Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
a-nowe
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

widziany: 3.10.2023 17:03

  • pliki muzyczne
    55
  • pliki wideo
    490
  • obrazy
    214
  • dokumenty
    39

812 plików
68,33 GB

  • 16 KB
  • 13 paź 12 8:47
Ciasto orzechowe:

• 10 dkg zmielonych orzechów włoskich

• pół szkl. mąki tortowej

• pół szkl. mąki ziemniaczanej

• pół szkl. cukru

• 6 jaj

• pół kostki masła

• łyżeczka proszku do pieczenia


Masa sernikowa:

• 1 kg zmielonego twarogu (może byc gotowy, w wiadeku)

• szklanka cukru

• 5 jaj

• budyń waniliowy

• 2 łyżki mąki tortowej


Masa kremowa:

• duży kubek kwaśnej gęstej smietany (400 ml)

• 1,5 kostki masła (300 g)

• 5 czubatych łyżek cukru pudru

• paczuszka cukru waniliowego



Etapy przygotowania


1. Placek orzechowy: Żółtka oddzielić od białek, utrzeć z cukrem i masłem na puszystą masę, dodawać mąkę i proszek. Białka ubić na sztywno, delikatnie połączyć ze zmielonymi orzechami i dodać do masy jajecznej. Upiec w 180 st. w prostokątnej formie (ok 20x25 cm), wyłożonej pergaminem. (po pół godzinnym pieczeniu sprawdzić wykałaczką). Wyjąć i wystudzić.

2. Masa serowa: Żółtka utrzeć z cukrem, gdy staną się prawie białe połączyć z mąką i budyniem, potem dodać ser, a na końcu ubitą na sztywno pianę. Delikatnie ale dokładnie wymieszać. Upiec (tak jak każdy sernik czyli w 160 - 170 st. ponad godzinę) w takiej samej formie jak ciasto orzechowe, wyłożonej pergaminem.

3. Krem: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Ucierając, dodawać po łyżce śmietany, aż do uzyskania jednolitej masy.

4. Placek orzechowy przeciąć wzdłuż i jedną cześć posmarować kremem. Na to wyłożyć sernik, posmarować kremem i przełożyć drugą częścią placka orzechowego. Resztą kremu posmarować wierzch i dekorować np. orzechami lub polać polewą czekoladową i oprószyć wiórkami kokosowymi. Uwaga: Ciasto powinno by włożone do lodówki na dobę!

zachomikowany

  • 13,1 MB
  • 13 paź 12 8:47

z chomika diabliczka70

  • 23 KB
  • 13 paź 12 8:47
Składniki:

* 175 g miękkiego masła
* 1 szklanka przesianego cukru pudru
* 1 łyżeczka esencji waniliowej
* 1 1/4 szklanki mąki
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1/4 szklanki proszku sosu custard (można zastąpić mlekiem w proszku,żółtkiem i odrobiną cukru)
* 1/4 szklanki mleka
* dżem, mus cytrynowy lub rozdrobniona czekolada

Sposób przygotowania:

* 1. Włożyć masło, cukier puder i esencję waniliową do miski i ucierać do uzyskania lekkiej, puszystej masy.
* Przesiać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia i proszkiem sosu custard.
* Dodawać na przemian mieszankę mączną i mleko do mieszanki maślanej, ciągle ucierając.
* 2. Nabierać łyżką ciasto i formować kulki.
* Umieścić je na posmarowanej tłuszczem blasze.
* Kciukiem wykonać na środku każdego ciastka zagłębienie.
* 3. Wypełnić otwór łyżeczką dżemu, musem cytrynowym lub czekoladą.
* Piec 12 minut lub do zrumienienia ciasta.
* Przenieść na druciany stojak do ostygnięcia.

Uwagi:
Wystarcza na 30 sztuk
Piec w temperaturze 190°C
Przygotowanie 15 min Pieczenie 12 min
Ciasto należy owinąć plastikową folią i chłodzić przynajmniej 30 minut, żeby łatwiej dało się formować kułki.
Aby uzyskać subtelny smak orzechowy, przed odciśnięciem kciuka i napełnieniem otoczyć kulki w ziarnach sezamowych.

z chomika Milenianka17

  • 136 KB
  • 13 paź 12 8:47
SKŁADNIKI:

Ciasto:
30 dkg mąki
kostka margaryny
0,5 szklanki cukru pudru
4 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia

ponadto:
powidła śliwkowe lub dżem z czarnej porzeczki
20 dkg orzechów włoskich (posiekać)
1 szklanka cukru pudru

Masa:
4 żółtka
4 łyżki cukru pudru
1 łyżka ekstraktu waniliowego
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
0,5 litra mleka
kostka masła
sok z połowy cytryny

PRZYGOTOWANIE:

Podane składniki na ciasto zagnieść i podzielić na 2 części. Blachę o wymiarach 35x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno blaszki. Na wierzch rozsmarować powidła.
Ubić pianę z 2 białek i 0,5 szklanki cukru pudru. Wyłożyć na powidła i posypać połową posiekanych orzechów włoskich. Piec w temp. 180°C przez ok 15-20 min.
To samo zrobić z drugą częścią ciasta - rozwałkować na blachę, posmarować powidłami, na powidła wyłożyć pianę i posypać orzechami:) Piec jak poprzedni placek.

Przygotować krem:
Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać obie mąki i 0,5 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego się mleka wlać masę żółtkową i dalej postępować jak przy gotowaniu budyniu. Ostudzić (można przykryć folią spożywczą żeby nie utworzył się kożuch).
Masło utrzeć i stopniowo dodawać (po 1 łyżce) ostudzony budyń. Pod koniec dodać ekstrakt waniliowy i sok z cytryny - ostrożnie żeby nam się krem nie zważył!

Jeden placek zostawić w blaszce, wyłożyć na niego masę budyniową i przykryć drugim plackiem. Najlepiej smakuje na drugi dzień.

Smacznego :)

z chomika Milenianka17

  • 8,5 MB
  • 13 paź 12 8:47

z chomika Rapcia

  • 63 KB
  • 13 paź 12 8:47
Babeczki z owocami
30 dag mąki
15 dag margaryny
10 dag cukru
3 żółtka
2 łyżki śmietany kwaśnej
sól
Wyk.Margarynę posiekać nożem razem z mąka,dodać sól,cukier,żółtka i śmietanę.Wszystko nożem siekając połączyć a następnie zagnieść ciasto.Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 min.Po wyjęciu wylepić małe foremki w kształcie babeczek ciastem i piec w tem.200C przez 10 min.Po wystygnięciu można napełnić owocami i zalać galaretką lub ubitą śmietaną.

z chomika Brunetka6853

  • 0,6 MB
  • 13 paź 12 8:47

zachomikowany

  • 85 KB
  • 13 paź 12 8:47

z chomika MARYSIA0307

  • 62 KB
  • 13 paź 12 8:47
Składniki:

* 1 kg dobrze odciśniętego nie kwaśnego tłustego białego sera
* 2 niepełne szklanki cukru
* 8 jajek
* 1 kostka masła
* 1 torebka budyniu waniliowego
* 1 laska wanilii (posiekana)
* 1 cytryna
* 1 torebka (10 dag) rodzynek
* 3 dag płatków migdałowych
* 5 dag smażonej skórki pomarańczowej

Sposób przygotowania:
Opłucz rodzynki, odsącz i razem z płatkami migdałowymi wsyp do miseczki. Zmiel ser (dwa lub trzy razy). W rondelku na małym ogniu rozpuść masło i odstaw do wystygnięcia. Posmaruj tortownicę masłem, wysyp bułką tartą. Rozbij jajka, miseczkę z białkami przykryj i wstaw do lodówki, a żółtka utrzyj z cukrem, szczyptą soli, wanilią i sokiem z połówki cytryny. Do kogla-mogla dodawaj porcjami zmielony ser i proszek budyniowy, wciąż ucierając. Gdy masa będzie gładka i puszysta, wlej zimne masło i ucieraj, aż tłuszcz zostanie całkowicie wchłonięty. Dodaj bakalie, wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Ubij białka, sztywną pianę delikatnie połącz z masą serową. Przełóż do tortownicy i wyrównaj powierzchnię. Tortownicę ustaw na środkowym poziomie piekarnika. Po 40 minutach pieczenia możesz przykryć sernik folią aluminiową, aby wierzch się nie przypalił. Piecz jeszcze 10-15 minut, a potem wyłącz piekarnik i pozostaw w nim ciasto na 10 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudź w formie.

z chomika Zeeb

  • 78 KB
  • 13 paź 12 8:47
Masa serowa
1 kg sera z wiadereczka
1 szkl cukru
6 jajek
1 budyń cytrynowy
sok z połowy cytryny
otarta skórka z połowy cytryny
1 margaryna

dodatkowo;
herbatniki
kilka brzoskwiń z puszki

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać rozdrobnioną margarynę
zmiksować dokładnie, dodać budyń i stopniowo ser.
pod koniec sok i skórkę z cytryny
i na koniec białka ubite na pianę, wymieszać

blachę wyłożyć papierem i herbatnikami
Wyłożyć trochę więcej niż połowę masy serowej, wyrównać
na wierzch położyć znowu warstwę herbatników
na herbatnikach pokrojone w plasterki brzoskwinie i przykryć masą serową
piec w temp ok 175°C 1 godzinę

wystudzić w blaszce...

Polewa czekoladowa

1 szkl cukru
2-3 łyżki kakao
1/4 kostki margaryny
kilka kropel aromatu (wedle uznania)

cukier zalać wodą tak by stal się masą cukrową
zagotować i pogotować do utworzenia gęstego syropu
dodać margarynę i kakao, mieszać i ucierać łyżką
po rozpuszczeniu margaryny, zdjąć z ognia i ciągle ucierać
by polewa była błyszcząca...
polać szybko zanim zastygnie na twardo..

z chomika Zeeb

  • 326 KB
  • 13 paź 12 8:47
58295b2467.jpg

zachomikowany

  • 270 KB
  • 13 paź 12 8:47
110efa3b84.jpg

zachomikowany

  • 182 KB
  • 13 paź 12 8:47
snickers

z chomika tasia89

  • 0,9 MB
  • 13 paź 12 8:47
runo

z chomika tasia89

  • 292 KB
  • 13 paź 12 8:47
d00029a417.jpg

zachomikowany

  • 35 KB
  • 13 paź 12 8:47
Składniki
Ciasto:
3 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru pudru
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g Kasia
Powidła lub konfitury
Masa smietanowa:
1 litr śmietany 18%
20 dag wiórków kokosowych
5 białek
1 szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 budyń śmietankowy duży (w proszku)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


Przepis zasiegnelam ze strony Arabeski :)
Jak zrobić?
Ciasto:
Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 2 części.
Jedną częścią wykleić spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
(prostokątnej 20x30 lub tortownicy średnica 30cm)
Posmarować powidłem śliwkowym lub konfiturą.
Drugą włożyć do zamrażarki.

Masa:
Białka ubić z cukrem, dodać śmietanę oraz pozostałe składniki i wymieszać.
Wyłożyć to na ciasto posmarowane powidłem.
Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta.
Piec ok. 50 minut w temp.peraturze 180°C.

Temperatura piekarnika: 180°C
Czas pieczenia: 50 min

zachomikowany

  • 82 KB
  • 13 paź 12 8:47

z chomika MARYSIA0307

  • 118 KB
  • 13 paź 12 8:47

z chomika MARYSIA0307

  • 92 KB
  • 13 paź 12 8:47

z chomika MARYSIA0307

  • 1,0 MB
  • 13 paź 12 8:47

z chomika Kaka80

  • 0,8 MB
  • 13 paź 12 8:47
agness1909:

pyszne kruche ciasteczka:) moje dzieci uwielbiają mi przy nich pomagać a potem je zjadać,sporo ciasteczek wychodzi ale znikają bardzo szybko:)

z chomika agness1909

  • 0,7 MB
  • 13 paź 12 8:47
agness1909:

bardzo dobre,robię je zawsze z dziećmi na Boże Narodzenie:) tworzymy niepowtarzalne dekoracje polewami,posypkami,piszemy imiona:)

z chomika agness1909

  • 404 KB
  • 13 paź 12 8:47
obrazek

z chomika Asia-Si

  • 30 KB
  • 13 paź 12 8:47
Przepis na ciastko francuskie z brzoskwinią. Ten deser wykonasz w kwadrans!

SKŁADNIKI:
● 12 połówek brzoskwiń z puszki
● opakowanie ciasta francuskiego (ok. 30 dag)
● żółtko wymieszane z 2 łyżkami mleka
● cynamon
● cukier

Brzoskwinie osącz. Ciasto rozmroź w lodówce, pokrój ostrym nożem na 12 kwadratów, ułóż w 1-centymetrowych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj żółtkiem z mlekiem, ułóż połówki brzoskwiń, posyp cynamonem i cukrem. Piecz 15–20 min w temp. 200°C.

zachomikowany

  • 1 KB
  • 13 paź 12 8:47

z chomika baranek1964x

  • 107 KB
  • 13 paź 12 8:47

z chomika baranek1964x

  • 16 KB
  • 13 paź 12 8:47
Wspaniały orzechowiec
Przygotowanie: ok. 2 godz

Składniki

• Ciasto:
• 3 szklanki mąki
• 1 kostka margaryny Kasi
• 4 żółtka
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
• 3/4 szklanki cukru pudru
• 3 łyżki śmietany
• cukier waniliowy

• Poza tym:
• powidła śliwkowe
• orzechy włoskie
• krem Karpatka
• kostka masła
• 2 szklanki mleka

Etapy przygotowania

1. Z podanych składników zagnieść ciasto.
Podzielić je na dwie równe części.
Upiec dwa placki w następujący sposób:

2. jedną część ciasta rozwałkować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Na cieście rozłożyć 1/2 słoiczka powideł śliwkowych (cienką warstwę), a następnie ubitą z cukrem waniliowym i 1 łyżką cukru kryształu pianę z 2 białek.
Pianę posypać orzechami włoskimi.
Piec 30 - 35 minut w temperaturze 200 stopni C.

3. Drugą część ciasta upiec identycznie jak pierwszą.
Po ostudzeniu oba placki przekładamy kremem Karpatka przygotowanym wg przepisu na opakowaniu.

4. Ciasto można posypać cukrem pudrem.

**********************************************************************

z chomika grawaw57

  • 107 KB
  • 13 paź 12 8:47

z chomika elzbieta460

  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    23
  • obrazy
    124
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

147 plików
38,98 MB




Zapach-jesieni napisano 2.12.2012 19:25

zgłoś do usunięcia

,,Mam szczęście krzyczą dzieci Chwytając piłkę z nurtów wody. A ono - na niebie świeci roześmiane złotem - młode. Wyciągnij rękę - zamknij płonący krążek w pięści I głośno, głośno krzyknij - Mam szczęście ! " Wierszem Haliny Poświatowskiej, ciepło witam Ciebie ..... życzę jak najwięcej okazji do chwytania w swoje dłonie tych złotych, słonecznych krążków. A gdy już je złapiesz, to nie zapomnij mocno zacisnąć garści, aby szczęście na zawsze z Tobą i pozostało. ஜ♥●•• Sukcesów, nawet tych malutkich, ale radujących Ciebie oraz ZDROWIA do przebycia nowego tygodnia w dobrej kondycji. ஜ♥●••POZDRAWIAM CIEPLUTKO BUZIAKA DLA CIEBIE ZOSTAWIAM SERDECZNEGO ஜ♥●••D O R O T K A ஜ♥●•• dobrej nocy życzę obrazek

GlemiGlobes

GlemiGlobes napisano 21.04.2013 22:22

zgłoś do usunięcia
simafi2514

simafi2514 napisano 3.12.2022 23:11

zgłoś do usunięcia
Super chomik
Najlepszyy3233

Najlepszyy3233 napisano 18.01.2025 02:49

zgłoś do usunięcia
Zapraszam

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (8)Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (8)
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności