-
144396 -
12987 -
34558 -
3655
210093 plików
9104,06 GB
Dania i przepisy godne uwagi z wykorzystaniem szafranu
Szafran to najdroższa przyprawa świata, dlatego jej wykorzystanie nie jest tak powszechne w polskiej kuchni. Tak naprawdę przyprawa szafranowa nadaje się zarówno do deserów, jak i dań wytrwanych. Świetnie łączy się z rybami i owocami morza, ale także z drobiem.
Zastosowanie szafranu w kuchni
Mimo wspaniałych właściwości, szafran jest wciąż niedocenianą przyprawą w wielu kuchniach. W Hiszpanii kwiat ten znajduje zastosowanie w potrawach z ryżem i kurczakiem, a w kuchni arabskiej podawany jest z kawą, ryżem czy potrawami z chlebem
. Szafran posiada lekko cierpki smak oraz właściwości zabarwiające potrawę. Stosowany jest do przyprawiania dań kuchni azjatyckiej i śródziemnomorskiej. Doskonale pasuje do ryb i owoców morza, dań z ryżu oraz zup.
W naszym kraju możemy spotkać go w deserach, ciastach, lodach i puddingach. Może być także dodawany do domowych likierów. Często występuje również we flakach czy daniach rybnych. Szafran świetnie łączy się także z warzywami, takimi jak: szparagi, pomidory i koper włoski.
- sortuj według:
-
0 -
6 -
0 -
0
6 plików
0,68 MB