Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
be.3
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

...

widziany: 15.11.2022 03:54

  • pliki muzyczne
    159
  • pliki wideo
    984
  • obrazy
    48903
  • dokumenty
    14964

66605 plików
563,7 GB

FolderyFoldery
be.3
─══♦♦ Emerycie - rencisto tu są wiadomości dla Ciebie ♦♦══─
─══♦♦ Hobby ♦♦══─
 
─══♦♦ Druty i Szydełko ♦♦══─
 
─══♦♦ Biżuteria szydełkowa ♦♦══─
─══♦♦ Florystyka♦♦══
 
─══♦♦ Fotografia♦♦══
 
─══♦♦ Haft ♦♦══─
 
─══♦♦ Kulinaria ♦♦══─
 
•► Przepisy tupperware•
•►Afrodyzja ki•►
•►Ciasta•►
•►Dania •►
 
•►Pierog i•►
•►Dekoracja Potraw•►
•►Etykiety na przetwory•►
•►Gril•►
•►Grzyby•►
•►Herbata•►
•►Koktajle Wina i Nalewki•►
•►Kuchnie Świata•►
•►Poradnik Kuchenny•►
•►Przetwory •►
•►Ryby•►
•►Sałatki Surówki•►
•►z automatu do chleba •►
•►Zupy i Sosy•►
─══♦♦ Ogrodnictwo♦♦═ ═─
 
─══♦♦ Remont ♦♦══─
─══♦♦ Sam naprawiam ♦♦══─
─══♦♦ Szycie i Krój ♦♦══─
 
•►Fotel, Sofa •►
•►Igielnik •►
•►Poduszki•
─══♦♦ Wnętrza ♦♦══─
─══♦♦ Wystrój Okna ♦♦══─
 
─══♦♦ Zrób to sam-a DIY ♦♦══─
─══♦♦ Jan Paweł II ♦♦══─
 
─══♦♦ Jan Paweł II ♦♦══─
─══♦♦ Modlitwa o uzdrowienie♦♦═ ═─
─══♦♦ Kobieta i styl ♦♦══─
 
─══♦♦ Ojciec Pio ♦♦══─
 
─══♦♦ Poezja ♦♦══─
 
─══♦♦ Poradnik auto-moto ♦♦══─
 
─══♦♦ Motoryzacja ♦♦══─
─══♦♦ Poradnik zdrowia♦♦══─
 
─══♦♦ Porady Babuni♦♦══─
 
─══♦♦ Ramki ♦♦══─
─══♦♦ Religia ♦♦══─
─══♦♦ Ślub ♦♦══─
 
─══♦♦ Szkoła♦♦══─
 
─══♦♦ Prace dyplomowe ♦♦══─
─══♦♦ Ustawy kodeksy♦♦══─
─══♦♦Nasz Pupil ♦♦══─


Nauka gotowania: Ryby gotowane
Gotować można ryby przygotowane w całych tuszkach, podzielone na dzwonka, na filety całe lub porcjowane, jako rolady i pulpety. Ryby gotuje się zawsze w wywarze z warzyw z dodatkiem przypraw aromatycznych (liście laurowe, ziele angielskie i pieprz).
Aby ugotować l kg ryby, należy na wywar przygotować:
60 dkg warzyw bez kapusty, w tym ok.: 10 dkg marchwi, 15 dkg pietruszki, 15 dkg selera, 10 dkg pora, 10 dkg cebuli.
Przyprawy: 2 liście laurowe, 3—4 ziarnka ziela angielskiego, sól do smaku.
Ok. 6 szklanek wody.

W celu uzyskania lepszego smaku można jeszcze dodać oczyszczone głowy rybie. Przygotowaną uprzednio rybę wkłada się do wywaru w momencie, gdy warzywa są miękkie, ale nie rozpadają się.

Ryby — szczególnie w całych tuszkach i rolady — najlepiej gotować w specjalnych wanienkach z ażurowym wkładem. Filety ze skórą należy wkładać do wywaru skórą do dna, aby filet nie zwijał się.

Aby ryba nie rozpadła się, należy ją gotować na wolnym ogniu. Czas gotowania zależy od wielkości porcji:
dzwonka i filety gotuje się 20—30 min.,
całe ryby — 45—60 min.,
rolady — 60—90 min.
Gotowane ryby po wyjęciu z wywaru podaje się z masłem lub sosami na gorąco, jako potrawy obiadowe lub kolacyjne. Można też zalać je galaretą i zastudzić.
Galareta do zalewania ryb
Galaretę przyrządza się z wywaru, w którym gotowała się ryba, z dodatkiem żelatyny (2 dkg żelatyny na l l wywaru). Żelatynę zalewa się zimną wodą, a po napęcznieniu rozpuszcza w części gorącego wywaru. Następnie łączy się z odcedzonym wywarem, dodaje białka z jaj (2—3 białka na l l wywaru), ubija trzepaczką i zagotowuje. Aby galareta sklarowała się, należy odstawić ją na ok. 20 min., potem zdjąć pianę dekorację łyżką aby je związać ze sobą. Gdy galareta zastygnie, zalewa się ją powtórnie grubą warstwą i studzi do zupełnego skrzepnięcia.

Przygotowaną w opisany sposób galaretę można użyć również do przybrania innych przekąsek, polewając je gęstniejącym płynem lub wyciskając go przez tubę.
Przykładowe przepisy:
Ryba po kapitańsku
10 świeżych niesolonych śledzi (małych węgorzyków), 4 szklanki wywaru z warzyw, łyżka octu lub soku z cytryny, sól i cukier do smaku, 2 dkg żelatyny, 2—3 białka jaja.
Ryby oczyścić, sprawić i opłukać. Koniec płetwy ogonowej związać nitką z pyszczkiem, aby utworzył się krążek. Wywar odcedzić, zakwasić, włożyć przygotowane krążki i gotować ok. 15 min. Następnie wyjąć łyżką cedzakową i ułożyć na półmisku. Do Wywaru dodać żelatynę i dalej postępować jak podano we wstępie, sklarować i ochłodzić. Półmisek przybrać ozdobnie wykrajanymi warzywami z wywaru i zalać krzepnącą galaretą.

Ryby udekorować plasterkami cytryny oraz nacią pietruszki i podawać jako przekąskę, z ostrymi sosami — korniszonowym -lub surowym chrzanowym. Do potrawy nadają się również wszystkie odmiany sosów majonezowych.
Galaretki porcjowane z ryb
75 dkg filetów (l kg ryby w całej tuszce), 4 szklanki wywaru z warzyw, 2 jaja, 4—5 łyżek groszku konserwowego, 3—4 białka do sklarowania galarety.

Filety opłukać, podzielić na porcje (rybę sprawić, opłukać, odfiletować). Do wywaru włożyć porcje ryby i gotować ok. 20 min. Ugotowaną rybę wyjąć, obrać z ości; marchew z wywaru pokrajać w krążki, ugotowane jaja — w cząstki. Z wywaru przygotować galaretę według przepisu podanego we wstępie. 10 małych filiżanek opłukać zimną wodą i na dno każdej wlać po łyżce stygnącej galarety. Gdy skrzepnie, ułożyć obrane mięso ryby, cząstki jaja, krążki marchwi i zielony groszek. Dopełnić filiżanki resztą galarety: zastudzić.
Przed podaniem owijać filiżanki umoczoną w gorącej wodzie ściereczką, brzegi galarety okroić nożem i wyrzucać ją na płaski półmisek. Przybrać gałązkami zielonej pietruszki. Podawać z pieczywem i ostrymi sosami.


Ryba gotowana w sosie z jarzynami
l kg ryby (płastuga, karp, karmazyn, dorsz), 4 szklanki wywaru z warzyw, 4 dkg masła (margaryny), 2 dkg mąki, 2 żółtka, sok z cytryny, sól i cukier do smaku, nać pietruszki (koperek).
Do odcedzonego wywaru włożyć przygotowaną rybę i gotować ok. 20 min. Z masła i mąki zrobić białą zasmażkę, rozprowadzić ją wywarem, doprawić do smaku cytryną, solą i cukrem. Zaciągnać żółtkami i dodać posiekaną zieleninę. Porcje ryby wyjąć na ogrzany półmisek obłożyć pokrajanymi warzywami z wywaru i zalać gorącym sosem.

Podawać z ryżem ugotowanym na sypko i sałatką z pomidorów lub innych warzyw sezonowych.



« poprzednia stronanastępna strona »
« poprzednia stronanastępna strona »
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    43
  • obrazy
    2
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

46 plików
6,28 MB




Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (368)Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (368)
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności