1eRh2c6urBnV.jpg
-
Alan Lathwell -
Aqua Vitae magazyn o alkoholach -
Barwne półmiski -
Cat and Food -
Ciut frywolnie -
Dzieci gotują -
Dziewczyna o Perłowych Włosach -
Dziewczyna o Włosach jak Heban -
Ernst Nowak -
Grafika komputerowa -
Historia Pisanek -
Ilustracje Przetworów -
Jesienne Dziewczyny -
Juan Medina -
Kobieta i niebieskie Kwiaty -
Kobieta z szalem -
KOGUT -
Koty gotują -
Kwiaty Jadalne -
LADY -
Lady i Kapelusz -
Lady of Blue -
Lady of Green -
Lady of Orange -
Lady of Pink -
Lady of Red -
Lady of Spring -
Lady of Summer -
Lady of Violet -
Lady of White -
Lady of Winter -
Lady of Yellow -
Lady z koroną -
Michael Greyeyes -
Najdziwniejsze alkohole świata -
Najdziwniejsze bożonarodzeniowe przekąski -
Napoje -
Oktoberfest -
Ona ma oczy niebieskie -
Oszuści na chomiku -
Shirley Mischael-Morales -
Stworzone przez Generator SI -
SZCZUR -
Świąteczna Symbolika -
Świąteczne Słodycze -
Tatiana Deriy -
Terytoria Północno-Zachodnie -
Truskawki -
Yana Movchan -
Żurek
Cozonac musi być brązowy z wierzchu, a w środku puszysty i delikatny. Jest jak chmurka, jak pianka, jak obłoczek. Tradycyjne bożonarodzeniowe wypełnienie robi się z orzechów, kakao w proszku, cukru i mleka. To jest proste, ale tak pyszne, że trudno sobie wyobrazić.
Swoją wersję zwaną kozunak robią też Bułgarzy, ale raczej na Wielkanoc. Możliwe, że pierwszy Cozonac powstał w Starożytnym Egipcie. Być może był słodzony miodem i wypełniony nasionami. Z Egiptu ciasto powędrowało do Grecji, gdzie dodawało się do niego miód, rodzynki i orzechy. Grecki Cozonac nazywa się plakoús (πλακούς). Pieczywo, czyli Cozonac zostało "skradzione" od Greków przez Rzymian, którzy dodawali do niego suszone owoce. Początkowo były tylko dwie odmiany o nazwie libum i placenta. Libum był małym ciastem, używanym jako ofiara bogom. Placenta, była plackiem wyszukanym, z serem, rodzynkami i orzeszkami ziemnymi, podawanym ze słodkim winem.
![obrazek](https://c1.staticflickr.com/6/5570/31349193600_84b9d7244d_b.jpg)
W Wielkiej Brytanii pierwszy przepis Cozonaca pojawia się w książce kucharskiej w 1718 roku, z zaleceniem pieczenia w długich i wąskich formach, zalecenie, które jest aktualne również w dzisiejszych czasach.
Dziś ten deser o długiej historii przygotowywany jest głównie w południowo-wschodnich krajach europejskich , szczególnie w Rumunii , Mołdawii i Bułgarii, gdzie uważany jest za tradycyjny pokarm. W Rumunii cozonac jest królem świątecznych stołów - piecze się go z okazji Bożego Narodzenia, Nowego Roku, Wielkiej Nocy i Zesłania Ducha św.