Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
gieniusia102
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Gienia - Awaria Proszę nie pisać PRV

widziany: 8.04.2023 18:04

  • pliki muzyczne
    14
  • pliki wideo
    13
  • obrazy
    7093
  • dokumenty
    401

7677 plików
4,78 GB

Opis został ukryty. Pokaż opis
obrazek
obrazek
obrazek

* ♥ * ♥ * Soczewica* ♥ * ♥ *
* ♥ * 500 gram soczewicy czerwonej lub zielonej jedna cebula dużo czosnku 3 marchewki 2 pietruszki pół selera curkuma imbir sól pieprz sos sojowy papryka ostra curry Soczewicę gotujemy w 2 szklankach wody na papkę ,na patelni smażymy cebulę i czosnek dodajemy warzywa starte na tarce razem dusimy mieszamy razem z soczewicą łyżka koncentratu pomidorowego sól pieprz i przyprawy jak lubisz po wymieszaniu 3 jajka zmieszać i do formy do pieczenia na 180 stopni Od 30 do 40 minut musisz obserwować pychotka* ♥ *

« poprzednia stronanastępna strona »
  • 139 KB
  • 4 lut 16 17:45

SERNIK Z CZARNĄ PORZECZKĄ NA ZIMNO

Składniki na spód:
-140 g ciastek maślanych
- 60 g masła

Ciastka pokruszyć na pył ( ja zmieliłam), dodać roztopione masło, wymieszać. 
Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wcisnąć w dno, wyrównać. Włożyć do lodówki do czasu przygotowania masy serowej.

Masa serowa:
 - 700 g twarogu półtłustego lub tłustego zmielonego dwukrotnie (użyłam sera wiaderkowego)
 - 1 łyżka soku z cytryny
 - pół szklanki (125 ml) śmietany kremówki (można zastąpić jogurtem naturalnym)
 - 200 g drobnego cukru
 - 2 czubate łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki gorącej wody
 - 250 g czarnej porzeczki, odszypułkowanej + dodatkowo 120 g drobnego cukru do dosłodzenia warstwy z porzeczką
Twaróg zmiksować z cukrem, kremówką, sokiem z cytryny. Dodać rozpuszczoną żelatynę (może być ciepła, ), cały czas miksując, by nie zrobiły się grudki.
Czarną porzeczkę zmiksować blenderem .
Masę serową podzielić na 2 części, do jednej z nich dodać czarną porzeczkę, dodatkowo dosłodzić (najlepiej wcześniej spróbować i dosłodzić do smaku ).  
Na masę z ciastek wylać masę serową jasną, potem ciemną (można masę jasną schłodzić przez pół godziny w lodówce, by masy się nie wymieszały, a potem nałożyć warstwę z porzeczką). 
Schłodzić przez noc w lodówce. Dowolnie udekorować.
Smacznego :)

obrazek

z chomika AnnaMaria1515

  • 76 KB
  • 4 lut 16 17:43

Składniki:
spód:
1 łyżeczka kakao
100g masła
150g mlecznej czekolady
50g płatków migdałowych
80g płatków kukurydzianych
krem:
500g śmietankowego sera lub zmielonego sera na sernik
500g sera mascarpone
110g cukru
9 łyżeczek żelatyny
1 opakowanie cukru waniliowego
3 dojrzałe banany
sok z połowy cytryny
250g śmietany kremówki
wierzch:
2 łyżki cukru
500g wiśni
250ml soku wiśniowego + 9 łyżek
40g mąki ziemniaczanej

Spód:
1. Czekoladę i masło roztopić w kipieli wodnej (w naczyniu nad gotującą się wodą), dodać łyżeczkę kakao, wymieszać.

2. Połączyć razem płatki migdałowe i kukurydziane. Wlać czekoladę z masłem, wymieszać. Tortownicę o średnicy 26cm posmarować masłem i wyłożyć czekoladową masą. Wstawić do lodówki na godzinę.

krem:
3. Utrzeć razem ser i mascaropne, dodać cukier, cukier waniliowy.

4. Banany zmiksować i skropić sokiem z cytryny. Połączyć z masą serową.

5. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody. Małym strumieniem wlewać do masy bananowej.

6. Śmietanę kremówkę ubić i wymieszać z tężejącym kremem. Masę przełożyć na czekoladowy spód i wstawić do lodówki na parę godzin, aż stężeje (najlepiej na noc).

wierzch:
7. Wiśnie wypestkować. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z 9 łyżkami soku, resztę soku zagotować z 2 łyżkami cukru. Dodać mąkę, wymieszać i chwileczkę gotować. Zdjąć z ognia, dodać wiśnie i odstawić do ostygnięcia.
8. Przestygnięte wiśnie rozłożyć na wierzchu ciasta i schłodzić w lodówce.

Smacznego :)



z chomika AnnaMaria1515

  • 57 KB
  • 4 lut 16 17:42

FANTAZJA BANANOWO KAWOWA

Składniki spodu:

 Jasne i ciemne biszkopty ( nasączone dobrym alkoholem, u mnie amaretto i likier kawowy)
    
MASA I: 

     - 2 banany 
     - 300-330 ml jogurtu kawowego 
     - 200 ml śmietany kremówki 
     - 1-2 łyżki cukru pudru 
     - cukier lub aromat waniliowy 
     - 2 łyżki żelatyny 

MASA II: 
    -1 śnieżka 
     - 1 czekolada mleczna (10 dkg) 
     - 2 łyżeczki kakao 
     - 1 łyżka żelatyny 

SPÓD: 
Biszkopty jasne nasączyć alkoholem. Wyłożyć nimi dno tortownicy (Ø 26 cm).

Masa I :
Banany zmiksować z jogurtem kawowym. Ubić śmietanę kremówkę na sztywno z dodatkiem cukru i cukru waniliowego (lub olejku). Przygotować żelatynę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kremówkę połączyc z masą bananowo-kawową. Do zimnej żelatyny dodac 1 łyżkę masy bananowo-kawowej, energicznie wymieszac. Gdy zacznie tężec dodac ją do pozostałej masy i wyłożyc na biszkopty.
MASA II:
Śnieżkę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Czekoladę mleczną rozpuścić w kilku łyżkach ciepłego mleka, gdy ostygnie, dodać do ubitej śnieżki. Do masy wsypać 2 łyżeczki kakao i wszystko wymieszać mikserem. Żelatynę przygotować, zimną wymieszać z łyżką śnieżki, gdy zacznie tężec dodać do pozostałej masy i wyłożyć na masę bananowo-kawową.
Wierzch polałam czekoladą i posypałam migdałami i posiekanymi orzechami laskowymi.
Smacznego:)

obrazek

z chomika AnnaMaria1515

  • 37 KB
  • 17 maj 15 0:08
KATARZYNKA

Składniki :

CIASTO:
10 jaj
3/4 szkl. cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
2 szkl. utartych pierników lukrowanych (ok.35 szt.)
3 łyżki mąki
1 łyżka octu

MASA:
1/2 l mleka
1 czubata łyżka mąki pszennej
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
3 żółtka
3/4 szkl. cukru pudru
1 kostka masła exstra
cukier waniliowy
spirytus do smaku

DODATKOWO:
2 galaretki o dowolnym smaku
biszkopty okrągłe
polewa

CIASTO:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i jeszcze chwilę poubijać, żeby cukier sie rozpuścił. Dodać cukier waniliowy. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i łyżkę octu, dokładnie wymieszać, żółtka będą rosły. Utarte żółtka przełożyć do ubitej piany i dokładnie wymieszać. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy łyżką ( nie ubijamy mikserem). Pierniczki trzemy na tarce o drobnych oczkach i dodajemy do ciasta. Ciasto dokładnie wymieszać i wylać na blaszkę wyłożoną pergaminem. Piec tak jak biszkopt ok. 30 min .
Upieczone i wystygnięte ciasto przekroić na pół.

MASA:
pół litra mleka
1 czubata łyżka mąki pszennej
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
3 żółtka

Z powyższych składników ugotować budyń. Wystudzić. Rozetrzeć kostkę masła z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Do zmiksowanego masła dodawać porcjami zimny budyń dalej miksując, na koniec dodać do smaku spirytus w zależności kto ile lubi ( tak samo z cukrem pudrem, jeżeli ktoś lubi słodszą masę może dodać więcej cukru). Masę podzielić na pół, jedną pozostawić białą, a do drugiej dodać rozpuszczoną na parze i lekko przestudzonę gorzką czekoladę, oczywiście zmiksować.

galaretki rozpuściś w 3 szkl. wody

WYKONANIE CIASTA;

CIASTO, MASA CZEKOLADOWA, BISZKOPTY, TĘŻEJĄCA GALARETKA (wstawić ciasto do lodówki, żeby galaretka dobrze zastygła), MASA BIAŁA, CIASTO, POLEWA

z chomika white.and.black.flower

  • 31 KB
  • 17 maj 15 0:08
ROLADA ORZECHOWA

Składniki:

Jaja, 4 szt.
mielone orzechy włoskie, 7dag
cukier, 7 dag
śmietana 36 %, 250 g


Opis przygotowania:

1. żółtka utrzeć z cukrem

2. dodać zmielone (na mąkę) orzechy włoskie

3. dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać

4. wylać masę na wyłożoną pergaminem i posmarowaną margaryną blachę

5. włożyć blachę z ciastem do nagrzanego do 180 stopni C i piec 10 minut(nie dłużej bo w przeciwnym razie ciasto będzie się łamać)

6. po upieczeniu i ostygnięciu ciasta, ubić śmietanę i posmarować nią ciasto

7. zwinąć ciasto w roladę, wierzch ciasta ozdobić również bitą śmietaną i połówkami orzechów włoskich

8. schłodzić w lodówce

9. RADA: Można podwoic składniki i zrobic 2 rolady bo jest tak smaczna,że znika błyskawicznie

z chomika white.and.black.flower

  • 23 KB
  • 17 maj 15 0:08
NAPOLEONKA Z POZIOMKAMI

Gdy rozpoczyna się sezon na truskawki i poziomki, to czas na pyszne ciasto z tymi owocami. Oto przepis na napoleonkę z poziomkami.

Składniki:
•500 g ciasta francuskiego
•1/2 l mleka
•6 żółtek
•100 g cukru pudru
•50 g mąki ziemniaczanej
•1 laska wanilii lub łyżka cukru waniliowego
•cukier puder do posypania gotowego ciasta
•1/2 kg poziomek

Przygotowanie:
1.Ciasto podziel na trzy części i rozwałkuj na grubość około 2 mm, na wymiar blaszki do pieczenia. Wstaw warstwy do piekarnika i piecz 15-20 min. w temp. 220 °C.
2.Mleko zagotuj razem z wanilią (którą potem należy usunąć) lub z cukrem waniliowym ok. 10 min.
3.Żółtka utrzyj razem z cukrem, a następnie wsyp mąkę i ciągle mieszając dodawaj stopniowo gorące mleko. Zagotuj na małym ogniu, pamiętając o ciągłym mieszaniu. Masa najpierw zgęstnieje a później zrobi się bardziej rzadka. Wówczas należy zdjąć ją zdjąć z ognia i wystudzić.
4.Do tak przygotowanego kremu, dodaj umyte poziomki.
5.Jeden kawałek upieczonego ciasta połóż do blaszki i wylej na niego połowę masy. Przykryj drugim kawałkiem ciasta. Znów wylej pozostałą część masy i przykryj ostatnią warstwą ciasta. Poczekaj aż masa stężeje (ok. 2 godziny w lodówce).
6.Za pomocą bardzo ostrego noża pokrój całość na kwadraty wielkości około 7×7 cm. Na koniec posyp wszystko cukrem pudrem i udekoruj listkami melisy i całymi poziomkami.
Smacznego!

z chomika white.and.black.flower

  • 118 KB
  • 17 maj 15 0:06
obrazek

z chomika wielosmakowa

  • 349 KB
  • 17 maj 15 0:05
obrazek

z chomika wielosmakowa

  • 85 KB
  • 17 maj 15 0:03
zdjecie.php?id=80495

z chomika wielosmakowa

  • 44 KB
  • 16 maj 15 23:59
bount_10_400x400.jpg

z chomika wielosmakowa

  • 83 KB
  • 16 maj 15 23:58
46667_szyszki-_0_1.jpg

z chomika wielosmakowa

  • 0,5 MB
  • 16 maj 15 23:57
obrazek

z chomika anulek31

  • 136 KB
  • 16 maj 15 23:56
SKŁADNIKI:

Ciasto:
30 dkg mąki
kostka margaryny
0,5 szklanki cukru pudru
4 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia

ponadto:
powidła śliwkowe lub dżem z czarnej porzeczki
20 dkg orzechów włoskich (posiekać)
1 szklanka cukru pudru

Masa:
4 żółtka
4 łyżki cukru pudru
1 łyżka ekstraktu waniliowego
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
0,5 litra mleka
kostka masła
sok z połowy cytryny

PRZYGOTOWANIE:

Podane składniki na ciasto zagnieść i podzielić na 2 części. Blachę o wymiarach 35x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno blaszki. Na wierzch rozsmarować powidła.
Ubić pianę z 2 białek i 0,5 szklanki cukru pudru. Wyłożyć na powidła i posypać połową posiekanych orzechów włoskich. Piec w temp. 180°C przez ok 15-20 min.
To samo zrobić z drugą częścią ciasta - rozwałkować na blachę, posmarować powidłami, na powidła wyłożyć pianę i posypać orzechami:) Piec jak poprzedni placek.

Przygotować krem:
Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać obie mąki i 0,5 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego się mleka wlać masę żółtkową i dalej postępować jak przy gotowaniu budyniu. Ostudzić (można przykryć folią spożywczą żeby nie utworzył się kożuch).
Masło utrzeć i stopniowo dodawać (po 1 łyżce) ostudzony budyń. Pod koniec dodać ekstrakt waniliowy i sok z cytryny - ostrożnie żeby nam się krem nie zważył!

Jeden placek zostawić w blaszce, wyłożyć na niego masę budyniową i przykryć drugim plackiem. Najlepiej smakuje na drugi dzień.

Smacznego :)

z chomika Milenianka17

  • 15 KB
  • 16 maj 15 23:55
Tort orzechowy

Przygotowanie: ok 1,5 godz.

Składniki na 10 porcji
• 10 jajek
• 200 g cukru pudru
• 250 g mąki
• 150 g zmielonych orzechów włoskich
• łyżka proszku do pieczenia
• opakowanie cukru waniliowego
• 2 łyżki oliwy
• szklanka zmielonych biszkoptów

Masa:
• 400 g orzechów włoskich
• 400 ml mleka
• 300 g cukru
• 400 g masła
• kieliszek spirytusu

Etapy przygotowania

1. Oddziel białka od żółtek.
Z białek ubij sztywną pianę.

2. Dodaj cukier, cukier waniliowy i ubijaj, aż składniki połączą się.

3. Delikatnie wmieszaj żółtka.

4. Zmielone orzechy wymieszaj z mąką, zmielonymi biszkoptami i proszkiem do pieczenia.
Stopniowo dodaj do piany.

5. Wlej oliwę.
Przelej do formy o średnicy 26 cm wysmarowanej masłem i posypanej mąką, wygładź wierzch.

6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 40 minut.
Wyjmij i pozostaw w formie aż do całkowitego ostygnięcia.

7. Przygotuj masę.
W gotującym się mleku rozpuść cukier.
Gotuj na małym ogniu 5-10 min, aż zgęstnieje i zmniejszy objętość.

8. Stopniowo dodawaj do ciasta zmielone orzechy.
Mieszaj na małym ogniu jeszcze około 5 min. Odstaw do ostygnięcia.

9. Ucieraj masło, aż się spieni, a następnie dodaj go do masy orzechowej. Wlej kieliszek spirytusu.

10. Ciasto przekrój w poprzek na trzy jednakowe warstwy, przełóż je kremem.

11. Rozsmaruj krem także po bokach i na wierzchu tortu.
Udekoruj połówkami orzechów i bakaliami.


**********************************************************************

z chomika grawaw57

  • 34 KB
  • 16 maj 15 23:55
ZEBRA

2,5 szkl. mąki
2 szkl. cukru
1 szkl. gazowanego napoju pomarańczowego
0,5 szkl. oleju
5 jaj
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1 pomarańczowy olejek zapachowy (aromat do ciast)
Ubić pianę z białek, a gdy będzie bardzo sztywna, dodać cukier i żółtka jaszcze chwile ubijać. Następnie wlać olej, napój pomarańczowy, olejek, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać ręcznie lub na naj mniejszych obrotach mikserem. Podzielić ciasto na dwie części. Do jednej wsypać kakao, do drugiej dwie łyżki mąki. Do blachy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej taryą bułką wlewać łyżką na przemian białe i ciemne ciasto. Upiec w dobrze nagrzanym piekarniku.

z chomika Brunetka6853

  • 60 KB
  • 16 maj 15 23:55
sernik_wiedenski_1.jpg

z chomika wielosmakowa

  • 269 KB
  • 16 maj 15 23:53
?k=NDMxODMyNjIsNjExNzIz&f=Sernik_z_rosa111.JPG

z chomika wielosmakowa

  • 62 KB
  • 16 maj 15 23:52
obrazek

z chomika wielosmakowa

  • 266 KB
  • 16 maj 15 23:51
obrazek

z chomika wielosmakowa

« poprzednia stronanastępna strona »
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    16
  • obrazy
    38
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

54 plików
4,26 MB




Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności