Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
dobre_jedzenie
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Andrzej

widziany: 6.08.2024 06:58

  • pliki muzyczne
    0
  • pliki wideo
    581
  • obrazy
    1
  • dokumenty
    15

597 plików
59,69 GB

Cydr z Jabłek – pyszny cydr domowy z soku tłoczonego własnoręcznie. Zostałem obdarowany zacną ilością jabłek szampion i powstało z nich trochę domowych zapasów oraz ten cydr. Do jego wykonanie wydobyłem z piwnicznych półek trochę sprzętu, bo chciałem też zademonstrować tłoczenie, soku i jego przygotowanie do fermentacji, oraz przygotowanie butelek .

Cydr wyszedł pięknej barwy. Jego aromat jest mocny, a smak bardzo dobry. Z przyjemnością człowiek szklaneczkę napełnia. Jabłek czasami jest w naszym kraju nadmiar – nie pozwólmy się im marnować tworząc różne domowe przetwory oraz trunki. Domowy cydr jabłkowy to orzeźwiający i przyjemny trunek więc zachęcam do wykonania i radowania się wyrobem własnym

Składniki: na 13-14 litrów

Jabłka – zdrowe, soczyste i pachnące 20 kg
1 saszetka drożdży do cydru
200 g cukru brzozowego (opcjonalnie, jak chcemy złamać wytrawność cydru)
Cukier biały – (opcjonalnie – jak chcemy wytworzyć cydr mocniejszy lub w jabłkach było cukru za mało – standardowe ilości cukru powinny na cukromierzu wskazywać zakres 12-17 blg)

Dodatkowo może się przydać:

Środek do dezynfekcji i stabilizacji – np pirosiarczyn potasu
pożywka do droży – zwykła lub kombi
środek klarujący – klarowin

Ja tłoczyłem sok za pomocą pracy ramowej. Wcześniej musiałem przygotować miazgę z jabłek. Oto opis kolejnych czynnosci.

Jabłka należy przebrać odrzucając sztuki nadpsute. Umyć, rozkroić, usunąć ogonki i gniazda nasienne.

Rozdrabnianie – są różne sposoby na rozdrabnianie – tarka, maszynka do mięsa, siekanie… ja użyłem napędzanego wiertarką rozdrabniacza – skutecznego narzędzia tnącego.

Do rozdrobnionych jabłek dodałem pektoenzym, który pozwala zmaksymalizować ilość uzyskanego soku. Osłabia strukturę komórek owoców i łatwiej się je wytłacza. Po dodaniu go do miazgi pozostawiam całość do następnego dnia 9-15 godzin, a następnie tłoczę.

Po wytłoczeniu soku sprawdzam w nim zawartość cukru. Wskazanie cukromierza w moim przypadku było około 13 blg, co pozwala uzyskać około 5 % alkoholu bez dodawania cukru. Poziom maksymalny blg dla cydrów przyjmuje się 17 blg. Jeżeli cukromierz pokazuje poniżej 12 blg to należy dodać cukru w ilości pozwalającej na osiągnięcie żądanej mocy trunku.

Stabilizacja to kolejny etap. Nie wszyscy go wykonują poddając się siłom natury. Jeżeli jednak w naszym surowcu mamy jakieś niepożądane życie to może ono zniweczyć nasz wysiłek. Stabilizację wykonałem dodając pirosiaczyn potasu w ilości 1 g/10 litrów soku. Powoduje on oczyszczenie moszczu z dzikich drożdży i innych niepożądanych mikroorganizmów.

Czas działania jest krótki i po 2 godzinach możemy już szczepić nasz sok drożdżami.

Wybrałem drożdże do cydru strong – aby poradziły sobie z przetworzeniem dostępnego w soku cukru. Po zakończonej pracy efektem ich działania będzie cydr wytrawny, Żeby wytrawność tą złamać dodaję jeszcze cukru brzozowego w ilości 200 g. Drożdże się nim nie interesują wiec pozostanie w produkcie końcowym nieco łagodząc jego wytrawność.

Drożdże uwadniamy, czyli rozpuszczamy w przegotowanej i ostudzonej wodzie na 15 minut przed dodaniem do soku.

Fermentacja – jej przebieg powinien być następujący. Część burzliwa – 5-7 dni. W tym czasie jest intensywny przepływ gazów przez rurkę fermentacyjną. Część cicha – Po fermentacji burzliwej najlepiej jest przelać tworzący się trunek do drugiego przygotowanego pojemnika na okres 7-14 dni. Przelewamy w taki sposób by nie poruszyć osadów na dnie zgromadzonych. Po przelaniu na cichą możemy nie obserwować już zewnętrznych objawów pracy drożdży, albo będą nikłe.

Po 14 dniach butelkowanie. Ja użyłem butelek 0,75 l z zamknięciem mechanicznym. Ich przygotowanie polegało na umyciu i dezynfekcji. Tym razem zdecydowałem się na odkażenie środkiem dezynfekującym – był to pirosiarczyn sodu. Butelki i zamknięcia zostały po umyciu opłukane tym środkiem i pozostawione na 2 godziny do ocieknięcia.

W celu nagazowania cydru do każdej butelki dodałem około 6 g cukru (4 gramy dla butelko 0,5 l) . Drożdże w czasie jego przetwarzania uwolnią CO2 który to gaz wysyci nasz trunek.

Pierwszych kilka dni cydr w butelkach przebywał w temperaturze pokojowej, a następnie zniosłem go na 4 tygodnie do chłodniejszej piwnicy. Po tym czasie nadawał się do picia.

Wyszedł pyszny 🙂

Spróbujcie sami – smacznego
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    0
  • obrazy
    0
  • pliki wideo
    1
  • pliki muzyczne
    0

1 plików
132,58 MB




freetransfer1993

freetransfer1993 napisano 25.05.2022 08:42

zgłoś do usunięcia

Pomagam przyjacielowi aby zwiększyć jego ilość punktów w folderze Kot_Mateusz będzie udostępniony darmowy transfer 10 GB w piątek 27.05 o godzine 12:00

Twojaminutka

Twojaminutka napisano 29.05.2022 21:35

zgłoś do usunięcia

Zapraszam na minutkę...

 

SYLWIACHO

SYLWIACHO napisano 1.06.2022 16:42

zgłoś do usunięcia
https://chomikuj.pl/SYLWIACHO
wigef59399

wigef59399 napisano 23.10.2022 12:53

zgłoś do usunięcia
Super chomik
dobre_jedzenie

dobre_jedzenie napisano 1.01.2023 05:47

zgłoś do usunięcia
nerad86850

nerad86850 napisano 3.02.2023 02:02

zgłoś do usunięcia
Super chomik
M.K-16

M.K-16 napisano 26.03.2023 18:23

zgłoś do usunięcia
Witam , pozdrawiam i zapraszam do siebie. 🔐UnicornVIP
SPOKOS-2024

SPOKOS-2024 napisano 27.03.2023 16:54

zgłoś do usunięcia

SYLWIACHO

SYLWIACHO napisano 17.04.2023 14:08

zgłoś do usunięcia
https://chomikuj.pl/SYLWIACHO
constantine44

constantine44 napisano 13.12.2023 20:32

zgłoś do usunięcia
obrazek Zapraszam po całą masę ciekawych plików. Własny upload, cały czas coś dodaję nowego. Filmy i bajki_3D, efektowne filmiki_3D, filmy XXX, teledyski, kabarety, muzyka mp3. Zapraszam do pobierania i chomikowania. Pozdrawiam.

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (1)Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (1)
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności