Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
a-nowe
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

widziany: 3.10.2023 17:03

  • pliki muzyczne
    55
  • pliki wideo
    490
  • obrazy
    214
  • dokumenty
    39

812 plików
68,33 GB

« poprzednia stronanastępna strona »
  • 60 KB
  • 13 paź 12 8:47
Składniki
Spód:
herbatniki na wyłożenie blachy
ok. 10 dag Kasia
Na sernik:
4 bite śmietany (np. śnieżki)
3 szklanki mleka
1 kg sera śmietankowego
1,5 szklanki cukru
5-6 łyżek żelatyny
2 galaretki
owoce np. maliny, truskawki, brzoskwinie


Jak zrobić?
SPÓD:
Herbatniki pokruszyć i wymieszać ze stopioną Kasia.
Masą wylepić spód formy.
Bite śmietany i 1.5 szklanki mleka ubić (mikserem).
W osobnym naczyniu utrzeć 1 kg sera i 1.5 szklanki cukru, pod koniec dodawać bitą śmietanę.
Do kubka wlać 1.5 szklanki mleka i żelatynę. Kubek włożyć do gorącej wody (ma być na ogniu), aż żelatyna będzie dobrze rozpuszczona. Jeszcze gorącą przelać do sernika.
Wszystko wymieszać (nie za długo) i wylać na herbatniki. Po zastygnięciu ozdobić owocami i wylać galaretki.

zachomikowany

  • 75 KB
  • 13 paź 12 8:47
44933_karpatka_0_1.jpg

z chomika wielosmakowa

  • 80 KB
  • 13 paź 12 8:47
karpatka_4.jpg

z chomika wielosmakowa

  • 343 KB
  • 13 paź 12 8:47
migdałowa krajanka

z chomika redandpale

  • 11 KB
  • 13 paź 12 8:47
SERNIK BUDYNIOWIEC

Bardzo fajne polaczenie sernika z budyniem czekoladowym.
Ciasto mogloby byc mniej suche.
Jesli ktos preferuje budyn np. smietankowy, w celu uzyskania warstwy ciemnej mozna dodac do sera kakao.


Ciasto:
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ kostki (miękkiej) margaryny
½ szklanki cukru
2 jajka
1 żółtko

Z podanych składników zagnieść ciasto i wyłożyć je na prostokątną blaszkę

Masa budyniowa:
1 litr mleka
3 budynie czekoladowe

Ugotować budynie czekoladowe, gorące przełożyć na surowe ciasto i równo rozsmarować. Odstawić do wystudzenia.

Masa serowa:
½ kostki (miękkiej) margaryny
½ szklanki cukru
4 serki waniliowe
3 jajka
1 białko
1 budyń śmietankowy

polewa czekoladowa
wiórki kokosowe

Margarynę i cukier - utrzec i stale ucierając dodawać na przemian serek waniliowy i żółtka. Następnie wsypać budyń śmietankowy, wymieszać. Na końcu lekko mieszając połączyć z pianą z 4 białek i równo rozłożyć na zimnym budyniu czekoladowym.
Wstawić na okolo 50 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C. Po upieczeniu polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi.

z chomika white.and.black.flower

  • 83 KB
  • 13 paź 12 8:47
Składniki
250 g Kasia
320 g mąki
220g cukru
6 żółtek
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
4 duże jabłka
PIANA:
6 białek
220 g cukru
200 g wiórków kokosowych


Jak zrobić?
Kasia, mąkę, cukier, jajka i proszek do pieczenia utrzyj mikserem i wyrób ciasto.
Połowę ciasta wyłóż na blaszkę (20x25cm), a do drugiej połowy dodaj kakao, wymieszaj i wyłóż na białe ciasto.
Na ciasto zetrzyj 4 duże jabłka.
Następnie ubij pianę z 6 białek z 220 g cukru. Dodaj wiórki kokosowe, wymieszaj i wyłóż na ciasto.
Piecz 40 - 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Temperatura piekarnika: 180°C
Czas pieczenia: 40-45 minut

zachomikowany

  • 51 KB
  • 13 paź 12 8:47
Składniki
Ciasto:
1jajko
15 dag mąki
6 dag cukru
6 dag Kasia
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ser:
70 dag sera białego (zmielonego)
1/2 szklanki cukru
1 jajko
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Budyń:
1 budyń śmietankowy (ugotować wg przepisu)
1/2 kostki Kasia
2 łyżki cukru
4 jajka


Jak zrobić?
Ciasto zagnieść, wyłożyć na posmarowaną Kasia formę.
Ser zmiksować z cukrem, jajkiem, mąką ziemniaczaną i wylać na ciasto.
Kasia utrzeć z cukrem i 4 żółtkami, dodać ugotowany budyń i na końcu dodać ubite na sztywno białka z 4 jajek.

Temperatura piekarnika: 180 st.C
Czas pieczenia: 60 minut

zachomikowany

  • 60 KB
  • 13 paź 12 8:47
Składniki
Spód:
herbatniki na wyłożenie blachy
ok. 10 dag Kasia
Na sernik:
4 bite śmietany (np. śnieżki)
3 szklanki mleka
1 kg sera śmietankowego
1,5 szklanki cukru
5-6 łyżek żelatyny
2 galaretki
owoce np. maliny, truskawki, brzoskwinie


Jak zrobić?
SPÓD:
Herbatniki pokruszyć i wymieszać ze stopioną Kasia.
Masą wylepić spód formy.
Bite śmietany i 1.5 szklanki mleka ubić (mikserem).
W osobnym naczyniu utrzeć 1 kg sera i 1.5 szklanki cukru, pod koniec dodawać bitą śmietanę.
Do kubka wlać 1.5 szklanki mleka i żelatynę. Kubek włożyć do gorącej wody (ma być na ogniu), aż żelatyna będzie dobrze rozpuszczona. Jeszcze gorącą przelać do sernika.
Wszystko wymieszać (nie za długo) i wylać na herbatniki. Po zastygnięciu ozdobić owocami i wylać galaretki.

zachomikowany

  • 35 KB
  • 13 paź 12 8:47
Składniki
Ciasto:
3 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru pudru
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g Kasia
Powidła lub konfitury
Masa smietanowa:
1 litr śmietany 18%
20 dag wiórków kokosowych
5 białek
1 szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 budyń śmietankowy duży (w proszku)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


Przepis zasiegnelam ze strony Arabeski :)
Jak zrobić?
Ciasto:
Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 2 części.
Jedną częścią wykleić spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
(prostokątnej 20x30 lub tortownicy średnica 30cm)
Posmarować powidłem śliwkowym lub konfiturą.
Drugą włożyć do zamrażarki.

Masa:
Białka ubić z cukrem, dodać śmietanę oraz pozostałe składniki i wymieszać.
Wyłożyć to na ciasto posmarowane powidłem.
Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta.
Piec ok. 50 minut w temp.peraturze 180°C.

Temperatura piekarnika: 180°C
Czas pieczenia: 50 min

zachomikowany

  • 33 KB
  • 13 paź 12 8:47
Składniki
1 krem Karpatka
1 Kasia
2 paczki krakersów
2 puszki Krówki
2 łyczeczki cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 śmitetan-fix
Paczkę migdałów płatki
Śmietanke 36%



Jak zrobić?
Najpierw układasz 1 warstwę krakersów na brytfance, później na to krem karpatka (wcześniej go gotujesz z mlekiem wg przepisu na opakowaniu-po wystudzeniu dodajesz kostkę Kasia i miksujesz)później kolejna warstwa krakersów, na to krówka (wcześniej gotujesz na parze żeby masa nie była twarda do rozsmarowania)nie gorące, na to warstwa krakersów i na koniec śmietanka ubita z fiksem cukrem pudrem i cukrem waniliowym, posypujesz na koniec migdałami i do lodówki-najlepiej na noc żeby oddało!

zachomikowany

  • 34 KB
  • 13 paź 12 8:47
ZEBRA

2,5 szkl. mąki
2 szkl. cukru
1 szkl. gazowanego napoju pomarańczowego
0,5 szkl. oleju
5 jaj
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1 pomarańczowy olejek zapachowy (aromat do ciast)
Ubić pianę z białek, a gdy będzie bardzo sztywna, dodać cukier i żółtka jaszcze chwile ubijać. Następnie wlać olej, napój pomarańczowy, olejek, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać ręcznie lub na naj mniejszych obrotach mikserem. Podzielić ciasto na dwie części. Do jednej wsypać kakao, do drugiej dwie łyżki mąki. Do blachy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej taryą bułką wlewać łyżką na przemian białe i ciemne ciasto. Upiec w dobrze nagrzanym piekarniku.

z chomika Brunetka6853

  • 51 KB
  • 13 paź 12 8:47
Składniki:

35 dag mąki
3 dag miękkiego masła(1 łyżka)
3 żółtka
1 całe jajo
10 dkg śmietany (7 łyżek)
1 łyżka spirytusu albo 2 łyżki wódki albo łyżka octu
smalec lub olej
cukier puder

Jak przyrządzić:

Ze składników zagnieść dość miękkie i gładkie ciasto. Można od razu odcinać niewielkie kawałki, cieniuteńko je rozwałkowywać i radełkiem albo nożem wykrawać długie prostokąty, nacinać je wzdłuż, przekładać jeden koniec przez powstałą dziurkę i smażyć na rozgrzanym tłuszczu, a potem posypywać cukrem pudrem. Ciasto podczas pieczenia powinno ładnie bąbelkować, pod warunkiem oczywiście, że było bardzo cieniutko rozwałkowane.
Ja po zagnieceniu ciasta kilka minut walę w nie wałkiem: jak się rozpłaszczy składam i znowu walę, ale nie za długo, bo to nudna czynnosć :-)
Z tego przepisu wychodzą dwa pełne talerze faworków.
Alkoholu albo octu dodaje się, żeby ciasto nie chłonęło zanadto tłuszczu podczas smażenia.
Robiłam te chruściki na smalcu i na oleju, obie wersje są bardzo smaczne i właściwie tylko nieznacznie się różnią.
Jeśli nie chce nam się smażyć wszystkiego na raz, połowę ciasta możemy włożyć do lodówki i resztę faworków przyrządzić następnego dnia..
Uwaga:
Nie dodajemy cukru do ciasta, ponieważ powoduje to szybsze przypalanie się faworków. Lepiej po prostu obficie posypać je po usmażeniu

zachomikowany

  • 36 KB
  • 13 paź 12 8:47
CYTRUSEK

Upiec biszkopt z 4 jajek

Masa:
•1,5 szklanki wody
•1 szklanka cukru
•sok z 3-4 cytryn
•2 żółtka
•2 budynie śmietankowe bez cukru
•kostka masła


Krem:
•1/2 litra kremówki
•3 łyżki cukru

2-3 paczki herbatników

1,5 szklanki wody + sok z cytryn (ja daję z 4 wolę kwaśniejsze) + cukier zagotować.
Budynie rozpuścić w 1 szklance wody,rozmieszać z 2 żółtkami i wlać na gotujący się syrop. Gotować
aż zgęstnieje - 2-3 minuty. Wystudzić. Zmiksować z masłem i wyłożyć na odwrócony do góry nogami biszkopt.
Wsadzić do lodówki.


Śmietankę
ubić dodając cukier i wyłożyć na masę cytrynową. Na górze
ułożyć herbatniki.

Najlepiej smakuje na drugi dzień jak herbatniki trochę nawilgną.

z chomika white.and.black.flower

  • 22 KB
  • 13 paź 12 8:47
Kokosowa Szarlotka

Składniki;
margaryna, pół kostki
jajka, 6 szt.
cukier, 1,5 szklanki
cukier waniliowy, 1 op.
Mąka pszenna, 0,5 szkl.
mąka ziemniaczana, 0,5 szkl.
proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
wiórki kokosowe, 2 małe opakowania
jabłka renety, 4-5 szt.

Opis przygotowania; Jabłka obrać i pokroić na cienkie jednakowe talarki ok 4mm( muszą być kwaśne jabłka), Margaryne utrzeć drewniana pałką z żółtkami, cukrem waniliowym i z połową szklanki cukru. Dodać mąkę pszenna i ziemniaczaną oraz proszek. Ciasto nalezy ucierać pałką ponieważ jest konsystencji kremu, mikser może się spalić.

Utarte ciasto wyłożyć na blachę łyżką i poukładać na nim jabłka. Białka ubić, dodać szklankę cukru i wióki, następnie wylać na jabłka. Piec ok. 45 min.

z chomika white.and.black.flower

  • 18 KB
  • 13 paź 12 8:47
KRAKERSOWA PYSZNOŚĆ


Składniki:

2 opakowania krakersów
3 żółtka
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
5 szklanek mleka
1 szklanka mąki
1 kostka masła
2 torebki budyniu waniliowego
1 puszka brzoskwiń


Wykonanie:

Połowę mleka zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i masłem. Resztę wymieszać z budyniem, mąką i żółtkami i wlać do gorącego mleka cały czas mieszając. Krem gotować kilka minut.
Na dnie wyłożonej folią aluminiową blachy ułożyć krakersy. Wylać połowę kremu budyniowego. Rozłożyć osączone i pokrojone w kostkę brzoskwinie. Przykryć pozostałym kremem. Na wierzchu ułożyć pozostałe krakersy. Schładzać kilka godzin.

z chomika white.and.black.flower

  • 15 KB
  • 13 paź 12 8:47
KRAKERSOWY TORCIK


Składniki:

3 paczki krakersów
1/2 tabliczki startej gorzkiej czekolady
1/2 szkl. rumu


Masa 1:

2,5 szkl. mleka
2 budynie waniliowe
5 łyżek cukru
20 dag prawdziwego masła


Masa 2:

gotowy karmel w puszce typu "Krówka"


Masa 3:

750 ml śmietanki kremówki 36%
dwie łyżki cukru pudru
3 śmietan-fixy


Wykonanie:

Na dnie blaszki (ok. 30x20 cm) ułożyć warstwę krakersów. Skropić obficie rumem.

Masa 1:

Na mleku ugotować budyń, dodać cukier, jak ostygnie utrzeć z masłem. Wyłożyć na krakersy, a następnie masę budyniową, przykryć drugą warstwą krakersów i również skropić rumem.

Masa 2:

Następnie na krakersy wyłożyć masę 2 karmelową z puszki, jest dosyć gęsta, więc proponuję wykładać małymi porcjami i na koniec równomiernie rozsmarować. Karmel również przykryć warstwą krakersów, które trzeba skropić rumem.

Masa 3:

Śmietankę wymieszać z cukrem, ubić, dodać śmietan-fixy, jak już będzie super sztywna wyłożyć na ostatnią warstwę krakersów, posypać startą czekoladą, włożyć do lodówki na dobę.

z chomika white.and.black.flower

  • 17 KB
  • 13 paź 12 8:47
SERNIK


1 kg sera
1 kostka margaryny
8 jajek
35 dag cukru
1 budyń śmietankowy
rodzynki

Ser zemleć dwukrotnie. Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami na puszystą masę. Dodawać stopniowo ser i budyń w proszku, cały czas ucierając. Ubić pianę z białek, dodać do masy serowej i lekko wymieszać. Dodać rodzynki. Można też dodać startą skórkę z jednej pomarańczy lub cytryny. Ja dodaję też sok z 1 cytryny. Piec ok 60 min w 180 stopniach. Gotowy sernik możemy polać czekoladą.
Porcja na małą blachę, gdy pieczemy na dużej – podwoić składniki.

z chomika white.and.black.flower

  • 12 KB
  • 13 paź 12 8:47
SERNIK IZAURA

Składniki:

CIASTO:,
mąka - 1,5 szklanki,
cukier - 1,5 szklanki,
kakao - 3 łyżki,
margaryna - 1 kostka,
proszek do pieczenia - 3 łyżeczki,
cukier waniliowy - 1 torebka,
jajka - 4 sztuki,
woda - 5 łyżek,
MASA SEROWA:,
ser biały - 50-70 dag,
jajka - 4,
cukier - 1 szklanka,
masło - 0,5 kostki,
wiórki kokosowe,

Opis przygotowania

1. Margarynę, cukier, kakao, wodę i cukier waniliowy gotować przez 5 minut.
Ostudzić.
Dodać 4 żółtka i wymieszać na jednolitą masę.
Odlać pół szklanki masytej masy.
Do reszty dodać mąkę, proszek do pieczenia i pianę z białek.
Wlać do formy.

2. MASA:Zemleć ser w maszynce, połączyć z pozostałymi składnikami.
Utrzeć na gładką masę.Wyłożyć na ciasto.
Piec 60 minut w temperaturze 200°C.
Po upieczeniu podlać pozostałą masą tą ze szklanki

z chomika white.and.black.flower

  • 97 KB
  • 13 paź 12 8:47
KARINA ZAPRASZAM:::::::Przepis na "pepuchy"
pol kilo maki.
pol kilo twarozku rzadkiego-taki z pudeleczka.
5 jajek calych
5lyzek cukru
2kieliszki rumu.
1cukier waniliowy
1 proszek do pieczenia.
Wszystkie skladniki wymieszac razem,jak bedzie ciasto bardzo geste dodac troche mleka,wyrobic dobrze lyzka,nie mikserem.Piec na oleju z obydwu stron(ja wyjmuje jeden i patrze czy jest w srodku dobry)Smazyc jak paczki.

zachomikowany

  • 26 KB
  • 13 paź 12 8:47

zachomikowany

  • 108 KB
  • 13 paź 12 8:47

zachomikowany

  • 88 KB
  • 13 paź 12 8:47

zachomikowany

  • 94 KB
  • 13 paź 12 8:47

zachomikowany

  • 95 KB
  • 13 paź 12 8:47

zachomikowany

  • 86 KB
  • 13 paź 12 8:47

zachomikowany

  • 31 KB
  • 13 paź 12 8:47

z chomika lonia181-52

« poprzednia stronanastępna strona »
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    23
  • obrazy
    124
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

147 plików
38,98 MB




Zapach-jesieni napisano 2.12.2012 19:25

zgłoś do usunięcia

,,Mam szczęście krzyczą dzieci Chwytając piłkę z nurtów wody. A ono - na niebie świeci roześmiane złotem - młode. Wyciągnij rękę - zamknij płonący krążek w pięści I głośno, głośno krzyknij - Mam szczęście ! " Wierszem Haliny Poświatowskiej, ciepło witam Ciebie ..... życzę jak najwięcej okazji do chwytania w swoje dłonie tych złotych, słonecznych krążków. A gdy już je złapiesz, to nie zapomnij mocno zacisnąć garści, aby szczęście na zawsze z Tobą i pozostało. ஜ♥●•• Sukcesów, nawet tych malutkich, ale radujących Ciebie oraz ZDROWIA do przebycia nowego tygodnia w dobrej kondycji. ஜ♥●••POZDRAWIAM CIEPLUTKO BUZIAKA DLA CIEBIE ZOSTAWIAM SERDECZNEGO ஜ♥●••D O R O T K A ஜ♥●•• dobrej nocy życzę obrazek

GlemiGlobes

GlemiGlobes napisano 21.04.2013 22:22

zgłoś do usunięcia
simafi2514

simafi2514 napisano 3.12.2022 23:11

zgłoś do usunięcia
Super chomik
Najlepszyy3233

Najlepszyy3233 napisano 18.01.2025 02:49

zgłoś do usunięcia
Zapraszam

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (8)Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (8)
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności