Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

tort(1).gif

grateska / ciasta / tort(1).gif
ciasta - tort1.gif
Download: tort(1).gif

0 KB

(50px x 36px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Tort miodowo-orzechowy
Ciasto:
1/2 kg mąki
1/2 kg cukru pudru
1/4 kg miodu
10 dag orzechów włoskich mielonych
1 dag proszku do pieczenia
3 jajka
Krem:
25 dag orzechów włoskich zmielonych
1,5 szklanki gorącego mleka
1,5 szklanki cukru
3 jajka
1 czubata łyżka mąki
40 dag masła
olejek waniliowy


Ciasto zagnieść razem na gładką masę i pozostawić na 2-3 dni w ciepłym miejscu. Rozwałkować na cienkie ciasto i upiec ok. 10-12 placków w temp. 220 st. Blachę dobrze przesypać mąką, nawet jeśli dawany jest papier do pieczenia. Zdejmować jeszcze ciepłe, inaczej się połamią. Orzechy zaparzyć w 1/2 szklanki wrzącego mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem. Dodawać powoli wanilie, roztrzepane jajka, mąkę oraz orzechy. Mieszać aż do zgęstnienia. Masło utrzeć na puszystą masę i dodawać powoli zimny ugotowany krem. Placki przekładać kremem (najpierw oczyścić je z mąki) i przycisnąć, aby zmiękły. Zostawić na noc i na następny dzień polać polewą.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
ciasta - db1a9aae0f0a89f9cfc4913eb1681e06,5,12.jpg
Biała dama wyśmienite lekkie ciasto bezowe Przygoto ...
Biała dama wyśmienite lekkie ciasto bezowe Przygotowanie: 20 minut Pieczenie: 30 minut Trudność: dość łatwe Składniki • 5 białek, • 20 łyżek cukru, ( czyli 1 białko - 4 łyżki cukru) • 2 łyżki octu ryżowego (lub winnego), • 2 łyżki mąki kukurydzianej, • esencja waniliowa • Do dekoracji: bita śmietana i ulubione owoce. Etapy przygotowania 1. Białka ubić na sztywno pod koniec dodając stopniowo cukier, ocet i mąkę kukurydzianą oraz esencję waniliową. 2. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Wyłożyć masę na papier pergaminowy lub do formy na tartę wyłożonej papierem. 3. Wstawić ciasto do piekarnika , zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i upiec ciasto na złoty kolor. Zostawić w piecu aż ostygnie. 4. Udekorować bitą śmitaną i owocami. Smacznego! fot.: M&D Ocena przepisu 4.54/5 (851 głosów) 54,543,532,521,510,50
ciasta - tort3.gif
Torcik z bitej śmietany 220 ml mleka 2 opakowani ...
Torcik z bitej śmietany 220 ml mleka 2 opakowania śnieżki 4 opakowania galaretki (dowolne) opakowanie biszkoptów owoce z puszki Rozpuścić jedną galaretkę w szklance wrzątku. Mleko zmiksować ze śnieżkami i jedną galaretką. Tortownice wyłożyć biszkoptami, spiąć pierścieniem. Na biszkoptach rozłożyć masę i wstawić do lodówki. Pozostałe galaretki rozpuścić (każdą oddzielnie) i kolejno, gdy poprzednia warstwa zastygnie, wylewać je na torcik. Przed wylaniem ostatniej galaretki nałożyć owoce.
ciasta - 586.jpg
Tort czekoladowy Ciasto: 200 g masła lub margary ...
Tort czekoladowy Ciasto: 200 g masła lub margaryny 8 czubatych łyżek cukru 1 szklanka mąki 3 jajka 3 łyżki śmietany kremówki 1 łyżeczka proszku do pieczenia odrobina tłuszczu do posmarowania formy sól 6 łyżek rumu Krem: 3 tabliczki czekolady gorzkiej 3 pojemniki śmietany kremówki szczypta soli Dzień przed przygotowaniem tortu pokruszyć drobno czekoladę. Przełożyć ją do rondelka, dodać szczyptę soli, wlać śmietanę. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aż czekolada się rozpuści. Przestudzić, wstawić na całą noc do lodówki. Tłuszcz z cukrem utrzeć na puszystą masę, podczas ucierania wbijać kolejno jajka. Dodać śmietanę, mąkę, sól oraz proszek do pieczenia i wymieszać - masa ma mieć konsystencję gęstego kremu. Tortownicę (śr. 26 cm) nasmarować tłuszczem, wyłożyć pergaminem. Rozsmarować na spodzie 2 łyżki ciasta, wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec przez 5 minut na złoty kolor w temp. 250 st. Tortownicę wyjąć, rozsmarować na wierzchu ostrożnie 2 łyżki ciasta, ponownie wstawić do piekarnika, upiec w tej samej temp. Postępując w ten sam sposób, wykorzystać resztę ciasta. Upieczony tort nasączyć rumem, a następnie przestudzić. Krem czekoladowy ubić, przełożyć do szprycy. Wyciskać na tort dekorując go paskami i kleksami czekolady.
ciasta - tort2.gif
Tort kakaowo-migdałowy Ciasto: 6 jajek 10 łyżek ...
Tort kakaowo-migdałowy Ciasto: 6 jajek 10 łyżek cukru 2 łyżki rumu lub aromat rumowy 2 łyżki mąki ziemniaczanej 10 łyżek mąki 1 łyżeczki proszku do pieczenia 5 dag zmielonych migdałów 3 łyżki kakao margaryna do formy Krem i dekoracja: 2 szklanki mleka 1 torebka budyniu czekoladowego (bez cukru) 4/5 kostki masła 2 żółtka 10 łyżek cukru 4 łyżki likieru wiśniowego 8 dag drobno startej czekolady 12 kandyzowanych wiśni 2 łyżki wiórków czekoladowych. Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i rumem na puszystą masę. Do masy dodać obie mąki, proszek do pieczenia, migdały i kakao. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy żółtkowej. Natłuszczoną tortownicę o śr. 24 cm wypełnić otrzymaną masą i piec 35 minut w nagrzanym piekarniku do temp. 200oC. po upieczeniu ciasto wystudzić i przekroić poziomo na 3 części. Budyń ugotować na mleku, dodać żółtka i cukier, wymieszać. Masło ucierać, dodając zimny budyń, likier i czekoladę. Na dwóch częściach rozsmarować warstwę kremu, ułożyć jeden na drugim, przykryć trzecią częścią. Kremem posmarować wierzch i boki tortu. Pozostałym wypełnić szprycę i udekorować tworząc rozetki, a na każdej z nich ułożyć wisienkę. Środek tortu posypać wiórkami czekoladowymi.
ciasta - tort.gif
Ananasek Biszkopt: 4 jaja 1 szklanka mąki torto ...
Ananasek Biszkopt: 4 jaja 1 szklanka mąki tortowej 1/2 szklanki cukru 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa 1 puszka ananasów 1,5 łyżki maki tortowej 1 łyżka cukru 4 żółtka 1 kostka masła Beza kokosowa: 1 paczka wiórek kokosowych 4 białka 1 szklanka cukru Biszkopt: jajka ubić z cukrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, piec około 15-20 minut, w temp. 200 stopni. Po upieczeniu i przestudzeniu dobrze nasączyć biszkopt. Masa: z wody ananasowej odlać 1szklankę soku, w razie potrzeby dopełnić wodą. 1/2 szklanki tej wody zagotować, a do drugiej dodać składniki na masę i dobrze wymieszać. Taką mieszankę wlać do gotującej się wody z ananasów i chwilkę gotować (jak budyń). Po ostygnięciu masy zmiksować z 1 kostką masła, i na koniec dodać ananasy z puszki pokrojone w kostkę. Beza: białka ubić na sztywno z 1 cukrem, następnie dodać wiórka kokosowe. Upiec na rumiano. Biszkopt dobrze nasączyć, nałożyć krem, przykryć bezą kokosową.
ciasta - 585.jpg
Anielskie ciasto 12 białek 25 dag cukru 4 opako ...
Anielskie ciasto 12 białek 25 dag cukru 4 opakowania cukru waniliowego szczypta soli 10 dag mąki 40 dag mąki ziemniaczanej 30 dag śmietany kremówki 50 g pokrojonych pistacji 15 dag malin Do lekko schłodzonych białek wsypać 1/3 cukru. Energicznie ubijać. Nie przerywając ubijania, stopniowo dodawać cukru, cukier waniliowy oraz sól. Masa białkowa powinna być ubita na sztywną pianę. Delikatnie połączyć białka z przesianymi obiema mąkami. Ostrożnie, ale dokładnie wymieszać na masę o jednolitej konsystencji. Piekarnik rozgrzać do temp. 175 st. Masą białkową napełnić formę (o pojemności ok. 2 l) w kształcie wieńca. Wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika i piec ok. 40 minut. Wystudzić i wyjąć ostrożnie z formy. Przełożyć na paterę. Ciasto udekorować ubitą na sztywno śmietaną, opłukanymi malinami i posiekanymi pistacjami.
ciasta - 584.jpg
Andrut z kokosem 2 paczki wiórek kokosowych 1 pa ...
Andrut z kokosem 2 paczki wiórek kokosowych 1 paczka dużych biszkoptów 1 słoik powideł śliwkowych 1 paczka andrutów kwadratowych 3/4 szklanki mleka 1 szklanka cukru Mleko zagotować z cukrem, wsypać wiórka, chwilę pogotować - wystudzić. Andrut posmarować powidłem, przykryć drugim, odłożyć na bok. Powtórzyć to jeszcze raz z kolejnymi dwoma andrutami. Połowę masy kokosowej położyć na przygotowanym andrucie. Położyć na to biszkopty (można naponczować: woda+cukier+sok z cytryny) i resztę masy i przykryć andrutem.
ciasta - 583.jpg
Nutella" Biszkopt: 3 jajka 1,5 szklanki cukru ...
Nutella" Biszkopt: 3 jajka 1,5 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem z Nutellą i śliwkami: 1/2 kg suszonych śliwek (bez pestek) wódka do namoczenia śliwek (ok. pół szklanki) 25 dag masła lub margaryny 20 dag Nutelli Wierzch: 1/2 litra śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru 2 opakowania "śmietan-fix" Do dekoracji: 15 dag gorzkiej czekolady Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Ostudzić i nasączyć ponczem (mocna herbata + wódka). Suszone śliwki przełożyć do litrowego słoika, zalać wódką, zakręcić słoik i zostawić na 24 godziny. Na drugi dzień, jak już wchłoną alkohol pokroić je w kostkę. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Dalej ucierając dodawać porcjami Nutellę. Pod koniec dodać pokrojone śliwki i wymieszać. Krem wyłożyć na upieczony i ostudzony biszkopt. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem, pod koniec dodać "śmietan-fix" i wymieszać. Następnie wyłożyć ją na krem. Na bitą śmietanę zetrzeć na tarce o dużych oczkach gorzką czekoladę. Schłodzić w lodówce.
ciasta - 582.jpg
DOMEK BABY JAGI;4 paczki herbatnikow,1/2kg twarogu moze ...
DOMEK BABY JAGI;4 paczki herbatnikow,1/2kg twarogu moze byc z puszki,10 dkg,stopionego masla ,1/2 szklanki cukru ,1op.cukru waniliowego ,zapach pomaranczowy,polewa czekoladowa ,wiorki kokosowe, jajko, Ser zmielic dodac cukry,stopione maslo ,zoltko ,ubita piane i zapach pomaranczowy .Na foliiulozyc prostokat z herbatnikow 3na 6 ciastek .Psmarowac go masa serowa .Przykryc drugim platem z herbatnikow .posmarowac znow masa serowa, ale tylko na srodku !!srodkowy pasek .Podniesc dwa zewnetrzne rzedy do gory i zlozyc domek .Oblac polewa i posypac wiorkami kokosowymi .Mozna tez podzielic mase na dwie czesci ,do jednej dodac kakao ,po przelozeniu DOMEK bedzie kolorowy . Dac do lodowi do stezenia
ciasta - 581.jpg
PIZZA TROSZKE INACZEJ :)-Maki pszennej 9 lyzek ,1 lyzecz ...
PIZZA TROSZKE INACZEJ :)-Maki pszennej 9 lyzek ,1 lyzeczka proszku 3 lyzki maki ziemniaczanej 2 jajka ,1 szklanka wody letniej ,20 dkg,wedliny posiekanej drobno ,1 marchew ztarta na grobych oczkach ,15 dkg ,sera zoltego ,ztartego ,1 cebula pokrojona w kostke ,mozna ja przesmazyc ,mozna dodac pieczarki 10 dkg ,Pieprz w proszku ,troszke natki pietruszki ,.Skladniki wymieszac i smazyc jak placki ziemniaczane ,lub wielkosci patelni .Pycha :)
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności