Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

1eRh2c6urBnV.jpg

Cozonac Rumunia - 1eRh2c6urBnV.jpg
Download: 1eRh2c6urBnV.jpg

27 KB

(415px x 278px)

0.0 / 5 (0 głosów)

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

COZONAC, KRÓL BOŻEGO NARODZENIA

obrazek

Cozonac musi być brązowy z wierzchu, a w środku puszysty i delikatny. Jest jak chmurka, jak pianka, jak obłoczek. Tradycyjne bożonarodzeniowe wypełnienie robi się z orzechów, kakao w proszku, cukru i mleka. To jest proste, ale tak pyszne, że trudno sobie wyobrazić.

obrazek

Swoją wersję zwaną kozunak robią też Bułgarzy, ale raczej na Wielkanoc. Możliwe, że pierwszy Cozonac powstał w Starożytnym Egipcie. Być może był słodzony miodem i wypełniony nasionami. Z Egiptu ciasto powędrowało do Grecji, gdzie dodawało się do niego miód, rodzynki i orzechy. Grecki Cozonac nazywa się plakoús (πλακούς). Pieczywo, czyli Cozonac zostało "skradzione" od Greków przez Rzymian, którzy dodawali do niego suszone owoce. Początkowo były tylko dwie odmiany o nazwie libum i placenta. Libum był małym ciastem, używanym jako ofiara bogom. Placenta, była plackiem wyszukanym, z serem, rodzynkami i orzeszkami ziemnymi, podawanym ze słodkim winem.

obrazek

W Wielkiej Brytanii pierwszy przepis Cozonaca pojawia się w książce kucharskiej w 1718 roku, z zaleceniem pieczenia w długich i wąskich formach, zalecenie, które jest aktualne również w dzisiejszych czasach.

obrazek

Dziś ten deser o długiej historii przygotowywany jest głównie w południowo-wschodnich krajach europejskich , szczególnie w Rumunii , Mołdawii i Bułgarii, gdzie uważany jest za tradycyjny pokarm. W Rumunii cozonac jest królem świątecznych stołów - piecze się go z okazji Bożego Narodzenia, Nowego Roku, Wielkiej Nocy i Zesłania Ducha św.


obrazek

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności