Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

KOTLETY Z KALAFIORA.doc

agatka-1 / Kuchnia / Przepisy, książki różne / KOTLETY Z KALAFIORA.doc
Download: KOTLETY Z KALAFIORA.doc

363 KB

0.0 / 5 (0 głosów)
obrazek

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
Przepisy, książki różne - Sałatka z młodej kalarepy, rzodkiewki i patisonów.jpg
Składniki: * 4 młode kalarepy * 5-6 marynowa ...
Składniki: * 4 młode kalarepy * 5-6 marynowanych, małych patisonów * 2 pęczki rzodkiewek * 2 pęczki koperku * 1 słoik kiełków sojowych * 1 cebula czerwona * 3-4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany * sól * pieprz Kalarepy obrać i pokroić w półplasterki, rzodkiewki w plastry. Cebulę pokroić w kostkę. Patisony pokroić w półplasterki. Koperek drobno posiekać. Kiełki soi odsączyć od marynaty. Połączyć składniki, dodać śmietanę, wymieszać i doprawić do smaku. Rozłożyć na półmisku, dekorując małymi patisonami.
Przepisy, książki różne - NAPOLEONKA.jpg
SKŁADNIKI Ciasto: śmietana-1/2 szklanki mąka-2 szklan ...
SKŁADNIKI Ciasto: śmietana-1/2 szklanki mąka-2 szklanki masło w temp pokjowej-1 kostka Krem: mleko-1 litr mąka-1 szklanka cukier waniliowy-1 opakowanie żółtka-2 PRZYGOTOWANIE: Ciasto: Mąkę z masłem posiekać nożem (aż zrobi się kruszonka), wlać śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Wałkować tak jak ciasto francuskie, składać jak kopertę i znów wałkować w jednym kierunku. Czynność powtórzyć 3 razy. Przed wałkowaniem posypywać stolnicę mąką. Ciasto w trakcie bić wałkiem wiele razy bo będzie twarde albo eksperymentować z piwem tzn. dolać trochę piwa kosztem śmietany. Włożyć do lodówki i dobrze schłodzić, następnie upiec dwa jednakowe prostokątne placki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C na złoty kolor. Krem: 1/2 litra mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku rozmącić żółtka, wsypać mąkę, cukier waniliowy, wymieszać, przetrzeć przez sitko, wlać do wrzącego mleka i cały czas mieszając zagotować. Ciepły krem wyłożyć na placek, przykryć drugim, lekko przycisnąć. Po całkowitym wystygnięciu, obsypać cukrem pudrem i pokroić na kwadraty. Można zastąpić ten krem innym, takim do karpatki.
Przepisy, książki różne - Kremówka - dużo roboty ale warto.jpg
Składniki: Ciasto maślane: * 30 dag masła * 10 dag mą ...
Składniki: Ciasto maślane: * 30 dag masła * 10 dag mąki Ciasto kluskowe: * 20 dag mąki * 1/2 jajka * 1/2 łyżki octu (6-proc.) * woda Krem waniliowy: * 1/2 litra mleka * 4 żółtka * 1 jajko * 8-10 dag cukru * ziarenka z 1 laski wanilii albo cukier waniliowy * 3 dag mąki ziemniaczanej oraz: * 3 dag cukru pudru Sposób przygotowania: 1. Przygotuj ciasto maślane: przesiej mąkę na stolnicę, dodaj masło i posiekaj wszystko na jednolitą masę. 2. Przygotuj ciasto kluskowe: zagnieć ciasto z podanych składników, dodając tyle wody, aby miało konsystencję ciasta pierogowego. Wyrób starannie żeby nie było grudek i rozwałkuj na kształt koła. Środek ciasta powinien być nieco grubszy. 3. Z ciasta maślanego uformuj prostokąt, ułóż go pośrodku rozwałkowanego ciasta kluskowego. Złóż boki ciasta kluskowego ponad ciastem maślanym, formując kopertę. Delikatnie rozwałkuj, pamiętając, aby przesuwać wałek tylko w jednym kierunku (moja babcia mówiła, że to bardzo ważne!). Rozwałkowane ciasto złóż na 3 części, zawiń w czystą ściereczkę i włóż do lodówki. Po 15-20 minutach rozwałkuj ciasto jeszcze raz, ponownie złóż na trzy części, zawiń w ściereczkę i włóż do lodówki. Te czynności powtórz jeszcze dwa razy, wkładając za każdym razem ciasto na 15-20 minut do lodówki. 4. Za ostatnim razem rozwałkuj ciasto na grubość 1 cm, ułóż je na dużej blasze i wstaw do mocno nagrzanego piekarnika. Piecz 15 minut w temp. 250°C, a następnie wyjmij i ostudź. 5. W tym czasie przygotuj krem: utrzyj na puszystą masę żółtka z jajkiem, wanilią oraz cukrem. Zagotuj w garnku szklankę mleka, a pozostałe zimne mleko wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Wlej do wrzącego mleka i zagotuj, ciągle mieszając. Powoli dodawaj utarte żółtka, cały czas mieszając i podgrzewając masę na malutkim ogniu. Gdy masa zrobi się gęsta, przełóż garnek do większego naczynia z zimną wodą i ostudź, nie przerywając mieszania. 6. Składanie ciasta. Ciasto przekrój na dwa placki, odetnij nierówne brzegi ostrym nożem. Jeden placek posmaruj kremem waniliowym, a drugi pokrój na prostokąty tak duże, jakie chcesz mieć ciastka. Ułóż je na masie waniliowej (dzięki temu łatwo pokroisz potem kremówkę na porcje). Kremówkę włóż do lodówki na kilkanaście minut (wcześniej szczelnie je przykryj, aby nie wchłonęło lodówkowych zapachów), a przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności