Sarwa Andrzej Wielka Księga Nalewek.PDF
-
! PROGRAMY ANDROID 2017 -
▲W sądzie - Pozwy -
Aplikacje Java v_Mobile -
Artykuły Budowlane -
AutoCAD --Podreczniki -
AWARIE BUDOWLANE 2009 -
Awarie i Naprawy -
Biologia_Geografia -
BUDOWNICTWO OGÓLNE -
Budownictwo stalowe -
DIAGNOSTYKA -
DREWNO -
Geografia -
geologia i geomorfologia -
GEOTECHNIKA -
HISTORIA POLSKI -
Historia wojskowości -
KNR 202 -
KOMENTARZ_NORMY_PALE -
KONSTRUKCJE STALOWE -
Konstrukcje Zespolone -
KONSTRUKCJE ŻELBETOWE -
KRĘGOSŁUP I BRZUCH - ćwiczenia video -
Książki -
książki HELION -
Książki różne -
kursy autocad -
LITERATURA POLSKA -
literatura przyrodnicza(1111) -
Mapy trekbuddy -
MOSTY DROGI -
MUZYKA biesiadna -
obciążenia sejsmiczne -
OZNACZENIA -
Piosenki dla dzieci -
PORADY działka ogród -
prawosławne ikony -
przepisy kulinarne -
ROBOTY Wykonawcze -
SYSTEM_WK-70_PREFABRYKACJA -
TrekBuddy -
TrekBuddy mapy Polski -
TrekBuddy(1) -
TrekBuddy(2) -
TrekBuddy_Konfig -
Wzory umów,wniosków i.t.p -
Ziemie Polski w Czwartorzędzie -
Zioła -
Ziołolecznictwo -
Żeromski Stefan
Francuską specjalnością jest koniak czy wino, grecy mają ouzo, szkoci whisky a kubańczycy rum. Naszą specjalnością są wódki, miody a także wspaniałe, rozgrzewające słodkie i wytrawne nalewki. Nie mogło ich zabraknąć w żadnej staropolskiej kuchni. Nasze babcie trzymały je pod kluczem i ściśle wydzielały w zależności od potrzeb. Miały w swojej domowe aptece nalewki pomagające na przeziębienie, migrenę, bóle brzucha i serca, na bezsenność i nerwy, chandrę i melancholię lub łagodzące skutki przejedzenia i przepicia. Nalewki domowej roboty wybornie smakują, mają doskonały aromat no i są oczywiście naturalne
Przyrządzając własne nalewki należy pamiętać:
• Owoców, ziół i korzeni nie wolno zalewać czystym spirytusem ani zbyt słabą wódką.
Spirytus zwarzy owoce a słaba wódka nie wydostanie z nich pełnego smaku i aromatu.
• Wódkę zlewa się po wskazanym czasie. Zbyt długie trzymanie nalewki z owocami czy
korzeniami powoduje, że powstałe w ten sposób kwasy psują jej smak i aromat.
• Do filtrowania nalewki używamy specjalnej bibuły filtracyjnej, czystego płótna, gazy lub
waty wetkniętej w lejek.
• Suche składniki używane do nalewek takie jak zioła lub przyprawy korzenne powinny być
rozdrobnione poprzez kruszenie lub mielenie przed zalaniem, aby alkohol mógł optymalnie
wydostać z nich smak i aromat.
• Owoce myjemy, drylujemy i rozgniatamy na miazgę bądź robimy z nich sok by jak
najlepiej połączyły się z alkoholem.
• Słój, w którym są przyrządzane nalewki, należy szczelnie zamknąć. Butelki, do których
zostaną przelane gotowe nalewki też muszą być szczelnie zamknięte. Przechowuje się je w
ciemnym miejscu, żeby nalewki nie straciły koloru. Do leżakowania i przechowywania
nalewek najlepiej nadają się butelki z ciemnego szkła.
• Cierpliwości! Nalewki po przelaniu do butelek powinny leżakować co najmniej pół roku.
Im dłużej dojrzewają, tym są lepsze w smaku i skuteczniejsze.
Nalewki domowe - smaczne i zdrowe
Mały kieliszek orzechówki pomoże przy niestrawności. Jałowcówka jest dobra na przeziębienie, nalewka czosnkowa obniża poziom cholesterolu. To tylko niektóre dobroczynne właściwości prastarych polskich nalewek.