Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
agatka-1
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Agata

widziany: 29.06.2019 23:50

  • pliki muzyczne
    12
  • pliki wideo
    1623
  • obrazy
    351
  • dokumenty
    1202

3359 plików
348,05 GB

Ukryj opis
  • 67,2 MB
  • 2 kwi 18 17:13
Książka kucharska Macieja Kuronia przepisy na przysmaki na wesela i komunie , rodzinne obiady, przyjęcia dla dzieci.
150 przepisów,100 stron.
Wydawnictwo jest bogato ilustrowane, zawiera także praktyczne porady oraz ciekawostki i anegdoty.

z chomika aaarek70

  • 12,6 MB
  • 2 kwi 18 17:07
Unikalne przepisy kulinarne-w tym także i włoskie. Warto je mieć!

zachomikowany

  • 3,1 MB
  • 2 kwi 18 17:07
Jeszcze jedna wartościowa książka kucharska.

z chomika Nocna_Wojowniczka

  • 0,7 MB
  • 2 kwi 18 17:06
Przepisy z serii "Co ugotować na niedzielę" czyli niebagatelne pomysły na niedzielne obiadki

z chomika mona33b

  • 138 KB
  • 13 lip 16 16:05

zachomikowany

  • 71 KB
  • 25 lip 15 19:00
Składniki:
Ciasto maślane:
* 30 dag masła
* 10 dag mąki
Ciasto kluskowe:
* 20 dag mąki
* 1/2 jajka
* 1/2 łyżki octu (6-proc.)
* woda
Krem waniliowy:
* 1/2 litra mleka
* 4 żółtka
* 1 jajko
* 8-10 dag cukru
* ziarenka z 1 laski wanilii albo cukier waniliowy
* 3 dag mąki ziemniaczanej
oraz:
* 3 dag cukru pudru

Sposób przygotowania:
1. Przygotuj ciasto maślane: przesiej mąkę na stolnicę, dodaj masło i posiekaj wszystko na jednolitą masę.
2. Przygotuj ciasto kluskowe: zagnieć ciasto z podanych składników, dodając tyle wody, aby miało konsystencję ciasta pierogowego. Wyrób starannie żeby nie było grudek i rozwałkuj na kształt koła. Środek ciasta powinien być nieco grubszy.
3. Z ciasta maślanego uformuj prostokąt, ułóż go pośrodku rozwałkowanego ciasta kluskowego. Złóż boki ciasta kluskowego ponad ciastem maślanym, formując kopertę. Delikatnie rozwałkuj, pamiętając, aby przesuwać wałek tylko w jednym kierunku (moja babcia mówiła, że to bardzo ważne!). Rozwałkowane ciasto złóż na 3 części, zawiń w czystą ściereczkę i włóż do lodówki. Po 15-20 minutach rozwałkuj ciasto jeszcze raz, ponownie złóż na trzy części, zawiń w ściereczkę i włóż do lodówki. Te czynności powtórz jeszcze dwa razy, wkładając za każdym razem ciasto na 15-20 minut do lodówki.
4. Za ostatnim razem rozwałkuj ciasto na grubość 1 cm, ułóż je na dużej blasze i wstaw do mocno nagrzanego piekarnika. Piecz 15 minut w temp. 250°C, a następnie wyjmij i ostudź.
5. W tym czasie przygotuj krem: utrzyj na puszystą masę żółtka z jajkiem, wanilią oraz cukrem. Zagotuj w garnku szklankę mleka, a pozostałe zimne mleko wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Wlej do wrzącego mleka i zagotuj, ciągle mieszając. Powoli dodawaj utarte żółtka, cały czas mieszając i podgrzewając masę na malutkim ogniu. Gdy masa zrobi się gęsta, przełóż garnek do większego naczynia z zimną wodą i ostudź, nie przerywając mieszania.
6. Składanie ciasta. Ciasto przekrój na dwa placki, odetnij nierówne brzegi ostrym nożem. Jeden placek posmaruj kremem waniliowym, a drugi pokrój na prostokąty tak duże, jakie chcesz mieć ciastka. Ułóż je na masie waniliowej (dzięki temu łatwo pokroisz potem kremówkę na porcje). Kremówkę włóż do lodówki na kilkanaście minut (wcześniej szczelnie je przykryj, aby nie wchłonęło lodówkowych zapachów), a przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

z chomika Zeeb

  • 63 KB
  • 25 lip 15 19:00
SKŁADNIKI
Ciasto:
śmietana-1/2 szklanki
mąka-2 szklanki
masło w temp pokjowej-1 kostka
Krem:
mleko-1 litr
mąka-1 szklanka
cukier waniliowy-1 opakowanie
żółtka-2

PRZYGOTOWANIE:
Ciasto:
Mąkę z masłem posiekać nożem (aż zrobi się kruszonka), wlać śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Wałkować tak jak ciasto francuskie, składać jak kopertę i znów wałkować w jednym kierunku. Czynność powtórzyć 3 razy. Przed wałkowaniem posypywać stolnicę mąką. Ciasto w trakcie bić wałkiem wiele razy bo będzie twarde albo eksperymentować z piwem tzn. dolać trochę piwa kosztem śmietany. Włożyć do lodówki i dobrze schłodzić, następnie upiec dwa jednakowe prostokątne placki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C na złoty kolor.
Krem:
1/2 litra mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku rozmącić żółtka, wsypać mąkę, cukier waniliowy, wymieszać, przetrzeć przez sitko, wlać do wrzącego mleka i cały czas mieszając zagotować.
Ciepły krem wyłożyć na placek, przykryć drugim, lekko przycisnąć.
Po całkowitym wystygnięciu, obsypać cukrem pudrem i pokroić na kwadraty.
Można zastąpić ten krem innym, takim do karpatki.

z chomika Milenianka17

  • 27,1 MB
  • 10 cze 15 23:52

z chomika treborok

  • 26 KB
  • 31 lip 14 22:57

z chomika Skejtulek

  • 24 KB
  • 31 lip 14 22:54
obrazek

z chomika magrex

  • 25 KB
  • 31 lip 14 22:53
obrazek

z chomika magrex

  • 363 KB
  • 31 lip 14 22:47
obrazek

z chomika magrex

  • 33 KB
  • 31 lip 14 22:41
Składniki:

* 4 młode kalarepy
* 5-6 marynowanych, małych patisonów
* 2 pęczki rzodkiewek
* 2 pęczki koperku
* 1 słoik kiełków sojowych
* 1 cebula czerwona
* 3-4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
* sól
* pieprz
Kalarepy obrać i pokroić w półplasterki, rzodkiewki w plastry. Cebulę pokroić w kostkę. Patisony pokroić w półplasterki. Koperek drobno posiekać. Kiełki soi odsączyć od marynaty. Połączyć składniki, dodać śmietanę, wymieszać i doprawić do smaku. Rozłożyć na półmisku, dekorując małymi patisonami.

z chomika magrex

  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    7
  • obrazy
    3
  • pliki wideo
    4
  • pliki muzyczne
    0

17 plików
495,89 MB




marcel878

marcel878 napisano 13.02.2019 22:31

zgłoś do usunięcia
Zapraszam
kaska7668

kaska7668 napisano 21.02.2019 08:14

zgłoś do usunięcia
super dzieki pozdrawiam
Faficzek-10

Faficzek-10 napisano 21.02.2019 21:02

zgłoś do usunięcia
adamus20.up

adamus20.up napisano 25.05.2019 15:21

zgłoś do usunięcia
zapraszam
GrazynaWol

GrazynaWol napisano 1.06.2019 15:26

zgłoś do usunięcia

obrazek

Serdecznie pozdrawiam i życzę miłego popołudnia i wieczoru...

TRADITION

TRADITION napisano 2.07.2019 21:34

zgłoś do usunięcia
obrazek
patryktarachon

patryktarachon napisano 8.04.2022 22:45

zgłoś do usunięcia
Książka Zdobywcy Serc
yehicih814

yehicih814 napisano 24.04.2022 23:27

zgłoś do usunięcia
Super chomik
mimakas165

mimakas165 napisano 17.12.2022 13:06

zgłoś do usunięcia
Super chomik
anulkar111

anulkar111 napisano 18.09.2023 22:14

zgłoś do usunięcia
zapraszam do siebie 🔐 nazwa chomika

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności