Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

przepis-na-paczki-3.jpg

grateska / ciasta / przepis-na-paczki-3.jpg
ciasta - przepis-na-paczki-3.jpg
Download: przepis-na-paczki-3.jpg

12 KB

(140px x 105px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Pączki . 1 kg mąki pszennej
20 dag cukru (1 szklanka)
25 dag masła
6 - 7 jaj
1,5 szklanki mleka
5 - 6 dag drożdży
1 olejek śmietankowy
szczypta soli
marmolada
cukier puder do posypania
olej do smażenia

Przepis: Z mleka, drożdży oraz z 1/3 części mąki wykonać rozczyn i zostawić do wyrośnięcia. Gdy podrośnie, dodać cukier, jaja, olejek śmietankowy, pozostałą część mąki, sól i dobrze rozpuszczone masło (może być stopione). Wyrobić ciasto. Gdy ciasto będzie odstwało od ręki odstawić do wyrośnięcia. Jak już ciasto podrośnie, formować kulki, a do ich środka nakładać marmloladę wieloowocową (najlepiej twardą). Pączki kłaść na wysypanej mąką serwetce, żeby jeszcze podrosły. Kiedy nieco podrosną, smażyć je na gorącym oleju na złoty kolor. Najlepiej sprawdzać patyczkiem czy są dobrze wysmażone. Po usmażeniu wyłożyć na bibułę, aby odcedzić z tłuszczu i następnie posypać cukrem pudrem .

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
ciasta - ciasto_orzechowiec_swiateczny.jpg
Składniki okazjonalne Biszkopt orzechowy jajka 5 szt ...
Składniki okazjonalne Biszkopt orzechowy jajka 5 szt cukier puder 5 łyżek orzechy mielone włoskie 3/4 szklanki bułka tarta 2 łyżki mąka 1 czubata łyżka proszek do pieczenia masa orzechowa masło roślinne 1.5 kostki 375 g cukier puder wg uznania orzechy mielone włoskie 1 szklanka sok z cytryny kilka kropli Sposób przyrządzenia Białka oddzielić od żółtek,ubić na sztywno z odrobiną soli,dodać cukier puder,dalej ubijać. Gdy białka będą sztywne,dodać po jednym żółtku,ciągle ubijać,na końcu dodać bułkę wymieszaną z mąką i proszkiem do pieczenia i orzechy,delikatnie wymieszać. Wylać ciasto na blachę wysmarowaną tłuszczem, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180º C około 30 min. Mało utrzeć do białości z cukrem pudrem,dodając po łyżce zmielonych orzechów,na końcu dodać sok z cytryny.(nie koniecznie) Wystudzony biszkopt przekroić na 3 części,przekładać kremem. wierzch posmarować kremem i posypać orzechami. Polecam to ciasto. Smacznego:)
ciasta - 398.jpg
Składniki: - Ciasto: - 20 dag cukru - 20 dag mąki ...
Składniki: - Ciasto: - 20 dag cukru - 20 dag mąki - 7 jajek - szczypta soli - 1 cukier waniliowy - 2 łyżeczki soku z cytryny - 1/2 szklanki ciepłej wody - 5 dag cukru pudru - skórka otarta z 1/2 cytryny - masło do formy Krem czekoladowy: - 28 dag masła - 20 dag cukru - woda - szczypta soli - 5 dag kakao - 1 łyżeczka rumu - 1 cukier waniliowy - 3 dag kakao do posypania - Glazura: - 250 g cukru - sok z 1/2 cytryny oraz: 12 pralinek (trufli) Sposób przyrządzania: Wymyślił go XIX-wieczny cukiernik węgierski József C. Dobos. Receptura tego przepięknego tortu była tajemnicą przez 20 lat! Zrób ciasto: żółtka utrzyj z cukrem, solą, cukrem waniliowym, sokiem z cytryny i wodą. Gdy masa będzie puszysta i kremowa, dodaj białka ubite z cukrem pudrem i skórą cytrynową. Do masy przesiej mąkę, delikatnie wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Posmaruj masłem spód tortownicy. Porcjami wlewaj ciasto, kolejno upiecz 6-8 spodów biszkoptowych (po 10 minut każdy). Odłóż do ostygnięcia. Zrób masę: cukier wsyp do rondelka i zalej wodą (wody powinno być tylko tyle, aby przykryła cukier). Zagotuj, ostudź. Masło utrzyj z solą, wymieszaj z kakao i syropem cukrowym. Dodaj rum i cukier waniliowy. Krążki biszkoptowe cienko smaruj kremem i układaj jeden na drugim. Boki tortu także posmaruj kremem. Resztę masy włóż do lodówki. Zrób glazurę: skarmelizuj cukier, wymieszaj z sokiem cytrynowym. Polej wierzch tortu, ozdób resztą masy i pralinkami.
ciasta - obrazek-29254.jpg
AmericanCiasto: 2 szklanki mąki 0.5 szklanki cukru ...
AmericanCiasto: 2 szklanki mąki 0.5 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 15 dkg margaryny bądź masła 1 jajko 1 żółtko Mąkę, cukier i proszek do pieczenia dobrze wymieszać. Dodać resztę składników i szybko zarobić ciasto. Masa serowa 6 żółtek 1 całe jajko szklanka cukru 1 cukier waniliowy 750 g soft cheese, ja użyłam philadelphia cheese 2 łyżki mąki ziemniaczanej Żółtka i jajko dobrze ubić z cukrem i cukrem waniliowym. dodać ser i dalej ubijać. Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną. Białka ubić na sztywno i dodać do masy serowej. Delikatnie wymieszać. Ponadto pól litra kwasnej śmietany 2 łyżki cuku Smietanę wymieszać z cukrem. Blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć ciastem. Na ciasto wylać masę serowa. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C i pieć do suchego patyczka, około godziny. Gorące ciasto wyjać z piekarnika i wylać na nie śmietanę. Wstawić z powrotem do piekarnika na 5 min. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i ostudzić. Po wystygnięciu przykryć blachę żeby śmietana nie popękała.
ciasta - ciasto-z-orzechami-1.jpg
Ciasto z orzechami CIASTO 1/2 kg mąki (3 szklanki) ...
Ciasto z orzechami CIASTO 1/2 kg mąki (3 szklanki) 1/2 kostki margaryny 1/2 szklanki cukru pudru 2 jajka 2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka sody POLEWA ORZECHOWA 30 dag orzechów włoskich 1/2 kostki margaryny 2 łyżki miodu 1/2 szklanki cukru KREM 1/2 litra mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki budyniu śmietankowego 1 kostka masła 2/3 szklanki cukru pudru Przepis na ciasto: Zagnieść ciasto z wszystkich składników. Podzielić na 2 części. Na jeden placek nałożyć polewę orzechową. Piec po 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Przepis na polewę orzechową: Margarynę rozpuścić na patelni na małym ogniu, dodać miód i cukier - wymieszać. Dodać orzechy i prażyć przez 3 minuty. Przepis na krem: Z mleka, mąki i budyniu śmietankowego ugotować "budyń". Masło utrzeć z cukrem pudrem i dodawać po trochu wystudzony "budyń". Utrzeć, aż będzie puszyste. Przekładanie ciasta: Ciasto bez polewy - krem - ciasto z polewą orzechową
ciasta - sernik-na-ciastkach.jpg
Sernik na ciastkach .Składniki: 1 kg sera, 25 dag ug ...
Sernik na ciastkach .Składniki: 1 kg sera, 25 dag ugotowanych ziemniaków, 20 dag tłuszczu, 30 dag cukru, 5 jajek, proszek do pieczenia (trochę w palcach), rodzynki, trochę kakao, ciastka herbatniki, 1 kostka czekolady do posypania. Przepis: Ser, ziemniaki, tłuszcz i cukier zmielić przez maszynkę. Dodać jajka, proszek do pieczenia i wszystko razem wymieszać. Na koniec dodać rodzynki i wymieszać. Prodiż wyłożyć papierem do pieczenia, poukładać ciastka herbatniki. Ciastka posypać kakaem (małym sitkiem) i wyłożyć na kakao masę serową. Piec w prodiżu około 1 godziny tak, aby ciasto miało ciemno złoty kolor.
ciasta - tiramisu.jpg
Tiramisu.Składniki: 1/2 litra słodkiej śmietany 30%, ...
Tiramisu.Składniki: 1/2 litra słodkiej śmietany 30%, 1 cukier waniliowy, 4 serki homogenizowane waniliowe, 1 galaretka cytrynowa, 2 szklanki mocnej kawy rozpuszczalnej, 6 łyżek koniaku, 2 opakowania dużych biszkoptów, kakao do posypania, 1 tabliczka gorzkiej czekolady do posypania. Przepis: Śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Cały czas ubijając dodawać serki homogenizowane. Galaretkę cytrynową rozpuścić w szklance wody i, tężejącą, dodawać do masy. Z dwóch szklanek kawy i koniaku przygotować poncz i maczać w nim biszkopty do połowy. W tortownicy ułożyć warstwę nasączonych biszkoptów i przykryć je połową masy. Następnie posypać, przez sitko, kakao i ułożyć drugą warstwę nasączonych biszkoptów. Na biszkopty wyłożyć resztę masy i całość posypać startą gorzką czekoladą.
ciasta - sernik-na-zimno.jpg
Sernik na zimno .Składniki: 4 serki homogenizowane, ...
Sernik na zimno .Składniki: 4 serki homogenizowane, 1 szklanka cukru pudru, 1 cukier waniliowy, 1 żelatyna 50 g, 2 galaretki pomarańczowe, 1 galaretka truskawkowa, 1 puszka brzoskwiń Przepis: Galaretkę truskawkową rozpuścić i odstawić do stężenia (można dzień wcześniej). Żelatynę namoczyć w 3/4 szklanki przegotowanej zimnej wody. Wymieszać i odczekać 1/2 godziny. Dodać 2 szklanki gorącej przegotowanej wody, wymieszać i odstawić do wystudzenia. 2 galaretki pomarańczowe rozpuścić i zostawić do wystygnięcia. Część brzoskwiń pokroić w kostkę - część zostawić do dekoracji. Galaretkę truskawkową pokroić w kostkę. Trzymać w lodówce. Serki homogenizowane włożyć do dużego naczynia. Dodać cukier puder i cukier waniliowy - wymieszać. Dodać wystudzoną, ale nie stężoną żelatynę - wymieszać. Dodać pokrojoną w kostkę galaretkę i brzoskwinie. Wszystko razem wymieszać. Wylać na wysmarowaną masłem tortownicę i wyrównać. Udekorować pozostałymi brzoskwiniami. Zalać dobrze wystudzoną galaretką brzoskwiniową. Wstawić do lodówki.
ciasta - sernik-na-zimno1.jpg
Sernik na zimno .Składniki: 6 serków waniliowych, 4 ...
Sernik na zimno .Składniki: 6 serków waniliowych, 4 galaretki o różnych smakach, puszka brzoskwiń lub truskawki. Przepis: Galaretki przygotuj według przepisu, ostudź. 2 serki przełóż do miski i dodaj jedną galaretkę (np: agrestową). Zmiksuj razem i włóż do lodówki. Gdy zastygnie zrób to samo z kolejnymi serkami i wylej na zastygniętą masę. Na koniec ułóż brzoskwinie lub truskawki i zalej samą galaretką. Wstaw do lodówki. Poczekaj, aż zastygnie. Smacznego.
ciasta - sernik-wiedenski-5.jpg
Sernik wiedeński . CIASTO 50 dag sera 3 jajka 1/3 ...
Sernik wiedeński . CIASTO 50 dag sera 3 jajka 1/3 kostki masła 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 dag rodzynek POLEWA 1 tabliczka czekolady twardej 3 łyżki masła Przepis na ciasto: Ser zmielić razem z masłem. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do białości i dodać do sera. Następnie do masy serowej dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać opłukane i osuszone rodzynki oraz ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać powierzchnię. Piec około 1 i 1/2 godziny w temperaturze 180 stopni C na złoty kolor. Upieczony sernik pozostawić przez kilka minut w wyłączonym piekarniku, przy otwartych drzwiczkach, a potem wyjąć i ostudzić. Gdy ostygnie, wyjąć z formy i polać gorącą polewą czekoladową. Przepis na polewę: Czekoladę rozpuścić w rondelku razem z masłem. Gorącą polać ostudzony sernik.
ciasta - sernik-wiedenski-51.jpg
Sernik puszysty . CIASTO NA SPÓD 1/2 kostki masła lub ...
Sernik puszysty . CIASTO NA SPÓD 1/2 kostki masła lub margaryny 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka MASA SEROWA 6 jaj 1/2 litra śmietanki kremówki 1 kg sera śmietankowego 2 budynie śmietankowe 3/4 szklanki cukru Przepis na spód: Jajka, cukier, mąkę, masło zagnieść na jednolitą masę. Wyłożyć cienko na blachę do pieczenia. Przepis na masę serową: Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać serek śmietankowy, ubitą pianę z białek i ubitą śmietanę kremówkę. Na końcu dodać 2 budynie śmietankowe. Masę serową wylać na wcześniej wyłożone cienko ciasto. Piec około 1 godziny w temperaturze od 180 do 220 stopni C.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności