Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
a-nowe
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

widziany: 3.10.2023 17:03

  • pliki muzyczne
    55
  • pliki wideo
    490
  • obrazy
    214
  • dokumenty
    39

812 plików
68,33 GB

  • 118 KB
  • 13 paź 12 8:47

z chomika MARYSIA0307

  • 122 KB
  • 13 paź 12 8:47

z chomika MARYSIA0307

  • 34 KB
  • 13 paź 12 8:47
ZEBRA

2,5 szkl. mąki
2 szkl. cukru
1 szkl. gazowanego napoju pomarańczowego
0,5 szkl. oleju
5 jaj
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1 pomarańczowy olejek zapachowy (aromat do ciast)
Ubić pianę z białek, a gdy będzie bardzo sztywna, dodać cukier i żółtka jaszcze chwile ubijać. Następnie wlać olej, napój pomarańczowy, olejek, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać ręcznie lub na naj mniejszych obrotach mikserem. Podzielić ciasto na dwie części. Do jednej wsypać kakao, do drugiej dwie łyżki mąki. Do blachy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej taryą bułką wlewać łyżką na przemian białe i ciemne ciasto. Upiec w dobrze nagrzanym piekarniku.

z chomika Brunetka6853

  • 37 KB
  • 13 paź 12 8:47
Krówka

Biszkopt jasny z 4 jaj

Krem jak na karpatkę
0,5 litra mleka
2 łyżki mąki zwykłej
2 łyżki kartoflanki
10 dag cukru
2-3 łyżki oleju
ugotowac budyń
Utrzec z 1 kostką margaryny.

20 dag małych bezików
20 dag krówek
Na biszkopt wyłożyc krem,poukładac beziki i polac krówkami roztopionymi 2-3 łyżkach margaryny(ilośc margaryny zależy jakie są krówki)

z chomika Brunetka6853

  • 34 KB
  • 13 paź 12 8:47
Karpatka
1 szklanka wody
12,5 dag margaryny
1 łyżeczka proszku
Wszystko zagotowac,w czasie gotowania wsypac 1 szklankę mąki,wymieszac i ucierac kałką.Po wystygnięciu dodawac po 1 jajku(4 jajka)i ucierac .Dwie blachy dobrze wysmarowac i wyłożyc ciasto.Piec w nagrzanym piekarniku na złoty kolor 10 min.w 200C i 15-20 mni 180C
lub na termoobiegu 180C 25-30 min. obie blachy.
Krem
0,5 litra mleka
2 łyżki mąki zwykłej
2 łyżki kartoflanki
10 dag cukru+cukier waniliowy
2-3 łyżki oleju
ugotowac budyń
Utrzec z 1 kostką margaryny,wierzch polukrowac lub posypac cukrem pudrem.

z chomika Brunetka6853

  • 21 KB
  • 13 paź 12 8:47
Składniki:

1 kg śliwek węgierek
cukier puder
cukier waniliowy
Na ciasto:
5 jaj
5 łyżek mąki ziemniaczanej
5 pełnych łyżek cukru
otarta skórka z cytryny
łyżka proszku do pieczenia
tłuszcz
byłka do formy

Jak przyrządzić:

Śliwki starannie umyć, przekroić na pół, wyjąć pestki
Z białek ubić sztywną pianę, dodając stopniowo po trochu cukier
Do piany dodać od razu wszystkie żółtka, następnie mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, otartą skórkę z cytryny.
Ciasto rozłożyć równą cieniutką warstwą na wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blaszce do pieczenia
Na cieście ułożyć rządkami połowki śliwek, wstawić do nagrzanego( 180 st) piekarnika.
Piec około 25 min.Lekko zrumienione ciasto wyjąć z piekarnika i odrazu mocno posypać cukrem pudrem z wanilią

zachomikowany

  • 28 KB
  • 13 paź 12 8:47
Składniki:

* 225 g masła
* 1 szklanka brązowego cukru
* 3/4 szklanki cukru
* 2 łyżeczki esencji waniliowej
* 1 jajko
* 3 szklanki mąki
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 3 łyżki kakao
* 3 łyżki mleka w proszku

Sposób przygotowania:

* 1. Włożyć masło, brązowy cukier, cukier i esencję waniliową do miski i ucierać do uzyskania lekkiej, puszystej masy.
* Dodać jajko i dobrze utrzeć.
* Mąkę przesiać do osobnego naczynia i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
* Dodać mieszaninę mączną do maślanej i mieszać do uzyskania miękkiego ciasta.
* 2. Podzielić ciasto na dwie równe porcje.
* Wyrabiając dodać do jednej z nich kakao, a do drugiej mleko w proszku.
* 3. Rozwałkować każdą porcję ciasta na papierze piekarniczym na prostokąt o wymiarach arkusza A4.
* Położyć ciasto czekoladowe na mleczne i ścisnąć.
* 4. Przeciąć wzdłuż na pół i położyć jedną warstwę ciasta na drugiej.
* Powinno w ten sposób powstać ciasto czterowarstwowe.
* Położyć ciasto na blasze, przykryć plastikową folią i włożyć na godzinę do lodówki.
* 5. Pociąć ciasto na centymetrowej szerokości kawałki i wyłożyć na natłuszczoną blachę.
* Piec 15 minut, aż staną się złote i chrupiące.
* Przenieść na druciany stojak do ostygnięcia.

Uwagi:
Wystarcza na 40 sztuk
Piec w temperaturze 180°C
Przygotowanie 15 min + 1 godz. na chłodzenie
Pieczenie 15 min
Na specjalną okazje zamocz końce schłodzonych ciasteczek w stopionej białej lub gorzkiej czekoladzie i wyłóż na druciany stojak, żeby czekolada zastygła.

z chomika Milenianka17

  • 22 KB
  • 13 paź 12 8:47
Składniki:

* 110 g miękkiego masła
* 1 szklanka cukru pudru
* 1/2 łyżeczki esencji migdałowej
* 1 roztrzepane jajko
* 2 szklanki mąki
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1/4 szklanki mleka
* 1 szklanka roztopionej ciemnej czekolady
* 1/2 szklanki roztopionej białej czekolady

Sposób przygotowania:

* 1. Włożyć masło, cukier i esencję migdałową do miski i ucierać do uzyskania lekkiej, puszystej masy.
* Ciągle mieszając, stopniowo dodawać jajko.
* 2. Mąkę przesiać do osobnego naczynia i połączyć z proszkiem do pieczenia.
* Dodawać mieszaninę mączną i mleko na przemian do mieszaniny maślanej.
* Wymieszać do uzyskania gładkiego ciasta.
* 3. Na lekko oproszonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość pół centymetra.
* Wyciąć ciasteczka za pomocą foremek w kształcie gwiazdek i półksiężyców.
* Wyłożyć ciasteczka na lekko natłuszczoną blachę i piec 10 minut lub do zrumienienia.
* Przenieść na druciany stojak do ostygnięcia.
* 4. Ciasteczka w kształcie księżyców zamaczać z jednej strony w roztopionej białej czekoladzie, a gwiazdki w ciemnej czekoladzie.
* Położyć na drucianym stojaku, żeby czekolada zastygła.

Uwagi:
WYSTARCZA NA 24 SZTUKI
Piec w temperaturze 180°C
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 10 min

z chomika Milenianka17

  • 30 KB
  • 13 paź 12 8:47
Składniki:

* 225 g miękkiego masła
* 1 szklanka brązowego cukru
* 2 roztrzepane jajka
* 2 1/2 szklanki mąki
* 1 1/4 szklanki kakao
* 1/4 szklanki maślanki lub mleka
* 1 szklanka grubo posiekanej białej czekolady
* 1 szklanka niesolonych prażonych orzechów ziemnych
* 1 szklanka kawałów czekolady

Sposób przygotowania:

* 1. Włożyć masło i cukier do miski, ucierać do uzyskania lekkiej, puszystej masy.
* Ciągle mieszając, stopniowo dodawać jajka.
* 2. Przesiać do osobnego naczynia mąkę i dodać kakao.
* Dodać do mieszanki jajecznej mieszankę mączną, mleko, czekoladę, orzechy i kawałki czekolady.
* Dobrze wymieszać.
* 3. Łyżką wykładać porcje ciasta na posmarowaną tłuszczem blachę.
* Piec 10 minut.
* Przenieść na druciany stojak do ostygnięcia.

Uwagi:
Wystarcza na 36 sztuk
Piec w temperaturze 180°C
Przygotowanie 8 min
Pieczenie 10 min
Mleczne pianki, orzechy i kawałki czekolady to trzy najpopularniejsze dodatki do każdego typu ciastek przeznaczonych dla dzieci.

z chomika Milenianka17

  • 38 KB
  • 13 paź 12 8:47
Składniki:

* 110 g masła
* 1 szklanka cukru pudru
* 1 jajko
* 1 1/4 szklanki mąki
* 3/4 łyżeczki sody
* 2 łyżeczki zmielonego cynamonu

Sposób przygotowania:

* 1. Włożyć masło i 3/4 szklanki cukru pudru do miski i ucierać do uzyskania lekkiej, puszystej masy.
* Dodać jajko i dobrze utrzeć.
* 2. Przesiać mąkę, wymieszać z sodą i dodać do masy maślanej.
* Wyłożyć ciasto na oproszoną mąką stolnicę i szybko wyrobić.
* Owinąć w folię plastikową i chłodzić 30 minut w lodówce, aż stwardnieje.
* 3. Wsypać cynamon i pozostały cukier do miseczki i wymieszać.
* Z ciasta uformować małe kulki i otoczyć je w cukrze z cynamonem.
* Ułożyć w odległości 5 cm od siebie na lekko posmarowanej tłuszczem blasze i piec 8 minut lub do zrumienienia.
* Wyjąć na druciany stojak do ostygnięcia.

Uwagi:
WYSTARCZA NA 25 SZTUK
Piec w temperaturze 180°C
Przygotowanie 15 min + czas chłodzenia Pieczenie 8 min
Tłuszcz (w dowolnej postaci) nadaje pieczonym produktom miękkość i wydłuża czas przechowywania.
W większości wypieków można wymiennie stosować dobrej jakości margarynę i masło.

z chomika Milenianka17

  • 63 KB
  • 13 paź 12 8:47
SKŁADNIKI

ciasto:
śmietana-1/2 szklanki
mąka-2 szklanki
margaryna-1 kostka
krem:
mleko-1 litr
mąka-1 szklanki
cukier waniliowy-1 opakowanie
żółtka-2

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto:
Mąkę z Kasią posiekać nożem (aż zrobi się kruszonka), wlać śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Wałkować tak jak ciasto francuskie, składać jak kopertę i znów wałkować w jednym kierunku. Czynność powtórzyć 3 razy. Przed wałkowaniem posypywać stolnicę mąką. Włożyć do lodówki i dobrze schłodzić, następnie upiec dwa jednakowe prostokątne placki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C na złoto kolor.

Krem:
1/2 litra mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku rozmącić żółtka, wsypać mąkę, cukier waniliowy, wymieszać, przetrzeć przez sitko, wlać do wrzącego mleka i cały czas mieszając zagotować.

Ciepły krem wyłożyć na placek, przykryć drugim, lekko przycisnąć.

Po całkowitym wystygnięciu, obsypać cukrem pudrem i pokroić na kwadraty.

z chomika Milenianka17

  • 357 KB
  • 13 paź 12 8:47

z chomika lusia27

  • 7 KB
  • 13 paź 12 8:47
CIASTO TOFFI Z BISZKOPTAMI

Biszkopt:
4 jajka
4 łyżki wody
20 dag mąki pszennej
20 dag cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i nadal ubijać. Następnie dodać żółtka wymieszane z wodą. Ciągle ubijając dodać mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy. Piec ok. 25 minut w temperaturze 170 °C. Sprawdzić czy jest upieczone i wyciągnąć. Ostudzić.

Poncz:

3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 szklanka gorącej wody
Biszkopt nasączyć 1/3 ponczu, zaś pozostałą ilość ponczu wykorzystać do nasączenia biszkoptów.

1 puszka masy toffi
ok. 20 dag okrągłych biszkoptów
Masę lekko podgrzać i wylać na upieczony i ostudzony biszkopt. Następnie ułożyć biszkopty nasączone delikatnie ponczem.
Masa śmietankowa:
½ litra śmietany 30%
2 opakowania "śmietan -fix"
cukier waniliowy
1-2 łyżki cukru pudru
Można polać galatetka o dowolnym smaku rozpuszczoną w niecałym 1/2 litra wody.

z chomika white.and.black.flower

  • 15 KB
  • 13 paź 12 8:47
KILIMANDŻARO

Upiec ciemny biszkopt z 8 jaj,
po upieczeniu przekroić na pół.

Masa jabłkowa:
ok. 1 kg jabłek kwaśnych i twardych
2 galaretki ( ja użyłam o smaku owoców tropikalnych)
1 łyżka margaryny lub masła

Masa budyniowa:
1/2 litra mleka

1/2 szklanki cukru
2 żółtka
2 łyżki mąki
pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru
1 kostka masła lub margaryny


Ciemny biszkopt -
przekroić na pół, włożyć do formy jedną połówkę.
Masa jabłkowa: Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, masło roztopić, dodać jabłka, chwilę smażyć
, dodać suchą galaretkę, wymieszać i jeszcze chwilę smażyć. Ostudzić i wyłożyć na biszkopt. Wstawić do lodówki żeby masa jabłkowa stężała. W tym czasie przygotować masę budyniową: z mleka, cukru, żółtek, mąki ugotować budyń. Masło utrzeć dodając przestudzony budyń. Masę budyniowa wyłożyć na masę jabłkową, przykryć biszkoptem kakaowym. Polać polewą.

z chomika white.and.black.flower

  • 264 KB
  • 13 paź 12 8:47
86425bcd70.jpg

zachomikowany

  • 11 KB
  • 13 paź 12 8:47
SERNIK BUDYNIOWIEC

Bardzo fajne polaczenie sernika z budyniem czekoladowym.
Ciasto mogloby byc mniej suche.
Jesli ktos preferuje budyn np. smietankowy, w celu uzyskania warstwy ciemnej mozna dodac do sera kakao.


Ciasto:
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ kostki (miękkiej) margaryny
½ szklanki cukru
2 jajka
1 żółtko

Z podanych składników zagnieść ciasto i wyłożyć je na prostokątną blaszkę

Masa budyniowa:
1 litr mleka
3 budynie czekoladowe

Ugotować budynie czekoladowe, gorące przełożyć na surowe ciasto i równo rozsmarować. Odstawić do wystudzenia.

Masa serowa:
½ kostki (miękkiej) margaryny
½ szklanki cukru
4 serki waniliowe
3 jajka
1 białko
1 budyń śmietankowy

polewa czekoladowa
wiórki kokosowe

Margarynę i cukier - utrzec i stale ucierając dodawać na przemian serek waniliowy i żółtka. Następnie wsypać budyń śmietankowy, wymieszać. Na końcu lekko mieszając połączyć z pianą z 4 białek i równo rozłożyć na zimnym budyniu czekoladowym.
Wstawić na okolo 50 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C. Po upieczeniu polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi.

z chomika white.and.black.flower

  • 268 KB
  • 13 paź 12 8:47

zachomikowany

  • 400 KB
  • 13 paź 12 8:47

zachomikowany

  • 326 KB
  • 13 paź 12 8:47
58295b2467.jpg

zachomikowany

  • 264 KB
  • 13 paź 12 8:47
86425bcd70.jpg

zachomikowany

  • 292 KB
  • 13 paź 12 8:47
d00029a417.jpg

zachomikowany

  • 299 KB
  • 13 paź 12 8:47
04456f4851.jpg

zachomikowany

  • 405 KB
  • 13 paź 12 8:47
obrazek

zachomikowany

  • 404 KB
  • 13 paź 12 8:47
obrazek

zachomikowany

  • 404 KB
  • 13 paź 12 8:47
obrazek

zachomikowany

  • 106 KB
  • 13 paź 12 8:47

z chomika elzbieta460

  • 404 KB
  • 13 paź 12 8:47
bj01ODAxMTY1OCZzPXZocyZmPS11c2Vycy0yNTQyMy1mN2ViOGZlODhjMzAxLmpwZztzXmt1Y2huaWE7cV4wLjg7bV5mYWxzZTtjXnRydWU=

z chomika Asia-Si

  • 404 KB
  • 13 paź 12 8:47
obrazek

z chomika Asia-Si

  • 34 KB
  • 13 paź 12 8:47
ZEBRA

2,5 szkl. mąki
2 szkl. cukru
1 szkl. gazowanego napoju pomarańczowego
0,5 szkl. oleju
5 jaj
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1 pomarańczowy olejek zapachowy (aromat do ciast)
Ubić pianę z białek, a gdy będzie bardzo sztywna, dodać cukier i żółtka jaszcze chwile ubijać. Następnie wlać olej, napój pomarańczowy, olejek, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać ręcznie lub na naj mniejszych obrotach mikserem. Podzielić ciasto na dwie części. Do jednej wsypać kakao, do drugiej dwie łyżki mąki. Do blachy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej taryą bułką wlewać łyżką na przemian białe i ciemne ciasto. Upiec w dobrze nagrzanym piekarniku.

z chomika Brunetka6853

  • 51 KB
  • 13 paź 12 8:47
Składniki
Ciasto:
1jajko
15 dag mąki
6 dag cukru
6 dag Kasia
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ser:
70 dag sera białego (zmielonego)
1/2 szklanki cukru
1 jajko
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Budyń:
1 budyń śmietankowy (ugotować wg przepisu)
1/2 kostki Kasia
2 łyżki cukru
4 jajka


Jak zrobić?
Ciasto zagnieść, wyłożyć na posmarowaną Kasia formę.
Ser zmiksować z cukrem, jajkiem, mąką ziemniaczaną i wylać na ciasto.
Kasia utrzeć z cukrem i 4 żółtkami, dodać ugotowany budyń i na końcu dodać ubite na sztywno białka z 4 jajek.

Temperatura piekarnika: 180 st.C
Czas pieczenia: 60 minut

zachomikowany

  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    23
  • obrazy
    124
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

147 plików
38,98 MB




Zapach-jesieni napisano 2.12.2012 19:25

zgłoś do usunięcia

,,Mam szczęście krzyczą dzieci Chwytając piłkę z nurtów wody. A ono - na niebie świeci roześmiane złotem - młode. Wyciągnij rękę - zamknij płonący krążek w pięści I głośno, głośno krzyknij - Mam szczęście ! " Wierszem Haliny Poświatowskiej, ciepło witam Ciebie ..... życzę jak najwięcej okazji do chwytania w swoje dłonie tych złotych, słonecznych krążków. A gdy już je złapiesz, to nie zapomnij mocno zacisnąć garści, aby szczęście na zawsze z Tobą i pozostało. ஜ♥●•• Sukcesów, nawet tych malutkich, ale radujących Ciebie oraz ZDROWIA do przebycia nowego tygodnia w dobrej kondycji. ஜ♥●••POZDRAWIAM CIEPLUTKO BUZIAKA DLA CIEBIE ZOSTAWIAM SERDECZNEGO ஜ♥●••D O R O T K A ஜ♥●•• dobrej nocy życzę obrazek

GlemiGlobes

GlemiGlobes napisano 21.04.2013 22:22

zgłoś do usunięcia
simafi2514

simafi2514 napisano 3.12.2022 23:11

zgłoś do usunięcia
Super chomik
Najlepszyy3233

Najlepszyy3233 napisano 18.01.2025 02:49

zgłoś do usunięcia
Zapraszam

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (8)Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (8)
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności