: szklanka mleka 3 czubate łyżki kaszy manny 2 małe pomarańcze 4 łyżki miodu niewielki kawałek ( 1 cm. ) imbiru szczypta soli 3 łyżki oleju Na sos czekoladowy: 1/2 tabliczki czekolady łyżeczka rumu lub kilka kropli aromatu rumowego Przygotowanie 1.W garnku zagotować mleko ze szczyptą soli.Aby się nie przypaliło,opłucz garnek wodą i odrobinę zostaw na dnie.Na gotujące się mleko wsyp kaszę mannę i gotuj ją do zgęstnienia,cały czas mieszając.Następnie kaszę przykryj i odstaw do ostygnięcia. 2.Pomarańcze dokładnie umyj i obierz ze skórki,miąższ pokrój drobno.Następnie przesmaż je na mocno rozgrzanym miodzie z dodatkiem startego imbiru.Część pomarańczy odłóż do dekoracji,resztę połącz z kaszą. 3.Z podanych składników zagnieć elastyczne ciasto.Następnie rozwałkuj i wycinaj kwadraty.Na każdy nakładaj po łyżeczce farszu i dokładnie zlepiaj.unosząc rogi do góry.Wrzucaj je na gotującą się wodę z dodatkiem soli i 3 łyżek oleju.Pierogi gotuj kilka minut. 4.Czekoladę roztop w kąpieli wodnej,połącz z rumem.Przed podaniem polej pierogi sosem,udekoruj pomarańczami i posyp wiórkami czekoladowymi.
 PIEROGI PASZTECIKI   v_F - pierogi z jęczmienną.jpg
Pierogi z kaszą jęczmienną Składniki ilość porcji: 6 ...
Pierogi z kaszą jęczmienną Składniki ilość porcji: 6 * 45 dag mąki * 300 ml wrzątku * 1 łyżka oleju * 1 łyżeczka soli * 1 szklanka kaszy jęczmiennej * 1/2 kg białego sera * 1 jajko * 1/2 łyżeczki soli * 1 szczypta pieprzu * 10 dag podsmażonego boczku lub słoniny * 1/2 pęczka szczypiorku Metoda przygotowania Przygotowanie: 50 min | Gotowanie: 5 min 1. Ciasto:mąkę wymieszaj z solą i olejem.Wlej gorącą wodę ,ostrożnie zagnieść gładkie ciasto. 2. Nadzienie:kaszę opłucz na sicie,osącz.Zagotuj szklankę wody,lekko posól,wsyp kaszę.Ugotuj.Odstaw pod przykryciem,aż ostygnie.Do kaszy dodaj biały ser,wbij jajko,dokładnie wymieszaj.Przypraw do smaku solą i pieprzem. 3. Ciasto cienko rozwałkuj.Szklanką wytnij placuszki.Na każdym ułóż łyżeczkę farszu,dokładnie zlep.Ugotuj w lekko osolonym wrzątku.Wyjmij łyżką cedzakową.
 PIEROGI PASZTECIKI   v_F - KLASYCZNE_PIEROGI_RUSKIE.jpeg
Klasyczne ruskie ze skwarkami Składniki: Na ciasto: ...
Klasyczne ruskie ze skwarkami Składniki: Na ciasto: * 3 szklanki mąki * szklanka wrzącej wody * 1 - 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany Na nadzienie: * 1 kg ziemniaków * 60 dag twarogu * 2 średnie cebule * jajko * 2 łyżki oleju lub masła * łyżeczka majeranku * sól * pieprz Przygotowanie: 1.Przygotuj ciasto:mąkę przesiej do miseczki,zalej wrzątkiem,wymieszaj drewnianą łyżką.Gdy ciasto przestygnie,dodaj śmietanę i wyrabiaj dalej rękami,aż przestanie się kleić do ścianek miseczek. 2.Ziemniaki obierz,zalej osoloną wodą.Gotuj pod przykryciem 25 - 30 minut.Odcedź i wystudź.Przepuść razem z serem przez maszynkę do mielenia mięsa. 3.Przygotuj nadzienie:cebulę posiekaj,mieszając zeszklij na rozgrzanym oleju.Połącz z masą serowo - ziemniaczaną i jajkami.Przypraw do smaku solą,pieprzem i majerankiem.Ciasto przełóż na stolnicę,cienko rozwałkuj,szklanką wycinaj krążki.Na każdym połóż porcję farszu.Mocno zlep brzegi. 4.Przygotowane pierogi partiami wrzucaj na osolony wrzątek.Gotuj,aż wypłyną.Podawaj z wysmażonym na chrupko bekonem.Udekoruj gałązkami natki.
 PIEROGI PASZTECIKI   v_F - pierogi ze śliwką i śmietaną.jpeg
Pierogi ze śliwką i śmietaną Składniki: 3 szklanki m ...
Pierogi ze śliwką i śmietaną Składniki: 3 szklanki mąki 2 jajka 3/4 szklanki zimnej wody sól 1 kg śliwek węgierek szklanka śmietany 18% 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie: 1.Mąkę wsyp na stolnicę,wbij jajka,oprósz solą,zamieszaj.Mieszając,powoli dolewaj wodę,zagnieć gładkie ciasto. 2.Śliwki umyj,usuń pestki.Ciasto rozwałkuj,pokrój na kwadraty o boku około 4 cm.Na każdym połóż śliwkę,podnieś do góry rogi,dokładnie sklej,tworząc sakiewkę. 3.W dużym garnku zagotuj lekko osoloną wodę.Porcjami ugotuj pierożki.Odcedź,przelej zimną wodą.Śmietanę utrzyj z cukrem waniliowym i cukrem pudrem.Polej pierożki. Opis: Czas przygotowania 35 minut .Składniki na 4 porcje.
 PIEROGI PASZTECIKI   v_F - pierogi-z-kapustai grzybami.jpg
Pierogi z kapustą i grzybami Składniki: Ciasto: 1 ...
Pierogi z kapustą i grzybami Składniki: Ciasto: 1 kg mąki łyżka oleju żółtko szczypta soli Farsz: 1/2 kg kiszonej kapusty 5 dag suszonych grzybów 2 cebule 2 - 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki masła pieprz Przygotowanie: 1.Farsz:kapustę włóż do rondla.Dodaj umyte grzyby i łyżkę masła,wlej szklankę wody,gotuj około godziny.Cebulę obierz,posiekaj,zeszklij na patelni na reszcie masła.Dodaj kapustę,przesmaż.Dodaj bułkę tartą,wymieszaj,przypraw. 2.Ciasto:mąkę,olej,żółtko i sól zagnieć,dolewając wodę.Rozwałkuj,wytnij kółka,nałóż farsz,zlep.Porcjami gotuj pierogi w lekko osolonej wodzie,3 -4 minuty od chwili wypłynięcia.
 PIEROGI PASZTECIKI   v_F - pierogi_.jpg
Pierogi z serem i miętą Składniki; Ciasto; 2 szkl ...
Pierogi z serem i miętą Składniki; Ciasto; 2 szklanki mąki jajko sól szklanka ciepłej wody Farsz: kostka białego sera ( 25 dag) 2 łyżki cukru jajko łyżka kaszy manny łyżka mięty Ponadto: łyżka masła cukier kolorowa posypka lub cynamon Przygotowanie: 1.Farsz:do miseczki włóż ser,pokrusz widelcem.Dodaj cukier,jajko,kaszę mannę oraz miętę,wymieszaj. 2.Ciasto;mąkę,jajko i wodę zagnieć ze szczyptą soli.Ciasto cienko rozwałkuj,szklanką wytnij kółka. 3.Na każdym kółku ułóż porcję farszu,zlep.Pierogi wrzucaj porcjami do gotującej się wody.Gdy wypłyną,gotuj 2 - 3 minuty.Polej stopionym masłem,posyp cukrem i kolorową posypką lub cynamonem.
 PIEROGI PASZTECIKI   v_F - pierogi z kapustą.jpeg
Pierogi z kapustą Składniki: * 40 dag.mąki ...
Pierogi z kapustą Składniki: * 40 dag.mąki * jajko * 1/2 kg.kiszonej kapusty * 5 dag.suszonych grzybów * 2 cebule * 2 łyżki oleju * sól * pieprz * listek laurowy Przygotowanie: 1.Grzyby namoczyć na noc w szklance przegotowanej wody. 2.Ugotować je w tej samej wodzie,wyjąć z wywaru i posiekać. 3.Kapustę drobno pokroić,podlać niewielką ilością wody i wywarem z grzybów. 4.Dodać listek laurowy i gotować 30 minut. 5.Cebulę obrać,posiekać,usmażyć na złoto na łyżce oleju,dodać do kapusty razem z grzybami. 6.Gotować jeszcze 20 minut,aż kapusta zmięknie. 7.Na ciasto przesiać mąkę na stolnicę,dodać szczyptę soli i jajko. 8.Rozwałkować ciasto na grubość 2 - 3mm.i wykrajać z niego krążki o średnicy około 7 cm. 9.Na krążkach ułożyć po łyżce farszu i zlepić brzegi. 10.W garnku z wrzątkiem gotować partiami pierogi 2 - 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. 11 Osączyć i podawać.
 PIEROGI PASZTECIKI   v_F - pierogi z grzybami i kapustą.jpeg
Pierogi z grzybami i kapustą. Składniki: Na ciasto: ...
Pierogi z grzybami i kapustą. Składniki: Na ciasto: * 35 dag.mąki * 1/2 szklanki wody * jajko * sól Na farsz: * 5 dag.suszonych grzybów * 30 dag.kwaszonej kapusty * cebula * olej * pieprz * cukier Przygotowanie: 1.Do maki wbić jajko,dodać wodę i odrobinę soli. 2.Zagnieść ciasto,przykryć je ściereczką,aby nie wyschło. 3.Namoczone godzinę wcześniej grzyby,ugotować do miękkości w wodzie,w której się moczyły. 4.Ostudzić,posiekać. 5.Kapustę ugotować osobno,odcisnąć,drobno pokroić. 6.Cebulę posiekać,zeszklić na oleju. 7.Dodać grzyby i kapustę,wymieszać i podsmażyć. 8.Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz odrobiną cukru. 9.Ciasto rozwałkować cienko,wykrawać krążki. 10.Na każdy nałożyć porcję farszu i dokładnie skleić brzegi. 11.Gotować w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia. 12.Wyjąć łyżką cedzakową.
 PIEROGI PASZTECIKI   v_F - pierogi z mięsem i kapustą.jpg
Lista składników: Ciasto: 1 kg.mąki 2 jajka 1/3 kostki ...
Lista składników: Ciasto: 1 kg.mąki 2 jajka 1/3 kostki smalcu Farsz: duża cebula 70 dag.mięsa z rosołu ( wołowo-drobiowego) 70 dag.kiszonej kapusty 3 łyżki oleju 2/3 szklanki orzechów włoskich Oraz: 10 dag.wędzonego boczku sól pieprz Sposób przygotowania: 1.farsz:kapistę płuczemy i gotujemy 40 minut.Odciskamy.Mielimy z pokrojonym mięsem i orzechami.Cebulę obieramy i siekamy.Podsmażamy na oleju.Dodajemy kapustę z mięsem i smażymy 5 minut.Doprawiamy solą i pieprzem. 2.Robimy ciasto:mąkę siekamy ze smalcem,a następnie rozcieramy palcami.Wbijamy jajka i wsypujemy łyżkę soli.Podlewając ciepłą wodą,wyrabiamy gładkie ciasto.Rozwałkowujemy i wykrawamy krążki.Nakładamy po porcji farszu i zlepiamy brzegi.Gotujemy w osolonym wrzątku około 3 minut od wypłynięcia. 3.Boczek kroimy w małą kostkę i wytapiamy.Okraszamy pierogi.
 PIEROGI PASZTECIKI   v_F - pierogi z kurkami.jpeg
Pierogi z kurkami # całkowity czas: 60 min. # (przyg ...
Pierogi z kurkami # całkowity czas: 60 min. # (przygotowanie: 50 min., # gotowanie: 10 min.) Składniki Na ciasto: 3 szklanki mąki szklanka wrzącej wody 1 - 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki masła jajko sól Na nadzienie: 50 dag mrożonych kurek ( w sezonie mogą być świeże) 2 łyżki oleju średnia cebula sól pieprz ewentualnie kilka gałązek ziół do dekoracji # Sposób przygotowania 1. Przygotuj ciasto na pierogi: mąkę przesiej do miseczki,zalej wrzątkiem,wymieszaj drewnianą łyżką.Gdy przestygnie ,ciasto posól,dodaj śmietanę,jajko i masło.Wyrabiaj dalej rękami,aż ciasto przestanie się kleić do ścianek miseczki. 2. .Kurki rozmroź,osącz,większe sztuki pokrój na połówki.Cebulę obierz ,pokrój w małą kostkę. 3. .Na patelni mocno rozgrzej olej,wrzuć pokrojoną cebulę,mieszając smaż,aż stanie się szklista.Dodaj grzyby,smaż razem jeszcze przez 10 minut.Nadzienie przypraw do smaku solą i pieprzem. 4. Ciasto przełóż na stolnicę,cienko rozwałkuj,szklanką powycinaj krążki.Na każdym połóż porcję farszu.Mocno zlep brzegi. 5. Przygotowane pierogi partiami wrzucaj na osolony wrzątek.Gotuj,aż wypłyną. # Rady Podawaj polane śmietaną.Można udekorować gałązkami świeżych ziół.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności