Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Kawa po bośniacku - Dzezva.jpg

cuma67 / Gotowanie, kuchnia / Przepisy / Napoje / Kawa / Kawa po bośniacku - Dzezva.jpg
Kawa - Kawa po bośniacku - Dzezva.jpg
Download: Kawa po bośniacku - Dzezva.jpg

30 KB

(500px x 334px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Kawa Bośniacka, a kawa Turecka
Kawa Bośniacka to nie to samo co kawa Turecka. Różnica tkwi w całym procesie. W obu przypadkach zaczyna się on tak samo. Ziarna są palone i gotowane w niewielkich garnuszkach z długim ujściem, kołnierzem nazywanym dzezva lub z tureckiego cezve. Jednakże Turcy dodają kawę i ewentualny cukier do zimnej wody zanim postawią je na ogniu. Przygotowując kawę Bośniacką, zimna woda stawiana jest na ogniu samodzielnie. Kiedy zacznie się gotować, niewielka ilość wody jest odstawiana. Następnie do dzezvy dodawana jest kawa i ponownie ustawiana na ogniu, na kilka sekund, pozwalając by płyn się zagotował, podniósł do granicy naczynia, prawie wykipiał i wytworzył gęstą pianę. Proces ten powtarzany jest kilkukrotnie. Następnie dodaje się odstawioną wcześniej, gorącą wodę.

Dla wszystkich poza wytrawnymi koneserami, taki szczegół wydaje się nieznaczący. Jednakże dodanie gorącej wody wytwarza jeszcze gęstszą pianę, zaś dodanie kawy później w trakcie trwania procesy wzmacnia siłę jej smaku i intensywność.


Dla przeciętnego smakosza, Bośniacka kawa jest nie do odróżnienia od jej Tureckiego rywala, który to jest gorzki, intensywny i gęsty niczym błoto. Innym sposobem, polecanym turystom jest zwracanie uwagi na sposób podania. On także charakteryzuje pochodzenie kawy. W Turcji, naczynie w którym przygotowuje się kawę cezve należy do kuchni, nie do zastawy stołu. Turecka kawa podawana jest w pojedynczym, malutkim kubku. Kawa Bośniacka podawana jest w pełnym dzezva ( składającym się z 3 filiżanek kawy), na okrągłym kamieniu, z pustą ceramiczną filiżanką, szklanką wody, talerzem pełnym kostek cukru oraz Bośniackimi słodyczami o nazwie rahat lokum.

Delektuj się z każdym łykiem
Kiedy jesteś gotowy na swą kawę, najpierw zrób łyka wody. Przy użyciu łyżeczki zdejmij pianę z wierzchu, nalej kawę do filiżanki i dopiero w tym momencie nałóż zdjętą uprzednio pianę ( najważniejsze, że Bośniacka kawa bez piany nie jest w zupełności Bośniacką). Jeśli chcesz dodać cukier, nie wrzucaj go do kawy. W zamian, ugryź kawałek kostki cukru, zatrzymaj go pod językiem i pozwól by się rozpuścił z chwilą kiedy zrobisz pierwszego łyka. Istnieją dwie podstawowe zalety podawania kawy w dzezva. Pierwsza to fakt, że na spodzie naczynie, niefiltrowana kawa pozostawia wiele fusów –charakterystycznych dla kawy Tureckiej- które osadzają się na dnia zamiast w filiżance, zmniejszając ryzyko, że niewprawiony kawosz skończy przyjemność picia kawy z pełnymi ustami kawowych fusów. Druga, to fakt, że miedziane naczynie dzezva utrzymuje gorącą kawę o wiele dłużej niż tradycyjne; ważne jest, że pomimo, iż filiżanka Bośniackiej kawy jest mniejsza jest też zdecydowanie mocniejsza. Dodatkowo, warto pamiętać, że Bośniacy siedzą godzinami przy filiżance kawy zwyczajnie rozmawiając.

https://bakalie.com/artykul/strefa-wiedzy/skomplikowana-kultura-bosniackiej-kawy .html

https://www.youtube.com/results?search_query=bosnian+coffee+how+to+make+

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
Dzezva - How to Prepare Bosnian Coffee - Discussing this Traditional Skill.mp4
play
oglądaj online
https://www.youtube.com/watch?v=D1h-dHsXLzs 1. Lekko ...
https://www.youtube.com/watch?v=D1h-dHsXLzs 1. Lekko podgrzać a nawet podprażyć kawę na sucho w tygielku 2. W drugim większym niż tygielek naczyniu zagotować wodę 3. Zalać tygielek gorącą wodą do 2/3 - 3/4 potrzebnej ilości, przemieszać i doprowadzić do stanu aż pianka będzie się podnosić ale nie dopuścić do wykipienia. 4. Zdjąć z palnika na chwilę, ponownie zagotować aż pianką będzie się podnosić 5. Zdjąć z palnika dolać gorącej wody do 100% wymaganej ilości, lekko przemieszać, można dodać kilka kropel zimnej wody aby fusy opadły na dno. 6. Nałożyć kilka łyżek pianki z kawy w tygielku do filiżanki potem resztę wlać z tygielka do filiżanki
Kawa - Kawa po turecku z tygielka TRK KAHVES.jpg
Nie mylić z przyjętym w Polsce nazewnictwem kawa po ture ...
Nie mylić z przyjętym w Polsce nazewnictwem kawa po turecku czyli mielona kawa zalana w szklance wrzątkiem tzw. kawa plujka Sposób parzenia: 1. Do naczynia wypełnionego zimną wodą wsypujemy zmieloną w drobny pył (jak mąką) kawę z cukrem. Możemy przyprawić odrobiną kardamonu. Całość dokładnie mieszamy (nie mieszamy w trakcie gotowania). 2. Miksturę doprowadzamy do wrzenia na średnim ogniu. 3. Gdy tylko woda zacznie wrzeć (pianka na wierzchu zaczyna podnosić się i bombelkować), ściągamy naczynie z ognia i studzimy przez około 30 sekund. Piankę można łyżeczką przełożyć do filiżanki. 4. Jeszcze dwukrotnie doprowadzamy miksturę do wrzenia, za każdym razem pamiętając o 30-sekundowej przerwie. 5. Przelewamy kawę do niewielkich filiżanek lejemy napar po ściance aby nie zniszczyć pianki, która jest już w filiżance. Pijemy bez mleka. https://www.national-geographic.pl/galeria/4-sposoby-na-kawe-inspirowane-podrozami/kawa-po-turecku - także inne przepisy na kawę: Kawa po wietnamsku, Skandynawska kawa z jajkiem, Cascara http://www.tureckieprzepisy.pl/inne/turk-kahvesi-kawa-po-turecku/ https://www.youtube.com/watch?v=Lg6aNkqYL2w https://www.youtube.com/watch?v=GaLthNCEKGk 4tips Grecja - w Grecji i wsród emigrantów greckich nazywa jest kawą po grecku https://www.youtube.com/results?search_query=how+make+greek++coffee
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności