Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
adam6762
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

mAx

widziany: 17.12.2018 17:51

  • pliki muzyczne
    15
  • pliki wideo
    228
  • obrazy
    10
  • dokumenty
    14

463 plików
29,29 GB

Ukryj opis
« poprzednia stronanastępna strona »
  • 128,1 MB
  • 13 sty 13 17:39
Dziś Remigiusz Rączka ugotuje danie, które każdy na Śląsku zna, choć jest to potrawa przez ślązaków adoptowana - bigos, a później przygotuje rogaliki z ciasta topielca, a czemu topielca? Przekonamy się oglądając "Gotowanie po śląsku".

z chomika aaarek70

  • 19,8 MB
  • 13 sty 13 17:39

z chomika aaarek70

  • 127,4 MB
  • 13 sty 13 17:39

z chomika aaarek70

  • 160,5 MB
  • 13 sty 13 17:39

z chomika aaarek70

  • 130,4 MB
  • 13 sty 13 17:39
Żur śląski znają chyba wszyscy mieszkańcy Górnego Śląska i nie tylko. Ale bioły żur, to potrawa, która stosunkowo rzadko gości w naszych domach. W szesnastym odcinku programu "Gotowanie po śląsku" przygotujemy ów bioły żur, który wielu z nas jeszcze pamięta, ale nie każdy wie, jak go "uwarzić". :-) A oprócz tego coś konkretniejszego, czyli zwój ziemniaczany z wosztem. I oczywiście mnóstwo dobrej muzyki w wykonaniu Kapeli ze Śląska im. Józefa Poloka.

z chomika aaarek70

  • 121,1 MB
  • 13 sty 13 17:39

z chomika aaarek70

  • 115,8 MB
  • 13 sty 13 17:39
W szóstym odcinku "Gotowania po śląsku" zajmiemy się dwoma rodzajami najbardziej śląskiej ze śląskich potraw - zrobimy fet, czyli umasta, czyli smalec. Wszystkich, którzy lubią "sznita z fetym" zapraszamy do wspólnego gotowania, a tych, którzy jeszcze tego nie znają - do wspólnej nauki. Całość poprowadzi oczywiście Remigiusz Rączka, a zagra Kapela ze Śląska im. Józefa Poloka. Zaś na deser podamy ciastka ze szpyrek!

z chomika aaarek70

  • 120,5 MB
  • 13 sty 13 17:39
W programie Remigiusz Rączka przygotował dla nas bryję z kluskami oraz placki z kiszki. O historii tych potraw opowiadały Eugenia Mura oraz Bernadeta Gramek.

z chomika aaarek70

  • 113,6 MB
  • 13 sty 13 17:39
Pogoda na szczęście dopisuje, więc nadal "mogymy warzić na zegrodce", tym razem pod starą jabłonią (z owoców której jesienią zrobimy "apfelmus"!). A dziś przygotujemy dwa dania w sam raz na gorące letnie dni - śląskie buchty z borowkami i śliszki.

z chomika aaarek70

  • 147,6 MB
  • 13 sty 13 17:39
Każdy wie, że na Śląsku fajruje się geburtstag, a nie imieniny. A jeśli "fajer mo być szumny", to obowiązkowo musi pojawić się na stole kotlet z kością i kartofelzalat. W kolejnym odcinku programu "Gotowanie po śląsku" przygotujemy właśnie to danie i - dodatkowo - coś na deser, który na Śląsku je się... na początek urodzin! A "fajrować" będziemy oczywiście przy muzyce Kapeli ze Śląska im. Józefa Poloka. Zapraszamy!

z chomika aaarek70

  • 129,3 MB
  • 13 sty 13 17:39
Wczesną wiosną przygotowaliśmy dla naszych widzów "ajntopf", a dziś, u progu jesieni, ugotujemy "flaps" - coś podobnego, ale korzystającego z jesiennych plonów. Zapomniana potrawa; zupa, która charakteryzuje się tym, że "jak sie w nia wsadzi łeżka, to nie poradzi sie ta...

z chomika aaarek70

  • 24,2 MB
  • 13 sty 13 17:39

z chomika aaarek70

  • 115,8 MB
  • 13 sty 13 17:39
Na śląskim stole "na beztydziyń" najczęściej pojawiają się karminadle w różnych wersjach. Mało kto jednak wie, iż jeszcze sto lat temu powszechnie jadano potrawy z... ziaren pszenicy i jęczmienia.

z chomika aaarek70

  • 19,8 MB
  • 13 sty 13 17:39

z chomika aaarek70

  • 127,4 MB
  • 13 sty 13 17:39

z chomika aaarek70

  • 128,7 MB
  • 13 sty 13 17:39
Późną jesienią w śląskich ogrodach dojrzewają warzywa, bez których dawniej nikt nie wyobrażał sobie śląskiej kuchni. Mowa oczywiście o dyni, którą Ślązacy do dziś nazywają po prostu "banią".

z chomika aaarek70

  • 101,1 MB
  • 13 sty 13 17:39
Jeszcze kilkanaście lat temu wiele śląskich rodzin hodowało króliki, których mięso królowało później na górnośląskich stołach. Dziś jest to zapomniane - niesłusznie - danie.

z chomika aaarek70

  • 138,7 MB
  • 13 sty 13 17:39
W śląskich wicach często pojawia się miejscowość, z której wszyscy sobie dworują. Chodzi oczywiście o Marklowice, w których podobno sołtys pomalował dom na biało, bo usłyszał w radiu, że żadna bomba nie trafi w Biały Dom... W kolejnym odcinku programu "Gotowanie po śląsku" łamiemy stereotypy: pokazujemy piękne krajobrazy Marklowic i gotujemy wspaniałą grochówkę i ciasto z wiśniami.

z chomika aaarek70

  • 123,2 MB
  • 13 sty 13 17:39
Wariacji na temat rolady - tradycyjnego śląskiego dania - na Górnym Śląsku na pewno nie brakuje. W kolejnym odcinku programu "Gotowanie po śląsku" kucharz Remigiusz Rączka przygotuje jaskółcze gniozdo, które - wbrew nazwie - nie jest miejscem pobytu ptaków, a wspaniałą roladą przygotowywaną na Śląsku na specjalne okazje. Do tego na stole pojawi się cytrynowo zista, zaś Kapela ze Śląska im. Józefa Poloka zaprezentuje swój najnowszy utwór, który ma w naszym programie swoją premierę.

z chomika aaarek70

  • 136,5 MB
  • 13 sty 13 17:39
Kaczka z czornymi kluskami i zupa ouberiby to potrawy, które przygotujemy w 15. odcinku programu "Gotowanie po śląsku". Tym razem gościmy w Radlinie II, dzielnicy Wodzisławia Śląskiego, dokąd zaprosiła nas gospodyni, p. Dorota. Do przygotowania naszych potraw używamy oczywiscie tylko "swojskich" produktów, "prosto z zegrodki". Zapraszamy do wspólnego gotowania! Zupa z uberiby, niemo kaczka z kapustą i grzibami i czornymi kluskami Zupa z uberiby

z chomika aaarek70

  • 99,3 MB
  • 13 sty 13 17:39
W kolejnym odcinku programu "Gotowanie po śląsku" Remigiusz Rączka przygotuje potrawy tradycyjnie kojarzące się z majem - czasem komunii. Zapraszamy do wspólnego zrobienia śląskiej szpajzy oraz upieczenia margarinioków. Dania te są proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Po skończonej pracy muzyka Kapeli ze Śląska im. Józefa Poloka uprzyjemni delektowanie się naszymi specjałami. Zapraszamy!

z chomika aaarek70

  • 163,1 MB
  • 13 sty 13 17:39
W jednym z pierwszych odcinków "Gotowania po śląsku" kucharz Remigiusz Rączka przygotował karminadle z mielonego mięsa. A dziś, ponieważ pogoda nadal dopisuje, usmażymy letnią wersję tej potrawy, czyli karminadle z kalafiora, zwanego na śląsku blumkolem. Do tego "momy zupa z jarmużu" i oczywiście solidną porcję wspaniałej muzyki w wykonaniu Kapeli ze Śląska im. Józefa Poloka.

z chomika aaarek70

  • 129,4 MB
  • 13 sty 13 17:39
W wakacyjnych odcinkach "Gotowania po śląsku" zawitaliśmy - zgodnie z obietnicą - do Austrii, skąd przywędrowało na Śląsk niemało potraw. Jakie to potrawy? Między innymi knedle z powidłami ze śliwek, które Remigiusz Rączka przygotuje wraz z ciastem ze śliwkami.

z chomika aaarek70

  • 137,3 MB
  • 13 sty 13 17:39
Piękna pogoda nastraja do niedzielnych festynów i majówek, dlatego też w kolejnym odcinku naszego "Gotowania po śląsku" przygotujemy potrawy, które doskonale nadają się "na niedziela ku kawie". A ponieważ słodkości nigdy zbyt wiele, prezentujemy przepisy na dania, które można zrobić szybko - tak, by w spokoju delektować się "kawom przi niedzieli".

z chomika aaarek70

  • 131,1 MB
  • 13 sty 13 17:39
Jedno z najmniej znanych górnośląskich dań to kugel, który przypomina zapiekankę z ziemniaków. Jest jednak o wiele lepszy i pożywniejszy! Podobnie mało znane są sojki. Coż to takiego? Wszystkich zainteresowanych zapraszamy do obejrzenia kolejnego, 25. odcinka programu "Gotowanie po śląsku"

z chomika aaarek70

  • 135,8 MB
  • 13 sty 13 17:39
W tym odcinku warzymy szałot ze śledzi i zista z jabkami. O tradycyjnych daniach opowiada kucharz – Remigiusz Rączka i gospodynie z Raja koło Żor. Całości dopełnia Kapela ze Śląska im. Józefa Poloka, która przedstawia jeden ze swych największych hitów – piosenkę „O śpiewających trąbkach”.

z chomika aaarek70

  • 154,1 MB
  • 13 sty 13 17:39
W kolejnym odcinku programu "Gotowanie po śląsku" spotykamy się z naszymi widzami przy pięknej późnowiosennej pogodzie. Na Górnym Śląsku jest to czas odpustów i związanych z nimi potraw. Dziś przyrządzimy zimioki odpustowe i ciasto z pozimkami. A ponieważ na odpuście zawsze jest muzyka, przeto zagra nam oczywiscie Kapela ze Śląska im. Józefa Poloka.

z chomika aaarek70

« poprzednia stronanastępna strona »
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    0
  • obrazy
    0
  • pliki wideo
    37
  • pliki muzyczne
    0

37 plików
4,11 GB




Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności