Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
be.3
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

...

widziany: 4.08.2024 02:36

  • pliki muzyczne
    159
  • pliki wideo
    975
  • obrazy
    48895
  • dokumenty
    14961

66583 plików
550,43 GB

FolderyFoldery
be.3
─══♦♦ Emerycie - rencisto tu są wiadomości dla Ciebie ♦♦══─
─══♦♦ Hobby ♦♦══─
 
─══♦♦ Druty i Szydełko ♦♦══─
 
─══♦♦ Biżuteria szydełkowa ♦♦══─
─══♦♦ Florystyka♦♦══
 
─══♦♦ Fotografia♦♦══
 
─══♦♦ Haft ♦♦══─
 
─══♦♦ Kulinaria ♦♦══─
 
•► Przepisy tupperware•
•►Afrodyzja ki•►
•►Ciasta•►
•►Dania •►
 
•►Pierog i•►
•►Dekoracja Potraw•►
•►Etykiety na przetwory•►
•►Gril•►
•►Grzyby•►
•►Herbata•►
•►Koktajle Wina i Nalewki•►
•►Kuchnie Świata•►
•►Poradnik Kuchenny•►
•►Przetwory •►
•►Ryby•►
•►Sałatki Surówki•►
•►z automatu do chleba •►
•►Zupy i Sosy•►
─══♦♦ Ogrodnictwo♦♦═ ═─
 
─══♦♦ Remont ♦♦══─
─══♦♦ Sam naprawiam ♦♦══─
─══♦♦ Szycie i Krój ♦♦══─
 
•►Fotel, Sofa •►
•►Igielnik •►
•►Poduszki•
─══♦♦ Wnętrza ♦♦══─
─══♦♦ Wystrój Okna ♦♦══─
 
─══♦♦ Zrób to sam-a DIY ♦♦══─
─══♦♦ Jan Paweł II ♦♦══─
 
─══♦♦ Jan Paweł II ♦♦══─
─══♦♦ Modlitwa o uzdrowienie♦♦═ ═─
─══♦♦ Kobieta i styl ♦♦══─
 
─══♦♦ Ojciec Pio ♦♦══─
 
─══♦♦ Poezja ♦♦══─
 
─══♦♦ Poradnik auto-moto ♦♦══─
 
─══♦♦ Motoryzacja ♦♦══─
─══♦♦ Poradnik zdrowia♦♦══─
 
─══♦♦ Porady Babuni♦♦══─
 
─══♦♦ Ramki ♦♦══─
─══♦♦ Ślub ♦♦══─
 
─══♦♦ Szkoła♦♦══─
 
─══♦♦ Prace dyplomowe ♦♦══─
─══♦♦ Ustawy kodeksy♦♦══─
─══♦♦Nasz Pupil ♦♦══─



Różne sposoby i rady kulinarne
Barwienie potraw
Należy to robić tylko za pomocą naturalnych barwników. Barwę brązową, w różnych odcieniach, sporządza się przede wszystkim z karmelu. Karmel uzyskuje się przez silne zrumienienie cukru, powstałą szklistą masę rozprowadza się gorącą wodą. Karmel można zlać do butelki i używać w miarę potrzeby. Karmelem barwi się zarówno potrawy słodkie, jak i sosy, ryż itd. Słodkie potrawy barwimy dodatkiem mocnego wywaru czy ekstraktem kawy, a także czekoladą czy kakao. Apetyczną "rumianą" barwę nada rosołowi kawałek łupiny cebuli. Poza tym często stosowany jest zielony barwnik z odwaru lub przetartego szpinaku.
Jak podawac budyń ?
Przyzwyczailiśmy się przyrządzać budynie gotowe, z torebek, zamiast przygotowywać je z mleka czy śmietanki, mąki, jajek, cukru i przypraw smakowych. Takie domowe są na pewno lepsze, ale bardziej kłopotliwe, więc zostańmy, przynajmniej na co dzień, przy gotowych. Należy je jednak trochę uatrakcyjnić, dodając owoce czy dżem, polewając sokiem, czy słodkim sosem. Jeżeli nie dekorujemy wierzchu, to po rozlaniu budyniu do salaterek, należy posypać go cukrem, wtedy nie utworzy się "skórka".
Rady dotyczące cebuli
Da się łatwo obrać z łusek, jeżeli ją dokładnie zmoczymy wodą. Najlepiej jest kroić cebulę w pobliżu palnika gazowego lub w przewiewnym miejscu (tak aby olejki eteryczne, które są powodem łzawienia oczu przy krojeniu cebuli, unosiły się szybko). Do konsumpcji cebuli zachęcać nie trzeba, ma wielu zwolenników i niezwykle różnorodne zastosowanie, jest wręcz w naszych kuchniach niezastąpiona. Cebula ma również silne właściwości bakteriobójcze.
· Cebula usmaży się w krótszym czasie, jeśli od razu się ją osoli.
· Cebula uzyska, w czasie smażenia, bardzo ładny kolor, gdy posypiemy ją sproszkowaną papryką.
· Podpieczona cebula dodana do rosołu podnosi jego walory smakowe.
· Zarumieniona na oliwie cebula, z niewielką ilością cukru,jest doskonałą przyprawą sosu pomidorowego.
· Przekrojoną cebulę wystarczy posmarować masłem lub margaryną a nie straci smaku.
· Przy krojeniu cebuli unikniemy łzawienia, jeśli obraną główkę cebuli opłuczemy w strumieniu zimnej wody lub, przed krojeniem, włożymy do lodówki na około 20 minut.
· Cebuli nie kładziemy obok jabłek, gdyż straci swoją ostrość.
· Pokrojonej cebuli nie wolno przechowywać dłużej niż 12 godzin, gdyż wtedy się utlenia i jest szkodliwa. Możemy ją wtedy wykorzystać do odświeżania przedmiotów złoconych lub z brązu.

(600x304, 668Kb)

  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    10
  • obrazy
    10
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

20 plików
2,78 MB




Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (368)Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (368)
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności