Cytryna - korzyści zdrowotne z cytryny.doc
-
Alan Lathwell -
Aqua Vitae magazyn o alkoholach -
Barwne półmiski -
Cat and Food -
Ciut frywolnie -
Dzieci gotują -
Dziewczyna o Perłowych Włosach -
Dziewczyna o Włosach jak Heban -
Ernst Nowak -
Grafika komputerowa -
Historia Pisanek -
Ilustracje Przetworów -
Jesienne Dziewczyny -
Juan Medina -
Kobieta i niebieskie Kwiaty -
Kobieta z szalem -
KOGUT -
Koty gotują -
Kwiaty Jadalne -
LADY -
Lady i Kapelusz -
Lady of Blue -
Lady of Green -
Lady of Orange -
Lady of Pink -
Lady of Red -
Lady of Spring -
Lady of Summer -
Lady of Violet -
Lady of White -
Lady of Winter -
Lady of Yellow -
Lady z koroną -
Michael Greyeyes -
Najdziwniejsze alkohole świata -
Najdziwniejsze bożonarodzeniowe przekąski -
Napoje -
Oktoberfest -
Ona ma oczy niebieskie -
Oszuści na chomiku -
Shirley Mischael-Morales -
Stworzone przez Generator SI -
SZCZUR -
Świąteczna Symbolika -
Świąteczne Słodycze -
Tatiana Deriy -
Terytoria Północno-Zachodnie -
Truskawki -
Yana Movchan -
Żurek
Hipokrates zachęcał: "Niech pożywienie będzie lekarstwem". I mimo że od czasów, w których żył, minęło 2500 lat, dziś wiemy ponad wszelką wątpliwość, że grecki prekursor medycyny miał rację. Dobra dieta może leczyć. Jemy po to, żeby żyć - to nie ulega wątpliwości. Pytanie brzmi: jak jeść, by żyć jak najlepiej. Pożywienie jest źródłem ponad 60 niezbędnych składników potrzebnych naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Nie ma jednak jednego takiego produktu, który dostarczałby ich wszystkich. Dlatego nasz jadłospis powinien być urozmaicony, muszą się w nim znaleźć różne produkty spożywcze. Dieta powinna być dobrze zbilansowana. Oznacza to, że nie może w niej zabraknąć żadnego z niezbędnych składników. Są to:
• węglowodany złożone, czyli pełnoziarniste pieczywo, makarony, ryż, kasze ziemniaki;
• białko. Znajduje się w mięsie i rybach, jajkach, mleku i jego przetworach, np. serze, a także w przetworach zbożowych (np. pieczywie) oraz warzywach najwięcej mają warzywa strączkowe (soja, soczewica, fasola, groch);
• tłuszcze z ryb morskich (łosoś, śledź, makrela), olejów roślinnych (lniany, rzepakowy, oliwa z oliwek);
• witaminy i minerały – znajdują się w owocach i warzywach, mięsie, produktach zbożowych, tłuszczach;
• płyny (woda, czysta i zawarta w napojach, np. herbacie).